Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Σχετικά με το χρόνο συνεδρίασης των Συλλόγων Διδασκόντων και της ενημέρωσης των γονέων στα Δημοτικά Σχολεία

Ειδικά για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, εκτός του μη επαρκούς χρόνου, υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό του μόνιμου αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις όλων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Δημοσίευση: 10/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τηλέμαχος Κουντούρης
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, το οποίο δεν επιλύει ούτε το νέο ΠΔ 79/2017, είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων με παρόντα όλα τα μέλη τους, των μηνιαίων ενημερώσεων των γονέων/κηδεμόνων για την αγωγή και πρόοδο των μαθητών/τριών από τους εκπαιδευτικούς, καθώς και της επίδοσης των ελέγχων προόδου μετά τη λήξη του α΄ και β΄ τριμήνου.

Σύμφωνα με το νέο ΠΔ 79/2017, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πραγματοποιούνται το χρονικό διάστημα από 13:15-14:00, όπου ο πραγματικός διαθέσιμος χρόνος είναι τριάντα(30)  λεπτά, αφού η αποχώρηση των μαθητών/τριών που παρακολουθούν το υποχρεωτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται περίπου στις 13:30.

Ειδικά για τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, εκτός του μη επαρκούς χρόνου, υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό του μόνιμου αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις όλων των εκπαιδευτικών  που διδάσκουν στο  Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ένωση Διευθυντών έχει καταθέσει εδώ και χρόνια προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ. την παρακάτω ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία και επαναφέρει, για οριστική λύση του προβλήματος:

"Στην κατεύθυνση αναβάθμισης της λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά  και γενικότερα της σχολικής μονάδας, προτείνουμε μία συγκεκριμένη ημέρα το μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μην γίνονται μαθήματα και ο εργασιακός χρόνος των έξι(6) ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Σχολικού Συμβουλίου, ενημερώσεις γονέων και επίδοση ελέγχων προόδου, αλλά και για ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Στο χρονικό διάστημα από 13:15-14:00 μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο."

Σχόλια (15)

 
Λευτέρης
10 Αυγ 2017 09:08

Γιατί όχι εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου πχ απογεύματα; Ένα απόγευμα κάθε μήνα και για τρεις – τέσσερις ώρες να παραμένει υποχρεωτικά ανοικτό το σχολείο με παρόντες όλους τους εκπαιδευτικούς για τους λόγους που αναφέρει το άρθρο

 
Γορδιος
10 Αυγ 2017 09:43

Πες το αυτό σε συνάδελφο που διανύει κάθε μέρα 200 χιλιόμετρα για να παει σπίτι του. Πολύ θα θελα να δω την αντιδραση του...

 
NK
10 Αυγ 2017 09:47

γιατί να μην γίνεται η συνέλευση το απόγευμα, δεν χάλασε ο κόσμος, πρέπει να χάνονται μαθήματα μία φορά το μήνα για να μην έρχεστε το απόγευμα,
πόσες εκδρομές σε άσχετους χώρους 15 μέρες τα Χριστούγεννα, 15 μέρες το Πάσχα, 3 μήνες το Καλοκαίρι, παραμονές γιορτές και προπαρομενές δεν κάνετε μάθημα,
ντροπή και μόνο είναι αυτές οι προτάσεις για τη συνέλευση του συλλόγου.

 
Ελεύθερος
10 Αυγ 2017 10:26

Ντροπή και αίσχος! Ακούς εκεί να μη γίνονται μαθήματα κάθε τελευταία Πέμπτη εκάστου μηνός! Εκθέτουν αναίτια τον εκπαιδευτικό κόσμο τέτοιες εξωπραγματικές προτάσεις.

 
για τον ΝΚ απο πε04 παλαιμαχο
10 Αυγ 2017 10:51

Εχω βαρεθει με αυτο το στερεοτυπο περι διακοπων κλπ με υπερβολες διαφορων τυπων..Ειναι τα απωθημενα μαθητικης τους αδυναμιας. Με παρωχημενο λαικιστικο τροπο δεν μπορουν να καταλαβουν το θεμα διαδικασιων παιδειας περα απο τον μικροκοσμο τους και φθονερα σχολιαζουν.

 
Λευτέρης
10 Αυγ 2017 11:35

@Γορδιος
Σαφώς υπάρχουν και ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι ήμαστε πλύ κοντά στο Σχολείο και μπορεί να γίνει και σωστό είναι να γίνει, γιατί, όπως προαναφέρθηκε χάνονται πολλές, πάρα πολλές, σε ανεπίτρεπτο μέγεθος ώρες διδασκαλίας και αυτό τελικά δε μας τιμά ως κλάδο. Να το καταλάβουν όλοι ότι αρκετοί δε θέλουμε να μας χαρακτηρίζουν τεμπέληδες για με τέτοιες μεθοδεύσεις!

 
The Saint
10 Αυγ 2017 11:54

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ανακοινώνονται 2 με 3 μέρες πριν για την έγκαιρη ενημέρωση συναδέλφων. Η συνεδρίαση μπορεί να γίνει σε ανύποπτο χρόνο και δε χρειάζεται να είναι χρονοβόρα...με ποιόν τρόπο; οι συνάδελφοι καταθέτουν γραπτώς προτάσεις, θέσεις, αντιθέσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

 
ΤΑΚΗΣ
10 Αυγ 2017 12:09

Όλοι γνωρίζουμε ότι για τακτικές συνελεύσεις υπάρχουν μέρες και ώρες σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 το πρόβλημα είναι με τις έκτακτες όπου αποκλείονται πραγματικά οι δάσκαλοι του ολοήμερου και όχι μόνο. Εδώ θα πρέπει να βρεθεί λύση.
Αν και νομίζω ότι με καλή θέληση και προσπάθεια από όλους μπορεί να βρεθεί . Τον πρωτεύοντα ρόλο πάντα έχει το Υ.ΠΑΙ.Ε.Θ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως το ρόλο μας σαν πραγματικοί δάσκαλοι απέναντι στα παιδιά μας και την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ξαναβρούν την χαμένη ταυτότητα στην σημερινή κοινωνία. Μην δίνουμε διακαιώματα , από την κεντρική διοίκηση μέχρι τον τελευταίο εκπαιδευτικό. Δουλειά και όχι υποδουλεία. Δημοκρατία - Ελευθερία όχι αυταρχισμός και υποταγή

 
Νίκος
10 Αυγ 2017 12:36

Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε και εδώ τον τροχό. Σε πολλά - και πιο οργανωμένα από το δικό μας - εκπαιδευτικά συστήματα υπάρχουν οι ημέρες των εκπαιδευτικών "Teachers days" όπου το σχολείο παραμένει ανοικτό αλλά δε γίνονται μαθήματα και ο χρόνος αξιοποιείαι για τους σκοπούς που αναφέρει ο συνάδελφος Τηλ Κουντούρης. Πρόκειται για μία ημέρα ανά 6-8 εβδομάδες, σαφώς καθορισμένη από την αρχή του σχολικού έτους.
Αν λοιπόν αύριο οι εκπαιδευτικοί παρουσιαζόμαστε στα σχολεία μας πέντε ημέρες νωρίτερα (στις 25 Αυγούστου) και τα μαθήματα ξεκινούσαν 5-6 ημέρες νωρίτερα από τις 11 Σεπτέμβρη που ξεκινούν τώρα, θα υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να αναδειχθούν τα σχολεία σε κοινότητες μάθησης, να πραγματοποιηθεί ουσιαστική συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους Σχολικούς Συμβούλους και να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης για την επαγγελματική του ανάπτυξη. Κάθε σχολείο σε συνεργασία με το Σχο. Σύμβουλο θα έφτιαχνε το πρόγραμμά του, έτσι ώστε ο Σχ. Συμβουλ. να είναι παρών σε όλες αυτές τις συναντήσεις. Κάθε Σ.Σ. της Α/βαθμιας έχει περίπου 20 σχολεία στην ευθύνη του. Αν πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες 5 τέτοιες συναντήσεις στο καθένα, θα υπάρχει τακτική συνεργασία καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

 
Γιώργος
10 Αυγ 2017 16:48

Συμφωνώ απόλυτα με το Νίκο! Δεν πρέπει να δίνουμε δικαιώματα στην κοινωνία... Το τελευταίο που θα μας χρειαζόταν είναι να εξακολουθούν να μας θεωρούν τεμπέληδες και αδιάφορους!!!

 
Ντίνος
10 Αυγ 2017 22:01

@Γιώργος.Παγκοσμίως οι διακοπές στα σχολεία είναι περίπου ίδιες αθροιστικά.Δεν θεωρούν όμως οι πολίτες αυτών των χωρών για αυτό τον λόγο τεμπέληδες τους εκπαιδευτικούς τους , τους οποίους και σέβονται.Είναι στην νοοτροπία του Έλληνα .Και χίλιες μέρες τον χρόνο να δουλεύαμε πάλι τεμπέληδες θα μας λέγανε.Είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού ,νοοτροπίας και κουλτούρας.Για αυτό τα μνημόνια μέχρι το 2060 εφαρμόστηκαν πλήρως κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα στη χώρα μας.Μας ξέρουν πολύ καλύτερα και μας χειρίζονται αναλόγως.Όταν ένας λαός δεν σέβεται τους εκπαιδευτικούς του είναι άξιος του χειρότερου που ήδη δυστυχώς συμβαίνει.Και ο Γερμανός συνάδελφος περίπου τις ίδιες διακοπές έχει.Ο Έλληνας που πάει εκεί γιατί δεν τον θεωρεί τεμπέλη;Αδιαφορώ λοιπόν πως θα με πουν.Το που φτάσαμε εδώ φταίμε όλοι.

 
@ΝΚ
11 Αυγ 2017 07:22

Με την ανάλογη αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση συμφωνώ. Αλλιώς, ό,τι πληρώνεις λαμβάνεις. Είναι ο καπιταλισμός ΝΚ.

 
Δημήτρης
11 Αυγ 2017 17:08

Ειμαι δάσκαλος αλλά ντρέπομαι που προτείνουν τέτοια. Να μην κανουμε μάθημα μια φορά τον μήνα;
Βαθμοί το απόγευμα και σύλλογοι μετα το σχολασμα και όσο πάει. Εξαλλου δεν εξαιρούνται οι δάσκαλοι του ολοήμερου γιατι δεν ειναι οι ίδιοι καθε μέρα.
Εδώ άλλοι δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ. Κι αυτή η Ένωση Διευθυντών τι είναι; Μόνιμοι διευθυντές;

 
ΠΕΤΡΟΣ
12 Αυγ 2017 11:31

Δεν πειράζει να μένουμε και λίγο παραπάνω μία φορά το μήνα για συνεδρίαση! Ούτως ή άλλως πολλές μέρες φεύγουμε πριν λήξει το εργασιακό μας ωράριο! Αυτό το ξεχνάτε συνάδελφοι; Μόνο δικαίωμα να φεύγουμε νωρίτερα έχουμε; Ωραίοι είστε!

 
ΙΣΙΔΩΡΟΣ
15 Αυγ 2017 22:56

Αν υπάρχει καθημερινά λίγος χρόνος επικοινωνίας μεταξύ συναδέλφων και διεύθυνσης του σχολείου και πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, κάθε σύλλογος διδασκόντων θα βρει τον τρόπο να οργανώσει και τη συνεδρίαση και θα είναι ελάχιστα τα θέματα, γιατί θα έχουν λυθεί ήδη. Αρκεί κάθε μέρα να επικοινωνούμε ουσιαστικά κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean