Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Με κλήρωση η επιλογή των σημαιοφόρων- Καταργείται το κριτήριο της επίδοσης των μαθητών

Αφαιρέθηκε η παρουσία σημαιοφόρων στις δοξολογίες
Δημοσίευση: 02/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η νέα ρύθμιση για τις μαθητικές παρελάσεις του Δημοτικού  του νέου Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπει τα εξής:

Α. Τα Δημοτικά Σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί- συνοδοί των μαθητών για τις ανωτέρω εκδηλώσεις ορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δύο (2) ή περισσότερα σχολεία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου στο οποίο διδάσκουν τις περισσότερες ώρες. Τα νηπιαγωγεία δύνανται να παίρνουν μέρος στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου.

Β. Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ ́ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ ́ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ ́ τάξη λειτουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Γ. Τα μαθήματα δεν πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων. Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί. Διδασκαλία μαθημάτων δεν γίνεται επίσης την ημέρα έναρξης και λήξης του διδακτικού έτους.

Δ. Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αφαιρέθηκε η παρουσία σημαιοφόρων στις δοξολογίες

Επίσης στο νέο Προεδρικό Διάταγμα αφαιρέθηκε η εξής πρόβλεψη που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο Διάταγμα που καταργήθηκε:

“Ο σημαιοφόρος με τη σημαία του σχολείου και οι παραστάτες παρίστανται στη δοξολογία”.

 

Σχόλια (36)

 
bill
02 Αυγ 2017 10:07

σωστό το μέτρο, επιτέλους, ειδικά για το δημοτικό.

 
george
02 Αυγ 2017 10:33

ποσο θα διαλυθει η εκπαιδευση ακομα θεε μου

 
Νώντας
02 Αυγ 2017 10:56

Είναι δυνατόν με κλήρωση η σημαία;
Θα συμφωνούσα εάν με κλήρωση γινόταν και η εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Δυστυχώς με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται, διά του κινήτρου, η προσπάθεια των παιδιών να κατακτήσουν ένα στόχο. Και δυστυχώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στη μάθησή τους.
-Τα παιδιά διαβάζουν για να σηκώσουν τη σημαία διότι είναι πράγματι μεγάλη τιμή να τη σηκώνει κανείς.
-Τα παιδιά διαβάζουν για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια προκειμένου να επενδύσουν στο μέλλον τους και κατ΄επέκταση η πατρίδα επενδύει επάνω τους.

Υπάρχει όμως ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, μεταξύ παιδείας και σημαίας, που είτε από αφέλεια είτε από έλλειψη παιδείας αφήνεται να χαλαρώσει επικίνδυνα τις τελευταίες δεκαετίες....αφήνεται πράγματι στην τύχη του!

 
N.K
02 Αυγ 2017 10:57

Ως συνήθως μετά από αντιδράσεις πιστεύω ότι θα βγει υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει ότι η κλήρωση τουλάχιστον για το σημαιοφόρο θα γίνεται ανάμεσα στους αριστούχους. Βέβαια, σχεδόν όλοι ήταν ούτως ή άλλως αριστούχοι στα δημοτικά αλλά τέλος πάντων.

 
Γιώργος Π.
02 Αυγ 2017 11:14

Μήπως θα ήταν καλύτερα για να τονωθεί η αυτοεκτίμηση των αδύνατων μαθητών στην κλήρωση να λαμβάνουν μέρος μόνο οι αδύνατοι μαθητές; Ας πούμε όσοι έχουν από 7 και κάτω; Έτσι οι καλοί μαθητές δε θα έχουν μια ακομη ρετσινιά "ότι ήταν σημαιοφόροι στο σχολείο"

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
02 Αυγ 2017 11:20

Τρομοκρατημένος συνειδητοποιώ ότι η διαβόητη αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που επαγγέλεται ο κ. Υπουργός, θα σημαίνει την εισαγωγή με κλήρωση.

 
KOMOL
02 Αυγ 2017 12:31

Επιτέλους! Ήταν τόσο δύσκολο πια να το σκεφτεί κάποιος από το Υπουργείο, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Το μόνο που υπήρχε με την επιλογή μεταξύ των "αριστούχων" μαθητών (μην τρελαθούμε αριστούχοι στο δημοτικό) ήταν μια ανθρωποφαγία που καλλιεργούσε το σχολείο από πολύ μικρή ηλικία και το σκότωμα μεταξύ των οικογενειών των μαθητών, ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες. Ακούω και λένε τι κίνητρο θα υπάρχει τώρα για τα παιδιά; Δηλαδή το κίνητρο για να είναι κάποιος καλός μαθητής και να αγαπά το σχολείο είναι να κρατήσει τη σημαία; Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος χαράς, δημιουργίας και συνεργασίας για τα παιδιά και όχι χώρος που θα ενισχύει τον ανταγωνισμό και τα στερεότυπα και θα μένει καθηλωμένο στις αγκυλώσεις του. Φτάνει πια.

 
χμμ...
02 Αυγ 2017 12:37

"Τα παιδιά διαβάζουν για να σηκώσουν τη σημαία..." και τετοια άλλα διαβαζω και αναρωτιεμαι αν εχετε ιδεα απο εκπαιδευση

 
Jimmys_b
02 Αυγ 2017 13:18

Επιτέλους, και μια σωστή κίνηση. Τα περί "καλών" και "κακών" μαθητών ή οι κάτω του 8 και επτά, μάλλον ελάχιστη σχέση έχουν με εκπαίδευση και περισσότερο με διδασκαλία!

 
ΓΒ
02 Αυγ 2017 13:29

Το μέτρο αυτό είναι καλό και είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν τι ακριβως συμβαίνει στα σχολία με την "σημαία" θα το εγκρίνουν.

Με κλήρωση κύριοι , είναι τιμή να κρατάς την ελληνική σημαία αν είσαι και δηλώνεις Έλληνας ή αν τελοσπάντων τιμάς την Ελλάδα και την αγαπάς.
¨Ομως δεν είσαι παραπάνω Ελληνάς αν έχεις 19 9/10 από κάποιον που έχει 12 1/10.

Κανείς δεν πυροβολεί την αριστεία με το συγκεκριμένο μέτρο. ¨Οσοι έχουν σαν στόχο (και καλά κάνουν) την αριστεία να την επιδιώξουν (και θα το κάνουν) βρίσκοντας πραγματικούς στόχους και όχι τον στόχο της σημαίας που το μόνο που κάνει τόσα χρόνια είναι να δημιουργεί τριβές και αδικίες και μαλλιοτραβήγματα στα σχολεία που έχουν τόσα προβλήματα που αυτό περισσεύει.

Ναι λοιπόν στα αυτονόητα.

ΥΣ:( ουτε ειμαι ούτε ήμουν ποτέ αριστερός)

 
Ταραντούλας
02 Αυγ 2017 14:14

Να μαντέψω τι θα ισχύσει στα Γυμνάσια-Λύκεια; Σημαιοφόρος ένας μαθητής που την προηγούμενη χρονιά έμεινε στην ίδια τάξη και παραστάτες αυτοί που είχαν μείνει ανεξεταστέοι...

 
Alex
02 Αυγ 2017 14:59

Και πριν με κλήρωση βγαίναν οι σημαιοφόροι γιατί σχεδόν όλοι/ες οι μαθητές/τριες στην πέμπτη δημοτικού είναι αριστούχοι/ες!!!!!!!!!!

 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
02 Αυγ 2017 15:00

Επιτέλους δε θα γίνεται σκοτωμός ποιος δάσκαλος θα
πάρει την Πέμπτη.

 
Ιωάννης Κ.
02 Αυγ 2017 15:09

Η ισοπέδωση προς τα κάτω προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Αν σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών πολιτικών της δεκαετίας του '80 με τον αντίκτυπο στη σημερινή κοινωνία της απάθειας, της ελάχιστης προσπάθειας, της αποφυγής του κόπου, ας φανταστεί κανείς την κοινωνία μας μετά από 20-30 χρόνια με τα σημερινά μέτρα των αλλοπρόσαλλων ακροαριστερών. Κοινωνία της ζούγκλας .

 
Αμερόληπτος
02 Αυγ 2017 15:16

Να δεις πώς το είπε εκείνος ο υπουργός; "Η αριστεία είναι ρετσινιά;"

 
rip
02 Αυγ 2017 15:22

χμμ@ Jimmys_b@ καμία μα καμία σχέση με την εκπ/ση δεν έχουν, ειλικρινά ...
Α ρε ΚΟΛΟΚΩΤΡΩΝΗ , ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ... έπρεπε να είχατε βγάλει άριστα για να σηκώσετε τη σημαία μας ...

 
rip
02 Αυγ 2017 15:43

χμμ@ Jimmys_b@ καμία μα καμία σχέση με την εκπ/ση δεν έχουν, ειλικρινά ...
Α ρε ΚΟΛΟΚΩΤΡΩΝΗ , ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ... έπρεπε να είχατε βγάλει άριστα για να σηκώσετε τη σημαία μας ...

 
Que
02 Αυγ 2017 16:21

@rip κι όμως αρίστευσαν στην ανδρεία κ την πατριοσυνη.

 
Vivian
02 Αυγ 2017 16:21

Οι εθνικές γιορτές, είναι γιορτές για όλους, ή τέλος πάντων για όσους θέλουν να γιορτάσουν. Για το λόγο αυτό ας δώσουμε στο κάθε παιδί που συμμετέχει στην παρέλαση, με την προϋπόθεση να θέλει, και μια ελληνική σημαία. Δεν χρειάζεται κάποιοι να ξεχωρίζουν από κάποιους άλλους, αυτό συνιστά ύβρι προς το πνεύμα μιας εθνικής γιορτής και των αξιών που πρεσβεύει. Δεν είναι μέρες οι εθνικές γιορτές για τη διάκριση των "αρίστων", για να μην τρελαθούμε εντελώς μα εντελώς σε αυτή τη χώρα.
Και κάτι τελευταίο, μιας και γίνεται πολύ ντόρος για την αριστεία: μήπως μπορεί να μας διαφωτίσει κάποιος - αν γίνεται από κάποιους που τρελαίνονται για τη σχέση μεταξύ "10" και σημαίας - σε πιο ακριβώς επίκαιρο ιδεολόγημα εγγράφεται ο σημερινός λόγος περί αριστείας. Το ρωτώ αυτό γιατί πήρε το μάτι μου το εξής: ότι είναι κεντρικό σημείο μιας συζήτησης η οποία θέλει να εξαφανίσει από την έννοια της δικαιοσύνης την έννοια της ισότητας. Μιας και ισότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με το φρενάρισμα των "αρίστων", έτσι το επιχείρημα, είναι "θεμιτό" να διασφαλίζουμε ένα μίνιμουμ εκπαίδευσης για τους πολλούς, να προωθούμε τους αρίστους στο φουλ,οι οποίοι στη συνέχεια θα επιδεικνύουν "κοινωνική ευαισθησία" απέναντι στους υπόλοιπους μη "αριστεύσαντες" τους οποίους και θα φροντίζουν "δεόντως". Ωραίοι παράλληλοι κόσμοι, κάτι σαν την εθνική οδό με τα τσουχτερά διόδια από τη μια - ο δρόμος-σύμβολο των "αρίστων" - και τις παράπλευρες οδούς όπου περνάς ως πληβείος ξυστά από νταλίκες κάνοντας το σταυρό σου.
Καλά μπάνια!

 
Έλενα
02 Αυγ 2017 16:28

Επιτέλους και κάτι προς την σωστή κατεύθυνση !!
Όσοι έχουν παιδιά στο Δημοτικό ξέρουν πολύ καλά τι καβγάδες γινόταν μεταξύ των γονιών για την σημαία και πόσο δυσκολευόταν οι δάσκαλοι με την βαθμολογία των μαθητών της πέμπτης. Το προηγούμενο σύστημα μόνο αρνητικά είχε για την επίδοση και την συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στους συμμαθητές τους

 
ΣΩΤΗΡΗΣ
02 Αυγ 2017 18:36

Επιτέλους κάποιος έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια.

 
Μάκης Ε.
02 Αυγ 2017 19:25

Μήπως δε θα ήταν άσχημη ιδέα αν οι βουλευτές, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της δημοκρατίας επιλέγονται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των κατοίκων της χώρας μας;

 
Γιάννης
02 Αυγ 2017 20:30

Να πούμε δυο πράγματα όπως ισχύουν σήμερα κι όχι όπως κάποιοι θυμούνται από τα μαθητικά τους χρόνια:
Από την εποχή που οι γονείς θεωρούν "καθήκον" τους να προστατέψουν τον γιόκα ή την κορούλα από τον "κακό" δάσκαλο, η βαθμολογία περιορίστηκε στο 9 και στο 10. Είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που "τολμούν" να βάλουν το 8.
Όσοι είχαν/έχουν παιδιά στα ΔΗΜΟΣΙΑ Δημοτικά Σχολεία γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια η Ε΄ τάξη είχε σχεδόν παντού ΜΟΝΟ αριστούχους. Οι περισσότεροι δάσκαλοι, προκειμένου να γλιτώσουν γκρίνιες, παράπονα, ακόμα και καταγγελίες από απαράδεκτους γονείς, έβαζαν σχεδόν σε όλους 10άρια. Σε τμήματα των 20-25 παιδιών συνήθως τα 4/5 έμπαιναν στην κλήρωση για τη σημαία και πολύ συχνά κληρώνονταν παιδιά που δεν ήταν οι πραγματικά άριστοι μαθητές.
Κρίνω ότι η διάταξη για κλήρωση μεταξύ όλων των παιδιών δεν αλλάζει πολύ την υπάρχουσα κατάσταση.
Όσο για τη βαθμολογία, είναι πλέον επείγουσα προτεραιότητα να περάσουμε σε περιγραφική αξιολόγηση - τουλάχιστον στο Δημοτικό.

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
03 Αυγ 2017 00:16

Επιτέλους, κάτι γνήσια αριστερό! Επόμενο βήμα η επιλογή διευθυντών σχολείων με κλήρωση... Πρώτη φορά αριστερά (και τελευταία).

 
Ν
03 Αυγ 2017 01:47

@Μάκης Ε.
Καθόλου άσχημη ιδέα. Τα μέλη της Βουλής των 500 στην αρχαία Αθήνα με κλήρωση επιλέγονταν.

 
Παππας Παναγιωτης
03 Αυγ 2017 08:35

Γιατι λοιπον να μην βγαζουμε και τους βουλευτες με κληρωση; Στατιστικα αποκλειεται να επιλεχθουν 300 ακαταλληλοι οπως ειναι σημερα.

 
χμμ
03 Αυγ 2017 14:52

οσοι προτεινετε να βγαινουν με κληρωση οι βουλευτες, οι δ/ντες σχολειων και δεν ξερω τι αλλο, καταλαβαινω οτι εχετε στερηση επιχειρηματων, αλλα μην εκτιθεστε ετσι ανεπανορθωτα!

αφου δινετε τοση σημασια (ορθως) στο εθνικο μας συμβολο ωστε (συμφωνα με την λογικη σας) θα πρεπει ΜΟΝΟ ο αριστος να την κρατα και οχι οποιοσδηποτε υποδεεστερος του (ακρως ρατσιστικη αντιληψη δλδ) , τοτε μηπως πρεπει να αναλογιστειτε οτι στα εθνικα συμβολα πρεπει να εχουν ΟΛΟΙ δικαιωμα στην προσβαση; γιατι δλδ ενας μαθητης, που δεν βγαζει 10αρια, να μην μπορει να κανει παρελαση ως σημαιοφορος; σας πεφτει λιγος;

ντροπη και μονο ντροπη σε αποψεις περι αριας φυλης και τα σχετικα...

 
Ηλίας
03 Αυγ 2017 16:30

"Θα διάβαζα αλλά, αφού δε θα σηκώσω τη σημαία, θα πέσω να κοιμηθώ!!!"

... άλλο ένα δείγμα πως δεν ξέρουμε τι μας γίνεται!

 
ΣΑΪΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
04 Αυγ 2017 00:03

Τσίπρας ρε φίλε. Από το θα καταργήσω τις παρελάσεις στο με κλήρωση οι σημαιοφόροι. Μιλάμε για τρομερή περίπτωση "βλέποντας και κάνοντας".

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.