Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Υπουργός:Δυνατότητα να αποφασίζουν οι φοιτητές στο Α έτος των ΑΕΙ το “γνωστικό πεδίο” που επιθυμούν να σπουδάσουν

Πρόθεση του υπουργείου είναι η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Δημοσίευση: 06/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Η επιλογή της ειδικότητας που θέλει να σπουδάσει κανείς απαιτεί  ουσιαστική αναδιαμόρφωση του πρώτου έτους των Πανεπιστημίων.

Β. Να μη δεσμεύονται οι φοιτητές από την πρώτη  μέρα σε ένα γνωστικό πεδίο για το οποίο ενδεχομένως να μη γνωρίζουν  πολλά και όταν “ανακαλύψουν” ότι τους ενδιαφέρει ένα παραπλήσιο πεδίο, να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σ αυτό.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε Συνέντευξη στη Real News, ενώ τόνισε τα εξής:

  • Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε καταλήξει σε ένα συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο όμως  θέλουμε πρωτίστως να συζητήσουμε με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τα κόμματα, ώστε να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
  • Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα αυτοδεσμευτούμε όλοι, εκπαιδευτική κοινότητα και κόμματα, ότι αυτό που θα ψηφίσουμε θα εφαρμοστεί για πολλά χρόνια, με τις όποιες αναγκαίες βελτιώσεις θα χρειαστούν και θα μας τις δείξει η εφαρμογή.
  • Και αυτό γιατί η υλοποίηση ενός τέτοιου μεταρρυθμιστικού προγράμματος χρειάζεται τουλάχιστον  έναν ορίζοντα τριών με πεντε χρόνια.
  • Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η θέσπιση ενός σηστληματος εισαγωγής που θα στηρίζεται στο ισχυρό Εθνικό Απολυτήριο.
  • Το Εθνικό Απολυτήριο θα στηρίζεται στις αναβαθμισμένες σπουδές στο Λύκειο και ιδιαότερα στην αναμόρφωση των δύο τελευταίων τάξεων.
  • Στη βάση της φιλοσοφίας που βρίσκεται η παραδοχή ότι μέχρι την Α Λυκείου οι μαθητές έχουν λάβει την απαραίτητη γενική εγκύκλιο παιδεία και από εκεί και πέρα θα πρέπει να εμβαθύνουν σε λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται για περισσότερες ώρες.

 

Σχόλια (7)

 
jimmys_b
07 Αυγ 2017 23:20

@Δημητρης, σκετο ΑΕΙ. Μολις ψηφιστηκε ο νομος!

 
Δημήτρης
07 Αυγ 2017 17:20

Η καθιέρωση ενός αναβαθμισμένου Εθνικού Απολυτηρίου στο Λύκειο πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και συνεπώς είναι απαραίτητες κάποιου είδους πανελλαδικές εξετάσεις. Το μη κατανοητό στις δηλώσεις του υπουργού είναι κυρίως η διαφοροποίηση των επιλογών στο πρώτο πανεπιστημιακό έτος. Πώς λοιπόν θα εξασφαλίζεται η αξιοκρατία;

 
ΓΣ
07 Αυγ 2017 11:01

Έλεος με αυτή τη συζήτηση πιά κ. Υπουργέ. Κάθε 2 βδομάδες οι εισαγωγικές εξετάσεις καταργούνται ή επανέρχονται. Ο άνθρωπος φαίνεται να μην έχει ιδεα για το τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν υποδομές για να υποστηρίξουν τέτοια πράγματα. Φανταστείτε μόνο το μπούγιο στις σχολές ,και - το πιό σημαντικό - η παραμονή ή όχι στη σχολή να καθορίζεται απο εξετάσεις μέσα στο πανεπιστήμιο αντί για τις αδιάβλητες Πανελλαδικές. Φτάνει το δούλεμα.

 
jellobiafra
06 Αυγ 2017 23:38

Ένα θέμα είναι αν θα υπάρχει πανευρωπαϊκή η παγκόσμια ισοτιμία άρα να δούμε πως θα χειριστούμε και όσους δε μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό. Εξάλλου ΑΕΙ ΤΕΙ μπορούν πάντα να πετάνε έξω τους ακατάλληλους με (ή χωρίς σε ειδικές περιπτώσεις) κατοχυρωση μαθημάτων. Ελπίζω να φανεί τώρα η σημασία της συνεπούς δουλειάς στο σχολείο γιατί το επίπεδο στα ΑΕΙ θα ξεφύγει σταδιακά.

 
Γιάννης Μ.
06 Αυγ 2017 16:45

@ Ηλίας: Πολύ σωστό αυτό που είπες και αυτό ισχύει. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Επιτέλους ας αφήσουμε τα παιδιά στα σχολεία να μορφωθούν παιδαγωγικά και όχι καταναγκαστικά!

 
Κωστας Δ
06 Αυγ 2017 12:21

Δε θα αποφασίζουν οι φοιτητές. Προφανώς θα γίνεται ξεκαθάρισμα με εξετάσεις μέσα στα Πανεπιστήμια. Και το Εθνικό Απολυτήριο, δε θα έχει εξετάσεις; Το θέμα δεν είναι να καταργήσεις, το θέμα είναι να χτίσεις κάτι πιο αξιόπιστο και το ίδιο αδιάβλητο.
Όσο δε μας λένε πρώτα πώς θα εξασφαλιστεί το αξιόπιστο, αντικειμενικό και αδιάβλητο της όλης διαδικασίας όλες αυτές οι εξαγγελίες δεν έχουν κανένα νόημα. Καταργούνται μόνες τους.

 
Ηλίας
06 Αυγ 2017 10:48

Αυτό που σχεδιάζει το υπουργείο για τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου (λιγότερα μαθήματα για περισσότερες ώρες) είναι αυτό που άτυπα αλλά ουσιαστικά εφαρμόζουν οι μαθητές εδώ και χρόνια.

Ασχολούνται από τη Β' Λυκείου με ορισμένα (4, άντε 5) μαθήματα από τα συνολικά 16 και σε αυτά επιδιώκουν να κάνουν και περισσότερες ώρες... στο φροντιστήριο!

Παρόλαυτά εμείς συνεχίζουμε να μη θέλουμε να το αποδεχθούμε (για πολλούς και διάφορους, όχι και τόσο αθώους λόγους)!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ