Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το ΦΕΚ για την επιλογή Υποδιευθυντών Σχολείων

Δημοσίευση: 28/08/2017
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που καθορίζει τη  διαδικασία  υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, καθώς και των υπευθύνων τομέων Ε.Κ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Άρθρο 1 – Πρόσκληση – υποβολή αιτήσεων

Ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα υποδιευθυντή σχολικής μονάδας και εργαστηριακού κέντρου, καθώς και υπευθύνου τομέα Ε.Κ., να υποβάλουν αίτηση στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου ανήκουν οργανικά, εντός της προθεσμίας που προβλέπει η πρόσκληση.

Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και κοινοποιείται σε όλες τις σχολικές μονάδες και εργαστηριακά κέντρα αρμοδιότητάς της.

Άρθρο 2 – Επιλογή

Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας, σε συνεδρίασή του και με βάση τα κριτήρια του άρθρου 20 του ν. 4327/2015, αφού συγκροτήσει εφορευτική επιτροπή, προβαίνει στη διαδικασία διατύπωσης γνώμης μέσω μυστικής ψηφοφορίας και συντάσσει αιτιολογημένη απόφαση επιλογής υποδιευθυντή ή όπου απαιτείται υποδιευθυντών της σχολικής μονάδας ή του εργαστηριακού κέντρου, καθώς και υπευθύνων των τομέων του Ε.Κ.

Η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων μαζί με το πρακτικό της επιλογής διαβιβάζονται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του Ε.Κ. στο οικείο ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ της παρ. 13 του άρθρου 21 του ν. 4327/2015, το οποίο μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων, και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της απόφασης, επικυρώνει με πράξη του την τοποθέτηση.

Σε περίπτωση που το οικείο ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ της παρ. 13 του άρθρου 21 του ν. 4327/2015 δεν εγκρίνει την επιλογή του συλλόγου των διδασκόντων θα πρέπει να αιτιολογήσει πλήρως την απόφασή του αυτή προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος παίρνει και την τελική απόφαση.

Άρθρο 3 – Τοποθέτηση

Οι υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, καθώς και οι υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. επιλέγονται από τα όργανα και με την διαδικασία του προηγούμενου άρθρου της παρούσας και τοποθετούνται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης.

Άρθρο 4 – Θητεία

Η επιλογή και τοποθέτηση των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, καθώς και υπευθύνων τομέων Ε.Κ γίνεται για τριετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τρίτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η επιλογή και τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής.

Άρθρο 5 – Πλήρωση κενών θέσεων

Σε κενές ή κενούμενες θέσεις υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων και υπευθύνων τομέων Ε.Κ., η διαδικασία επιλογής επαναλαμβάνεται το αργότερο εντός τριών μηνών, με απόφαση του οικείου ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ της παρ. 13 του άρθρου 21 του ν. 4327/2015. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας οι κενές ή κενούμενες θέσεις υποδιευθυντών σχολικών μονάδων πληρώνονται προσωρινά από εκπαιδευτικούς με οργανική θέση στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, με βάση το κριτήριο της αρχαιότητας σύμφωνα με το χρόνο συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Στην περίπτωση των εργαστηριακών κέντρων οι κενές ή κενούμενες θέσεις υποδιευθυντών και υπεύθυνων τομέων πληρώνονται προσωρινά από εκπαιδευτικούς τοποθετημένους στη συγκεκριμένη μονάδα με βάση το προαναφερθέν κριτήριο.

 

Σχόλια (4)

 
EVANGELOS LITSOS
29 Αυγ 2017 02:35

Θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τις σχετικές διατάξεις (γιατί είναι απαράδεκτο εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να κατανοήσουν 15 αράδες του νόμου γραμμένες σε απλή νεοελληνική).
1) Η μυστική ψηφοφορία είναι συνταγματική, γιατί με αυτήν ο Σύλλογος ΔΕΝ εκλέγει υποδιευθυντή, αλλά εκφράζει ΓΝΩΜΗ-πρόταση για την επιλογή υποδιευθυντή.
2) Η γνώμη-πρόταση του Συλλόγου αποστέλλεται με το σχετικό πρακτικό στο ΠΥΣΔΕ, το οποίο κατά την κρίση του, συνεκτιμώντας διάφορα κριτήρια που αναφέρονται στις διατάξεις του νόμου, είτε επικυρώνει είτε απορρίπτει με αιτιολόγηση τη γνώμη-πρόταση του Συλλόγου.
3) Η απόφαση του ΠΥΣΔΕ αποστέλλεται στον Περιφερειακό Διευθυντή, ο οποίος παίρνει και την τελική απόφαση.
Σίγουρα το σύστημα αυτό έχει τα θετικά του (δημοκρατική έκφραση των συλλογικών οργάνων) και τα αρνητικά του (μοναδικό τυπικό προσόν η 8ετής διδακτική εμπειρία). Ωστόσο δε θα πρέπει να θολώνουμε τα νερά με συζητήσεις περί αντισυνταγματικότητας. Αντισυνταγματική κρίθηκε η ΕΚΛΟΓΗ στελεχών της διοίκησης με μυστική ψηφοφορία και όχι η ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ-ΠΡΟΤΑΣΗΣ με μυστική ψηφοφορία για την επιλογή στελεχών της διοίκησης.

 
Αλεργικος στο σανο
28 Αυγ 2017 19:43

ΔΕΝ ψηφιζεις και δηλωνεις παρον/ουσα στο πρακτικο με αναφορα στην αποφαση του ΣΤΕ και αστους να χτυπιουνται

 
Χρήστος
28 Αυγ 2017 17:34

Αφού το υπουργείο επιμένει αντισυνταγματικά, τίθεται το εξής ερώτημα: συμμετέχουμε σε κάτι αντισυνταγματικό (μυστική ψηφοφορία) ή προχωρούμε σε αποχή για να είμαστε ήσυχοι, πως δεν θα μας έρθει καμιά αγωγή από μη εκλεγέντα υποψήφιο; Η ΔΟΕ τι λέει; Θα πάρει θέση απέναντι σε κάτι αντισυνταγματικό που καλούνται να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί;

 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
28 Αυγ 2017 14:22

Στο άρθρο 1 ορίζεται ότι '' οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν αίτηση υποψήφιου υποδιευθυντή στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου ανήκουν οργανικά'' και ρωτώ:
Tα τελευταία χρόνια υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας που μετακινούνται υποχρεωτικά λόγω υπεραριθμίας. Γιατί δεν μπορούν κι αυτοί να έχουν το δικαίωμα υποψηφιότητας; Η υπηρεσία τους μετακινεί υποχρεωτικά και θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα. Αν δε μετακινούνταν από την οργανική τους θα μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό. Καταφανής αδικία. Κάτι πρέπει να γίνει έγκαιρα επ' αυτού. Πού είναι η ΔΟΕ ή η ΟΛΜΕ να επιληφθεί; Η νομιμότητα είναι για όλους και όχι μόνο να κλείνουμε τρύπες που άλλοι άνοιξαν με τις τοποθετήσεις που έχουν κάνει. Όταν μετακινείται ένας υπεράριθμος πρέπει να μπορεί να ασκεί όλα του τα δικαιώματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.