Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Κακώς απολύθηκαν αναπληρωτές…

Περισσότερες ημέρες άδεια στους αναπληρωτές
Δημοσίευση: 17/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η  μέγιστη κατά τον νόμο άδεια για τους αναπληρωτές είναι μισός μήνας. Είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρέπει κανένας να απολύεται και νομίζω ότι δεν έχει απολυθεί. Και αν έχει απολυθεί, κακώς έχει απολυθεί αν έκανε χρήση περισσότερες μέρες κυρίως για λόγους υγείας.

Τα παραπάνω τόνισε  ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή   του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, σχετικά με τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ υπογράμμισε τα εξής:

ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΊ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Υπάρχουν οι πρόσθετες άδειες, όπως είπατε, των έξι ημερών που τους δίνουν τη δυνατότητα  να πηγαίνουν και σε επιμορφωτικά ή επιστημονικά σεμινάρια. Προσπαθούμε με το Υπουργείο Εργασίας να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν θα μπορέσουμε να το εξομοιώσουμε το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς, πάλι για λόγους νόμων, αλλά θα μπορέσουμε να το βελτιώσουμε.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: Το βασικό όμως πρόβλημα που θίγετε και εσείς με την παρέμβασή σας είναι το καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Θα προσπαθήσουμε πάση θυσία, πρώτον, το εκπαιδευτικό μας σύστημα να μην εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από αναπληρωτές. Ξέρετε ότι σήμερα περίπου είκοσι μία χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο περίπου εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδων είναι αναπληρωτές. Για εμάς είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, πρόβλημα που θα λυθεί μόνο μέσα από τους μόνιμους διορισμούς, για τους οποίους, όπως ξέρετε, έχουμε συζητήσει και δρομολογούνται αυτά που έχουμε πει και σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ: Το  πρόβλημα πολιτικά και η Κυβέρνηση το κατανοεί. Όμως, όταν κάποιο άτομο έχει εννεάμηνη σύμβαση, δηλαδή όσο είναι το ακαδημαϊκό έτος, καταλαβαίνετε ότι εξ ορισμού σχεδόν δεν μπορεί να έχει τις ίδιες δυνατότητες με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτό και ο θεσμός αυτός θα πρέπει να είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να εξασθενήσει, γιατί ο ίδιος ο θεσμός δημιουργεί ανισότητες. Διότι, όπως γνωρίζετε, ούτε τα ίδια άτομα διορίζονται ή προσλαμβάνονται την επόμενη χρονιά ούτε στο ίδιο μέρος προσλαμβάνονται κ.λπ.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:  Είναι η μόνη Κυβέρνηση που έχει διορίσει τόσους πολλούς. Έχει πάρει μέτρα, τα οποία δεν έχουν παρθεί για δεκαετίες. Φέτος, για πρώτη φορά, ιδρύουμε και ειδικό σχολείο στα επαγγελματικά λύκεια. Άρα, είναι μια Κυβέρνηση που και τον αριθμό των προσλήψεων, αλλά και τον αριθμό των σχολείων έχει αυξήσει ή συμπεριλάβει, όπως επίσης και μια κανονικοποίηση της ειδικής εκπαίδευσης μέσα ακριβώς στα σχολεία μας.

ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ:Τώρα, πράγματι υπάρχει ένα θέμα με τους αναπληρωτές, αφού πολλές φορές το ίδιο άτομο δεν πάει την επόμενη χρονιά στο ίδιο σχολείο. Όμως, αυτό –ξέρετε- το πρόβλημα είναι πάλι εγγενές όσον αφορά τους αναπληρωτές, λόγω των πινάκων και των κριτηρίων με τα οποία διορίζονται. Οπότε, ας κρατήσουμε τον πυρήνα του προβληματισμού,   και ας προσπαθήσουμε να φέρουμε εκείνες τις αλλαγές στον Υπαλληλικό Κώδικα, οι οποίες όμως δεν θα φέρουν άλλου είδους προβλήματα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Αυτή άλλωστε είναι και η δυσκολία. Άρα, δεν μιλάμε για μια απλή τροπολογία που θα μπορούσε να κατατεθεί.

Ο κ. Δελής

Ο Γιάννης Δελής στην ερώτησή του τόνισε τα εξής:

Είναι πολλά και χρονίζοντα τα προβλήματα αυτής της κατηγορίας των εκπαιδευτικών, που εργάζονται για πάρα πολλά χρόνια σε καθεστώς ευέλικτης εργασίας. Και μιλώ για τους αναπληρωτές.
Ένα από τα προβλήματα αυτών των εκπαιδευτικών είναι η ανισοτιμία τους έναντι των μονίμων συναδέλφων τους στο ζήτημα των αδειών. Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε σε ποια λογική ακριβώς στηρίζεται. Δεν έχουν, λοιπόν, τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους τους στις άδειες.
Να πω εδώ δυο-τρία παραδείγματα ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα αυτό. Αν τυχόν και θελήσουν να πάρουν μία κανονική άδεια, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να είναι περισσότερο από επτά ημέρες, τότε είναι υποχρεωμένοι αυτήν να την πληρώσουν στο τέλος με 35 ευρώ για κάθε ημέρα άδειας. Όπως, επίσης, αν τυχόν πάρουν αναρρωτική άδεια, η οποία θα είναι πάνω από δεκαπέντε ημέρες, κινδυνεύουν να απολυθούν αν κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους.
Υπάρχουν και διαφορές ανάμεσα στους ίδιους τους αναπληρωτές. Όσοι από αυτούς που πληρώνονται μέσα από τον κρατικό προ, η άδειά τους χορηγείται από τον ίδιο τον διευθυντή του σχολείου χωρίς πολλές, δηλαδή, γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ αν η πληρωμή τους γίνεται από το ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τότε θα πρέπει η άδειά τους να εγκριθεί από τον διευθυντή εκπαίδευσης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ζητάμε κατ’ αρχάς είναι να τηρηθεί η αρχή της ισότητας για όλους τους εκπαιδευτικούς στο ζήτημα των αδειών, ώστε έτσι να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορές. Αυτό ρωτάμε και το αρμόδιο Υπουργείο, τι θα κάνει δηλαδή ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ