Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Οι ερωτήσεις του Γ. Μαυρωτά προς τον υπουργό Παιδείας

Δημοσίευση: 02/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σειρά ερωτημάτων επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ απηύθυνε στον υπουργό παιδείας Κ. Γαβρόγλου ο αγορητής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά , σήμερα στη Βουλή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Α. Εγώ έχω κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις, κύριε Υπουργέ. Υπερασπιζόμενος το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, είπατε πολλές φορές ότι πρέπει να ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι ομάδες. Και μάλιστα σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα και το επανέλαβε και ο κ. Τσακαλώτος και χαίρομαι που το ακούω αυτό. Εγώ προτείνω, λοιπόν, να το κάνουμε αυτό και στις φοιτητικές εκλογές, να βάλουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο -όπως έχουμε προτείνει εμείς- και να ψηφίζουν οι σύλλογοι πρόσωπα και όχι κομματικές, φοιτητικές παρατάξεις. Προχωρήστε και σε αυτό. Μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Β. Σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές διατάξεις, τα είπαμε και κατ’ ιδίαν. Για το άρθρο 85 παράγραφος 2β΄ με τις τελικές μεταβατικές διατάξεις, θα ήθελα να επιβεβαιώσετε ότι το νέο καθεστώς για τη χρονιά 2018-2019 -και όχι από τη χρονιά 2017-2018 που έχουν ήδη δρομολογηθεί τα διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα- θα ισχύει όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για τους διδάσκοντες, ό,τι ισχύει δηλαδή στα άρθρα 32-37. Θα πάνε από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Γ. Επίσης, θεωρώ ότι χρησιμοποιείτε κάποια επιχειρήματα a la carte. Δηλαδή η διαρχία που ήταν κακή όταν μιλάγαμε για τον πρύτανη και τα Συμβούλια Ιδρύματος, τώρα είναι καλή που μιλάμε για τον πρύτανη και το πρυτανικό συμβούλιο που θα προέρχεται από  ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Κάποια στιγμή, δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει και μια συνέπεια στα επιχειρήματα.

Δ. Επίσης, λέτε ότι με τα μεταπτυχιακά θέλετε να δώσετε δουλειά στους νέους επιστήμονες. Βάζετε, όμως, έναν πολύ στενό κορσέ λέγοντας ότι το 80% θα προέρχεται από τα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων που κάνουν το μεταπτυχιακό. Μένει λίγο για τους υπόλοιπους. Θεωρώ ότι είναι λίγο το 20%, εάν είναι πραγματικά η πρόθεσή σας να δώσετε δουλειά σε νέους.

Ε. Επίσης, εκτός από τους πρυτάνεις για το άσυλο στο άρθρο 3, έχει ενστάσεις και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Το διαβάσαμε και στην έκθεσή της. Αλλά την αγνοήσατε βολικά.

Απαντήσεις Γ. Μαυρωτά επί προσωπικού:

Και επιτρέψτε μου να κλείσω με κάτι πιο προσωπικό. Επειδή με προκάλεσαν και ο κ. Βερναρδάκης, και ο κ. Τσακαλώτος, και η κ. Αναγνωστοπούλου και ο κ. Σπίρτζης -τέσσερις φορές αναφέρθηκαν σε εμένα και με παρουσιάζουν ως δήθεν εχθρό του δημόσιου πανεπιστημίου, οπαδό του νεοφιλελεύθερου πανεπιστημίου, και του πανεπιστημίου της αγοράς- κύριε Υπουργέ, θέλω να πω κάτι. Ακούστε το, κύριε Φίλη, μπορεί να ενδιαφέρει και εσάς.

Επειδή, λοιπόν, με παρουσιάζουν ως οπαδό του νεοφιλελεύθερου πανεπιστημίου, να σας πω ότι είμαι παιδί του δημόσιου σχολείου και του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, σε αντίθεση με αρκετούς Υπουργούς και Βουλευτές σας. Ως πανεπιστημιακός εργάζομαι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που έχει δωρεάν μεταπτυχιακά και προσπαθώ να συμβάλλω στην προβολή του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου με το επιστημονικό μου έργο.

Και επειδή άκουσα πολλές διαλέξεις περί επιστημονικότητας σήμερα, ξέρετε, η απήχηση του επιστημονικού έργου έχει κάποιους συγκεκριμένους δείκτες για κάποιον πανεπιστημιακό, όπως είναι ο αριθμός των αναφορών στο επιστημονικό έργο, τα citations, που δεν ούτε νεοφιλελεύθερα ούτε σοσιαλιστικά, ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Και επειδή μπορεί να με ξέρετε ως αθλητή, να σας πληροφορήσω, λοιπόν, ότι αν αθροίσετε όλες τις αναφορές στο επιστημονικό έργο και των δεκαεπτά Βουλευτών πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι δεν φτάνουν τις αντίστοιχες δικές μου. Όχι μόνο λοιπόν δεν αντιστρατεύομαι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά αντίθετα είμαι απόλυτα στρατευμένος σε αυτό, συμβάλλοντας στην προβολή και στην καταξίωσή του με πράξεις και όχι με λόγια και είμαι περήφανος για αυτό.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το αφήγημά σας με το παρόν νομοσχέδιο είναι καλό για το κομματικό σας ακροατήριο, κακό όμως για το μέλλον της χώρας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean