Χρ. Κέλλας: «Στοχεύετε στην άλωση και της Εκπαίδευσης»

“Αφαιρείται η προϋπόθεση της άριστης γνώσης της γλώσσας της χώρας στην οποία λειτουργούν τα σχολεία! Εδώ προφανώς κάποιοι έχουν βάλει στόχο να αλώσουν τα Ευρωπαϊκά σχολεία”

26/07/2017

Ενημερώθηκε: 27/07/2017, 10:14

Άκουσε το άρθρο

Επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση, με αφορμή το  Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα που έφερε στη Βουλή, εξαπέλυσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός καταλόγισε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχειρότητα στην επεξεργασία του Νομοσχεδίου, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ορισμένα άρθρα «οπισθοδρομικά, που πλήττουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και οδηγούν σε εσωστρέφεια και ανομία».

Ο κ. Κέλλας κάνοντας ειδική αναφορά σε θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μίλησε για υποβάθμισή της και για ολοφάνερη προσπάθεια άλωσης των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ιδιαιτέρως καυστικός υπήρξε αναλύοντας το άρθρο 3 του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο αφορά το «Ακαδημαϊκό άσυλο», κάνοντας λόγο για «αντιλήψεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς και σύγχυση από πλευράς της κυβέρνησης του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών με το άσυλο ανομίας», αφού προβλέπεται αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών μόνο για κακουργήματα και εγκλήματα κατά ζωής, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει να προηγηθεί απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος σε άλλα άρθρα, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, τόνισε πως «το γεγονός ότι οι φοιτητές, μέσω του εκπροσώπου τους, θα κρίνουν τι θα διδάσκονται, θα έχουν λόγο για τα συγγράμματά τους και θα αξιολογούν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα», καθώς και το ότι «θα έχουν λόγο εκπρόσωποί τους στην απονομή τίτλων επίτιμου διδάκτορα, ομότιμου και επίτιμου καθηγητή, θα συναποφασίζουν για τη μετακίνηση Πανεπιστημιακών από τμήμα σε τμήμα και θα ψηφίζουν για την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου για το οποίο έχει διοριστεί ένας Πανεπιστημιακός» οδηγούν την εκπαίδευση σε οπισθοδρόμηση και εσωστρέφεια.

«Σε σωστή κατεύθυνση κινείται η πρόβλεψη για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης, φοιτητών με χαμηλό εισόδημα, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών και να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι φοιτητές που θα καταβάλλουν δίδακτρα», επεσήμανε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κέλλας ενώ, αναφερόμενος στο άρθρο 73, τόνισε πως εισάγονται, μάλλον εκ του πονηρού, κάποιες ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση. «Ουσιαστικά, ο Υπουργός μπορεί να τοποθετήσει στη θέση του συντονιστή όποιον ο ίδιος θέλει, κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις στο εξωτερικό, το Υπουργείο εισάγει μια δυσμενή μεταχείριση για τους εκπαιδευτικούς, που το ίδιο αποσπά με καθυστέρηση στο μέσο ή προς το τέλος του διδακτικού έτους. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα τιμωρούνται διπλά. Και θα μεταναστεύουν για το εξωτερικό στη μέση της χρονιάς, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για τις οικογένειές τους και τα σχολεία και η χρονιά αυτή θα υπολογίζεται ως ολόκληρη για τη συμπλήρωση τριετίας με επιμίσθιο», σημείωσε ο Λαρισαίος βουλευτής.

«Σε άλλο σημείο του άρθρου, αφαιρείται  η προϋπόθεση της άριστης γνώσης της γλώσσας της χώρας στην οποία λειτουργούν τα σχολεία! Εδώ προφανώς κάποιοι έχουν βάλει στόχο να αλώσουν τα Ευρωπαϊκά σχολεία και ο μόνος τρόπος είναι να αφαιρεθούν τα εμπόδια, δηλαδή η άριστη γλωσσομάθεια. Η αποδόμηση των ευρωπαϊκών σχολείων είναι προ των πυλών με τη διάταξη αυτή. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα Ευρωπαϊκά Σχολεία και τις διπλωματικές τριβές με τις ευρωπαϊκές αρχές δεν τα σκέφτεστε;», ρώτησε ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνοντας πως «η άριστη γλωσσομάθεια προβλέπεται από τον κανονισμό των Ευρωπαϊκών Σχολείων, ο οποίος είναι νόμος του ελληνικού κράτους (ν. 3025/2002) και αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους.

Αποφασίζετε, ακόμη, αυθαίρετα ότι δεν χρειάζονται "ειδικότερα προσόντα" για να υπηρετήσει κανείς στα Ευρωπαϊκά Σχολεία, αρκούν μόνο τα γενικά προσόντα - ίσως η συνδικαλιστική ταυτότητα, η αριστερή ιδεοληψία και η όρεξη για ταξίδια στο εξωτερικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλάμε για υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και άλωση των Ευρωπαϊκών Σχολείων», κατέληξε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ