Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως: Ο Α. Τσίπρας ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά του νόμου Γιαννάκου

Μας είπε η Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιμένουμε στο ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει εκτιμήσει δαπάνες για πέντε από τις τριάντα επτά διατάξεις». Και μας λέει ότι «το κάνουμε για να τραβήξουμε την προσοχή της τρόικα».
Δημοσίευση: 02/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το νόμο «Γιαννάκου» όχι μόνο  δεν τον ψηφίσατε, αλλά ήσασταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων και ο Πρωθυπουργός και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εναντίον του νόμου Γιαννάκου, είπε σήμερα στη Βουλή η Βουλευτής  της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα η κ. Κεραμέως σχολιάζοντας τις  θέσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ  του νόμου «Γιαννάκου», τόνισε:

  • Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ ως όψιμους υπερασπιστές του νόμου Γιαννάκου.
  • Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Και ξέρετε τι μου έκανε εντύπωση; Κύριε Υπουργέ, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλετε να μας θυμίσετε, εφόσον είστε όψιμοι υποστηρικτές του νόμου Γιαννάκου και του ασύλου, το νόμο Γιαννάκου τον ψηφίσατε;
  •   Τον νόμο Γιαννάκου, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, τον ψηφίσατε; Μήπως να θυμίσουμε στην κοινωνία που μας παρακολουθεί ότι όχι μόνο δεν τον ψηφίσατε, αλλά ήσασταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων και ο Πρωθυπουργός και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εναντίον του νόμου Γιαννάκου. Ας μπει ένα τέλος στην υποκρισία, επιτέλους, σε αυτήν την Αίθουσα.

Η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη γενικότερα στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, υπογράμμισε τα εξής:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: Μας είπε η Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιμένουμε στο ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει εκτιμήσει δαπάνες για πέντε από τις τριάντα επτά διατάξεις». Και μας λέει ότι «το κάνουμε για να τραβήξουμε την προσοχή της τρόικα». Κυρία Εισηγήτρια, να σας θυμίσω ότι η υποχρέωση για αποτίμηση των δαπανών δεν είναι επιβολή της τρόικα. Είναι επιβολή του Συντάγματος, για το οποίο έχετε πει ότι θα είστε κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος. Το έχετε πει αυτό και παρ’ όλα αυτά φέρνετε νομοσχέδια ακοστολόγητα. Από τις τριάντα επτά διατάξεις εν δυνάμει δημιουργούσες δαπάνες. Για πόσες είχε στοιχεία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εκτιμήσει τις δαπάνες; Για πέντε. Δεν είναι η τρόικα, είναι το Σύνταγμα για το οποίο είπατε ότι θα τηρήσετε κάθε λέξη του.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ:  Άρθρο 35 για την απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης για φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα να πληρώσουν τα μεταπτυχιακά τους. Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να παρουσιάζετε όποια εικόνα θέλετε. Σας το έχω πει και στις έξι συνεδριάσεις αυτής της Βουλής ότι εμείς φυσικά και είμαστε υπέρ του να υπάρχουν κοινωνικές πολιτικές για φοιτητές οι οποίοι είναι από ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν δίδακτρα. Αυτό, όμως, που δεν μας έχετε πει εσείς για έξι συνεδριάσεις, κύριε Υπουργέ, είναι πόσο θα κοστίσει αυτή η απαλλαγή και το κυριότερο, πού θα βρείτε τα λεφτά. Πείτε μας τον κωδικό στον προϋπολογισμό από τον οποίο θα καλύψετε αυτά τα χρήματα. Γιατί αλλιώς, κύριε Υπουργέ, είναι δημαγωγία.

ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ: Είναι δημαγωγία, αλλιώς, κύριε Υπουργέ, και μου θυμίζει πάρα πολύ έντονα το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το δημοψήφισμα, επικράτησε ένας πανικός και εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός τι έκανε; Είπε «δωρεάν μεταφορικά για όλους». Εγώ δεν κρίνω εάν έκανε σωστά ή λάθος με αυτήν την εξαγγελία. Κρίνω, όμως, το εξής: Το έκανε χωρίς να λογαριάσει τον ξενοδόχο. Ο ξενοδόχος ποιος είναι; Αυτός που πληρώνει. Αποτέλεσμα ποιο ήταν; Δημιουργήθηκε μια τρύπα 30-35 εκατομμυρίων ευρώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και το μάρμαρο ποιος το πλήρωσε; Το πλήρωσε ο Έλληνας πολίτης, γιατί αυξήθηκε η τιμή του εισιτηρίου. Αυτήν την εξαγγελία, λοιπόν, του Πρωθυπουργού «δωρεάν μεταφορικά για όλους» την πλήρωσε εν τέλει ο Έλληνας πολίτης.
Αυτό λέμε, λοιπόν, κι εμείς εδώ. Συμφωνούμε να υπάρχουν αυτές οι πολιτικές, αλλά πείτε μας συγκεκριμένα τον κωδικό από πού θα προκύπτουν τα χρήματα.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ: Σημείο έκτο. Μας είπε ο Υπουργός ότι η επιχειρηματολογία περί κλεισίματος μεταπτυχιακών –ότι θα κλείσουν τα μεταπτυχιακά κ.λπ.- «είναι γελοία επιχειρηματολογία». Έχω σημειώσει τα λόγια του.

ΟΠΑ: Θα του θυμίσω τι είπε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κάνει κατά κόρον μεταπτυχιακά προγράμματα. Είπε επί λέξει: «Τυχόν νομοθέτηση του σχεδίου νόμου θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στις μεταπτυχιακές σπουδές του Ιδρύματος. Από τα τριάντα έξι διακεκριμένα μεταπτυχιακά, δύο χιλιάδες τριακόσιοι φοιτητές ελάχιστα θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Εκατοντάδες απασχολούμενοι σε μεταπτυχιακά θα οδηγηθούν στην ανεργία. Υποτροφίες –που τόσο σας κόπτουν- σε υποψήφιους διδάκτορες θα διακοπούν. Η φυγή επιστημόνων και καθηγητών στο εξωτερικό θα ενταθεί». Εντάξει, η επιχειρηματολογία η δική μας είναι γελοία. Η επιχειρηματολογία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει τέτοια φήμη, που έχει τόσο καλά μεταπτυχιακά προγράμματα, είναι κι αυτή γελοία, κύριε Υπουργέ;

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ:  Πανελλαδικές. Κύριε Υπουργέ, εδώ έχουμε το επόμενο επεισόδιο του Saga. Οι πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αρχές Μαΐου εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό ότι καταργούνται. Δεν πέρασαν είκοσι τέσσερις ώρες και βρεθήκατε σε τηλεοπτικό πλατό. Ερωτηθήκατε: Ωραία, καταργούνται οι πανελλαδικές. Δεν μας έχετε πει, όμως, πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο. Απάντηση του Υπουργού: Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη. Πέρασαν δύο μήνες και το ΙΕΠ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο είναι υπό την εποπτεία σας, ανακοίνωσε το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια. Το ανακοίνωσε το ΙΕΠ, εκτός κι αν μας πείτε ότι το ΙΕΠ δεν είναι πλέον υπό την εποπτεία σας.

ΤΟ ΙΕΠ: To ΙΕΠ, λοιπόν, τι είπε; Ότι το νέο σύστημα πρόσβασης θα βασίζεται στις πανελλαδικές εξετάσεις και σήμερα ή χθες είχαμε το επόμενο επεισόδιο του δράματος. Διαβάζω τα λόγια σας: «Το σημερινό καθεστώς των πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν». Κύριε Υπουργέ, λίγος σεβασμός στον κόσμο που μας ακούει.

ΕΔΡΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ: Σημείο ένατο: Πολυτεχνείο Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εδώ πέρα έχουμε δύο αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και οι δύο αποφάσεις λένε η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής να είναι στη Σύρο. Ως διά μαγείας το νομοσχέδιο ήλθε και έλεγε «έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής Αιγαίου η Σάμος». Ακολούθησε μία ενδοκυβερνητική ρήξη. Την είδαμε όλοι στην Επιτροπή.
Το τέλος, όμως, ποιο είναι; Μας λέτε ότι κακώς σας κατηγορούμε για υπερσυγκεντρωτισμό. Και όμως, κύριε Υπουργέ, ακόμα και σ’ αυτό καταλήγετε στην προσφιλή σας τακτική: Θα αποφασίσει ο Υπουργός εν τέλει για το ποια θα είναι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής εντός δύο μηνών.
 
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:  Εκεί που νομίζουμε ότι τέλος πάντων μετά από τόσες μέρες συζήτηση θα υπάρξει μια σύγκλιση, θα υπάρξει μια υποχώρηση, υπήρξε κάτι προς την άλλη κατεύθυνση από τον Υπουργό. Έφερε νομοτεχνική βελτίωση στην οποία, ενώ αρχικά έλεγε για ξενόγλωσσα προγράμματα μόνο σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, τώρα λέει για ξενόγλωσσα προγράμματα μόνο σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και αποκλειστικά για πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και άλλος περιορισμός για τα ξενόγλωσσα προγράμματα. Νομίζω ότι οι προθέσεις σας είναι ξεκάθαρες, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ:  Η τροπολογία 1197. Είναι η δική σας τροπολογία, κύριε Υπουργέ. Είναι αυτή που αναφέρει τη Γεωργική Σχολή με την οποία συμφωνούμε, όμως έχει και μια παράγραφο 3 την οποία θα ήθελα να μας εξηγήσετε.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Αναφέρεται σε προηγούμενη ακρόαση του εγκαλούμενου από Πειθαρχικό Συμβούλιο. Είναι μια πρόβλεψη που βάζετε για δικαίωμα ακρόασης στο στάδιο μετά την πειθαρχική διαδικασία.
Εγώ έχω να ρωτήσω το εξής: Πρώτα απ’ όλα, το δικαίωμα ακρόασης έχει ήδη καλυφθεί στην πειθαρχική διαδικασία. Γιατί προβλέπεται δικαίωμα ακρόασης σε στάδιο που είναι διαπιστωτικής φύσεως; Πρώτο ερώτημα.
Δεύτερο ερώτημα: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόσωπο πίσω απ’ αυτήν τη διάταξη. Σας ερωτώ ευθέως αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο να κρύβεται πίσω απ’ αυτήν την διάταξη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:  Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε έστω και λίγο πριν από την ψήφιση να ενσωματώσετε κάποιες προτάσεις μας και ελπίζουμε να το κάνετε όχι για μας. Ελπίζουμε να το κάνετε για όλα αυτά τα παιδιά, τους άξιους νέους που θέλουν να μείνουν, να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στη χώρα τους, για όλους αυτούς τους νέους που με κάθε ειλικρίνεια, κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε να μην ακολουθήσουν την προτροπή σας να φύγουν έξω.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean