Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Δ. Βελισσαρίου: Το τοπίο για τα Τ.Ε.Ι. διατηρείται θολό

Δημοσίευση: 25/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το τοπίο για τα Τ.Ε.Ι. διατηρείται θολό με συνεχείς καθημερινές αναφορές με όρους όπως Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι., αναβάθμιση των Τ.Ε.Ι. κ.ο.κ. Ένας λόγος γι’ αυτή τη συντηρούμενη ασάφεια είναι η ονομασία Τ.Ε.Ι. που, δυστυχώς, διατηρήθηκε και μετά το 2001. Τα ιδρύματα μας με συστηματική δουλειά και ακαδημαϊκότητα έχουν αποδείξει και τεκμηριώσει την αξία τους, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στην έρευνα με παραγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης σε τοπικό, εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ  Δημήτρης Βελισσαρίου σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», και τόνισε:

Α. Τα Τ.Ε.Ι. έχουν προ πολλού ξεπεράσει την ονομασία αυτή που δεν περιγράφει πλέον αυτό που είμαστε και είναι μη κατανοητή ή χρειάζεται επεξηγήσεις κυρίως στο εξωτερικό, όπου, σε συνεργασίες που κάνουμε με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, μας ρωτούν τι σημαίνει αυτό το Technological Education Institutes. Όταν περιγράφουμε ότι είμαστε ανώτατη εκπαίδευση λένε Technological Universities ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, όπως είναι διεθνώς και στην Ευρώπη καθιερωμένο.

Β. Αυτήν ακριβώς τη μετονομασία διεκδικούν τα Τ.Ε.Ι. που, μαζί με την εκπόνηση τρίτου κύκλου σπουδών και απονομή διδακτορικών τίτλων, οδηγεί στην ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των βημάτων μας και στο ξεκαθάρισμα αυτής της συντηρούμενης ασάφειας.

Γ. Όπως, ήδη, έχει ανακοινωθεί από τη Σύνοδο Προέδρων Τ.Ε.Ι. και σε δελτία τύπου που έχουν κυκλοφορήσει μετά από συνόδους που κάναμε με την παρουσία του Υπουργού, στο παρόν σχέδιο νόμου περιέχονται διατάξεις θετικές που τις θεωρούμε σημαντικά και σημειολογικά βήματα προς την ακαδημαϊκή αυτή ολοκλήρωση των ιδρυμάτων μας, όπως είναι η ομοιόμορφη ακαδημαϊκή ονοματολογία μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων για όλα τα Α.Ε.Ι. και η δυνατότητα αυτοδύναμης εκπόνησης τρίτου κύκλου σπουδών και απονομής διδακτορικών τίτλων στα ιδρύματα μας, με τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο.

Δ.     Η Σύνοδος θεωρεί, επίσης, θετικό βήμα τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Α.Ε.Ι., αρκεί οι Επιτροπές να είναι ανοιχτές σε διάλογο και να έχουν σαφή χρονοδιαγράμματα. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους θετικά βήματα είναι προς όφελος συνολικά της ανώτατης παιδείας της χώρας μας, του φοιτητικού πληθυσμού και της κοινωνίας, γενικότερα.

Ε.  Θεωρούμε, επίσης, θετικό το θέμα της δυνατότητας οργάνωσης στα Α.Ε.Ι. διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης - εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι έχει μπει στο νομοσχέδιο, νομίζω, «και κατάρτισης» και νομίζω ότι το  «κατάρτισης» είναι υποδεέστερο της διετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και ίσως θα έπρεπε να φύγει - τα οποία θα παρέχουν διπλώματα του επιπέδου 5 του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων.

Ζ. Αυτή ήταν η πρόταση της Συνόδου Τ.Ε.Ι. προς την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε τα προγράμματα αυτά να είναι ορθά οργανωμένα, αξιολογημένα, ελκυστικά και να παράγουν πιστοποιημένους επαγγελματίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι δε θα αφορούν σε υπάρχοντα τετραετή προγράμματα σπουδών και για να υιοθετηθούν αυτά από τα ιδρύματα μας πρέπει να προηγηθεί η μετονομασία των Τ.Ε.Ι. που προαναφέραμε, ειδάλλως πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα υποβαθμίσει τα ιδρύματα μας, κύριε Υπουργέ.

Η.    Τέλος, στο νομοσχέδιο παραμένουν θέματα για τα οποία έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις και διαφωνίες από μέρους της Συνόδου των Προέδρων, όπως π.χ. ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Θ. Υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία θα υποβάλλουμε στην Επιτροπή σας υπόμνημα που χωρίζεται σε δύο μέρη, όπου στο πρώτο μέρος περιέχονται επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις της συνόδου επί των όσων αναφέρονται στο σχέδιο νόμου και, συγκεκριμένα, για το κεφάλαιο Α και τις γενικές αρχές υπάρχει μια λεπτομερής ανάλυση των θεμάτων στα οποία έχουμε ορισμένες θέσεις και προτάσεις, στο κεφάλαιο Δ για τα όργανα των Α.Ε.Ι. και Των μονάδων τους και στο κεφάλαιο Η για τους ειδικούς λογαριασμούς κονδυλίων και έρευνας.

Ι. Στο δεύτερο μέρος του υπομνήματος προτείνονται μερικές νομοτεχνικές βελτιώσεις που πιστεύουμε ότι πρέπει να απαλειφθούν γιατί πρόκειται είτε περί κακής γραφής, είτε περί παρανόησης όρων και θα δημιουργήσουν στο μέλλον προβλήματα με την εφαρμογή τους.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ