Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Φιτιλιές” προέδρων ΤΕΙ κατά Πρυτάνεων

“Στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα, δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η Λυδία λίθος της αξιολόγησης”.
Δημοσίευση: 19/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αντίδραση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ προκάλεσε το ανακοινωθέν των Πρυτάνεων με το οποίο τόνισαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και με την ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ.

“Στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην Παιδεία ευρύτερα, δεν είναι η διατήρηση των στεγανών που θα δώσει λύσεις, αλλά οι ανοιχτές διαδικασίες και η Λυδία λίθος της αξιολόγησης”, απάντησε με σημερινό ανακοινωθέν η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ.

“Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (διεθνώς Bachelor), και στηρίζουν κάθε πράξη της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ, που δείχνει να αναγνωρίζει την αξία των Ιδρυμάτων μας και την προσφορά τους στην ανάπτυξη της χώρας”, υπογραμμίζει η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ και σημειώνει τα εξής:

Α. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, στο νέο σχέδιο νόμου περιέχονται διατάξεις θετικές για τα ΤΕΙ, που τις θεωρούμε σημαντικά και σημειολογικά βήματα προς την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων μας.

Β. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους θετικά βήματα είναι προς όφελος συνολικά της Ανώτατης Παιδείας της χώρας μας, του φοιτητικού πληθυσμού και της κοινωνίας γενικότερα.  

Το Υπουργείο χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες για συγχωνεύσεις στον χώρο των ΤΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε  χθες  ότι, με   αφορμή δημοσιεύματα,   χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συνεργειών ανάμεσα σε διαφορετικά TΕΙ της χώρας.

Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, οι αποφάσεις που αφορούν ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, και κατάργηση TΕΙ εκδίδονται με πρόταση των υπουργών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην τελευταία Σύνοδο προέδρων ΤΕΙ, πρόεδρος Ιδρύματος ρώτησε τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, η μεταξέλιξη του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μπορεί να αποτελέσει “μπούσουλας” για τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας .

“Βεβαίως και είναι”, απάντησε ο υπουργός.

“Θα μπορούσε για παράδειγμα να συγχωνευθούν τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας;”, ρώτησε άλλος πρόεδρος

“Γιατί όχι”, απάντησε ο υπουργός.

 

Σχόλια (10)

 
Προς Προέδρους ΤΕΙ
19 Ιουλ 2017 12:39

Πολύ σωστά αυτά που λέτε. Τους αποφοίτους σας και τους υπαλλήλους σας αποφοίτων ΤΕΙ τους αντιμετωπίζετε ισότιμα με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων; Δείτε λίγο τους προϊσταμένους των τμημάτωνν, τους προϊσταμένους Διεύθυνσης, τους επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες,πόσες απ αυτές τις θέσεις καλύπτουν απόφοιτοι ΤΕΙ, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όσο για τις θέσεις ΕΠ που σας δόθηκαν από το υπουργείο, αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν απόφοιτοι ΤΕΙ!!!
Δεν γίνεται εσείς να είστε ισότιμοι με τους καθηγητές Πανεπιστημίου, άλλα οι πτυχιούχοι σας να είναι ισότιμοι με εργοδηγούς, κάτι δεν πάει καλά!!!

 
Τάκης Χαρτώνας
19 Ιουλ 2017 15:05

Με λίγη διερεύνηση θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ οι οποίοι συνέχισαν τις σπουδές τους, συμπεριλαμβανομένου του διδακτορικού, είχαν αξιόλογο ερευνητικό έργο και σήμερα είναι μέλη ΔΕΠ και εκλέχτηκαν (από μέλη ΔΕΠ βέβαια) σε θέσεις ευθύνης στη διοίκηση των Ιδρυμάτων τους. Στην Ελλάδα αυτά. Αντίστοιχη πορεία είχαν και απόφοιτοί μας σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Φοβάμαι πως παγιδεύεστε σε στερεότυπα και ο λόγος που τα στερεότυπα επιζούν είναι η συνεχιζόμενη διατήρηση του ονόματος "ΤΕΙ".
Υπάρχουν σοβαρά βήματα προόδου για να γίνουν από τα ΤΕΙ. Είναι να αναρωτιέται όμως κανείς ποιον ωφελεί τελικά η δημιουργία εμποδίων στην απελευθέρωση του δυναμικού των Ιδρυμάτων μας.

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
19 Ιουλ 2017 16:34

Δεν πιστεύουν τα μάτια μου αυτά που διαβάζω.

«Τα ΤΕΙ δεν διεκδικούν παρά μόνο αυτό που με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκά κριτήρια έχτισαν στα 17 χρόνια που απονέμουν στους φοιτητές τους το βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Δηλαδή η σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ μας λέει ότι ΜΟΝΟ τα τελευταία 17 χρόνια απονέμουν βασικό πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Άρα πριν έδιναν κάτι άλλο.
Άρα έχουμε πτυχιούχους ΤΕΙ δυο ταχυτήτων.
Και τι έγινε πριν από 17 χρόνια;
Ψηφίστηκε ο 2916.
Δηλαδή η σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ κάνει διαχωρισμό πριν και μετά τον 2916;
Τουλάχιστον εγώ αυτό καταλαβαίνω.
Αν αυτή την άποψη έχουν οι Πρόεδροι των ΤΕΙ για τα ιδρύματα που διοικούν...

 
Λεο
19 Ιουλ 2017 17:39

@Γιώργος Παπαδόπουλος

Εγω καταλαβαινω οτι εννοουν πως 17 χρονια απονεμουν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τιτλους ανωτατης εκπαίδευσης (2001-2017). Τα προηγουμενα (1983-2000) τα ΤΕΙ ηταν αδιαβαθμητα. Ο 2916 ΔΕΝ διαχωριζει ιδρύματα, οποτε καλυπτει αναδρομικα και ΔΕΝ διαχωριζει. Απλα αν ησουν το 1990 και ρωτουσες αν τα ΤΕΙ ηταν ανωτατα Θα σου ελεγαν ΟΧΙ. (προτι δεν ηταν ΟΥΤΕ ανωτερα).

 
Τάκης Χαρτώνας
19 Ιουλ 2017 19:45

@Λεο, @Γιώργος Παπαδόπουλος
Το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με απόφαση ΣτΕ (μπορώ να σας στείλω αριθμό αν θέλετε) με το ν.2916/2001 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ τα ανώτερα και όχι ανώτατα (με την άννοια του άρθρου 16 του Συντάγματος) Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) και στη θέση τους ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με την ίδια ονομασία (και αυτού βρίσκεται η πηγή των προβλημάτων).
Δεν είναι οι Πρόεδροι ΤΕΙ που κάνουν τη διάκριση, αλλά η κείμενη νομοθεσία (εδώ και 16 χρόνια).

 
Γιώργος
20 Ιουλ 2017 08:35

Κάθε φορά που διαβάζω περί "ισότητας" ΤΕΙ και ΑΕΙ θυμάμαι το "δώσε θάρρος στον χωριάτη"

 
panos
20 Ιουλ 2017 10:30

@Τάκης Χαρτώνας
έχετε απόλυτο δίκιο, γι΄αυτό όλοι οι απόφοιτοι ΤΕΙ (ανεξαρτήτως ημ/νιας κτήσης πτυχίου) γίνονται δεκτοί σε μεταπτυχιακά

 
Τάκης Χαρτώνας
20 Ιουλ 2017 11:08

@panos
Δείξτε μου παρακαλώ ένα ΦΕΚ Ίδρυσης ΠΜΣ σε ΤΕΙ στο οποίο να αναγράφεται οτι δεκτοί γίνονται και υποψήφιοι που δεν κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών (που δεν είναι δηλαδή απόφοιτοι ΑΕΙ).

 
AG
20 Ιουλ 2017 12:29

@Γιώργος

Προφανώς παρομοιάζεις τα ΤΕΙ με τον “χωριάτη” και εσύ ... προφανώς είσαι απόφοιτος Πανεπιστημίου ... δηλαδή είσαι ο "οικοδεσπότης" του γνωμικού! Είναι βολικό να οικειοποιείσαι κάτι, αλλά μακριά από μας αυτά! Το δικαίωμά σου να επιδιώκεις την αποκλειστικότητα εις βάρος άλλων θυμίζει άλλες εποχές! Ιδιαιτέρως στην Παιδεία.
Ευτυχώς οι "σταθερές" στη ζωή είναι λίγες, ακόμη και η ίδια η φύση μεταβάλλεται στον χρόνο. Η Παιδεία εξελίσσεται! Μαζί και οι ανάγκες της κοινωνίας.
Η άδικη και διακριτική αντιμετώπιση που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια τα ΤΕΙ και οι απόφοιτοί/φοιτητές τους, θυμίζει έντονα τις μαύρες εποχές της ιστορίας μας. Όπως στην περίπτωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία δεν ήταν ποτέ ίδια. Και μέσα από αγώνες καταφέραμε το αυτονόητο. Έτσι δώσαμε, όπως λες, "θάρρος στον χωριάτη" και οι έγχρωμοι είναι εδώ και πολλά χρόνια «κανονικοί» άνθρωποι. Πολλά είναι τα παραδείγματα, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ.
Ο άνθρωπος εξελίχθηκε στη διάρκεια των χρόνων, το οικοσύστημα που τον περιβάλλει, ένα σύστημα με πολλές μεταβλητές και χαοτικούς συσχετισμούς που κάθε τόσο μας αναγκάζουν να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε, να βελτιστοποιήσουμε τη «στρατηγική» μας. Αυτό σημαίνει εξέλιξη. Φυσικά υπάρχει πάντα το ατομικό συμφέρον και όπου έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή κατάσταση, που προσφέρει αδικαιολόγητα οφέλη σε λίγους και για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι απαιτούμενες αλλαγές δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτες. Πάρτε για παράδειγμα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του Μηχανικού στην Ελλάδα. Έχει παραμείνει αμετάβλητο από τις δεκαετίες του 30’ και του 50’.
Γιατί όταν τα ΤΕΙ γίνουν Πανεπιστήμια, τότε η πίτα των χρηματοοικονομικών εισροών θα παραμείνει ίδια και τα κομμάτια θα μικρύνουν. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για τους καθηγητές των Πανεπιστημίων; Ο νοών νοείτω.
Αυτά όμως τα κωλύματα δεν εξυπηρετούν την κοινωνία. . Φυσικά, αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται γιατί ο πολιτικός πολιτισμός μας είναι αυτός που είναι!
Άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα από το σχόλιό σου! Είναι λίαν επιεικώς δογματικό, αναχρονιστικό και ξεχειλίζει από εμπάθεια. Δεν προέβαλες κανένα επιχείρημα γιατί απλά δεν έχεις!

 
SK
20 Ιουλ 2017 14:43

Θα πρέπει να μάθετε ότι τα δυο ΤΕΙ είναι μεγαλύτερου επιπέδου από πολλά ΑΕΙ επαρχίας εδώ και πολλά χρόνια (20+). Έμπαιναν και μπαίνουν με ελάχιστα μόρια από Πολυτεχνία επαρχίας και με περισσότερα από πολλά άλλα Πανεπιστήμια διαφόρων ειδικοτήτων εντός κι εκτός Αττικής. Προσπαθούν σχετικοί και άσχετοι να λασπολογήσουν την Ακαδημαϊκότητα και την Ποιότητά τους. 'Ολοι νοιάζονται για την "κατσίκα του γείτονα " δεν βλέπουν ότι όλα τα πράματα είναι δυναμικά. Πολλές σχολές στο παρελθόν έχουν πανεπιστήμιο - ποιηθούν Βιομηχανική Πειραιά, άλλες διετούς σε τετραετούς και από διδασκαλία κλπ. Αφήστε τον Υπουργό να κάνει την δουλειά του μετά από τόσα χρόνια έλλειψης πολιτικής βούλησης !!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ