Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Οι Πανελλαδικές θα αντικατασταθούν με τις Περιφερειακές Εξετάσεις

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το Νέο Λύκειο σύστημα και την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Δημοσίευση: 22/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την οριστική κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και την εισαγωγή Περιφερειακών Εξετάσεων σε κοινά θέματα, περιλαμβάνουν , σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης στις 7 Σεπτεμβρίου, για το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Το Σχέδιο “Γαβρόγλου” για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που θα εγκαινιάσουν οι μαθητές που θα φοιτήσουν το νέο σχολικό έτος , στην Α Λυκείου, είναι τροποποιημένο σε σχε΄ση με την πρόταση του ΙΕΠ, ως προς της εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα.

Ενώ το ΙΕΠ εισηγείται εξετάσεις Πανελλαδικού Χαρακτήρα στη Γ Λυκείου  το Σχέδιο “Γαβρόγλου” που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προβλέπει:

Α. Αντικατάσταση των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τις εξετάσεις των Περιφερειακών Εξετάσεων .

Β. Οι μαθητές των σχολείων  κάθε Περιφέρειας θα εξετάζονται σε κοινά μαθήματα. Για παράδειγμα οι μαθητές της Γ Λυκείου των τεσσάρων Νομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα εξετάζονται σε κοινά θέματα.

Γ. Οι βαθμολόγηση των γραπτών των μαθητών της Γ Λυκείου να γίνεται από εκπαιδευτικούς γειτονικής περιφέρειας.

Ο υπολογισμός της βαθμολογίας

Ο Μέσος Ορος της βαθμολογίας των μαθητών της Γ Λυκείου θα εκδίδεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις “γραπτές εξετάσεις περιφερεαικού χαρακτήρα” και κατά ένα ελαχιστο ποσοστό από τον βαθμό του Απολυτηρίου.

Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η αναλογία των ποσοστών απολυτηρίου και εξετάσεων.  

Ηδη ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει:

  • Μπορούν τις διορθώσεις των γραπτών των μαθητών να μη τις κάνουν οι καθηγητές του ίδιου σχολείου αλλά οι καθηγητές που είναι στο παραδίπλα σχολείο.
  • Στην αρχή για μια τριετία θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα: Ένα ποσοστό το απολυτήριο   ένα τα πανελλαδικών εξατεζόμενα μαθήματα.

Το αργότερο μέχρι  το τέλος του μήνα το επιτελείο του υπουργού Παιδείας θα έχει οριστικοποιήσει το οριστικό Σχέδιο.

Εως τότε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μη γίνει καμία σχετική  ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας.

Η πρόταση του ΙΕΠ

Ηδη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κατέθεσε την εισήγησή του προς τον υπουργό Παιδείας .

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν καταργούνται, αλλά από το σχολικό έτος 2019-20, μεταφέρονται στο δεύτερο τετράμηνο της Γ Λυκείου. Με αυτούς τους βαθμούς των τεσσάρων μαθημάτων και με τον συνυπολογισμό σε μικρό ποσοστό του πρώτου τετραμήνου (προφορικά και ενδοσχολικές εξετάσεις) οι οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ.

Αυτός είναι ο βασικός κορμός της πρότασης του ΙΕΠ για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ  το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα  συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης.

Σε ερώτηση του esos πως θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο εάν στο βαθμό του Απολυτηρίου με τον οποίο οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ θα συνυπολογίζεται και ο προφορικός βαθμός με τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Α τετραμήνου ο πρόεδρος του ΙΕΠ απάντησε ότι θα συνυπολογίζεται σε πολύ μικρό ποσοστό.
 

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Γ Λυκείου θα πρέπει να επιλέξουν τέσσερα μαθήματα

 Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Για την Α Λυκείου ο πρόεδρος του ΙΕΠ είπε ότι  δεν θα αλλάξει το νέο σχολικό έτος το ωρολόγιο Πρόγραμμα, ούτε τα Προγράμματα Σπουδών. Ωστόσο, όπως είπε, θα μειωθεί ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών . Θα αντικατασταθούν οι εξετάσεις, όπου είναι δυνατόν με τη συγγραφή εργασιών

Οι μαθητές δημιουργούν το “προφίλ” τους

Αλλάζει ο παραδοσιακός τρόπος εξάτασης των μαθητών στη Α Λυκκείου

Εξαφανίζονται τα μονόωρα μαθήματα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ο πρόεδρος του ΙΕΠ ανακοίνωσε ότι από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν τα μονόωρα μαθήματα

Σχόλια (27)

 
sp
24 Αυγ 2017 14:56

Aπορώ ποιος τα σκέφτεται όλα αυτά. Οι Πανελλήνιες μπορεί να είναι κουραστικές και ψυχοφθόρες αλλά είναι δίκαιες . Καθένας παίρνει αυτό που δικαιούται σύμφωνα με την προσπάθειά του. Θα μου πείτε ότι μπορούν να υπάρξουν αδικίες κάτι που συμβαίνει σε όλους τους διαγωνισμούς.!!

 
Τασία
24 Αυγ 2017 11:15

@Μίνα Εχω μάθει από έγκυρη πηγή ότι θα καταργηθεί η τεχνολογία γυμνασίου. Για τα άλλα μονόωρα δεν ξέρω.

 
kouzel
24 Αυγ 2017 05:06

@Μίνα Θα σας εξαφανίσωμεν!

 
Ν
23 Αυγ 2017 23:47

Το μυστικό είναι οι ψήφοι των δεκαεξάρηδων και δεκαεπτάρηδων.Όλα για την ψήφο όπως στις παλιές εκείνες εποχές του Δεληγιάννη,του Γουλιμή ,του Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου.

 
Μίνα
23 Αυγ 2017 11:20

Μπορείτε να μου απαντήσετε,τι θα γίνει με τα μονόωρα μαθήματα; Θα αυξηθούν οι ώρες ή θα καταργηθούν;

 
Αλεργικος στο σανο
22 Αυγ 2017 23:16

#τριψηφιο IQ
Καταπληκτικη αναλυση DINOS!

 
Mr Νίκος
22 Αυγ 2017 22:33

Το πουλάκι τσίου
Εκτός από τον ανταγωνισμό των περιφερειών για το ποια θα βάλει τα ευκολότερα θέματα ώστε να περάσουν τα δικά της παιδιά, το μεγάλο πρόβλημα είναι η πιθανότητα (ή βεβαιότητα) συναλλαγής. Όποιοι και να είναι αυτοί που θα βάζουν τα θέματα, θα έχουν από δίπλα ένα στρατό "γνωστών" που θα παρακαλάνε να τους τα δώσουν

 
problem solving
22 Αυγ 2017 21:05

Παρατηρώ ότι μετά μανίας στηρίζετε σχεδόν όλοι οι παραπάνω τις πανελλαδικές εξετάσεις. Να υποθέσω ότι δεν είστε εκπαιδευτικοί, γιατί όποιος είναι έχει δει το άγχος, τα νεύρα, τις φοβίες κτλ που αυτές επιφέρουν. Οι περιφερειακές προφανώς και δεν θα τα αλλάξουν αυτά, αλλά θα είναι το μονοπάτι προς το εθνικό απολυτήριο. Και επειδή κόπτεστε περί αδιάβλητου, ο γράφων είναι Πληροφορικός και σας εγγυάται ότι μέσα από αυτοματοποιημένες διαδικασίες μπορεί στο απόλυτο να εξασφαλιστεί αυτό μέσα από τράπεζα θεμάτων, κρυπτογράφηση, ασφάλεια δικτύων κτλ.

 
DINOS
22 Αυγ 2017 20:59

Όλα γίνονται για τις ψήφους των μαθητών υποψήφιων.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τους συνταξιούχους που τους υποσχέθηκε 13η,14η ή και 20ή σύνταξη,αφορολόγητο στις 12000 και λοιπά εξωπραγματικά.Αλίμονο σε αυτόν που θα είναι κυβέρνηση την 1η Ιανουαρίου 2019 που θα μειωθούν όλες οι συντάξεις από 18-25% και θα μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο.Για αυτό μιλάν για εκλογές το φθινόπωρο του 2018.Ξέρουν ότι θα τις χάσουν και τις έντονες αντιδράσεις από τις μειώσεις θα τις χρεωθεί η ΝΔ.Εξ άλλου είναι ήδη η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση.Ταυτόχρονα έχασαν τον ιδιωτικό τομέα που ενώ του υποσχέθηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις τους στραγγαλίζουν παίρνοντας και το τελευταίο τους ευρώ.Δουλεύουν πλέον όλοι για να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ,φόρους ,εισφορές,ΔΕΚΟ και δεν περισσεύει τίποτε σε κανέναν.Άρα το τελευταίο τους εκλογικό ακροατήριο είναι οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ μαθητές.Αυτοί δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ,δεν τους μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις γιατί το ζόρι το έχουν οι γονείς τους.Τους τάζουν τα πάντα που τους αρέσουν,όπως έκαναν σε όλους τους άλλους πριν από τις εκλογές,για να τους πάρουν την ψήφο.Ποιος μαθητής νοιάζεται αν θα βρει ποτέ δουλειά,αν πάρει ποτέ σύνταξη,αν δουλεύει ανασφάλιστος κτλ.Θα τα σκεφτούν όταν πάρουν το πτυχίο τους μαζί με τους γονείς τους που θα ζορίζονται να τους συντηρούν εσαεί.Το τώρα τους νοιάζει και ο Τσίπρας τους υπόσχεται αυτά που θέλουν και τους αρέσουν.Θα του δώσουν την ψήφο τους και θα βαράν μετά το κεφάλι τους, όπως το βαράν τώρα οι μεγαλύτεροι ευκολόπιστοι που τους πίστεψαν και τους ψήφισαν.Πάντως είναι πλέον ντροπή όλοι οι ευρωπαικοί λαοί να προκόβουν και η χώρα μας να μοστράρει σε κάθε έρευνα και στατιστική στις τελευταίες θέσεις.Να την έχουν περάσει πια και οι πρώην κομμουνιστικές χώρες,Με τέτοιο πολιτικό προσωπικό όλων των χρωμάτων αυτή η τύχη αξίζει στην χώρα.

 
Αλεργικος στο σανο
22 Αυγ 2017 20:38

Και εσεις κυριε Γιωργο πιστευευε στα αληθεια οτι μπορουν να καταργηθουν οι πανελληνιες;ποιος σοβαρος ανθρωπος με τριπλασιο IQ το πιστευει;

 
PdV_VdT
22 Αυγ 2017 19:50

Σε όλα αυτά υποκρίπτεται η προσπάθεια να σπουδάζουν οι νέοι στα Ιδρύματα της περιφέρειας τους.
Το γεγονός ότι είναι άκρως αντισυνταγματικό, το έλαβαν υπόψη;

 
Γιώργος
22 Αυγ 2017 19:35

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Παιδείας, τι έρασιτεχνισμοί είναι αυτοί; Είπατε ότι θα ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ τις πανελλαδικές εξετάσεις και τώρα μας λέτε ότι θα τις ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ! Συνέλθετε!

 
Φραγκιας Νεκταριος
22 Αυγ 2017 19:00

Η ισονομία κ ισοπολιτεία μάλλον θα είναι άγνωστες λέξεις .Κρίμα για αλλη μια φορά .Παιζουν στη πλάτη των παιδιών κ των οικογενειών τους με άγνωστες ακόμα καταλήξεις .Κρίμα κ παλι κρίμα κύριοι .

 
Ελισάβετ
22 Αυγ 2017 18:57

Βάλθηκαν να "καταργήσουν" τις πανελλήνιες και σερβίρουν αυτήν την πατάτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσει αδικίες και ανισότητες μεταξύ των υποψηφίων.

 
Πετρος
22 Αυγ 2017 17:58

Δεν μας έχουν πει όμως για όλες αυτές τις ιδεες-ανοησίες πόσα χρήματα έχουν καταναλώσει και πόσα θα πάρουν οι σχεδιαστές των ιδεών!!!!!!!!

 
Γη και Ελευθερία
22 Αυγ 2017 17:22

Αν πατήσουν στο ib και το φέρουν στα μέτρα του ελλαδικού χώρου, θα είναι εξαιρετικό σύστημα. Αρκεί να έχουν τα κότσια να το κάνουν.

 
ΓΣ
22 Αυγ 2017 17:19

Ελεος. Εχουμε ΕΝΑΝ αδιάβλητο θεσμό, τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Κατα ΓΕΝΙΚΗ ομολογία. Και ο κάθε ανόητος σκέφτεται κάθε 2 βδομάδες και άλλες αλλαγές, άλλο σύστημα, πειραματισμούς κλπ. ΓΙΑΤΙ τα θέματα να είναι διαφορετικά σε διαφορετικές περιφέρειες; Ο Αθηναίος θα τυχαίνει δύσκολα θέματα, και ο Ηπειρώτης εύκολα και θα μπαίνει ο ένας στη σχολή και όχι ο άλλος; Είναι τόσο απλό και αξιοκρατικό - ίδια θέματα για όλους, ταυτόχρονα. Μόνο ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ είναι η προσπάθεια να καταργηθεί αυτό. Είμαστε όλοι θυματα της ιδεοληψίας αυτων των ανθρώπων

 
Vivian
22 Αυγ 2017 17:17

Απορία: μέχρι τώρα ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων ήταν ο ίδιος για την επικράτεια
Πως με το νέο σύστημα θα διασφαλίζεται αυτό για τις 13 περιφέρειες; μάλλον με κάποιον μαγικό τρόπο...ενδεχομένως
Σταματήστε τις ανοησίες κύριοι και σκεφτείτε ξανά την πρόταση του ΙΕΠ

 
ΦΜ
22 Αυγ 2017 17:04

"Σύμφωνα με πληροφορίες" λέει...
Άρα από την εκτίμηση του δημοσιογράφου και όχι από επίσημη ανακοίνωση!!!
Πολύ απλά, αυτό που λέει ο τίτλος δεν γίνεται, είναι αντισυνταγματικό...

 
Κοντογούρη Ευανθία
22 Αυγ 2017 16:58

Πολύ ενδιαφέρον το βίντεο για το "χτίσιμο" του προφίλ του μαθητή από τον ίδιο. Κάτι που γίνεται σε αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου εδώ και χρόνια. Δεν πρόκειται βέβαια για την επιλογή της κατεύθυνσης. Περιμένουμε από το ΙΕΠ περισσότερες λεπτομέρειες. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να προσέξουμε μήπως έτσι θα περιορίζονται στο μέλλον τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων Λυκείου, ανάλογα με το προφίλ και μήπως στερηθούν οι μελλοντικοί πολίτες στοιχειωδών γνώσεων από κάποιους τομείς. Μήπως η γνώση γίνει μονόπλευρη. Γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση;

 
Κοντογούρη Ευανθία
22 Αυγ 2017 16:50

Δεν βρίσκω κάποιον λόγο για την αντικατάσταση των Πανελληνίων εξετάσεων από Περιφερειακές. Ούτε το άγχος των μαθητών μειώνεται, ούτε κονδύλια εξασφαλίζονται. Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μη γίνει αυτό με βασικότερο λόγο την επιλογή επί ίσοις όροις. Τίθενται ερωτήματα όπως το πώς θα εξασφαλίζεται η ισοδυναμία των θεμάτων ανά Περιφέρεια σε βαθμό δυσκολίας και σε ποικιλία εξεταζόμενης ύλης. Άλλο ερώτημα είναι το γιατί τα θέματα θα πρέπει να διορθώνονται από γειτονική περιφέρεια και όχι από οποιαδήποτε. Αν η απάντηση είναι ότι τα θέματα και η διόρθωση θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις κοινωνικές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης, τότε μια βόλτα σε ένα από τα σχολεία της Α΄ή της Γ΄Αθήνας (και σε πολλές άλλες περιοχές), αρκεί για να δει κανείς παιδιά που "τα έχουν όλα" και παιδιά που δεν έχουν να φάνε να κάθονται στο ίδιο θρανίο. Ποιες συνθήκες θα ληφθούν υπόψη; Του μέσου πληθυσμού; Και πώς θα ορισθεί αυτός; Για να βρεθεί ο μέσος, όλοι απαντούν στα ΙΔΙΑ ερωτήματα.

 
Κωστας Δ
22 Αυγ 2017 16:34

Το σύστημα των περιφερειακών εξετάσεων ακούγεται άκρως αναξιόπιστο και άδικο. Δεν είναι δυνατόν μαθητές να διαγωνίζονται για ίδιες θέσεις με διαφορετικά θέματα!
Παράδειγμα: Αν σε μια περιφέρεια βάλουν δυσκολότερα θέματα απ' ότι σε μια άλλη, πώς θα συγκριθούν στα μόρια μεταξύ τους τα παιδιά;
Δε θα αδικηθούν τα παιδιά με τα δυσκολότερα θέματα και θα περάσουν στη θέση τους τα άλλα παιδιά με τα ευκολότερα θέματα;
ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!!!

 
Οχι αλλο σανο
22 Αυγ 2017 16:08

Ενταξει το εχουν τερματισει στην ανοησια....

 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
22 Αυγ 2017 15:47

Δηλαδή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα έχει διαφορετικά θέματα π.χ. στη φυσική από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ;

Θα διαγωνίζονται με διαφορετικά θέματα για τις ίδιες θέσεις;;

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

 
Μια Ελληνίδα μητέρα
22 Αυγ 2017 15:15

Εγώ πάντως ξεκινώ να αρχειοθετώ όλα τα άρθρα που μιλούν για αλλαγή στο σύστημα των Πανελληνίων / Πανελλαδικών / Γενικών και ό' τι άλλα ονόματα τους δώσουν.

Ο γιος μου ξεκινά τη Β Γυμνασίου.Να δω ως να τελειώσει το Λύκειο πόσες αλλαγές θα έχουν ανακοινωθεί και πόσες θα έχουν υλοποιηθεί.

 
loyk
22 Αυγ 2017 14:23

τι αλλο θα ακουσουμε!!!!! ακομα φαινεται οτι πιστευουν ο κοσμος τρωει σανο

 
Κωστας
22 Αυγ 2017 14:01

Σερβίρουν σανό . Καλή όρεξη, αν πεινάτε. Εγώ δεν θα πάρω.Μπουχτισα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.