Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΟΣΕΠ-ΤΕΙ : Σημαντικό βήμα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 03/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ θεωρεί ότι η χθεσινή ψήφιση του νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας από την Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ αλλά επιπλέον διορθώνει αστοχίες και δυσλειτουργίες προηγούμενων νόμων του ΥΠΠΕΘ και συγκεκριμένα:

1.    Στο άρθρο 1 του νόμου που ψηφίστηκε αναφέρει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).  

2.    Η χρήση ενιαίας ονοματολογίας, Πρύτανης, Αντιπρύτανης, Σύγκλητος και Πρυτανικό Συμβούλιο, για τα ΑΕΙ, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπως και η χρήση του ονόματος ΔΕΠ για τους Καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ οδηγεί όχι μόνο φραστικά αλλά και ουσιαστικά στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

3.    Η δυνατότητα οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών στα ΤΕΙ, δηλαδή εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών, με επιτροπή αποτελούμενη από Καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, που ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας.

4.    Η δυνατότητα που δίνεται στους ασθενέστερα οικονομικά φοιτητές, που πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις να εγγράφονται στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΑΕΙ χωρίς να πληρώνουν τέλη εγγραφής.

5.    Η αντικατάσταση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων των ΑΕΙ με τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στις περιφέρειες.

Επιπλέον η χθεσινή ψήφιση του νόμου επιταχύνει τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από την συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Ιδρυμάτων. Θεωρούμε ότι αυτή η συγχώνευση θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και άλλων ΑΕΙ με τη δημιουργία Ιδρυμάτων, που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες προκλήσεις των τεχνολογιών, των επιστημών και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας.

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ πιστεύει στον  «Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας», χωρίς περιορισμούς, χωρίς μικροσυντεχνιακές αντιλήψεις, χωρίς μικροσυμφέροντα, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και σε μια Δημόσια, Δωρεάν, Ποιοτική, Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος Κοκκόσης Απόστολος AΕΙ Πειραιά Τ.Τ          
Ο Γενικός Γραμματέας Αδαμίδης Παναγιώτης ΑΤΕΙ  Θεσσαλονίκης

Ετικέτες: 
ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

Σχόλια (8)

 
ioannis
12 Αυγ 2017 12:57

Πρός όλους τους παραπάνω

Καλύτερα να ενημερωθείτε πρώτα, πριν αρχίσετε να κλαίτε αργότερα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη περισσότερα από ένα επιμελητήρια σε ίδιους κλάδους επαγγελματικής απασχόλησης και συναφούς πεδίου επιστημών.

Στον κλάδο Υγειας
Στον Κλάδο Εμπορίου
Στον Κλάδο Οικονομίας

Οι μοναδικοί Κλάδοι που υποστηρίζουν οτι πρέπει να υπάρχει άνα επιμελητήριο είναι των μηχχανικών και γεωτεχνικών. Και το υποστηρίζουν αυτό επειδή οι πενταετείς σχολές θέλουν μέσω των επιμελητηρίων, να αποδόσουν οι ίδιες επαγγελματικά δικαιώματα και προσόντα σε αποφοίτους τετραετών σχολών, είτε πανεπιστημιακών είτε τεχνολογικών τμημάτων.

Και βέβαια η δήλωση ενός μέλους ΕΠ, μέσα στην Βουλή, που να υποστηρίζει τις θέσεις των επιμελητηρίων αυτών, είναι τραγική.

Οι λόγοι δεν χρειάζεται να αναλυθούν εδώ.

Αλλά όλοι οι όψιμοι "γνώστες" και μάλιστα με μάγικο ύφος, το μόνο που δείχνουν είναι ότι δεν γνωρίζουν τι λένε.

 
Γιωργος
06 Αυγ 2017 23:38

@ioannis
Και τελικα όταν πολλοί δεν συμφωνούν μαζί μας πετάμε την μπάλα στην εξεδρα θεωρώντας τους άλλους φαντασιόπληκτους, ανενημέρωτους και ηττοπαθείς ενώ εσυ ως γατονι και της πιάτσας τα ξέρεις όλα!!!!!
Μπράβο βρε!!

 
panos
06 Αυγ 2017 20:03

Για να λυσεις ενα προβλημα θα πρεπει πρωτα απ ολα να ξεπερνας τις αγκιλωσεις του παρελθοντος...
Και θα προτεινα να γινει ενα βημα προς τα εμπρος.

 
ioannis
06 Αυγ 2017 18:16

Όταν απαντάς σε ένα πρόβλημα, πρέπει να απαντάς με ρεαλισμό και οχι με φαντασία.

Εγώ θα έλεγα να ενημερωθείτε καλύτερα οι παραπάνω σχολιαστές.

 
panos
04 Αυγ 2017 19:32

@ioannis
Η διοικηση του ΤΕΕ πρεπει να καταλαβει οτι ο ρολος της ειναι για το κοινο συμφερον ολου του τεχνικου κοσμου, οπως σε ολη την Ευρωπη, και οχι για το συμφερον μονο των μελων της! Ο κ. Κοκκοσης στην πρωτολογια του ειπε τα πραγματα ως εχουν χωρις κορωνες και ισα, ισα τονισε στον Προεδρο του ΤΕΕ και στην Προεδρο της αντιπροσωπειας την αδικια για τους μηχανικους των ΤΕΙ που δεν τους δινεται η δυνατοτητα να γινουν μελη του ΤΕΕ.
Στις ερωτησεις που τεθηκαν απο τους εισηγητες των κωματων απαντησε οτι θα πρεπει το Επιμελητηριο να ειναι ενα για ολο των τεχνικο κοσμο. Και δεν νομιζω οτι ισχυει αυτο που εχεις γραψει ΄΄ Διπλά απαράδεκτη γιατί μέλος ΕΠ στηρίζει τις θέσεις των επιμελητηρίων που είναι ενάντια στους φοιτητές του και τους αποφοίτους του΄΄

 
Γιώργος
04 Αυγ 2017 12:53

@ioannis
Και γιατί χρειάζονται παραπάνω επιμελητήρια;
Η λογική μου λέει ότι σε ένα επιμελητήριο χωράνε όλοι αρκεί να αντιμετωπίζονται βάση των προσόντων τους σε μία ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περίπου ότι γίνεται σε όλη την ευρώπη.
Ξεκολάτε από τους διαχωρισμούς και τις καρέκλες. Προσπαθήστε να είστε ενωτικοί όχι διαφορετικοί!!

 
ioannis
04 Αυγ 2017 00:43

Απαράδεκτη η δήλωση του κου Κοκκόση μέσα στη Επιτροπή Μορφωτικών, ότι "επιμελητήριο μπορεί να είναι μόνο ένα". Με αυτόν τον τρόπο υποστήριξε πλήρως τις θέσεις των επιμελητηρίων που επι δεκαετίες δεν επιτρέπουν να λυθούν τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων γεωτεχνικών και μηχανικών.

Διπλά απαράδεκτη γιατί μέλος ΕΠ στηρίζει τις θέσεις των επιμελητηρίων που είναι ενάντια στους φοιτητές του και τους αποφοίτους του.

Πλήρης απόδειξη ότι τα ΤΕΙ διαχρονικά, στηριξαν καρριέρες και όχι αποφοίτους. Αλλωστε στην συνεδρίαση είδαμε καθηγήτρια του ΕΜΠ μαζί με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, πρώην φοιτητή της, να υποστηρίζουν μαζί την αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων των πολυτεχνικών σχολών. Το είδαμε αυτό στην ΕΜΥ με τους καθηγητές των ΤΕΙ και τους φοιτητές τους , να στηρίζουν μαζί τις θέσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα προβλήματα των ιδρυμάτων ? Όχι βέβαια. Τα συμφέροντα των διοικήσεων των ΤΕΙ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των επιμελητηρίων παρά των αποφοίτων τους.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
03 Αυγ 2017 10:49

Καλά είναι όλα αυτά, αλλά για τα επαγγελματικά δικαιώματα ούτε κουβέντα.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός συνενώσεων των ΤΕΙ όχι με κριτήρια γεωγραφικά για να νοικιάζουν οι ντόπιοι τις γκαρσονιέρες τους αλλά ακαδημαϊκά.
Πολύ αμφιβάλλω αν η παρούσα πολιτική ηγεσία έχει την θέληση και την τόλμη να προχωρήσει σε τομές που θα εναντιωθούν σε παγιωμένες αρρωστημένες καταστάσεις. Μακάρι να διαψευσθώ. Πάντως σε κάθε περίπτωση με αυτό το θέμα της μη απόδοσης στα ΤΕΙ του ρόλου που δικαιούνται πρέπει οπωσδήποτε να τελειωσει επιτέλους!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ