Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Νέος προσωρινός Πρύτανης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 21/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέος Πρύτανης στο ΤΕΙ  Θεσαλίας, ο Καθηγητής Νίκος Μπάτης αναλαμβάνει , ύστερα από την συνταξιοδότηση του νυν Πρύτανη Καθηγητή Γ. Γούλα

Ο νέος Πρύτανης με τρίμηνη θητεία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Γούλας συνταξιοδοτείται στις 31 Αυγούστου . Σύμφωνα με τη διάταξη για την παράταση της τρίμηνης θητείας για όλα τα ΑΕΙ που η θητεία των Πρυτανικών αρχών λήγει στις 31 Αυγούστου,   η Σύγκλητος του οικείου Ιδρύματος, με απόφασή της που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζει ως αντικαταστάτη,   τον αρχαιότερο καθηγητή πρώτης βαθμίδας, του οικείου Τομέα, Τμήματος, Σχολής ή Ιδρύματος αναλόγως, με βάση την ημερομηνία διορισμού στην οικεία βαθμίδα, και σε περίπτωση άρνησης ή ελλείψει καθηγητή πρώτης βαθμίδας, με τους αμέσως επόμενους κατά σειρά εξαντλώντας τις βαθμίδες μέχρι και αυτή του αναπληρωτή καθηγητή, και προκειμένου για Διευθυντή Τομέα μέχρι αυτή του μόνιμου επίκουρου.

Σε περίπτωση καθηγητών ίδιας αρχαιότητας διενεργείται κλήρωση ενώπιον της Συγκλήτου. Οι κατά τα ανωτέρω θητείες αντικαταστάσεων δεν θεωρούνται πλήρεις θητείες και δεν συνιστούν κώλυμα εκλογιμότητας για επόμενη πλήρη θητεία.

Σε ποια  ΑΕΙ λήγει η θητεία των διοικήσεων

Η θητεία   λήγει στις 31 Αυγούστου  όλων των προέδρων των ΤΕΙ, πλην ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Ετικέτες: 
ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σχόλια (1)

 
Τάκης Χαρτώνας
23 Αυγ 2017 21:24

Θεωρώ υποχρέωσή μου να σχολιάσω (επώνυμα), με συναίσθηση ευθύνης το θέμα.

Οφείλω να καταγγείλω ότι ο ορισμός του αναφερόμενου ως νέου προσωρινού Πρύτανη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας έγινε με διαδικασίες που στερούνται νομιμότητας.

Παραθέτω τμήμα εγγράφου που κατέθεσα προς τη Συνέλευση στη συνεδρίαση με θέμα τον ορισμό αντικαταστάτη Προέδρου και που απέστειλα και προς τον κ Υπουργό. Θα μεριμνήσει άραγε ο Υπουργός για τη διαφύλαξη της νομιμότητας ? Δεν έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής από τον κ Υπουργό διαπιστωτική πράξη για μια απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας που στερείται νομιμότητας. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα το κάνει, για λόγους νομιμότητας.

Λάρισα 31-7-2017
ΠΡΟΣ: (1) Υπουργό Παιδείας,'Ερευνας & Θρησκευμάτων (δια του ΤΕΙ Θεσσαλίας)
(2) Συνέλευση ΤΕΙ Θεσσαλίας
ΘΕΜΑ: Αίτημα Αναστολής Ενεργειών στην ανάδειξη Αντικαταστάτη Προέδρου για Παροχή Νομικών Διευκρινίσεων

(παραθέτω τη ουσία του εγγράφου)
Με το Φ11/123690/22/20-7-2017 έγγραφό του ο Υπουργός Παιδείας κ Γαβρόγλου, μετά από σχετική παράθεση νομοθεσίας, απαντά στο ερώτημα του κριτηρίου αρχαιότητας καθηγητών ΤΕΙ καταλήγοντας ως εξής:
«Ως εκ τούτου, κατά την άποψη της υπηρεσίας, κριτήριο αρχαιότητας για Καθηγητή Τ Ε.1. αποτελεί το ΦΕΚ διορισμού στην οικεία βαθμίδα, σύμφωνα με τες διατάξεις του Ν. 2916/2001 „
Συνεχίζει όμως το ανωτέρω έγγραφο του κ Υπουργού ως εξής:
"Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι τα μονομελή όργανα διοίκησης των ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων των Αναπληρωτών Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Αναπληρωτών Προέδρων των ΤΕ!, των οποίων η θητεία παρατείνεται βάσει της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4473/2017 (Α' 78), δεν μπορούν να οριστούν στη θέση αντικαταστάτη άλλου οργάνου του οικείου ΑΕΙ, μέχρι τη λήξη της ως άνω θητείας, ακόμη κ αν παραιτηθούν ή παυθούν από το αξίωμά τους, για οποιοδήποτε λόγο, πριν τη λήξη της θητείας αυτής. »
Το εύλογο ερώτημα είναι βάσει ποιας νομοθεσίας "δεν μπορούν να οριστούν στη θέση αντικαταστάτη" Προέδρου Αναπληρωτές Προέδρου ΤΕΙ, διότι καμία σχετική νομική θεμελίωση του ανωτέρω αποκλεισμού δεν παρέχεται στο έγγραφο του κ Υπουργού.
Επειδή θεωρώ ότι με τον ανωτέρω αποκλεισμό (1) θίγονται τα ατομικά μου δικαιώματα και (2) δε διασφαλίζονται με τις υπαγορευόμενες ενέργειες οι κανόνες της καλής διοίκησης,
(α) ζητώ από τον κ. Υπουργό να παράσχει διευκρινίσεις που να στοιχειοθετούν τη νομιμότητα του ανωτέρω αποκλεισμού
[ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ]
(β) ρωτώ τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ Π. Γούλα αν αναζήτησε σχετικές διευκρινίσεις για τη νομιμότητα του αποκλεισμού αυτού από του κ. Υπουργό ή από το νομικό σύμβουλο ταυ Ιδρύματος και, στην περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει,
[ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ]
(γ) αιτούμαι από τη Συνέλευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας να αναζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις που να διασφαλίζουν τη νομιμότητα του αποκλεισμού αυτού, πριν προχωρήσει σε ενέργειες
[Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΡΙΣΜΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ]

Προσθέτω ότι καμία τέτοια νομική υποστήριξη δεν υπήρχε πράγματι για το εφαρμοσθέν από τη Συνέλευση ΤΕΙ Θεσσαλίας κριτήριο αποκλεισμού Αναπληρωτών Προέδρων, διότι το ανωτέρω κριτήριο εισήχθη εκ των υστέρων στο νόμο 4485/17 με ημερομηνία έναρξης ισχύος από 4-8-2017, δηλαδή μεταγενέστερη της εν λόγω απόφασης της Συνέλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας (1-8-2017)

Ας βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ