Για τον τρόπο οργάνωσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Νικήτας Χιωτίνης, Διευθυντής ΣΓΤΚΣ
Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται με απίστευτη επιπολαιότητα, τόσο σε εφημερίδες όσο και σε sites αγνώστων μέχρι τώρα διαχειριστών, διάφορες δήθεν αποφάσεις των αρμοδίων, περί των νέων Τμημάτων που θα περιλαμβάνει το υπό δημιουργία Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθόσον επηρεάζει και τους νέους που έχουν ήδη ζητήσει μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις την εισαγωγή τους σε Τμήματα ΤΕΙ Αθηνών ή Πειραιώς, κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω ορισμένα κρίσιμα δεδομένα, που αφορούν στον τρόπο δημιουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
1. Τα υφιστάμενα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς ανήκουν ήδη, με Νόμο του κράτους, στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Άρα οι οποιεσδήποτε συγχωνεύεις Τμημάτων, υπό τον πλέον δόκιμο και διεθνώς επικρατούντα όρο Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί παρά να αφορούν σε λειτουργικότερη και κυρίως περισσότερο γνωσιολογικώς αναβαθμισμένη παρουσία τους στο διεθνές εκπαιδευτικό τοπίο. Δεν νοείται τα νέα Τμήματα να αποκτήσουν τίτλο ακαδημαϊκώς υποδεέστερο από αυτόν που ήδη έχουν.
2. Η 8μελής Επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας γι’ αυτόν το σκοπό, δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά υπ’ όψη της τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις των Τμημάτων των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς –άλλωστε περιλαμβάνει και Μέλος που γνωρίζει καλά τα ζητήματα των αξιολογήσεων- και να προστρέχει σε απόψεις περισσότερο ειδικών στο γνωσιολογικό περιεχόμενο των Τμημάτων που θα συγχωνεύσει και αναβαθμίσει. Οι περισσότερο ειδικοί σε αυτό Μέλη της Επιτροπής, είναι οι Πρόεδροι των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.
3. Συγχωνεύεις Τμημάτων δεν μπορούν να γίνουν παρά για να δημιουργήσουν ένα νέο ενιαίο τετραετές Τμήμα ή για να δημιουργήσουν Τμήματα με τουλάχιστον έξι(6) εξάμηνα κοινών σπουδών –που μπορεί να είναι εμμέσως 1-2 εξάμηνα λιγότερα, με «αλυσίδες» εξαρτώμενων μαθημάτων- και με απολύτως ανεξάρτητη κατεύθυνση στο τέταρτο έτος. Δηλαδή θα εκδίδουν πτυχίο με τον τίτλο του Τμήματος και την κατεύθυνσή που θα παρακολουθήσει ο φοιτητής. Αυτό απαιτούν οι διεθνείς συνθήκες.
Τα ανωτέρω είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και θεωρώ αυτονόητο το Υπουργείο Παιδείας, αφού στηλιτεύσει δημοσίως τα ανεύθυνα δημοσιεύματα, να προβεί στον καθορισμό των νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής –ως μετεξελίξεις των ήδη υφισταμένων στα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Τα προγράμματα των νέων Τμημάτων θα συνταχθούν με βάση τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις και θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. Τούτο επιτάσσει η νομιμότητα: το Υπουργείο Παιδείας δικαιούται να δημιουργεί Τμήματα, οι ΓΣ των Τμημάτων δικαιούνται να επεξεργάζονται τα προγράμματά τους. Μέχρι τότε τα Τμήματα θα λειτουργούν με το παλαιό τους πρόγραμμα, ενδεχομένως όμως τα πτυχία θα δίδονται με τον νέο τίτλο του Τμήματος από τον Φεβρουάριο του 2019, καθόσον οι φοιτητές ίσως χρειαστεί να παρακολουθήσουν κάποια συμπληρωματικά μαθήματα. Τούτο θα αποφασιστεί από τις ΓΣ των Τμημάτων.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Και σήμερα κάτω η Τράπεζα Θεμάτων
- Τράπεζα Θεμάτων: "Κατέρρευσε" και σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Εκδήλωση για την ονοματοδοσία του Γεωργικού Μουσείου «Λεωνίδας Λουλούδης» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Παν. Κρήτης: Απονομή Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας
- Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος
- Η εγκύκλιος μετά την "κατάρρευση" της Τράπεζας Θεμάτων
- Τράπεζα Θεμάτων: Οι τέσσερις οδηγίες του υπ. Παιδείας προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, μετά την την "κατάρρευση...
- Εγκύκλιος υποβολής δικαιολογητικών αναγνώρισης και εκκαθάρισης δαπανών μετακινούμενων εντός και εκτός επικρατείας, Ηλεκτ...
- Τράπεζα Θεμάτων: Πως το esos κινητοποίησε το μηχανισμό του υπ. Παιδείας και του ΙΕΠ για την "κατάρρευση" της η...
- Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας για τα σχολεία που δεν έγιναν οι εξετάσεις λόγω "κατάρρευσης" της Τράπεζας Θεμάτων...
Σχόλια (12)
Αγαπητέ "Πανεπιστημιακέ Τειτζη", αρχικώς σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τα καλά σου λόγια...κατά δεύτερον..έχεις δίκιο! Αν πίστευα πως αυτά που έγραφα θα έσπαγαν αυγά, θα το έκανα! επειδή όμως δεν νομίζω πως τα δημοσιεύματά μου (στο πολύ φιλόξενο ΕΣΟΣ) έχουν μεγάλη επίπτωση, προσπαθώ να "πολιορκήσω" το ζήτημα .....(πάντως όταν θεωρώ πως έχει νόημα, σπάω τ' αυγά, ασχέτως αν είναι και δικά μου!)
Το ξέρω ότι είναι το γραφείο σου ανοικτό προς όλους, καθηγητές, διοικητικούς και φοιτητές, για αυτό είσαι και αγαπητός σε άπαντες.
Εκεί, φυσικά και λέγονται αλήθειες, όμως τα ίδια μπορούν να ειπωθούν δημοσίως και επωνύμως;
ποιος μπορεί για παράδειγμα, στο μεγάλο αμφιθέατρο να ισχυριστεί ότι 8 -10 τμήματα δεν είναι ανάγκη να είναι 4ετους ή 3ετους διάρκειας; Όλοι θα σου πουν ασχολησου με το τμήμα σου και άσε τα υπόλοιπα στην ησυχία τους... Διότι όλους μας απασχολεί το τμήμα μας η Σχολή μας και οι φιλοδοξίες μας... (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου)
Και ι επειδή κανένας μας δεν θέλει να γίνει κακός, θα αμπελοφιλοσοφουμε και δεν πρόκειται να σπάσουμε αυγά, αυτό θα το κάνουν άλλοι για εμάς... έτσι δεν είναι;
Τα πενταετή Τμήματα απέρριψαν την Συνθήκη της Μπολόνια με τα "αδιάσπαστα μάστερ" και τώρα εμείς προσπαθούμε να κάνουμε προτάσεις για τριετείς αδιάσπαστες σπουδές.
Οποιαδήποτε αλλαγή θέλουν να κάνουν τα ΤΕΙ, είτε σε επίπεδο Τμήματος είτε σε επίπεδο Ιδρύματος, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τους αποφοίτους τους, τουλάχιστον αν θέλουν να κρατήσουν τα προσχήματα.
Γιατί μετά την ψήφιση του άρθρου 46, ετοιμάζονται πολλά νέα προβλήματα σε βάρος των αποφοίτων και των φοιτητών.
Αλλά μέχρι σήμερα, τα ΤΕΙ, δεν έχουν αναπτύξει επαρκή επικοινωνία με τους αποφοίτους τους, όπως έχουν κάνει τα Πανεπιστήμια.
Γι' αυτό και συσσώρευσαν τόσα προβλήματα.
Τμήματα μετά από αλλεπάλληλες μετονομασίες.
Ίδρυση Τμημάτων σε Πανεπιστήμια που ήδη υπήρχαν σε ΤΕΙ.
Και τώρα κατάργηση παραδοσιακών τμημάτων ΤΕΙ επειδή ιδρύθηκαν αργότερα ίδια τμήματα σε Πανεπιστήμια ;
Αντιλλαμβάνεστε τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα με τα επιμελητήρια ;
Για να δούμε.
Αγαπητέ "Πανεπιστημιακέ Τειτζη", προτείνω κάποια στιγμή οι εδώ διαφωνούντες να μαζευτούμε για περαιτέρω εξηγήσεις...ιδιαιτέρως όταν θέτουμε θέματα που...πονάνε..., έχω και ένα γραφείο στο ΤΕΙ που πηγαίνω καθημερινώς. Θα επιχειρήσω να προκαλέσω δημόσια συζήτηση τον Σεπτέμβριο, γιατί μάλλον τότε θα ζητήσει ο Υπουργός προγράμματα και θα έχει προτείνει συγκεκριμένες διευθετήσεις..(νομίζω)
Δηλαδή, κ. Νικήτα για να καταλάβω και εγώ ο αδαής, λόγω Μπολώνια στο πέρας των 3ετων σπουδών (δίχως μάστερ και περαιτέρω σπουδές), τι θα γράφει το "χαρτί"; γενικής επιμόρφωσης τίτλος σπουδών; Τουλάχιστον τώρα υπάρχουν θεσμοθετημένες ειδικότητες που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, και σου δίνουν επαγγελματική κατάρτιση (στην υποτιθέμενη περίπτωση που δεν είχαμε αυτήν την κρίση/ανεργία), έπειτα τι θα έχουμε; Για αυτό ισχυριζομαι ότι η "εξειδίκευση" / κατεύθυνση πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς πχ 3ο εξ και επιπρόσθετα το αντικείμενο πρέπει να οδηγεί σε σαφή επάγγελμα/επιστήμη. Επίσης, επιμένω και για την χρησιμότητα του 2ετους κύκλου σπουδών για ορισμένες ειδικότητες, αρκούν 2 χρόνια για να μάθεις να κάνεις δόντια, μακιγιάζ, απεντομώσεις ή ακτινογραφίες κλπ
Υγ* κ. Πολίτη ήδη είχα διαβάσει το άρθρο σου, συμφωνώ με την πλειονότητα των απόψεων σου, οι ελάχιστες διαφωνίες μου θέλουν εκτεταμένη αιτιολόγηση, κατι που δεν μπορεί γίνει σ ένα απλό σχόλιο.
Η άποψή μου για την ανάγκη 3 ετων συμπαγων σπουδων και στο τέταρτο η κατεύθυνση -που με τις αλυσλιδες των μαθημάτων η κατεύθυνση θα αρχίζει πρακτικά από το 5ο ή 6ο εξάμηνο, στηριζεται στη Συνθήκη της Μπολόνια, όπου τα πανεπιστημιακά τμήματα πρέπει να είναι 3 ή 4 ετών. Με άλλα λόγια θεωρώ απαραίτητο αυτό που προτεινω και για να προετοιμάζουμε και 5ο έτος (3+2) που θα στοιχειοθετεί επίπεδο Μάστερ.
Τα Τμήματα δεν συνενώνονται για διοικητικούς λόγους αλλά για τη δημιουργία Τμημάτων που θα μπορούν να εξελιχθούν σε μάστερ. Βεβαίως Τάσο υπάρχουν και Τμήματα (πολλά) που πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητα 4ετή
Tο σχόλιο με τον τίτλο "Πανεπιστημιακός Τεϊτζής", απαντά στην κατά την αποψή μου μή τεκμηριωμένη άποψη του αγαπητού φίλου και συναδέλφου κ. Χιωτίνη για τις κατευθύνσεις. Προφανώς ο συνάδελφος απαντά στο άρθρο μου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και για το νέο Τμήμα Οπτικοακουστικών Συστημάτων και Γραφικών Τεχνών" (https://www.esos.gr/arthra/52018/panepistimio-dytikis-attikis-protovoyli...). Τα πράγματα είναι απλά: Αν πάμε σε μεγάλα και ισχυρά τμήματα με συγχωνεύσεις διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων τότε είναι απαραίτητες κατευθύνσεις, ξεκάθαρα θεσμοθετημένες και πλήρως διακριτές, διοικητικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά αναγκαστικά από το τρίτο εξάμηνο (αν και από το δεύτερο εξάμηνο θα ήταν πολύ καλύτερα). Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μας δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα την ανεξαρτησία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων σε ότι αφορά προγράμματα σπουδών, τίτλο στο πτυχίο και επαγγελματικά δικαιώματα συνέχεια αυτών που υπάρχουν από το 1989 (για παράδειγμα) με την επιβεβλημένη επικαιροποίηση. Και αυτό μέσα στο πλαίσιο ισχυρών τμημάτων. Φυσικά και απαιτούνται νέα προγράματα σπουδών και φυσικά κατά τη γνώμη μου απαιτείται αξιολόγηση των μελών Ε.Π. Και βέβαια, ένα νέο πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από όλα τους φοιτητές και τις σύγχρονες όσο και μελλοντικές ανάγκες του κάθε κλάδου και του γνωστικού αντικειμένου και όχι να εξυπηρετεί το "τι ξέρει ο καθηγητής". Είμαι της γνώμης ότι με τεκμηρίωση, ισότιμη συνεργασία και άποψη "out of the box" μπορούμε να πετύχουμε, έστω και στις παρούσες αντίξοες συνθήκες.
"...Συγχωνεύεις Τμημάτων δεν μπορούν να γίνουν παρά για να δημιουργήσουν ένα νέο ενιαίο τετραετές Τμήμα ή για να δημιουργήσουν Τμήματα με τουλάχιστον έξι(6) εξάμηνα κοινών σπουδών και με απολύτως ανεξάρτητη κατεύθυνση στο τέταρτο έτος"
Κύριε Χιωτίνη, είσαι από τους τελευταίους γνώστες της λειτουργίας των ΤΕΙ με όλες τις μεταλλάξεις σε βάθος 4 δεκαετιών, γιατί προτείνεις πράγματα -στην ουσία- μη εφαρμόσιμα;
Δηλαδή για παράδειγμα, στην ΣΕΥΠ θα υπάρχει ένα πολυ-τμήμα που τα 3 πρώτα έτη θα διδάσκεται "γενικά περί υγείας του ανθρώπου" και ως δια μαγείας σε ΕΝΑ έτος το 4ο θα μάθει οδοντοτεχνία, οπτική ή κοσμετολογία;
Στην Σχολή σου, για 3 χρόνια θα μαθαίνει περι "καλών Τεχνών" και σ΄ένα χρόνο θα μάθει τι εστί φωτογραφία; και αν είναι εφικτό αυτό γιατί τώρα χρειάζεται 4 χρόνια με ένα σωρό από μαθήματα "ειδικότητας";
Ξέρω την παροιμία για τις γνώμες... και ότι όλοι έχουμε από μία, ωσάν... αλλά εγώ θα πω και την δική μου:
Τα παιδιά που σπουδάζουν να τελειώσουν με το καλό, και τα νέα τμήματα δεν είναι απαραίτητο να καλύψουν και τις 40 ειδικότητες των δύο υπό συγχώνευση ΤΕΙ... ας μείνουν τμήματα με 1,2 ειδικότητες με "καθαρά" γνωστικά αντικείμενα, δηλαδή που ανταποκρίνονται σε διεθνώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα με επιστημονικό αντικείμενο επιπέδου πανεπιστημίου και με ανταπόκριση στις ανάγκες της χώρας.
Τα υπόλοιπα τμήματα (δεξιότητας της τέχνης όπως οδοντοτεχνίτης, αισθητικός, οπτικός φωτογράφος κλπ) ας γίνουν 2ετης κύκλος σπουδών.
Καλημέρα
@ioannis, συμφωνω σχεδον σε ολα. Η μετατροπη θα λειτουργησει ως Δουρειος Ιππος για τα υπολοιπα ΤΕΙ. Δεν μετινομαστηκαν σε Πανεπιστημια Εφαρμοσμενων Επιστημων, ενω ολοι οι αποφοιτοι ιδιωτικων κολλεγιων θα αναγραφονται ως ΠΕ. Τουλαχιστον θα επρεπε στο δημοσιο το ΠΕ να αντικατοπτριζει μισθολογικα και βαθμολογικα το επιπεδο σπουδων γιατι αυτο ειναι το μειζων και οχι την παραλληλη διακριτη φυσιογνωμια των Ανωτατων ιδρυματων συμφωνα με το νεο νομο. Αυτο ειναι καταφωρη αδικια και εμπαιγμος για τους πτυχιουχους των ΤΕΙ
"Δεν κέρδισαν την κοινή γνώμη του κόσμου".....
Τέλος πάντων.
Από πότε η κοινή γνώμη είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα Ανώτατο Ίδρυμα.
Δεν ήταν αυτός ο λόγος που συνεχίστηκαν τα προβλήματα για τα Ιδρύματα και κυρίως για τους αποφοίτους.
Ο λόγος ήταν ότι οι Σχολές, και εννοουμε οι λειτουργοί των σχολών, δεν ασχολήθηκαν με τα προβλήματα των αποφοίτων. Προβλήματα που έθεταν και θέτουν τα επιμελητήρια.
Και οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί.
Το νέο νομοσχέδιο λύνει μόνο προβλήματα των μελών ΕΠ και όχι των αποφοίτων.
Διότι οι απόφοιτοι και μεταπτυχιακά έκαναν, και διδακτορικά έκαναν και μεταδιδατορικά έκαναν.
Αλλά τα Ιδρύματα δεν κινήθηκαν να πιέσουν την Πολιτεία να λυθούν τα θέματα με τα επιμελητήρια και τον σεβασμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Άφηναν να διαχέονται στην κοινωνία εντυπώσεις που ήταν σε βάρος των ιδρυμάτων.
Π.χ. Ποιός γνωρίζει ότι ο 2916, δεν "ανωτατοποίησε τα ΤΕΙ" αλλά έλυσε τις ασάφειες του 1404, τις οποίες είχαν επιβάλει τα επιμελητήρια ?
Ελάχιστοι.
Και όταν τα ΜΜΕ μίλαγαν και μετά τον 2916 για ΑΕΙ - ΤΕΙ, γιατί οι Σύνοδοι Προέδρων ΤΕΙ και τα Ιδρύματα δεν το στηλίτευαν αλλά το άφηναν να διαχέεται δημιουργώντας ψευδή εικόνα για τα Ιδρύματα και τους αποφοίτους ?
Όταν πλέον ήταν αργά, στην τελευταία ΕΜΥ για τον νέο νόμο, το ανέφερε ο επρόσωπος της Συνόδου Προέδρων.
Και πολλά άλλα.
Το θέμα είναι ότι η μετατροπή ενός Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος σε Πανεπιστημιακό, αποτελεί νίκη για τα επιμελητήρια, πολλά προβλήματα νέα για τους αποφοίτους και φυσικά, καρριέρα για τα μέλη ΕΠ.
Εδώ θα είμαστε.
Θετικη η προταση να δημιουργηθει το Πανεπιστημιο Δυτικης Αττικης μεσω της συγχωνευσης του ΤΕΙ Αθηνας και Πειραιως. Θα πρεπει οι σχολες και τα τμηματα του Πανεπιστημιου να ειναι της ιδιας δομης οπως των υφισταμενων Πανεπιστημιων με Σχολη Επιστημων Υγειας, Πολυτεχνικη Σχολη, Σχολη Καλων Τεχνων, κ.ο.κ. και με τα αντιστοιχα τμηματα.
Ειναι ενα δυσκολο βημα αλλα οι συμμετεχοντες του παραπανω εγχειρηματος θα πρεπει να ακολουθησουν την ιδια δομη που ισχυει στα Πανεπιστημια, γιατι αν δεν την ακολουθησουν το αποτελεσμα θα ειναι "μεσοβεζικο" οπως και με την ανωτατοποιηση των ΤΕΙ που εδωσε στα ιδρυματα την αρμοζουσα θεση στο χωρο της Ανωτατης Εκπαιδευσης αλλα δεν κερδισαν την κοινη γνωμη του κοσμου.
1. Αληθεύει ότι οδεύει προς κατάρηση το τμήμα Φυσικοθεραπείας όπως και το Εργοθεραπείας, γιατί υπάρχει σύγκρουση με τις ειδκότητες των Φυσιάτρων των ιατρικών σχολών ?
2. Αληθεύει ότι οδεύει προς κατάργηση το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας γιατί υπάρχει σύγρουση με ειδικότητες που παρέχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα Ψυχολογίας ?
Τελικά, θα διατηρηθουν τμήματα που ήταν πρωτοπορικά για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Ακαδημαϊκό χώρο, ή θα καταργηθούν όλα αυτά επειδή κατόπιν εορτής ίδρυσαν ανάλογα τμήματα τα πανεπιστήμια ?
Για πείτε ?
Και τελικά, αυτό το "Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής", θα διατηρήσει τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων του ή θα αποποιηθεί εντελώς τον χαρακτήρα ενός ιδρύματος εφαρμοσμένων επιστημών ?