138 εκ. Ευρώ για νέα κτήρια στα ΑΕΙ

Έως το τέλος του 2017 θα δημοπρατηθεί ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των έργων. Αυτό το δάνειο θα αποπληρωθεί από το Δημόσιο με πολύ μικρό επιτόκιο.

04/09/2017

Ενημερώθηκε: 05/09/2017, 06:56

Άκουσε το άρθρο

Από τα δεκαεπτά έργα ΑΕΙ  που έχουν επιλεγεί  να χρηματοδοτηθούν  , μέσω δανείου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων   138 εκατομμύρια ευρώ τα δεκατρία έχουν σχέση με καινούργια κτήρια, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα έχουν σχέση με τη συντήρηση κτηρίων που ήδη υπάρχουν.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, απαντώντας σε σχετική  επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή   της Νέας Δημοκρατίας   Γ.  Στύλιου   

 Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία των ΑΕΙ και τόνισε τα εξής:

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ:  Έως το τέλος του 2017 θα δημοπρατηθεί ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των έργων. Αυτό το δάνειο θα αποπληρωθεί από το Δημόσιο και, όπως σας είπα, με πολύ μικρό επιτόκιο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ: Μέρος του φακέλου είναι και η αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων που τα πανεπιστήμια τα αντιμετωπίζουν όχι υποχρεωτικά από τα χρήματα που είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και απ’ αυτά που παίρνουν από τα ερευνητικά προγράμματα ή από έσοδα από άλλες πηγές.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Εχω τη βεβαιότητα ότι είναι ένα σύνολο έργων που σε λίγα χρόνια θα δούμε την ολοκλήρωσή του.  Έχω την αίσθηση ότι είναι ένα ακόμα «συν» για τα πανεπιστήμιά μας.

ΕΣΟΔΑ: Διεθνώς η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής στα ΑΕΙ είναι μια από τις προϋποθέσεις για να έχουν περισσότερα έσοδα τα ΑΕΙ. Παραδείγματος χάρη, τώρα στα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα πρέπει να αναφέρεις και τις δυνατότητες που έχεις για να μπορείς να κάνεις τις έρευνες, για να μπορείς να φιλοξενήσεις τα θερινά σχολεία ενδεχομένως, τα συνέδρια, τις συνεδριάσεις κ.λπ.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Θέλω να σας πω ότι έχει μια πολύ μεγάλη σημασία τα πανεπιστήμια να μην έχουν μόνο αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, αλλά και τις υποδομές, διότι όλο μαζί αυτό επιστρέφει πίσω τα χρήματα. Και αυτό το έχει πιστοποιήσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, έχει και αυτή του τεχνοκράτες της, οι οποίοι μελέτησαν πάρα πολύ συστηματικά τους φακέλους.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΏΝ ΤΩΝ ΑΕΙ: Και αυτή τη στιγμή γίνεται αυτή η εξαιρετική δουλειά που γίνεται, με διάφορα προβλήματα –αλίμονο εάν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα!- και το ερώτημα τώρα είναι να μπορέσουμε πραγματικά να προχωρήσουμε και σε μια αύξηση του προϋπολογισμού για το θέμα των λειτουργικών δαπανών στα πανεπιστήμια, που πραγματικά εκεί υπάρχει ένα θέμα, όπως υπάρχει και ένα θέμα σε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που όμως προσπαθήσαμε να τις αντιμετωπίσουμε σε πρώτη φάση και, μάλιστα, είχε και τη θετική ανταπόκριση από εσάς.

Η πρωτολογία του Βουλευτή Γ. Στύλιου

Κύριε Υπουργέ, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έγινε την περασμένη άνοιξη, αναφέρεται ότι η χώρα μας συνομολόγησε δάνειο ύψους 138 εκατομμυρίων ευρώ, με θέμα τη χρηματοδότηση της κατασκευής, της επέκτασης και της ανακαίνισης κτηρίων και εγκαταστάσεων σε εννέα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά πανεπιστήμια στην Αθήνα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Κομοτηνή, στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα υποέργα που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αφορούν κυρίως την κατασκευή, αλλά και την ολοκλήρωση της κατασκευής κτηρίων των εν λόγω ΑΕΙ.

Είναι γνωστό ότι η συντήρηση και λειτουργία ενός νέου κτηρίου απαιτεί ετησίως τουλάχιστον το 5% επί του κόστους κατασκευής του. Επιπλέον, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -πανεπιστήμια και ΤΕΙ- βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, με αποτέλεσμα οι περισσότερες κτηριακές υποδομές των ΑΕΙ της χώρας μας να μη συντηρούνται ή να συντηρούνται ελλιπώς.

Δεδομένου ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, τα εξής:

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των ιδρυμάτων; Με ποιον τρόπο θα γίνει η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου και τι ρόλο θα έχουν τα επωφελούμενα ιδρύματα στον μηχανισμό της αποπληρωμής του δανείου; Πόσα και ποια έργα αφορούν στην κατασκευή νέων κτηρίων και πόσα και ποια στην ανακαίνιση υφισταμένων κτηριακών εγκαταστάσεων; Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο κάλυψης του επιπλέον κόστους για τη συντήρηση και λειτουργία των νέων κτηρίων από τα αντίστοιχα ιδρύματα;

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ