Εκθέσεις Εξωτερικών Αξιολογητών ΑΕΙ: Εξεταστικά Κέντρα και όχι Κέντρα Οργανωμένης Ακαδημαϊκής Μάθησης για τους φοιτητές τα ελληνικά ΑΕΙ

Στο σύνολο των εκθέσεων εξωτερικής αξιολόγησης, επισημαίνεται ότι ο υψηλός αριθμός εισαγόμενων φοιτητών, επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των ΠΠΣ

09/08/2017

Ενημερώθηκε: 09/08/2017, 11:38

Άκουσε το άρθρο

Α. Η εκτίμηση των γενικών χαρακτηριστικών και της ποιότητας των προσφερόμενων Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ είναι θετική στο 67% των εκθέσεων.

Β. Ωστόσο, ο κρατικός παρεμβατισμός στη λειτουργία των ΑΕΙ λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και αναμόρφωση των ΠΠΣ.

Γ. Επίσης, επισημαίνεται ως αρνητικό το γεγονός ότι το Ίδρυμα λειτουργεί συχνά ως εξεταστικό κέντρο και όχι ως κέντρο οργανωμένης ακαδημαϊκής μάθησης για τους φοιτητές των ΠΠΣ.

Τα παραπάνω συμπεράσματα   προέκυψαν  από τις εκθέσεις των εξωτερικών αξιολογητών της ΑΔΙΠ.

Αρνητικά σημεία

Στο σύνολο των εκθέσεων εξωτερικής αξιολόγησης, επισημαίνεται ότι ο υψηλός αριθμός εισαγόμενων φοιτητών, επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των ΠΠΣ, ενώ και το ζήτημα των περικοπών, των ελλείψεων και των προβλημάτων στη χρηματοδότηση εμφανίζεται ως αρνητικό, σε ποσοστό 67% των εκθέσεων.

Οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και ο παρατεταμένος χρόνος αποφοίτησης κρίνονται αρνητικά, σε ποσοστό 57% και 52% αντίστοιχα.

Επιπλέον, εντοπίζονται αδυναμίες στην παρακολούθηση και διασφάλιση της συστηματικής φοίτησης στα ΠΠΣ (33%), καθώς και απουσία ενός πλαισίου προσδιορισμού προαπαιτούμενων μαθημάτων στα ΠΠΣ (29%).

Στο ίδιο ποσοστό (29%), αναφέρεται αρνητικά το χαμηλό ποσοστό φοιτητών που παρακολουθεί τα μαθήματα των ΠΠΣ, ενώ, σε ποσοστό 24%, καταγράφεται η υψηλή αναλογία φοιτητών/διδακτικού προσωπικού.

Προβλήματα παρατηρούνται ακόμη στα κριτήρια επιλογής του περιεχομένου και στην οργάνωση των προσφερόμενων μαθημάτων (περιορισμένη συνάφεια, συνοχή, επικαλύψεις, έλλειψη βασικών μαθημάτων κορμού κ.ά.) αλλά και στην αξιολόγηση των φοιτητών (24%).

Επιπρόσθετα, ως αρνητικά σημεία αναφέρονται η μη ισόρροπη ανάπτυξη και η ετερογένεια του διδακτικού προσωπικού των ΠΠΣ (19%) καθώς και ο μεγάλος φόρτος εργασίας των διδασκόντων (14%).

Τέλος, στο ίδιο ποσοστό των εκθέσεων (14%), κρίνονται αρνητικά η έλλειψη διοικητικού προσωπικού για την υποστήριξη της λειτουργίας των ΠΠΣ, η απουσία μίας τυποποιημένης διαδικασίας για τον ανασχεδιασμό και την επικαιροποίηση των προγραμμάτων, η ανεπάρκεια των υλικοτεχνικών υποδομών αλλά και η έλλειψη δομών για την παρακολούθηση των αποφοίτων των ΠΠΣ.

Θετικά σημεία

Σε ποσοστό 62% των εκθέσεων, κρίνεται θετικά το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της περιοδικής αναμόρφωσης των Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ), που είχαν αξιολογηθεί στη φάση της εξωτερικής αξιολόγησης των ακαδημαϊκών μονάδων, έχει ληφθεί υπόψη σημαντικό μέρος των συστάσεων για τη βελτίωση της ποιότητάς τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της αξιολόγησης, το περιεχόμενο των ΠΠΣ είναι, σε σημαντικό βαθμό, διασυνδεδεμένο με τη σύγχρονη αγορά εργασίας και την οικονομία (57%).

Πολλά από αυτά, ανάλογα και με την περιφέρεια όπου λειτουργούν, προσανατολίζονται στην τοπική αγορά, την οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη (π.χ. ΔΕΗ, βιομηχανία, επιχειρήσεις).

Σε ποσοστό 43% των εκθέσεων, εντοπίζονται η ισχυρή σύνδεση θεωρίας.

 

Σχόλια (2)

Δ.Α.
|

Μάκαρι τα εξεταστικά κέντρα τουλάχιστον να ήταν σωστά. Η δυσάρεστη αλήθεια, που "διέλαθε" της προσοχής των αρμοδίων, είναι οτι η εξεταστική βιομηχανία είναι ελαττωματική και παράγει κακέκτυπα πτυχιούχων, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

ΓΣ
|

Πολύ σωστά τα λέει η ΑΔΙΠ, και είναι κοινό μυστικό. Σεπτέμβριος, Ιανουάριος, Ιούνιος - 3 μήνες εξετάσεις, 3 μήνες διακοπές.
Το θέμα είναι ότι κανένας υπουργός δεν ακούει ποτέ, και όλοι συνεχίζουν της ανόητες εγκυκλίους τους κάθε φορά, "μοιράζοντας" πτυχιακές εξεταστικές, (γιατί "τα καημένα τα παιδιά...")

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ