Θέσεις της ΟΣΕΠ ΤΕΙ για τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπ. Παιδείας στη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ

Δημοσίευση: 17/07/2017

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ χαιρετίζει, την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας, Καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου για την επαναδιατύπωση του άρθρου 1 στο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, όπου πλέον αναφέρει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα ΑΕΙ απαλείφοντας τον υφιστάμενο διαχωρισμό σε δύο τομείς, τον Πανεπιστημιακό Τομέα και τον Τεχνολογικό Τομέα.

Επίσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η χρήση ενιαίας ακαδημαϊκής ονοματολογίας για τα μονοπρόσωπα όργανα, Πρύτανης, Αντιπρύτανης, όπως και για τα συλλογικά όργανα, Πρυτανικό Συμβούλιο και Σύγκλητος, που θα οδηγήσουν στην ενιαιοποίηση των δύο πυλώνων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη διαφαινόμενη ακαδημαϊκή ολοκλήρωση που θα προκύψει από τη δυνατότητα οργάνωσης Τρίτου Κύκλου Σπουδών, εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών στα ΤΕΙ, με επιτροπή αξιολόγησης από Καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ που θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας.
Τα παραπάνω αποτελούσαν τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα της ΟΣΕΠ ΤΕΙ.

Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ, κρίνεται θετική. Στο νέο ίδρυμα θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια υποδομών και προσωπικού (ΔΕΠ, διοικητικού, ειδικού, τεχνικού κλπ) καθώς και επάρκεια χρηματοδότησης, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις του αντίστοιχου ερευνητικού και διδακτικού έργου που θα επιτελείται σε ένα ίδρυμα 35000 περίπου φοιτητών. Το περιεχόμενο σπουδών, η ονοματολογία και η γενικότερη λειτουργία των Τμημάτων και των Σχολών θα πρέπει να βασισθεί αυστηρά στις εξελίξεις των Επιστημών και της Τεχνολογίας και να ακολουθεί κριτήρια που θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Ουσιαστικά η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα αποτελέσει την απαρχή της περαιτέρω αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες μεταξύ ΑΕΙ για Ιδρύματα που θα ανταποκρίνονται καλύτερα, πιο αποδοτικά και πιο ποιοτικά στις νέες απαιτήσεις της τεχνολογίας, των επιστημών και της κοινωνίας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου, σύγχρονα και ποιοτικά προγράμματα σπουδών.

Σε κάθε περίπτωση η ΟΣΕΠ ΤΕΙ δεν αρκείται μόνο στη βελτίωση της ονοματολογίας. Έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της Ενιαίας Δημόσιας Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς των Ιδρυμάτων της, που θα υπηρετεί το κοινωνικό όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνει και εκτιμά όλες τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ο Πρόεδρος Κοκκόσης Απόστολος AΕΙ Πειραιά Τ.Τ

Ο Γενικός Γραμματέας Αδαμίδης Παναγιώτης ΑΤΕΙ  Θεσσαλονίκης

Ετικέτες:
ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.