Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς στο Δημοτικό Σχολείο

Δημοσίευση: 02/08/2017
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα:

Α. Στα δημοτικά σχολεία κάθε μάθημα διδάσκεται αποκλειστικά από έναν μόνο εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων ή από έναν εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ει- δικότητας όταν πρόκειται για τα μαθήματα ειδικοτήτων που προβλέπονται στο ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελούν τα διδακτικά αντικείμενα της Αι- σθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή) και η Ευέλικτη Ζώνη, τα οποία μπορούν να ανατίθενται σε περισσότερους από έναν εκπαιδευτικούς. Η Ευέλικτη Ζώνη ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων με προτεραιότητα στον εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων του τμήματος.

Β. Σε περιπτώσεις μη κάλυψης των διδακτικών ωρών από εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων κλάδων, τα διδακτι- κά αντικείμενα της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής δύναται να ανατεθούν και σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων. Ειδικότερα για τα 4/θέσια και 5/θέσια Δημοτικά Σχολεία η διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ), δύναται να ανατεθεί σε εκπαιδευτι- κούς του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων οι οποίοι διαθέτουν πιστοποίηση Β ́ επιπέδου στις ΤΠΕ.

Γ. Στα Δημοτικά με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζεται ως υπεύθυνος για κάθε ένα από τα λει- τουργούντα τμήματα αποκλειστικά ένας (1) εκπαιδευτι- κός του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων στον οποίο ανατίθενται κατά προτεραιότητα τα διδακτικά αντικείμενα του κλά- δου ΠΕ70 Δασκάλων που προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης του. Στα Νηπιαγωγεία με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ορίζεται ο νηπιαγωγός του/ των τμήματος/των υποχρεωτικού προγράμματος και του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος αντίστοιχα.

Δ. Ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος εισηγείται εγγράφως προς το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) προτείνοντας την αξιοποίηση πλεοναζουσών διδακτικών ωρών στα σχολεία παιδαγωγικής ευθύνης του.

Ετικέτες: 
Δημοτικά

Σχόλια (9)

 
ΠΕ70
02 Αυγ 2017 19:30

Μήπως είναι καιρός να δοθεί η δυνατότητα να διδάσκουν οι ΠΕ70 το ίδιο/α μάθημα/τα σε διαφορετικές τάξεις/τμήματα (Δ,Ε,ΣΤ). Π.χ. γλώσσα, ιστορία ή φυσική, μαθηματικά κτλ. Σε σχέση ίσως και με τις επιμορφώσεις και τις επιπλέον σπουδές που έχουν κάνει.
Έτσι κάποιος που έχει κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σχετικό π.χ στη διδακτική της ιστορίας θα μπορέσει να αποδώσει πολύ καλύτερα σε σχέση με το να διδάσκει όλα τα μαθήματα μιας τάξης.

 
γιώργος
02 Αυγ 2017 21:24

Για τον ΠΕ70.Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνοντας θα έλεγα στην Ε΄και Ε΄ταξη να δίδασκαν οι εξειδικευμένοι μαθηματικοί φυσικοί θεολόγοι, φιλόλογοι κ.λπ.

 
giannas
03 Αυγ 2017 13:23

Συμφωνω με τη νομοθετικη διαταξη να διδασκουν οι δασκαλοι τα μαθηματα Μουσικης ,Γυμναστικης,καλλιτεχνικων με μια προυποθεση.Οι δασκαλοι αυτοι,να ειναι κατοχοι του αντιστοιχου πτυχιου.Δυστυχως,ειμαι δασκαλος με δευτερη ειδικοτητα καθηγητη θεολογου και πτυχιο Μουσικης και ολα αυτα τα ιδιαιτερα προσοντα μηδενιζονται βαθμολογικα στις κρισεις διευθυντων,συμβουλων κ.α Διαφωνω ριζικα με αυτους που επικαλουνται τα μεταπτυχιακα και τα διδακτορικα για να διδασκουν καποιο επιπλεον μαθημα.Αυτα αφορουν την ερευνα κι οχι τη διδασκαλια.Δε σημαινει κατι, αν εχω μεταπτυχιακο για την ιστορια του χωριου μου.Αυτο,δεν ειναι ικανο για να διδαξεις καποιο αλλο μαθημα.Πρεπει να πας να σπουδασεις στο πανεπιστημιο αλλα τεσσερα χρονια και να περασεις με επιτυχια 48 τουλαχιστον μαθηματα.Θα παρακαλουσα το σεβαστο υπουργειο,να επιβραβευει με αυξημενα μορια τη δευτερη ειδικοτητα των εκπαιδευτικων.Που ακουστηκε..../// Η μετεκπαιδευση των δασκαλων 2 μορια και η δευτερη ειδικοτητα 1,5. Το Μαστερ ενος ετους και δυο ετων 2,5 μορια.Οι βαθμολογιες αυτες φωτογραφιζουν καποιους.Οι συνδικαλιστες της ΔΟΕ και της ΕΛΜΕ γνωριζουν πιο πολλα.

 
ΑΝΝΑ
03 Αυγ 2017 15:36

Πάλι τα ίδια! Μα είναι δυνατόν, κάποιος που έχει διδαχθεί ένα μάθημα για ένα εξάμηνο, χωρίς καμία πρακτική εξάσκηση, να αντικαθιστά τον εκπαιδευτικό που έχει σπουδάσει για 4 χρόνια; Αφορά τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων εκτός των ξένων γλωσσών. Κι εγώ διδάχθηκα αγγλικά στο Τ.Ε.Φ.Α.Α., έχω και πτυχίο αγγλικών επιπέδου Γ2 επομeνως να διδάξω αγγλικά κι ας είμαι εκπαιδευτικός της Φυσ.Αγωγής. Πρέπει να ξεσηκωθούν οι ειδικότητες, δεν πάει άλλο. Και δεν πρέπει οι δάσκαλοι να δεχθούν να διδάξουν μάθημα άλλης ειδικότητας. Λίγη αλληλεγγύη, μόνο καλό θα έκανε...

 
kat
03 Αυγ 2017 16:13

Συμφωνώ με την anna. Επιθυμώ να υπάρχει δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση ανάμεσα στους εκπ/κους προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Όπως ο εκπ/κος ειδικότητας θα τρέξει και σε 2ο και 3ο και 4ο και κάποιες φορές και σε 5ο σχολείο για να συμπληρώσει το ωράριο του, έτσι να τρέξει και ο εκπ/κος ΠΕ70 και σε κανένα άλλο σχολείο αντί να παίρνει μαθήματα ειδικότητας, ή ας κατέβει και σε κανένα ολοήμερο, δεν χάθηκε ο κόσμος, μη τα θέλουμε όλα δικά μας.

 
Lampros
03 Αυγ 2017 21:49

Αγαπητέ giannas.
Συμμερίζομαι την άποψή σου, έχε όμως υπόψη πως έρευνα (π.χ. για την ιστορία του χωριού μου) κάνει κάποιος σε ένα διδακτορικό και όχι μεταπτυχιακό. Μην τα θεωρείς ίδιου είδους σπουδές. Τα μεταπτυχιακά είναι ικανά να δώσουν γνώσεις ισάξιες και με αυτές των πρώτων πτυχίων, δεδομένου πως απευθύνονται σε ήδη πτυχιούχους και ανθρώπους ικανούς να σκέφτονται και να "αρπάζουν" γνώση που τους προσφέρεται. Όσον αφορά την μοριοδότηση, για μένα θα έπρεπε MSc και 2ο πτυχίο να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα.

 
Πολυξένη Παπαδοπούλου
03 Αυγ 2017 22:03

Σκοπός είναι για μείωση των εξόδων να βγάλουν τις ειδικότητες των καθηγητών από τα δημοτικά σχολεία. Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
04 Αυγ 2017 12:55

k. giannas προφανώς δεν έχεις πτυχίο πανεπιστημίου μουσικής ειδικότητας. ΑΝ είναι να γίνει έτσι τότε και οι ΠΕ16.01 να μπορούν να κάνουν τους δασκάλους με 2η ανάθεση εφόσον έχουν τελειώσει κάποια σχολή (όπως αυτή που έχεις τελειώσει εσύ) . Απλά με την νοοτροπία αυτή δυσκολεύεις και επηρεάζεις τις ζωές πολλές ανθρώπων. Τι να σου πω...

 
giannas
04 Αυγ 2017 17:32

κ.Χαλκια
Βεβαιως κι εχω πτυχιο πανεπιστημιου.Απλως,δεν το κατεθεσα για τριτη ει
δικοτητα.Εχω ηδη του δασκαλου και του καθηγητη θεολογιας.
Οσο για το ενδιαφερον σου να διδασκουν οι μουσικοι στη θεση των δασκαλων,ειναι υπερβολικο.Εκτος,αν καποιος εχει πτυχιο Παιδαγωγικου τμηματος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ