Στη Σύνοδο Πρυτάνεων ,στα Καλάβρυτα, ο υπουργός Παιδείας

Με τρία “καυτά” θέματα, που απασχολούν την επικαιρότητα, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, την αλλαγή του χάρτη των ΑΕΙ με την πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ που επηρεάζει άμεσα τα Πανεπιστήμια, κλείνουν σήμερα οι εργασίες της Συνλοδου Πρυτάνεων στα Καλάβρυτα , παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν βρίσκονται ως θέμα στο πρόγραμμα της Συνόδου, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί προς συζήτηση αν όχι από τους Πρυτάνεις από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά το σχετικό ζήτημα που άνοιξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τη Σύνοδο θα απασχολήσει το σχέδιο δρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τη μέθοδο συγχώνευσης του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειριά ΤΤ, για το οποίο ήδη οι Πρυτάνεις έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους.
Για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ οι Πρυτάνεις αναμαίνεται να εκδώσουν συγκεκριμένη πρόταση, καθώς από το υπουργείο παιδείας ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα η εισήγησή του.
Το esos θα σας μεταφέρει άμεσα ρεπορτάζ από τη Σύνοδο, για τις αποφάσεις και ότι άλλο θα ειπωθεί μεταξύ του υπουργού Παιδείας και των Πρυτάνων .
Ειδικότερα οι Πρυτάνεις στο π΄ρογραμμά τους έχουν συμπεριλάβει τα εξής οκτώ βασικά θέματα :
1. Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ,
2. Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ,
3. Η εφαρμογή του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση,
4. Η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων,
5. Η αναγνώριση των πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων
6. Περαιτέρω διεθνοποίηση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων
7. Σύνδεση της έρευνας με το παραγωγικό τομέα της χώρας
8. Των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών
85η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.85η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.
Το πρόγραμμα της 85η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.
Πέμπτη 7/9/2017
Εισηγήτρια, καθηγήτρια Β. Κυριαζοπούλου
• 10.00-10.30- Νέος Νόμος Οργάνωσης και λειτουργίας των Πανεπιστημίων
Ρυθμίσεις με Υπουργικές αποφάσεις. Συμμετοχή του Νομικού Συμβούλου κ. Ε. Μάλλιου
• 10.30-11.00 Παρέμβαση μέσω Skype, Σύνδεση με το 3ο ετήσιο Συνέδριο Μεσογειακού Περιφερειακού Δικτύου (MED-SDSN) για την παρουσίαση του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών , από εκπρόσωπο του Συνεδρίου
Εισηγητής καθηγητής. Ι. Γκόλιας
• 11.00-11.30 Θέματα υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων
Εισηγητής καθηγητής Π. Μήτκας
• 11.30-12.15 Περαιτέρω διεθνοποίηση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Σύνδεση της έρευνας με το παραγωγικό τομέα της χώρας
• Κατανομή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα
Εισηγητές κ. Φ. Κουτεντάκης Γ. Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Υπουργείου Οικονομικών και καθ. Γ. Πετράκος
• 12.15-13.15 Διαμόρφωση νέου πλαισίου λειτουργίας ΕΛΚΕ
13.15 – 14.00 Συζήτηση της Συνόδου με θέματα
• Διακριτός ρόλος Πανεπιστημίων – ΤΕΙ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
• Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Απογευματινή Συνεδρίαση
Συζήτηση με την πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ, Καθ. κ. Παπαδοπούλου Ελένη
• 17.00-18.00 Θέματα αναγνώρισης πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων
• Εισηγήσεις των Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Φοιτητικής Μέριμνας
• 18.00-19.30 Θέματα που συζητήθηκαν στις επιμέρους συναντήσεις
• 19.30-20.30 Συζήτηση επί τω προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών
Παρασκευή 8/9/2017
Συνέχιση εργασιών Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστήμιων κα Προέδρων Δ. Ε.
9.30-11.00 ολοκλήρωση συζητήσεων για τρέχοντα θέματα λειτουργίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων
11.00-14.00 Συζήτηση με Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου
Εκλογή νέου Προεδρείου Συνόδου
Λήξη εργασιών 85ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ. Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Αναρτήθηκε η φωτό της Ν. Κεραμέως στον πίνακα με τους διατελέσαντες υπουργούς Παιδείας, στην αίθουσα "Γ. Παντής...
- Πρόσκληση για αποσπάσεις στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.
- Πρόσκληση για αποσπάσεις στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων
- Άλλαξε ο Αντιπρόεδρος στο ΚΥΣΔΕ
- Ανακοινοποίηση στο ορθό του πίνακα διορισμών γενικής κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών
- Καθηγήτρια του ΠΑΔΑ τοποθετήθηκε Γενική Γραμματέας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού
- (Βίντεο/esos) Συγκινημένη με δάκρυα στα μάτια αποχώρησε από το υπ. Παιδείας η Ν. Κεραμέως
- Μπλε φάκελο με τις τρέχουσες εκκρεμότητες παρέδωσε η Ν. Κεραμέως στον Χρ. Κίττα
- Νίκη Κεραμέως: Αν κάποιοι λένε ότι το υπ. Παιδείας είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω...
- Στην είσοδο του υπ. Παιδείας υποδέχθηκε η Ν. Κεραμέως τον υπηρεσιακό υπ. Παιδείας Χρ. Κίττα (Φωτό)
Σχόλια (15)
Και εμείς δηλαδή τώρα οι κάτοικοι της Αττικής δεν θα έχουμε κάποιο ΤΕΙ και θα πρέπει να ξενιτευτούμε στην επαρχία ? Αυτό δεν είναι άδικο (χρήματα δεν υπάρχουν να ξενιτευτούμε)? Δεν θέλουν όλοι πανεπιστημιακές σπουδές, καλό είναι και ο τεχνολόγος! Νομίζω θα πρέπει πλέον να ιδρυθεί ένα νέο ΤΕΙ στη θέση των δύο που καταργήθηκαν.
@ ΘΩΜΑ ΠΑΣΧΑΛΗ & ΧΡΥΣΑ
Ο όρο "μετεξέλιξη" είναι δόκιμος γιατί στο νέο ίδρυμα θα εκπονούνται αυτόνομα διδακτορικές διατριβές, συνεπώς είναι μία εξέλιξη από την υφιστάμενη κατάσταση.
Αναφορικά με τα πτυχία, εάν και εφόσον δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους να καταστήσουν το πτυχίο τους "ισότιμο" με αυτό που θα απονέμεται από το Παν/μιο Δυτικής Αττικής, αυτή η διαδικασία κάπως πρέπει να ονομαστεί. Προσέξτε σε τι αφορά η διαδικασία: στο να θεωρούνται οι απόφοιτοι ΠΕ και σε τίποτε άλλο (π.χ. ανώτερο πτυχίο, όπως ορθά επιχειρηματολογεί ο ΘΠ).
Επομένως ας μην υπάρχει φόβος με τις λέξεις...
@ ΧΡΥΣΑ
Έχουν απόλυτο δίκιο Χρύσα. Ο όρος μετεξέλιξη σημαίνει εξέλιξη σε κάτι καλύτερο. Ο όρος αναβάθμιση σημαίνει το ίδιο. Εδώ πρόκειται για μετατροπή ομοταγών προς τα πανεπιστήμια ιδρυμάτων αυτά των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και μετατροπή του προγράμματος σπουδών από τεχνολογική κατεύθυνση σε πανεπιστημιακή. Φυσικά, στην πραγματικότητα όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία διότι ο νομοθέτης διαχωρίζει τους πτυχιούχους σε ΤΕ και ΠΕ. Επί της ουσίας τα ΤΕΙ είναι defacto πανεπιστήμια και το μόνο που τα διακρίνει από τα πανεπιστήμια είναι μόνο η ονομασία. Δεν είναι τυχαίο που στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης είτε πρόκειται για πτυχίο ΤΕΙ είτε για πτυχίο πανεπιστημίου αντιμετωπίζεται το ίδιο. Το ότι τα ΤΕΙ είναι defacto πανεπιστήμια αποδεικνύεται και από τον ελάχιστο χρόνο λίγων μηνών που απαιτούνται για τη μετατροπή αυτών των δυο ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο.
Άψογη χρυσα
Το παρακάτω κείμενο είναι «κλεμμένο» από εσωτερικές διαβουλεύσεις ομάδας μελών του ΤΕΙ Αθήνας, και το κοινοποιώ χωρίς την άδεια του συγγραφέα του, θεωρώντας τη θέση αυτή ορθή:
«Το παρόν μικρό κείμενο, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τους όρους που χρησιμοποιούνται στον τύπο και στις δηλώσεις μελών των ΤΕΙ σχετικά με το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Παρά τις σίγουρα αγαθές προθέσεις των ομιλητών ή των συγγραφέων στον τύπο, η χρήση των όρων «αναβάθμιση», «μετεξέλιξη» και των παρόμοιων, είναι αδόκιμη έως και επικίνδυνη διότι δεν αποδίδουν αυτό που, πραγματικά, θα συμβεί: δηλαδή, τη συγχώνευση δύο ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα και τη ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ τους σε ένα ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ακόμα πιο αδόκιμη και επικίνδυνη είναι η χρήση του όρου «ισοτίμηση» που χρησιμοποιείται σχετικά με τα πτυχία.
Και αυτό διότι τα πτυχία των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης είναι στο ίδιο επίπεδο (6ο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) και αποκτήθηκαν με 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS) –> συνεπώς, είναι – εξ ορισμού – ισότιμα !!!
Διαφοροποιείται μόνο ο τομέας (πανεπιστημιακός – τεχνολογικός). Και εδώ, το μόνο στο οποίο θα πρέπει να γίνεται αναφορά, είναι η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ των πτυχίων ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα σε πτυχία ΑΕΙ πανεπιστημιακού τομέα.»
@ΓΣ
Εδώ ετοιμάζονται τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπου οι καθηγητές δεν θα εκλέγονται καν (καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό ...) και οι φοιτητές δεν θα δίνουν Πανελλήνιες και θα γίνονται γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ κλπ. Στα ΤΕΙ τουλάχιστον οι καθηγητές έχουν εκλεγεί και οι φοιτητές έχουν δώσει Πανελλήνιες. Εξάλλου τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν αρκετούς καθηγητές με υψηλότερα προσόντα από αυτά που έχουν Πανεπιστημιακοί καθηγητές της επαρχίας. Και μάλιστα χωρίς να έχουν υποψηφίους διδάκτορες κλπ... Όσον αφορά τους φοιτητές, τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν φοιτητές υψηλοτέρου επιπέδου από φοιτητές επαρχιακών Πανεπιστημίων. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ δίνουν πτυχίο bachelor 6ου επιπέδου.
Επιπρόσθετα: Ανωτάτη Βιομηχανική, Ανωτάτη Εμπορική, Χαροκόπειος Σχολή κλπ έγιναν Πανεπιστήμια μέσα σε μια νύχτα. Τα ΤΕΙ επί της ουσίας είναι ήδη Πανεπιστήμια, απλά τους αλλάζουν ρόλο. Από ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα τα μετατρέπουν σε ΑΕΙ Πανεπιστημιακού Τομέα. Απώτερος στόχος η συγχώνευση των Ιδρυμάτων ώστε να μείνουν 18 - 20 ΑΕΙ.
Ας κοιτάξουν λοιπόν οι Πανεπιστημιακοί το πλαφόν του 30% στις αμοιβές από ΜΠΣ, την επικείμενη ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, την υποχρηματοδότηση της Παιδείας κλπ και ας μην ασχολούνται με ψύλλους στα άχυρα
@ΓΣ
το παραδειγμα σου ειναι αστοχο οσο δε παει,αλλο νοσηλευτικη,αλλο ιατρικη.
@ ΓΣ
Να σε ενημερώσω πως εδώ και πολλά χρόνια στον όρο ΑΕΙ συμπεριλαμβάνονται τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ.
Το επιχείρημά σου περί «ιατροποίησης» των νοσηλευτών είναι τελείως άστοχο γιατί πρόκειται για διαφορετικές σχολές, οι οποίες μάλιστα υπάρχουν τόσο σε ΤΕΙ όσο και σε πανεπιστήμια. Είναι σαν να μου λες πως ξαφνικά θα «οικονομικοποιηθούν» οι μηχανικοί και από μηχανικοί θα γίνουν οικονομολόγοι!
Επίσης, οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος καθηγητής σε ΑΕΙ είναι οι ίδιες είτε πρόκειται για πανεπιστήμιο είτε για ΤΕΙ.
Όσο για τις βάσεις εισαγωγής, από πότε αυτές καθορίζουν το τι μορφή πρέπει να έχει ένα ίδρυμα? Αυτό καθορίζεται μόνο από ακαδημαϊκά κριτήρια. Αν ήταν έτσι όπως το λες, θα έπρεπε τα πτυχία να έχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με το βαθμό που έγραψε κάποιος στις πανελλαδικές! Έτσι, διαφορετικό πτυχίο θα έπρεπε να έχει ένας απόφοιτος του ΕΜΠ από έναν απόφοιτο του πολυτεχνείου Ξάνθης. Και φυσικά όσοι σπούδασαν στο εξωτερικό και οι απόφοιτοι του ΕΑΠ που μπήκαν με κλήρωση δεν θα έπρεπε να έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα! Πως σου φαίνεται???
ΓΣ , RIP δεν γνωρίζω που μένετε αλλα τα τει ζητάνε αυτα που δικαιούνται! ΟΙ βασεις ,όπως έχει χιλιοειπωθεί , ειναι θέμα προσφοράς ζήτησης.. ..
Κανενα ΤΕΙ δεν εχει μελος ΔΕΠ χωρίς διδακτορικό , πέρα απο τους παλιούς καθηγητές εφαρμογών..Μονο οι εργαστηριακοί συνεργάτες έχουμε μερικοί μεταπτυχιακό ( πέρα των άλλων) αλλα οι περισσότεροι εχουν phd..
Καλο είναι να μελετάμε πριν μιλήσουμε.. πολλα πανεπιστημια έχουν χαμηλότατα στάνταρ ,αρα και αυτα να κλείσουν όπως λετε.. Τραγικά πράγματα..
@ΓΣ
Ποιος είπε πως οι νοσοκόμες πρέπει να γίνουν γιατροί; Από πού τεκμαίρονται αυτά που γράφετε; Οι γεωπόνοι θα γίνουν γεωπόνοι οι μηχανικοί μηχανικοί και οι νοσοκομές νοσοκόμες, τα ΤΕΙ δεν "βγάζουν" γιατρούς, αλλά και ούτε φιλοδοξούν. Όσον αφορά την εισαγωγή των φοιτητών, αυτό έχει χιλιο ειπωθεί και δεν έχει καμία αξία. Υπάρχουν υποψήφιοι φοιτητές που δεν πέρασαν πουθενά, πήγαν στο εξωτερικό και γύρισαν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ.
Τα μνημόνια το γράφουν...Μείωση ΑΕΙ... Αυτο δε σημαινει "πανεπιστημιοποιηση" των ΤΕΙ... Αλλα αμεσο ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΕΙ που δεν εχουν κανεναν απολυτως λογο υπαρξης...ΤΕΙ που δεν εχουν φοιτητες, που εχουν μελη "ΔΕΠ" χωρις διδακτορικο, που δεν εχουν σαφες γνωστικο αντικειμενο, που εχουν γνωστικο αντικειμενο που ηδη καλυπτεται απο δεκαδες Τμηματα Πανεπιστημιων...Ας μπει επιτελους ενα ΤΕΛΟΣ ....
Τα μνημόνια το γράφουν...Μείωση ΑΕΙ... ΟΤΙ και να κάνουν τα τει θα γίνουν πανεπιστήμια και μάλιστα αν αυξηθεί , οπως προβλέπεται, ο προυπολογισμός...Εχει να γίνει
@Γιώργος:
Οι Πρυτάνεις σωστά έχουν λόγο για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ έχουν διαφορετική αποστολή (ώς τώρα τουλάχιστον) και τα στάνταρ για να μπεις ΕΙΤΕ ως φοιτητής ΕΙΤΕ ως καθηγητής ήταν στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ. Οπότε τα ΑΕΙ αντιδρούν. Δεν αφορά "άλλους". Αφορά τα ιδια τα ΑΕΙ. Αν είσαι γιατρός και "ιατροποιηθούν" μια μέρα οι νοσηλευτές, θα αντιδράσεις και δε θα σου πει κάποιος ότι "δε σε αφορά".
Ας ρωτήσουμε λοιπόν τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων αν θέλουν τα ΤΕΙ να πανεπιστημιοποιηθούν. Αν δηλαδή θα πρέπει τα ΤΕΙ να ξεφύγουν από το ασαφές και υβριδικό status που τα χαρακτηρίζει εδώ και 15 χρόνια και να λάβουν την αναγνώριση (τυπική και ουσιαστική) που δικαιούνται!
Ποια λέτε να είναι η απάντηση;
Ας ρωτήσουμε και το ΤΕΕ αν θα πρέπει οι μηχανικοί των ΤΕΙ να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα Διπλωματούχου Μηχανικού (φυσικά βάσει ειδικότητας και έστω με κάποιες προϋποθέσεις).
Ποια λέτε να είναι η απάντηση;
Ας ρωτήσουμε γενικά το "καθεστώς" αν επιθυμεί αλλάξει και να γίνει παρελθόν προκειμένου να συμβαδίσουν οι συνθήκες με την Ευρωπαϊκή τρέχουσα πραγματικότητα και να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος.
Ποια λέτε να είναι η απάντηση; Σε οποιοδήποτε τομέα της Κοινωνίας μας;
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πιστεύω ότι η Ελλάδα αν έχει μία ελπίδα να αλλάξει κάποιες κακές πρακτικές είναι αυτή η κρίση που βιώνουμε και συνεπαγόμενες ΑΛΛΑΓΕΣ!!! Ωστόσο είναι τόσο ισχυρά τα συμφέροντα που πολύ αμφιβάλλω ότι μία Κυβέρνηση, όση καλή πρόθεση να έχει, μπορεί να τα υπερνικήσει!
Γιατί οι Πρυτάνεις έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους με την "Πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ; Γιατί στο κάτω - κάτω της γραφής πρέπει να ερωτηθούν για θέματα που αφορούν άλλους ; Πρώτη φορά Υπουργός προσπαθεί και εύχομαι να τα καταφέρει, να αλλάξει παγιωμένες επί σειρά ετών καταστάσεις , κάτι που κανένας προκάτοχός του μέχρι σήμερα τόλμησε να αγγίξει !