Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη νέα σχολική χρονιά

Το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου.
Δημοσίευση: 22/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, καθώς και για τη νέα σχολική χρονιά ενημέρωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Γαβρόγλου είπε στον πρωθυπουργό  ότι από φέτος όλα τα ολιγοθέσια σχολεία (814 τον αριθμό) θα είναι ολοήμερα.

Στη συνάντηση υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του Λυκείου, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων.

Το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σχέδιο “Γαβρόγλου” για το Νέο Λύκειο που οριστικοποιείται μέχρι τέλους του μήνα, είναι τροποποιημένο σε σχέση με την εισήγηση του ΙΕΠ που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρός του Γεράσιμος Κουζέλης.

Στο Σχέδιο “Γραβρόγλου” απαλείφεται η λέξη Πανελλαδικές Εξετάσεις και αντικαθίσταται με εξετάσεις Περιφερειακές ή άλλου τύπου στη Γ Λυκείου σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Η εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ,θα γίνεται με το Γενικό Μέσο Ορο βαθμολογίας που θα προκύπτει κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις Εξετάσεις και κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό από το βαθμό του Απολυτηρίου.Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η αναλογία των ποσοστών απολυτηρίου και εξετάσεων.  

Στόχος είναι   οι εξετάσεις περιφερειακού ή άλλου τύπου να καταργηθούν στην επόμενη πενταετία και οι οι υποψήφιοι να εισάγονται με τον βαθμό του Απολυτηρίου.

Οταν καταργηθούν αυτές οι εξετάσεις   το  πρώτο έτος στα ΑΕΙ θα είναι έτος προπαρασκευαστικό. Δηλαδή θα προσανατολίζει τους φοιτητές ποια ειδικότητα επιθυμούν να σπουδάσουν.

Ηδη ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει:

  1.     Μπορούν τις διορθώσεις των γραπτών των μαθητών να μη τις κάνουν οι καθηγητές του ίδιου σχολείου αλλά οι καθηγητές που είναι στο παραδίπλα σχολείο.
  2.     Στην αρχή για μια τριετία θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα: Ένα ποσοστό το απολυτήριο   ένα τα πανελλαδικών εξατεζόμενα μαθήματα.
  3.  Το πρώτο έτος στα ΑΕΙ να είναι έτους που θα προσανατολίζει τους φοιτητές που θέλουν να πάνε.
  4. Σήμερα μπαίνει στο Φυσικό τμήμα και δεν μπορείς να κάνεις μετεγγραφή στο Μαθηματικό, δε σας  λέω στη Φιλοσοφία.
  5. Πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρήσουμε το αδιάβλητο
  6. Όταν λέμε εάν η ελληνική κοινωνία θέλει Λύκειο σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να δεχθεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα παίξουν ένα ρόλο με την αυστηρότητα που πρέπει  να έχουν οι εκπαιδευτικοί.

Το αργότερο μέχρι  το τέλος του μήνα το επιτελείο του υπουργού Παιδείας θα έχει οριστικοποιήσει το οριστικό Σχέδιο.

Εως τότε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μη γίνει καμία σχετική  ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας.

Η πρόταση του ΙΕΠ

Ηδη το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κατέθεσε την εισήγησή του προς τον υπουργό Παιδείας .

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν καταργούνται, αλλά από το σχολικό έτος 2019-20, μεταφέρονται στο δεύτερο τετράμηνο της Γ Λυκείου. Με αυτούς τους βαθμούς των τεσσάρων μαθημάτων και με τον συνυπολογισμό σε μικρό ποσοστό του πρώτου τετραμήνου (προφορικά και ενδοσχολικές εξετάσεις) οι οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ.

Αυτός είναι ο βασικός κορμός της πρότασης του ΙΕΠ για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ  το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα  συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης.

Σε ερώτηση του esos πως θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο εάν στο βαθμό του Απολυτηρίου με τον οποίο οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ θα συνυπολογίζεται και ο προφορικός βαθμός με τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Α τετραμήνου ο πρόεδρος του ΙΕΠ απάντησε ότι θα συνυπολογίζεται σε πολύ μικρό ποσοστό.
 

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Γ Λυκείου θα πρέπει να επιλέξουν τέσσερα μαθήματα

 Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Για την Α Λυκείου ο πρόεδρος του ΙΕΠ είπε ότι  δεν θα αλλάξει το νέο σχολικό έτος το ωρολόγιο Πρόγραμμα, ούτε τα Προγράμματα Σπουδών. Ωστόσο, όπως είπε, θα μειωθεί ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών . Θα αντικατασταθούν οι εξετάσεις, όπου είναι δυνατόν με τη συγγραφή εργασιών

Οι μαθητές δημιουργούν το “προφίλ” τους

Αλλάζει ο παραδοσιακός τρόπος εξάτασης των μαθητών στη Α Λυκκείου

Εξαφανίζονται τα μονόωρα μαθήματα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ο πρόεδρος του ΙΕΠ ανακοίνωσε ότι από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν τα μονόωρα μαθήματα

Σχόλια (3)

 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
23 Αυγ 2017 14:43

Tι σημαίνει περιφερειακές εξετάσεις και οχι πανελλαδικές ;
για τις ιδιες θέσεις θα διαγωνίζονται με διαφορετικά θέματα στο ίδιο μάθημα;

 
Arvit
22 Αυγ 2017 23:16

Σε αναμονή για το πλήρες σχέδιο το οποίο προφανώς μοιάζει με το σύστημα Αρσένη, αφετέρου δε μπορεί να είναι τόσο πρόχειρο και συντεχνιακό όσο αυτό που θεσπίστηκε το 2015.

Αν θεωρήσουμε οτι η Ελλάδα είναι μια περιφερεια της Ευρώπης, τότε οι εξετάσεις θα ειναι περιφερειακές.

 
GAS
22 Αυγ 2017 21:41

Ή εγώ δεν καταλαβαίνω ή νομίζουν ότι με δουλεύουν.Το σχέδιο αυτό μιλά για βάθος πενταετίας.Μα όποτε και να γίνουν εκλογές όλοι ξέρουν ότι θα τις χάσουν πανηγυρικά.Η επόμενη κυβέρνηση πιθανώς αυτοδυναμίας της ΝΔ ή συνεργασίας με άλλα κόμματα αποκλείεται να δεχτεί οτιδήποτε νομοσχέδιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία.Για ποια πενταετία μιλάνε και ποιον νομίζουν ότι κοροιδεύουν;Αναρωτιέμαι ακόμη πόσο πολύ μας σέβονται και δεν μας θεωρούν ιθαγενείς σερβίροντας μας τέτοια,νομίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σανοφάγοι οι οποίοι θα σιτισθούν από το απόθεμα σανού που τους περίσσεψε από τις τελευταίες εκλογές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.