Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Γ. Δελής: Το νομοσχέδιο δένει στο άρμα του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων

Δημοσίευση: 02/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αν κανείς παραμερίσει το κουρνιαχτό της κούφιας αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία αυτές τις μέρες και δει το νομοσχέδιο έτσι όπως πραγματικά είναι και όχι έτσι όπως θέλει να το εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ή η Νέα Δημοκρατία να το βλέπει, τότε θα δει ότι αυτό το νομοσχέδιο δένει την τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμα πιο σφιχτά στο άρμα του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα στη Βουλή, ο αγορητής του ΚΚΕ επί του πολυνομοσχεδίου «σκούπα»  Γιάννης Δελής, και υπογράμμισε τα εξής:

 • Πού το στηρίζουμε αυτό; Πρώτα απ’ όλα, δεν αναφέρεται καν και δεν ασχολείται καθόλου με τις ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών που φτύνουν αίμα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Και δεν αφορά βεβαίως, αυτό το νομοσχέδιο ούτε τους νέους επιστήμονες που συνθλίβονται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ούτε εκείνους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αρνούνται να γίνουν ορντινάντσες των επιχειρηματικών συμφερόντων. Σε άλλους απευθύνεται.
 • Απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν συμφέρον να μετατρέψουν την ανώτατη εκπαίδευση, όπως και όλη την εκπαίδευση άλλωστε, σε υπηρέτρια των καπιταλιστικών κερδών -μοχλό της καπιταλιστικής ανάπτυξης το λέτε αυτό- σε όλους εκείνους που έχουν συμφέρον να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε μεγάλα εμπορικά μαγαζιά με πελατεία τους τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Τα πιο σημαντικά του άρθρα το αποδεικνύουν.
 • Από το πρώτο ακόμα άρθρο βαθαίνει η αναχρονιστική διάκριση του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, αποδεικνύοντας πολύ απλά ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί στο πλαίσιο ενός εκμεταλλευτικού συστήματος, γιατί η καπιταλιστική αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και είναι αυτή που οδηγεί τελικά όλες τις κυβερνήσεις να δημιουργούν όλο και περισσότερα ενδιάμεσα στάδια, διαβαθμίζοντας, κατηγοριοποιώντας συνεχώς πτυχία και αποφοίτους, προκειμένου να μεγαλώνει το φάσμα των διαθέσιμων εργαζόμενων που είναι κατάλληλοι κάθε φορά προς εκμετάλλευση από τους εργοδότες. Και τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις ξεπατικώνει πάρα πολύ γρήγορα.
 • Τόσα πολλά και διαφορετικά δίδακτρα δεν έχουμε ξανασυναντήσει σε νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Δίδακτρα παντού, δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, απελευθερωμένα, χωρίς καν αυτό το πλαφόν που υποσχέθηκε παλαιότερα ο Υπουργός, δίδακτρα στα κέντρα επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης που θα λειτουργούν τα πανεπιστήμια, δίδακτρα στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα που θα οργανώνουν τα ΑΕΙ, δίδακτρα στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 • Και επιμένουμε, κύριε Υπουργέ, μια λέξη είναι η λέξη: «δωρεάν». Όμως αυτήν αρνείστε να τη βάλετε στο νομοσχέδιο. Βάλτε την κι εμείς θα αποσύρουμε την κριτική μας σε αυτό το σημείο.
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είναι δημόσια, είναι δωρεάν.
 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Και τα δημόσια ΙΕΚ είναι δημόσια, κύριε Υπουργέ. Μονάχα που δεν είναι και τόσο δωρεάν, όπως ξέρετε, κι εκείνα.
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δηλαδή;
 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Δηλαδή πληρώνουν δίδακτρα, χαμηλότερα από τα ιδιωτικά, αλλά πληρώνουν. Δωρεάν πάντως δεν είναι τα δημόσια.
 • «Το νομοσχέδιο των διδάκτρων», θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τίτλος του.
 • Παρακάτω. Απαγορεύει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στους συμβασιούχους που εργάζονται σε όλες τις υπηρεσίες των ΑΕΙ και το αναφέρει ρητά στα άρθρα 13, 58, 64, 69.
 • Με τα άρθρα 5 και 10, που μιλάνε για τη διαδικασία ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης κλπ. των ΑΕΙ, μέσα από Προεδρικά Διατάγματα, δεν βάζετε μόνο κριτήρια δημοσιονομικά. Βάζετε κυρίως κριτήρια, ώστε αυτά τα ΑΕΙ να εναρμονίζονται ευέλικτα και γρήγορα στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Γι’  αυτό και στα πιο κρίσιμα ζητήματα για το κεφάλαιο, όπως εδώ, ή στα μεταπτυχιακά ή και στα διετή προγράμματα κατάρτισης θα μετράει και η γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου έχει ήδη πιάσει στασίδι ο ΣΕΒ, για να παρακολουθεί από κοντά και το τι γίνεται.  
 • Όσο για τα νέα διοικητικά σχήματα που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ, αυτό που ψάχνει με αυτό, όπως το έψαξαν άλλωστε κι όλες οι κυβερνήσεις, δεν είναι τίποτε άλλο από το να βρεθούν επιτέλους εκείνα τα διοικητικά όργανα στα ΑΕΙ που θα ικανοποιούν τα κριτήρια και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα μας.
 • Μιλάτε για Δημοκρατία, με αφορμή την επαναφορά της φοιτητικής συμμετοχής στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ, εκτός φυσικά από αυτά τα περιφερειακά. Ποιοι; Εσείς, που η πολιτική σας, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ρημάζει τα δικαιώματα των φοιτητών, ρημάζει τα δικαιώματα της νεολαίας.
 • Η συμμετοχή του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος θα είναι σημαντική, πράγματι, εφόσον γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης των διεκδικήσεών του, από την αποκάλυψη του χαρακτήρα των μέτρων που εισάγονται στις συνεδριάσεις αυτών των διοικητικών οργάνων κι όχι από τη σκοπιά, βέβαια, της ενσωμάτωσής τους στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, όπως επιδιώκει η Κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, με τις φοιτητικές παρατάξεις, μάλιστα, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατούν σε αυτήν την κατεύθυνση και από κοντά και κάτι «αγωνιστές», κήρυκες του ακηδεμόνευτου φοιτητικού κινήματος, να ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο, τον μύλο της ενσωμάτωσης.
 • Στο νομοσχέδιο υπάρχουν κι άλλα άρθρα, περίπου είκοσι, στις λεγόμενες «λοιπές διατάξεις για την εκπαίδευση», για την υπόλοιπη εκπαίδευση, δηλαδή. Με το άρθρο 70, που αυξάνετε λίγο τον χρόνο της αναρρωτικής άδειας των αναπληρωτών, ναι μεν βελτιώνετε κάπως την κατάσταση, γι’ αυτό και το στηρίζουμε το συγκεκριμένο. Σε καμία περίπτωση, όμως,  δεν ικανοποιεί το δίκαιο αίτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να εξομοιωθούν στο ζήτημα των αδειών με τους μόνιμους. Δεν πάνε άλλωστε πολλές μέρες που ο ίδιος ο Υπουργός σε ερώτηση του ΚΚΕ, αυτό το απέκλεισε κατηγορηματικά.
 • Με το 71 άρθρο, βάζετε λίγο λάδι στην πληγή που εσείς ανοίξατε στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με το πρόσφατο τέταρτο μνημόνιο, όταν καταργήσατε τη ρύθμιση του προηγούμενου Υπουργού. Επιστρέφετε μια μικρή αρμοδιότητα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, μόνο που ο μνημονιακός σας νόμος είναι εκεί και δεν ανατρέπεται με κάτι τέτοια και είναι πάντα μια διαρκής απειλή για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
 • Για τη γνωστή τώρα υπόθεση των πλαστών πτυχίων και την επανάληψη των εξετάσεων, ελπίζουμε –ελπίζουμε λέμε- αυτό να μη γίνει το πρόσχημα για απολύσεις.           
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Να γίνουν νόμιμα τα πτυχία ή όχι;
 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Όσον αφορά τις τροπολογίες τώρα, θα χρειαστώ ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
 • Για την τροπολογία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι συμφωνούμε με το σημείο που αναφέρεται στην αποζημίωση των κατοίκων του Δήμου Παιονίας και μιλάμε, βέβαια, για την Ειδομένη και τους Ευζώνους και θα το ψηφίσουμε, αν έρθει ως ξεχωριστό άρθρο και νομίζω ότι έτσι έρχεται. Ακόμα, όμως, κι αυτή την αποζημίωση βάζετε να την πληρώνουν οι μετανάστες μέσα από τα παράβολα που πληρώνουν στο ελληνικό κράτος; Τέτοια κοινωνική ευαισθησία;
 • Για την τροπολογία τώρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τους συμβολαιογράφους, τι να πει κανείς; Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» γίνεται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το μπαλάκι το ρίχνετε στους συμβολαιογράφους.
 • Θα ψηφίσουμε, επίσης, την τροπολογία του Υπουργείου Άμυνας, μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τους οποίους συνεχίζετε να τους κρατάτε όμηρους, όπως συνεχίζει, βεβαίως, η πολιτική σας να απαξιώνει τις δυνατότητες αυτού του κλάδου, που η ανάπτυξή του θα είναι σίγουρη μονάχα στα πλαίσια μιας σοσιαλιστικής οικονομίας.
 • Η τροπολογία που ασχολείται με τη μεταφορά των μαθητών και δίνει άλλη μια παράταση στην αβεβαιότητα μας οδηγεί στο να σας ρωτήσουμε πότε σκοπεύετε, αλήθεια, να διασφαλίσετε το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία, παρά τόσα χρόνια να σέρνεται αυτό το ζήτημα.
 • Στην τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, θέλουμε να δηλώσουμε –και νομίζω ότι έτσι έρχονται, σε ξεχωριστό άρθρο- ότι θα ψηφίσουμε τη διάταξη για το βιβλίο απασχολούμενων στις αγροτικές εργασίες, τους εργάτες γης δηλαδή, καθώς και τη διάταξη για τους πρώην εργαζόμενους της Βιομηχανίας Ζάχαρης, που τους τσάκισε η πολιτική σας, όπως άλλωστε και τον κλάδο της ελληνική ζάχαρης, μαζί με τους τευτλοπαραγωγούς.  
 •       
 • Θα ψηφίσουμε, εάν έρθει σε ξεχωριστό άρθρο, και εκείνη τη διάταξη της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει να λαμβάνετε υπόψη μισθολογικά ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία η προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία.
 • Άφησα για το τέλος, γιατί αυτή είναι που πραγματικά δένει αρμονικά με το υπόλοιπο νομοσχέδιο, την αντιεκπαιδευτική -και είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός- τροπολογία είκοσι εννέα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους γυμναστές εκπαιδευτικούς, τους οποίους θα μπορείτε να τους μετακινείτε όπου θέλετε. Αφού κλείσατε και συνεχίζετε να κλείνετε σχολεία και να συγχωνεύετε τμήματα, αφού μειώσατε τις ώρες της φυσικής αγωγής στα σχολεία, έρχεστε να το αξιοποιήσετε τώρα αυτό, για να  μετακινείτε αυτούς τους γυμναστές χωρίς να τους ρωτήσετε -που με την πολιτική σας λέτε ότι περισσεύουν- σε αθλητικά κέντρα και κολυμβητήρια αντί να διορίσετε σε αυτά μόνιμο προσωπικό από τους χιλιάδες ανέργους γυμναστές και γυμνάστριες.
 • Έχουμε μιλήσει για το νομοσχέδιο. Το καταψηφίζουμε επί της αρχής και βεβαίως τα περισσότερά του άρθρα. Θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι στην ψηφοφορία.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean