ΒΟΥΛΗ

Α. Τσίπρας: Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων μηχανικών των ΤΕΙ

Με κριτήρια ακαδημαϊκά προχωρούμε στη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Δημοσίευση: 01/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η πρότασή μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη ενός προεδρικού διατάγματος με τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων μηχανικών των ΤΕΙ, μέσα από τη συνεδρίαση μιας επιτροπής, που θα την απαρτίζουν εκπρόσωποι πολυτεχνικών σχολών των τμημάτων μηχανικών ΤΕΙ και εμπειρογνώμονες, που θα αποτελούνται από αποφοίτους των δύο θεσμών απολύτως ισότιμα.

Αυτό τόνισε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε τα εξής:

  • Με άλλα λόγια, οι πρωτοβουλίες μας συντείνουν στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, γιατί ένα πρόβλημα που διαίρεσε κοινότητες μηχανικών επί τόσες δεκαετίες, προφανώς και δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι συνθήκες είναι πια ώριμες, ώστε να καθίσουν ισότιμα οι μηχανικοί να προτείνουν και να βρουν λύσεις.Μας κατηγόρησαν ότι με τις ρυθμίσεις αυτές εξισώνουμε τα πανεπιστήμια με τα ΤΕΙ.
  • Τα ΤΕΙ, όμως, είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι διδάσκοντες εκεί είναι σε εκλεκτορικά σώματα καθηγητών πανεπιστημίων και συμμετέχουν σε επιτροπές διδακτορικού.
  • Υπάρχει μια πραγματικότητα εδώ, την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε και να τη χαιρετίσουμε.
  •  Υπάρχει πλέον ένα εξαιρετικά σημαντικό και αξιόλογο δυναμικό στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.
  •  Υπάρχουν καθηγητές με υψηλά προσόντα, εργαστήρια που θα ζήλευαν μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ερευνητικές υποδομές και ομάδες υψηλών επιδόσεων.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  • Συνυφασμένη με την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι και η διαδικασία που έχει ξεκινήσει –την εξαγγείλαμε πριν από δυόμισι περίπου μήνες στο Υπουργείο Παιδείας με την παρουσία μου εκεί- και αφορά την ίδρυση του πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής μετά από συζητήσεις βεβαίως και κοινή δουλειά με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
  • Εκεί, με κριτήρια ακαδημαϊκά προχωρούμε στη δημιουργία ενός πόλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που ταυτόχρονα, θα είναι σε επαφή και σύνδεση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Αττικής, μια περιοχή η οποία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε, αλλά και πολύ μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
  • Η δυναμική, που θα απελευθερωθεί από αυτήν τη διαδικασία, πιστεύουμε ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για τη Δυτική Αττική, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, ανοίγοντας επιτέλους τον δρόμο για συνέργειες περιφερειακών πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

 

Σχόλια (13)

 
newton
27 Αυγ 2017 01:02

αν ειναι δυνατον,δωστε επιτελους δικαιωματα στα ΑΤΕΙ.4ετες φοιτηση με περιορισμενα δικαιωματα μονο σε αυτη τη χωρα γινεται

 
aporias
02 Αυγ 2017 17:00

@Kostas ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, συμφωνούμε. Δεν υπάρχουν Γεωπόνοι (μεγάλα γράμματα) ΤΕ (μικρά γράμματα), αλλά Φυτικής, Ζωικής, Ιχθυοκομίας κ.λπ., όπως είπες, προφανώς της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των ΤΕΙ.

 
leo
02 Αυγ 2017 14:30

Συγνώμη, αλλα το εθνικό πλαίσιο προσόντων (ΕΠΠ) τι ρόλο παίζει?
Κι αλλα προσόντα? Τι προσοντα ειναι αυτά κύριε πρωθυπουργε και ποιοι τα επιβάλλουν? Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται? Συναδουν όλα τα ανωτέρω με το πλαίσιο για την παιδεία στην Ε.Ε.? Τι πρεμούρα ειναι όλη αυτή για τους μηχανικούς των τει?ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ κύριε πρωθυπουργέ και όχι ένα ακόμα Π.Δ. και επιτροπές που βάζουν επιπλέον εμπόδια προς την επαγγελματική μας κατοχύρωση ... την αξιοπρεπή, και όχι τα πλαίσια ομηρίας που θέλει να επιβάλλει η επαγγελματική συντεχνία στην όποια είστε μέλος (κι ας σας διέγραψαν...). Κύριε πρωθυπουργέ η ανεργία στην χώρα μας έφτασε το 45% , θλιβερή πρωτιά για κράτος μέλος της Ε.Ε. , είμαστε Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες μέσα σε ένα δυσμενές επαγγελματικό περιβάλλον ειδικά για τον κλάδο μας... ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ!!!!

Υ.Γ.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ...Κύριε πρωθυπουργέ

 
Dimitris
02 Αυγ 2017 14:13

@Λενα σου προτείνω να διαβάσεις τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ για να δείς ποιά σχολή προσφέρει καλύτερο εκπαιδευτικό και ακαδημαικό έργο. Που ξέρεις, μπορεί να εκπλαγείς.

 
manos
02 Αυγ 2017 14:12

Μάλλον το Π.Δ που αναμένουν όλοι αγωνιωδώς, θα γράφει ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ θα γράφονται στο ΤΕΕ και αυτό θα τους χορηγεί τα σχετικά Ε.Δ. Δηλαδή θα χάσουν τα Ε. τους Δ. ακόμα και αυτοί που είχαν μερικά...

 
kostas
02 Αυγ 2017 12:56

@aporias Υπάρχουν πολλές σπουδαίες ειδικότητες όπως φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής και ιχθυοκομίας!

 
Γιωργος
02 Αυγ 2017 03:15

Φυσικό ειναι να υπάρξει στο μέλλον ρύθμιση για τους γεωπόνους.
Δεν ειναι σανό όλο αυτό που γίνεται γιατί πηγάζει από αλλα κέντρα. Εξάλλου το σανό το πουλάς για να βγεις.
Η κυβέρνηση κινείται σε ευρωπαϊκά πλαίσια όπως ειναι και η επιθυμία του λαού. Το ρυθμό των βημάτων και το μέγεθος της μεταρρύθμισης μένει να το δούμε στο προσεχές μέλλον.

 
aporias
02 Αυγ 2017 00:39

Υπάρχουν Γεωπόνοι ΤΕ;

 
Λενα
02 Αυγ 2017 00:34

Ας εμπαιναν πολυτεχνειο τοτε!

 
Ribopaido
02 Αυγ 2017 00:11

Μην βιάζεστε είναι όλα σύμφωνημενα και θα γίνουν... Για μηχανικούς και γεωπονους

 
Giorgos
01 Αυγ 2017 23:32

Τα υπόλοιπα κόμματα κορόιδευαν επί χρόνια τα ΤΕΙ. Τώρα δυστυχώς έμειναν πίσω. Και πιστέψτε με είναι πολλοί οι ψηφοφόροι ... Ξέρει τι κάνει η κυβέρνηση !

 
Άγγελος
01 Αυγ 2017 23:02

Κων/νος Κ χαλάρωσε ..... νομίζεις πως θα γίνει τίποτα για τους μηχανικούς ΤΕ ;;;;;;; σανό προσφέρει .......

 
κων/νος Κ
01 Αυγ 2017 21:18

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΤΕ ΤΙΠΟΤΑ...!!! ΜΟΝΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ