Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

8μηνη φυλάκιση σε Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Εάν η απόφαση τελεσιδικήσει στο Εφετείο και γίνει αμετάκλητη στον Άρειο Πάγο τα επτά μέλη θα απολυθούν από το δημόσιο.
Δημοσίευση: 27/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν τα επτά μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καρδίτσας που έκαναν τις κρίσεις το 2011.

Ειδικότερα , σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

Ένας υποψήφιος Διευθυντής  έκανε μήνυση στα ποινικά δικαστήρια κατά του επταμελούς Συμβουλίου  διότι βαθμολογήθηκε με 11 (σ.σ. το άριστα ήταν 15).

Η δίκη στα ποινικά δικαστήρια έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και η απόφαση εκδόθηκε πριν δυο  μήνες.

Το δικαστήριο αποφάσισε να επιβληθεί η ποινή των 8 μηνών φυλάκιση με αναστολή  στα 7 μέλη του Συμβουλίου  με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και η δίκη στο Εφετείο ορίστηκε για το Οκτώβριο του 2017.

Εάν η απόφαση τελεσιδικήσει  στο Εφετείο  και γίνει αμετάκλητη στον Άρειο  Πάγο τα επτά μέλη θα απολυθούν από το δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 μέχρι σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου έχουν υποστεί σοβαρή οικονομική αιμορραγία και κυρίως ψυχολογική πίεση.

Πως βαθμολογήθηκαν οι υποψήφιοι Διευθυντές στην Καρδίτσα

Στο Νομό Καρδίτσας οι υποψήφιοι Διευθυντές για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις τορινές (2017) κρίσεις  στη Συνέντευξη  έλαβαν από το Συμβούλιο Επιλογής υψηλές βαθμολογίες στο σύνολό τους.

Ειδικότερα σε σύνολο  70  υποψηφίων Διευθυντών :

Οι 55 έλαβαν βαθμό άριστα "8".

Από 7, 50 έως 7,99  βαθμολογήθηκαν 13 υποψήφιοι, και

Μόνο δύο υποψήφιοι βαθμολογήθηκε με 7,38

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Σχόλια (12)

 
George Kakarelidis
30 Ιουλ 2017 17:57

1. Ἡ ποιότητα μόνον ἀναγνωρίζεται. Δέν μετριέται!
2. Στρεβλή μή ἱεραρχία σημαίνει λειτουργικά προβλήματα

 
Εκπαιδευτικός
30 Ιουλ 2017 13:02

@Εκπαιδευτικός (ή όπως αλλιώς λέγεσαι)
Δεν καταλαβαίνω και πολύ το νόημα και κυρίως το ήθος της απάντησής σου. Νομίζω πως δικαιούμαι να έχω και να εκφράζω την όποια άποψή μου δίχως να σκέφτομαι ότι εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος δεν συμφωνεί μαζί μου! Αναφέρθηκα στο ήθος, γιατί με ενοχλεί αφάνταστα ο επηρμένος λόγος σου, ενώ εκτιμώ αφάνταστα οποιαδήποτε σεμνή αρνητική κριτική ή υπόδειξη.

 
Ακόμη ένας εκπαιδευτικός
29 Ιουλ 2017 18:47

@ Blind: Πολύ σωστό το σχόλιό σου. Συμπληρώνω και ρωτώ: το συμβούλιο μπορεί να κρίνει έναν υποψήφιο όχι μόνο για τις γνώσεις του, αλλά και για την ικανότητά του να διοικεί; κι αν κάποιος συμμετέχει σε συμβούλια επιλογής με κίνδυνο να απολυθεί επειδή βαθμολόγησε αυστηρά, τότε ποιο το νόημα..

 
οπα?
28 Ιουλ 2017 13:58

Φίλε Στράτο, τα είχαμε πει τόσες και τόσες φορές, εσύ εκ του ασφαλούς θα σχολιάζεις, τα συμβούλια θα τρέχουν αν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Να είσαι σίγουρος ότι η δικαστική εξουσία διαθέτει νοημοσύνη να διακρίνει πότε και ποιός δεν έκανε καλά τη δουλειά του, αν υπάρχει δόλος, και να αποφασίσει όπως οι κανόνες δικαίου μιας αστικής δημοκρατίας πρεσβεύουν. Αν, λέω αν, υπάρξουν περιπτώσεις συμβουλίων που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και προσέβαλαν προσωπικότητες, όταν αυτά θα τρέχουν στις δικαστικές αίθουσες εσύ και ο κάθε πολιτικός παράγοντας θα κάνετε διακοπές, ελπίζω να σχολιάζεις και μετά από καιρό. Η δημοκρατία είναι ισχυρή φίλε Στράτο, διαθέτει κανόνες και διάκριση εξουσιών, θα το διαπιστώσεις καλύτερα σε λίγο καιρό οταν δεν θα έχετε την εξουσία. Οι διχαστικές πρακτικές ποτέ δεν είχαν αίσιο τέλος, πόσο μάλλον όταν είναι κανείς αμετανόητος. Καλή δύναμη σε όλους.

 
@Εκπαιδευτικός
28 Ιουλ 2017 13:21

@Εκπαιδευτικός.Επιμένεις να συμφωνείς με τον Στράτο.Ο Στράτος όμως τέτιοα δε λέει.Εκτός πραγματικότητας είναι το ΣτΕ που έβγαλε αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών και συντάξεων .Ή ότι γνωμοδότησε για τον ΕΝΦΙΑ να συμβαδίζει με τις εμπορικές και όχι αντικείμενικές αξίες των ακινήτων;Να μην απαριθμώ και άλλες.Είναι τυχαίο ότι για να πάρει η κυβέρνηση την τελευταία δόση των 7 δισ πριν ένα μήνα συμφώνησε να φροντίσει να μην βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις που θα ακυρώνουν μνημονιακές υποχρεώσεις;Αναλογίστηκες ποτέ αν αυτή η διαμάχη με την δικαστική εξουσία της κυβέρνησης γίνεται ακριβώς για αυτήν την μνημονιακή δέσμευση;Η απόφαση δε του ΣτΕ είναι τελεσίδικη και νομικά δεν προβλέπεται ...αντιπροσφυγή.Μελέτησε λίγο πριν γράψεις την άποψή σου.Αυτό ούτε και ο Στράτος ,που συμφωνείς μαζί του, τα λέει.

 
MAK
28 Ιουλ 2017 12:53

@Στράτος και λοιποί υπερ της ψηφοφορίας.
Έχω στα χέρια μου περσινές απομαγντοφωνημένες συνεντεύξεις υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης.Στη μια υποψήφιος απάντησε σε όλα και πήρε 10 με άριστα το 15.Στην άλλη ο υποψήφιος δεν απάντησε πουθενά και πήρε 15 και τη θέση κλπ.Φυσικά πήραν την άγουσα στα ποινικά δικαστήρια.Και ψηφοφορία έγινε και τα 10 αρια και 12αρια πήραν περισσότερους ψήφους από τα 15αρια και είχαν και περισσότερα προσόντα. Πως κρίνετε λοιπόν τον συνάδελφο Διευθυντή της Καρδίτσας που μπορεί να του συνέβει το ίδιο; Επομένως έχεις κ.Στράτο δίκαιο για την σύσταση και μορφή των συμβουλίων επιλογής διαχρονικά.Αντιφάσκεις όμως γιατί σε άλλο σου σχόλιο στο εσος γράφεις ότι το ΣτΕ δεν γνώριζε πως γίνονταν και από τι συμβούλια οι συνεντεύξεις .Δεν τους πληροφόρησε κανείς.Εννοούσε όμως καταφανέστατα αξιοκρατικές κρίσεις.Αντί λοιπόν να επανέρχεσαι στις τετριμένες ιδεοληψίες σου περί ψηφοφορίας,που δε θα γίνει ποτέ γιατί η θητεία των σημερινών διευθυντών θα λήξει το 2020 που θα έχουμε άλλη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση που δεν θα το κάνει,έπρεπε να είχατε βρεί ,αφού η απόφαση ήταν γνωστή πολλούς μήνες πριν,έναν αξιοκρατικό τρόπο αξιολόγησης έστω και παρατείνοντας την θητεία ,όπως των Σχολ.Συμβ.. Άρα δε φταίει το ΣτΕ που σας έδειξε το δρόμο για την αξιοκρατία και την διαφάνεια και πρέπει να το ευγνωμονείτε για αυτό αλλά εσείς οι ίδιοι που αν και είχατε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας δεν κάνατε τίποτε.Αδιαφορία ή σας ευνοούσε αυτή η απραξία;Την απάντηση την ξέρεις.
Όσο για την δικαστική απόφαση που αναφέρεις έστω και αν μειωθεί η ποινή και καταλήξει ακόμη και στην μια ημέρα η αποζημίωση του μηνυτή από τους μηνυόμενους είναι δεδομένη.Για τον χρόνο περαίωσης των δικαστικών υποθέσεων έχεις δίκαιο .Είναι πρόβλημα δεκαετιών και ανέμενα και αυτό να το λύσει η κυβέρνηση και όχι να μαλώνει συνέχεια με τους δικαστές.Κατά τα άλλα συγχαρητήρια για το σχόλιο σου σε αυτήν την στήλη που φωτογραφίζει πλήρως και επικρίνει και την σημερινή κυβέρνηση που με επιμονή κάνει τα ίδια με τους προηγούμενους.Τελικά είναι κ.Στράτο η ελπίδα που έρχεται ή η ελπίδα που δεν υπήρξε ποτέ και ήταν μόνο λόγια του αέρα;Έχετε μπροστά σας τις επιλογές των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών εκπαίδευσης.Αν ευαγγελίζεστε την διαφάνεια και την αξιοκρατία έχετε χρόνο μπροστά σας για έναν δίκαιο ,αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα επιλογής που πρέπει να νομοθετήσετε.Δεν θα το κάνετε όμως.Στα λόγια είστε πρωταθλητές.Το θέμα είναι αν υπάρχει ακροατήριο που θα σας πιστεύει.Υπάρχει πια κ.Στράτο;

 
Γιώργος Π.
28 Ιουλ 2017 09:34

Γιατί να συζητούμε μόνο ανάμεσα στη συνέντευξη και στην αντισυνταγματική άρα αντιδημοκρατική μέθοδο της ψηφοφορίας των συλλογών ( Δεν είμαι αντίθετος στην έκφραση γνώμης από το σύλλογο όμως αυτή θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη και επώνυμη. Πόσοι σύλλογοι όμως θα έμπαιναν σε μια τέτοια διαδικασία;) Νομίζω ότι αν θέλουμε πράγματι αντικειμενικές κρίσεις θα πρέπει να ανατεθεί η όλη διαδικασία στο ΑΣΕΠ και να γίνεται με τεστ γνώσεων και ψυχολογικά.

 
Εκπαιδευτικός
28 Ιουλ 2017 08:20

Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο του Στράτου. Δυστυχώς το σύστημα της συνέντευξης είναι δεδομένο ότι λειτουργεί με κομματικά εν πολλοίς κριτήρια, έστω κι αν φέτος αυτό δεν φάνηκε τόσο έντονα, όσο στο αλήστου μνήμης αισχρό 2011. Το συνήθως εκτός πραγματικότητας ΣτΕ καλό θα ήταν κάποτε να δει αυτή την κραυγαλέα στρέβλωση και να άρει την αρνητική του απόφαση για το υγιέστερο εργαλείο επιλογής διευθυντών, δηλαδή τον σύλλογο διδασκόντων. Μήπως λοιπόν χρειάζεται τώρα μία αντιπροσφυγή;

 
Αμερόληπτος
28 Ιουλ 2017 07:50

@Στράτος ! Ενώ αγαπητέ η μυστική ψηφοφορία εμφορούνταν από δίκαιη κρίση των ψηφοφόρων εκπαιδευτικών. Σε βρίσκω πλήρως αμετανόητο. Δεν έμαθες τίποτα αυτά τα χρόνια. Εξακολουθείς, μάλλον εκ του πονηρού και δεν ξέρω τι κερδίζεις με αυτό, να απαξιώνεις τις δικαστικές αποφάσεις και την προσφυγή στα δικαστήρια καθενός που θεωρεί ότι αδικήθηκε. Μάλλον προσπαθείς να μας προστατέψεις από δικαστικές χρονοβόρες περιπέτειες. Απλά σου γράφω πως σ' ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε! Μόνο που για το 2015 θα έπρεπε να πληρώσουν τις αποζημιώσεις οι Κουράκης Μπαλτάς και όχι το ελληνικό κράτος.

 
Στράτος
27 Ιουλ 2017 22:20

Η δικαστική απόφαση μολονότι είναι σε πρώτο βαθμό και πολύ πιθανόν να ανατραπεί ή δραστικά να μειωθεί μετά το Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο αναδεικνύει ωστόσο το πόσο προβληματική είναι η μοριοδότηση υποψηφίων από Συμβούλια Επιλογής μέσω συνέντευξης.

Πολλοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μυστική ψηφοφορία του Συλλόγου διδασκόντων. Για την απόφαση αυτή τι έχουν να πούνε; Είναι άραγε αντικειμενική η βαθμολόγηση από ολιγομελές Συμβούλιο Επιλογής που αποτελείται από μέλη χωρίς ιδιαίτερα τυπικά προσόντα ; Προφανώς όχι. Είναι επίσης νομικά ορθό σε μία Διεύθυνση Εκπαίδευσης η μοριοδότηση των Συμβουλίων Επιλογής να ξεκινά από το 7 και να φτάνει στο 8 (άπαντες άριστοι) και σε άλλη να ξεκινά από το 2 και να φτάνει στο 8; Μήπως ήρθε ο καιρός να μελετήσει το ΣτΕ τα προβληματικά σημεία της συνέντευξης ενώπιον Συμβουλίου επιλογής και να αντιληφθεί το γνωστό τοις πάσι πρόβλημα των κομματικών και άλλων προσωπικών δεσμεύσεων των μελών των Συμβουλίων επιλογής που τα οδηγούν σε κάθε άλλο παρά αντικειμενική κρίση ώστε να είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν διασφαλίζονται οι αρχές της ισοτιμίας, της αξιοκρατίας κλπ;

Τέλος ας σημειωθεί ότι με δικαστικές αποφάσεις δεν γίνεται χωριό στην εκπαίδευση. Εάν από το 2011 χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017 για μια πρωτόδικη απόφαση σκεφθείτε πότε αυτή θα τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο;...

 
Blind Guardian
27 Ιουλ 2017 21:59

Πάρα πολύ ωραία. Τότε γιατί η βαθμολογία να αρχίζει από το 0 έως το άριστα; Ή θα πρέπει να καταργηθούν τα συμβούλια ή θα πρέπει η βαθμολογία να είναι μόνο από το 9 έως το άριστα 10. Τι χαζομάρες είναι αυτές; Ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στα συμβούλια και καλά θα κάνει να τις ορίσει ως αμετάκλητες ειδάλλως ας τα καταργήσει.

 
Gas
27 Ιουλ 2017 21:46

Από όσο με βεβαιότητα γνωρίζω τέτοιες μηνύσεις υποβλήθηκαν και το 2016 σε συμβούλια επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και θα αρχίσουν να εκδικάζονται το 2019.Αν τελεσιδικήσει η απόφαση ο μηνυτής δικαιούται και αστικής αποζημίωσης από τα μέλη που καταδικάστηκαν και όχι από το κράτος(ευτυχώς) για μείωση και προσβολή προσωπικότητας κτλ.Αυτή η είδηση του εσος έπρεπε να δημοσιοποιηθεί πριν από της συνεντεύξεις προς γνώση όλων των μελών των συμβουλίων επιλογών πανελλαδικά.Η προσφυγή στα Διοικητικά Εφετεία σε περίπτωση δικαίωσης αυτού που προσέφυγε προβλέπει αποκατάστασή του συνήθως μετά την λήξη των θητειών.Είναι τυπική αποκατάσταση.Μετά μπορεί να προσφύγει εναντίον των μελών για αποζημιώσεις για ηθική βλάβη κλπ.Δεν προβλέπονται όμως ποινές.Η μήνυση επισύρει ποινές και αποζημιώσεις.Αν έχει δίκαιο ο μηνυτής καλώς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ