Placeholder

ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Υπουργός: Νέες δομές που "αντικαθιστούν" τους Σχολικούς Συμβούλους

Νέο εθνικό σύστημα επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών
Δημοσίευση: 29/08/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εχουμε νέες δομές εκπαιδευτικής στήριξης που «αντικαθιστούν» τη λειτουργία των Σχολικών Συμβούλων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, απαντώντας σε  ερώτηση σχετικά με την Επιμόρφωση στο Νέο Λύκειο:

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ξεκινά   ένα νέο εθνικό σύστημα επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών  που θα είναι  και δια ζώσης και μέσω των νέων τεχνολογιών.

Δημοσιογράφος: Δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο. Δεν ξέρω ποια ερώτηση να διαλέξω. Θα μας πείτε αν θα υπάρξουν προγράμματα επιμόρφωσης για τους καθηγητές, για τους Σχολικούς Συμβούλους και για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Υπουργός: Ναι, τα θέσατε. Και τα τρία μαζί, αποκλείεται ένα τέτοιο σύστημα να πετύχει αν η Πολιτεία δεν φροντίσει καταρχήν τους εκπαιδευτικούς. Τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν τον τρόπο πραγματικά γενναιόδωρα πρέπει να πούμε, με έναν συγκλονιστικό τρόπο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αρχίζουμε με ένα νέο εθνικό σύστημα επιμορφώσεων που θα είναι  και δια ζώσης και μέσω των νέων τεχνολογιών. Είναι έτοιμο, θα παρουσιαστεί και στα υπόλοιπα κόμματα, έχουμε νέες δομές εκπαιδευτικής στήριξης που «αντικαθιστούν» τη λειτουργία των Σχολικών Συμβούλων,  πολλά στοιχεία παραμένουν τα ίδια αλλά βασικά αντικαθιστούν και να πούμε και κάτι που ενδεχομένως δεν θέλετε να ρωτήσετε. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει τσάμπα. Θα υπάρξει κόστος και η κυβέρνηση έχει δεχτεί ότι ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε να δίνεται να δίνεται προφανώς στην υγεία άλλα και στην εκπαίδευση ώστε να διαχειριζόμαστε τα χρήματα με έναν ορθολογικό μεν τρόπο αλλά δεν μπορεί αν γίνεται και χωρίς καθόλου χρήματα.

 

 

Σχόλια (19)

 
aganaktismenos
16 Σεπ 2017 16:27

Μπράβο στον υπουργό αν καταργήσει και τους δντες εκπαίδευσης πέτυχε ως ο καλλίτερος υπουργος .....και εδωσε λύση στην αλόγιστη σπαταλη του δημοσίου χρήματος......ολα να γίνονται στις σχολικές μονάδες.. Η ιεραρχια 40 ετων...να καταργηθει φτάνει πια ειναι και δαπανηρή και αναχρονιστική

 
sofia
12 Σεπ 2017 09:10

Να επανέλθουν οι επιθεωρητές με αρμοδιότητες αξιολόγηγης.

 
K.G.
30 Αυγ 2017 16:31

Μπράβο στον Υπουργό. Να καταργήσει και το Σχολείο απομένει τώρα! Είναι ο ίδιος ο θεσμός αναχρονιστικός.

 
Κωστας
29 Αυγ 2017 23:17

Αφού δεν μπορούμε να βάλουμε "δικούς μας" στις θέσεις των συμβούλων ας αλλάξουμε τον θεσμό. Άλλωστε οι σύμβουλοι υποστήριξαν την αξιολόγηση και πρέπει να τιμωρηθούν. Η προπαγάνδα λειτούργησε καλά για να απαξιωθεί ο θεσμός και οι άνθρωποι που τον υπηρετούσαν. Και τώρα το φρούτο ωρίμασε και είμαστε έτοιμοι να το πετάξουμε στα σκουπίδια. Ας κάνει επιμόρφωση ο ένας εκπαιδευτικος τον άλλο χωρίς κριτήρια, χωρίς επιλογή. Κατ επίφαση επιμόρφωση. Σήμερα θα χρίζομαι εγώ επιμορφωτής αύριο εσύ.
Και σ' άλλα με υγεία

 
Γορδιος
29 Αυγ 2017 16:38

Επίσης να ξαναφέρει την ποδιά με την κορδέλα, το μάθημα το Σάββατο, το κούρεμα γουλί και τη βίτσα από μουριά...!! Έλεος κύριε q!

 
Maria
29 Αυγ 2017 16:23

Ενδιαφέρουσα η πρόταση επιμόρφωσης μας. Αρκεί να έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτή και να μη καταλήξουμε στη ...της επιμόρφωσης Η/Υ.

 
ΜΙΧΑΗΛ
29 Αυγ 2017 16:18

Ασάφειες, ως συνήθως, για να μην πω τπτ χειρότερο....! Κ υποτίθεται ότι δύο χρόνια σχεδιάζουν....!!!

 
rip
29 Αυγ 2017 16:01

q@ Τι ειπες πανμεγιστε/η πω πω !

 
Κωνσταντίνος Δαραής
29 Αυγ 2017 15:51

Αξίζει ίσως και σε συνάρτηση με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, που κάνει λόγο για ένα εθνικό σύστημα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, να δει κανείς τι προβλέπεται στο πρόσφατο ΠΔ 79/2017 για τις επιμορφωτικές δράσεις/πρωτοβουλίες των Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας Εκ/σης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους περιφερειών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Άρθρο 3
6. Τα μαθήματα δεν πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων. Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου …………ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους

Άρθρο 10
Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου
1. Κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του σχολείου καθώς και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου. Οι ενέργειες αυτές αφορούν:
ι) στη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων και συναντήσεων με τον Σχολικό Σύμβουλο,

3. Κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου από 15 έως 21 Ιουνίου γίνονται……
δ) τη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων και συναντήσεων με τον Σχολικό Σύμβουλο,

Άρθρο 17
Επιμορφωτικές δράσεις με τον Σχολικό Σύμβουλο
1. Με απόφαση του Σχολικού Συμβούλου και χωρίς να απαιτείται άδεια άλλης αρχής μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι δύο (2) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο ανά τάξη, για την πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων. Στα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια και ημερίδες συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι εκπαιδευτικοί της περιφέρειας ή ομάδες εκπαιδευτικών κατά σχολεία ή τάξεις σύμφωνα με τις προβλέψεις του εδαφίου στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167).
2. Σκοπός των επιμορφωτικών αυτών συναντήσεων είναι η εξέταση όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, τον συντονισμό, τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ή την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρακωλύουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση του θεματικού περιεχομένου των επιμορφωτικών αυτών συναντήσεων ο οικείος Σχολικός Σύμβουλος λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των εκπαιδευτικών της περιφέρειας ή ομάδων εκπαιδευτικών κατά σχολεία ή τάξεις.
3. Εντός του χρονικού διαστήματος από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου και από 15 έως 21 Ιουνίου μπορεί να διοργανώνονται από τον Σχολικό Σύμβουλο επιμορφωτικές δράσεις από τον ίδιο και τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειας.

 
q
29 Αυγ 2017 14:09

Είμαι υπέρ της επαναφοράς του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ και μακάρι η επόμενη κυβέρνηση να τους επαναφέρει.

 
οξύνους
29 Αυγ 2017 12:37

μπράβο στον υπουργό αν τους καταργήσει. πολύ ωραία

 
Stergios Athanas
29 Αυγ 2017 12:17

Να μας πει ο κ, Υπουργός που βασίζεται για όλες αυτές τις "σκέψεις" για αλλαγές. Στην επιστημονική και ερευνητική εμπειρία και στα αναγνωρισμένα πορίσματα, σε ομάδες εργασίας που κατέληξαν σε κάποια αξιόπιστα συμπεράσματα, σε επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών?
Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς σχολικούς συμβούλους που λειτουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν συμφωνώ ακριβώς με τον θεσμό όπως είναι τώρα, αλλά με τι θα τους αντικαταστήσει με τις νέες τεχνολογίες που λέει; με το Ι.Ε.Π ή με τα εξ αποστάσεως σεμινάρια? Αυτά είναι αστεία πράγματα και δηλώνονται για κάποιον που πραγματικά δεν ξέρει τι θέλει να κάνει..
" Η αλλαγή" απαιτεί γνώση, εμπειρία και φυσικά σχέση με την εκπαίδευση και τον πραγματικό κόσμο του σχολείου.

 
Thanos Gio
29 Αυγ 2017 11:49

Ο άνθρωπος είναι άσχετος και με τεράτιο έλλειμα στην εκπαιδευτική και οργανωτική εμπειρία και φυσικά δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση. Αν όλα αυτά που θέλει να κάνει στην εκπαίδευση ιδιάίτερα σε δημοτικό, γυμνασιο και λύκειο εφαρμοστούν θα γελάσει κάθε πικραμένος....

 
Μαρίνος
29 Αυγ 2017 10:52

Μπράβο στον υπουργό.

 
και το ουσιαστικό έργο των σ.σ. ποιος θα το διεκπεραιώνει;
29 Αυγ 2017 10:47

Και το υπαρκτό-ουσιαστικό έργο των σ.σ. , δηλ. την παιδαγωγική διαχείριση των κρίσεων στη σχολική μονάδα, των ειδικών ζητημάτων παιδιών, των παραπόνων γονέων κλπ... ποιος θα το διεκπεραιώνει; ο Δντής Εκπ/σης; ο Δ/ντής του σχολείου;

Πέρα από το βάρος της επιτυχούς διαχείρισης αυτών των ζητημάτων, ήταν κι ένας μηχανισμός απομάκρυνσης από το σχολείο της έντασης αυτών των προβλημάτων (έμμεσα οφέλη: από τον άννα στον καγιάφα, ...)

 
tomas60
29 Αυγ 2017 10:41

ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...

 
ΒΧ
29 Αυγ 2017 09:04

Κριτικός φίλος κ.α. ΦΑΙΔΡΑ

"Σήμερα σκοτωσες τους Συμβούλους"

(αλα ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ-ΝΤΑΙΖΕΜΠΛΟΥΜ)

 
ΝικΔη Γρυκ
29 Αυγ 2017 07:55

Δηλαδή, οι Σχολικοί Σύμβουλοι καταργούνται;

 
glgiannis
29 Αυγ 2017 07:38

Με λίγα λόγια: τέρμα οι σχολικοί σύμβουλοι!
Απλα θα γίνονται κάποιες επιμορφώσεις τύπου Β1, και ίσως ο 'αρχαιότερος' του σχολείου να συμβουλεύει τους υπόλοιπους, μιας και η εμπειρία του μπορεί να υποκαταστήσει οποιαδήποτε επίπεδο γνωσεων άλλων συναδέλφων (π.χ μεταπτυχιακά). Ετσι και αλλιώς, η εμπειρία είναι το παν!
Μπορει όμως να επαρκεί τη σημερινή εποχή;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ