ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύσκεψη για τη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Στη σύσκεψη, που έγινε σε άριστο κλίμα, έγινε πλήρης ενημέρωση για την πορεία συγκρότησης του Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 07/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναλυτική συζήτηση ώστε να ολοκληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι θεσμικές διαδικασίες για τη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είχαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γιώργος Αγγελόπουλος με τις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Αθήνας και το μέλος της Επιτροπής για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Μιχάλη Μπρατάκο.

Στη σύσκεψη, που έγινε σε άριστο κλίμα, έγινε πλήρης ενημέρωση για την πορεία συγκρότησης του Πανεπιστημίου και εξετάστηκαν διεξοδικά τα υπό επίλυση επιμέρους ζητήματα του ΤΕΙ της Αθήνας.

 

Σχόλια (14)

 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Κ.
10 Σεπ 2017 09:50

Η πρόταση για συνένωση οπτικής και οδοντικης τεχνολογίας βασίζεται στα παραγόμενα προϊόντα που καλούνται ιατροτεχνολογικα. Στο κείμενο της έστω. Αξιολόγησης του Τμήματος οδοντικης ο όρος αυτός δεν υπάρχει... υπάρχουν και απόφοιτοι πανεπιστημίων με 3-3,5 έτη σπουδών και μάλιστα του ΕΜΠ. το επιπλέον εξάμηνο σπουδών είναι υπονομευτικο. Οι καθηγητές οι οποίοι ως πτυχιούχοι ΚΑΤΕΕ ισοτιμηθηκαν με ΤΕΙ και έδωσαν κατατακτήριες και εξελίχθηκαν... θα παρακολουθήσουν το επιπλέον εξάμηνο...; Και μετά το εξάμηνο αυτο; θα έχουμε πτυχιούχους με ίδια επαφή. Δικαιώματα αλλά διαφορετικό τίτλο σπουδων; Και στις υπηρεσίες τι θα ισχύει; Για τους ίδιους πτυχιούχους με διαφορετικό έτος πτυχίου θα αλλάξει η μισθολογια;; υπάρχουν θέματα πολλα ...

 
varvara
10 Σεπ 2017 09:32

Με το τμήμα προσχολικής αγωγής του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ τι γίνεται; Μήπως διαγράφεται η ειδικότητα που σχετίζεται με τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς; Στην ενημέρωση που έγινεν το προσωπικό "πάει" στο ΤΕΑΠΗ με αδιευκρίνιστους όρους και η ειδικότητα άγνωστο......

 
αμετανόητος
10 Σεπ 2017 00:19

@πανεπιστήμιο;

Αγαπητέ "πανεπιστήμιο;" ..... ο φίλος ΤΣ θα αναφέρετε και στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών (κάποτε και "Τεχνών", λέξη που υφαρπάχθει με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, >[τότε πέρναμε τηλ στο υπουργείο και η προσωποποίηση της πολιτικής αθλιότητας απαντούσε ότι επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος]<), με 19 μέλη ΔΕΠ, διακριτό γνωσιολογικό πεδίο στον πυρήνα της οπτικής τέχνης και επικοινωνίας, με επαγγελμ. δικαιώματα κλπ κλπ

Ας φανερώσει αν τολμάει ο κ. Μπρατάκος την τεκμηριωμένη πρόταση του ΤΕΙ που μετέφερε στην επιτροπή επι αυτού και θα γελάσουμε πολύ. Τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτα, τα γραπτά μετράνε, υπάρχουν ή όλα έγιναν προφορικά;

Ένα τοπίο απόλυτης θλίψης κύριοι, οι πανεπιστημιακοί δεν πάνε τους ΤΕΙτζίδες, τα μέλη ΕΠ συμμετέχουν σε εκλεκτορικά μελών ΔΕΠ, τα μέλη ΕΠ εκλέγονται βάσει των ίδιων προϋποθέσεων με τα μέλη ΔΕΠ με επισπρόσθετη απαίτηση συναφούς επαγγελματικού έργου, τα ΤΕΙ κάνουν μεταπτυχιακά αλλά όχι διδακτορικά, η ΑΔΙΠ θέλει να επαναξιολογήσει τα μέλη ΔΕΠ (τέως ΕΠ) των ΤΕΙ, τα μέλη ΕΠ (νυν ΔΕΠ) λένε μολών λαβε, έχει χαθεί η μπάλα κύριοι ....

Ο γενικός σχεδιασμός της Πολιτείας είναι αλλού γι αλλού (όπως πάντα άλλωστε)

 
πανεπιστήμιο;
09 Σεπ 2017 19:17

@ΤΣ
ενημερωτικά, αναφέρω ότι ο Μπρατάκος είπε "ότι όλα τα τμήματα απαιτούσαν στις προτάσεις που μου έστειλαν, να παραμείνουν αυτοτελή, ακόμα και αυτά που είχαν 5,6 μέλη ΕΠ και αυτό δεν μπορεί να γίνει, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αυτοτέλεια τους έθεσε το υπουργείο και αυτό τελικά θα αποφασίσει"
Κάτι ακόμα που ανάφερε σχετικά με τους σπουδαστές και τους αποφοίτους: "οι νυν σπουδαστές θα παρακολουθήσουν τα νέα προγράμματα σπουδών και θα πάρουν το "νέο" πτυχίο του ΠΔΑ, ενώ οι πτυχιούχοι θα μπορούν να αποκτήσουν το νέο πτυχίο είτε με κάποια επιπλέον μαθήματα ή επαγγελματική επάρκεια, αυτό θα το αποφασίσει το υπουργείο".
Επίσης, για τους καθηγητές είπε πως θα έχουν επιλογή να "δηλώσουν προτίμηση" για κάποιο άλλο τμήμα αν δεν τους ικανοποιεί αυτό που θα τοποθετηθούν, καθώς και ότι δεν κινδυνεύει η θέση εργασίας κανενός μέλους ΕΠ ή ΔΠ.
Η γενική "εικόνα" που αποκόμισα από την ενημέρωση είναι πως όλα είναι τελειωμένα με το ΠΔΑ, όπως και να έχει και με όποιες θυσίες θα γίνει, διότι και η κυβέρνηση το θέλει αλλά και οι διοικήσεις των δυο Τει, ελπίζω να είναι προς το καλό...

 
ΤΣ.
09 Σεπ 2017 12:41

"Αντίδραση Μπρατάκου στις διαφωνίες για τις συνενώσεις: δεν αποφασίζω εγώ, προτείνουμε τα νέα τμήματα σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχουμε (αριθμό μελών ΕΠ, συνάφειες με άλλα πανεπιστήμια, κατωχυρωμένα επαγγέλματα κλπ)..."
όσο έγινε αυτό τόσο κι εγώ έγινα αστροναύτης σε μια νύχτα

Ας δημοσιοποιήσει ο τέως Πρύτανης τα κείμενα των προτάσεων του ΤΕΙ Αθήνας με τις τεκμηριώσεις για τη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών για να δούμε με ποιό τρόπο αξιολογήθηκαν και κονσερβοποιήθηκαν τρία πεδία των οπτικών και επικοινωνιακών τεχνών σε ένα σχιζοφρενικό ακαδημαϊκό αχταρμά

Ο σχεδιασμός της μετεξέλιξης των δύο ΤΕΙ αφορούσε και μια ολόκληρη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο να συμπεριλάβει στην Επιτροπή του Υπουργείου και κάποιον εκπρόσωπο από την επικράτεια των τεχνών, λογικό, μάλλον θα τους μπέρδευε και δύσκολα θα έδενε ο μπακλαβάς

 
Δημήτρης
08 Σεπ 2017 22:23

Στα Πανεπιστήμια υπαρχουν 2 τμηματα νοσηλευτικής μηπως επειδη ειναι σε πενεπιστημιο ειναι και Γιατροί

 
πανεπιστήμιο;
08 Σεπ 2017 18:28

Άντε να σας δώσω και λίγο ρεπορτάζ... Σήμερα η διοίκηση του ΤΕΙ-Α παρουσίασε τις μέχρι τώρα ενέργειες και αποφάσεις για το Πανεπιστήμιο ΔΑ.
Στην ενημέρωση επιπλέον, συμμετείχαν ο κ. Μπρατάκος και 2 μέλη ΕΠ του Τει Πειραιά, συνοπτικά οι θέσεις των ομιλητών:
Μπρατάκος: Παρουσίασε τα νέα τμήματα του ΠΔΑ, είπε ότι ο αριθμός τους είναι σχεδόν φιξαρισμένος, μοναδική εκκρεμότητα το πολυτμήμα της ΣΕΥΠ αν θα σπάσει σε 2 (οδοντοτεχνική + οπτική, και τα άλλα 3 μαζί). Μετέφερε την απόφαση του υπουργού για όποια τμήματα δεν συμφωνούν με την συνένωση, δηλαδή να παραμείνουν τει με ότι συνεπάγεται αυτό. Μέχρι 20 Σεπτέμβρη θέλει τα προγράμματα σπουδών του ΠΔΑ για να τα δώσει στον Υπουργό.
Καλδής, Λυκαιρίδου: υπερασπίστηκαν το νέο ΠΔΑ , συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνουν και υποχωρήσεις (στις ενοποιήσεις τμημάτων) προκείμενου να υλοποιηθεί το ΠΔΑ
Πρύτανης Βενετίκου: Θα παραμείνω με υπουργική απόφαση μέχρι τέλους 2017, έπειτα θα οριστεί διοικούσα από το υπουργείο για να τρέξει το ΠΔΑ.
Λύτρας: ήταν συντονιστής και προσπαθούσε (μάταια) να κατευνάσει τις αντιδράσεις των διαφωνούντων από το "κοινό", για τις συνενώσεις .
Το λόγο, από το κοινό, πήραν:
Πρωτόπαπα προς την Διοίκηση του ΤΕΙ-Α: "μας διαλύετε την σχολή (ΣΕΥΠ)!!!", εκνευρισμός και απάντηση από την νέα Πρύτανη.
Χιωτίνης: να ακολουθήσουμε την "Μπολώνια" δηλαδή 3χρόνια βασικές σπουδές χωρίς ειδικότητα και 1,2 χρόνια μάστερ για ειδικότητα/κατεύθυνση.
Αθηναίος προς την Διοίκηση του ΤΕΙ-Α: Συμφωνώ για το εγχείρημα αλλά πρέπει να ξαναδείτε την κατάργηση του τμήματος ενεργειακής τεχνικής, είναι απαραίτητο διότι ασχολείται με τα ΑΠΕ.
Τσάκνης: Συμφωνώ με την δημιουργία ΠΔΑ, αλλά όχι με τον μειωμένο αριθμό τμημάτων, πιστεύω ότι πρέπει να το παλέψετε...
Αντίδραση Μπρατάκου στις διαφωνίες για τις συνενώσεις: δεν αποφασίζω εγώ, προτείνουμε τα νέα τμήματα σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχουμε (αριθμό μελών ΕΠ, συνάφειες με άλλα πανεπιστήμια, κατωχυρωμένα επαγγέλματα κλπ)...
Εκπρόσωποι του ΤΕΙ πειραιά: απέραντη ευτυχία που γινόμαστε πανεπιστήμιο...

 
Jimmys_b
08 Σεπ 2017 17:54

Οσο για την εμπειρια, αν χρειαστει φυσικα μοπρει και πρεπει να προσμετρηθει σε περιπτωση ισοτιμιας. Σε πολλες χωρες, οπως η Γαλλια και λογω επικαιροτητας, οχι μονο αναγνωριζεται η εμπειρια ως γνωση αλλα μπορει κανεις να εισαχθει η ΚΑΙ να παρει πτυχιο αναλογα με τα πιστοποιμενα χρονια επαγγελματικης εμπειριας που εχει σε καποιο αντικειμενο π.χ. οικονομικα., το λεγομενο VAE.
Αυτα για τους..... μαστορες!

 
Jimmys_b
08 Σεπ 2017 17:35

@bob mastoras, οι σπουδες στα Ανωτατα ΤΕΙ ειναι τετραετης.Οι σπουδες ηταν 3,5 χρονια πριν 20 περιπου χρονια και στη συνεχεια προστεθηκε αλλο ενα εξαμηνο σπουδων και εγιναν 4. Επισης, Με τη διάταξη του άρθρου 24 του Ν. 1404/83 για τη «Δομή και λειτουργία των ΤΕΙ» καθιερώνεται για πρώτη φορά, η πρακτική άσκηση, ως μέρος του διδακτικού έργου και ως τούτου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών".
Ολα τα υπολοιπα ειναι εκ του πονηρου....

 
bob mastoras
08 Σεπ 2017 12:35

Νομίζω ότι το κύριο θέμα στην ισοτίμηση είναι να είναι δυνατή και νομικά ισχυρή. Το Στε έχει δώσει δείγμα γραφής παρακώλυσης της αναβάθμισης του χώρου των ΤΕ συχνά. Δεν σας ανησυχεί η πρόβλεψη του Συντάγματος ότι ανώτατες σπουδές διαρκούν τουλάχιστον 4 χρόνια; Αντίστοιχα προβλέψεις ότι μεταπτυχιακές σπουδές για μάστερ διαρκούν τουλάχιστον ένα έτος; Με σπουδές 3,5 πώς θα αναγνωριστείς ως απόφοιτος πανεπιστημίου; Με σπουδές 3,5 + 1 δηλαδή παλιό πτυχίο και μονοετές μάστερ αν αναγνωριστείς ως απόφοιτος πανεπιστημίου θα διατηρήσεις και το μάστερ; Η εργασιακή εμπειρία δεν είναι σπουδές.
Το βασικό νομίζω είναι ο έλεγχος της ισοτίμηση; να βρίσκεται στα χέρια του νέου πανεπιστημίου. Υπάρχει κόσμος που για να κάνει μάστερ του επεβλήθη να κάνει συμπληρωματικές σπουδές ενίσχησης του ακαδημαικού υποβάθρου διάρκειας ενός έτους. Και μετά διετές μάστερ. Άλλοι εκτός από μάστερ έκαναν top up bachelor στην Μεγάλη Βρετανία. Άλλοι έχουν κάνει μάστερ και PG Diploma. Άλλοι έχουν τελειώσει ΑΣΠΑΙΤΕ σε 5 χρόνια. Όλος αυτός ό κόσμος αξίζει να αναβαθμιστεί και δεν είναι το ίδιο με τον απόφοιτο των 3.5 μόνο.
Το βασικό επαναλαμβάνω είναι ο έλεγχος της ισοτίμηση; να βρίσκεται στα χέρια του νέου πανεπιστημίου. Έτσι ελπίζω ότι δεν θα υπάρχουν δυσμενής διακρίσεις σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΙ.

 
πανεπιστήμιο;
08 Σεπ 2017 07:20

... για να δούμε τι θα πουν οι Πρυτάνεις σήμερα, γιατί τα όνειρα είναι τσάμπα, αλλά, μόνο για τις θερινές νύχτες, ήδη μπήκε φθινόπωρο...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
07 Σεπ 2017 22:52

Συμφωνώ κι εγώ ότι το θέμα της "ισοτίμησης" των παλαιών και μελλοντικών αποφοίτων είναι ακανθώδες και πρέπει να λυθεί με σωστό και δίκαιο τρόπο. Αφού οι σπουδές στα ΤΕΙ έχουν εδώ και πολλά χρόνια γίνει 4ετείς, τότε οποιαδήποτε προσθήκη εξαμήνου(ων), δηλαδή επιπλέον μαθημάτων, για την "ισοτίμηση" των πτυχίων, θα οδηγήσει πιθανόν σε 5ετείς σπουδές και επομένως το πτυχίο θα μπορεί να λάβει χαρακτήρα "master", όπως στην περίπτωση του EMΠ και των Γεωπονικών Σχολών.

 
Απορών
07 Σεπ 2017 18:50

Το δελτίου τύπου που φιλοξενείται τόσο στο esos όσο και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου αποδεικνύει περίτρανα ότι ο σχολιασμός - σε ευγενές πλαίσιο - που έγινε κατά καιρούς από πλευράς μου δεν στόχευε στην παραπληροφόρηση αλλά στην πληροφόρηση.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, με διαφανείς διαδικασίες, στηριγμένες σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Εάν τα γεγονότα εξελιχθούν όπως εξελίσσονται, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα λάβει την έμπρακτη αποδοχή των αμφισβητιών από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως ακριβώς την έχουν λάβει τα δύο ΤΕΙ την τελευταία οκταετία από τη διεθνή κοινότητα. Η δημοσιοποίηση στον κατάλληλο χρόνο του "φακέλου" του νέου Πανεπιστημίου και της εξαντλητικής ανάλυσης των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των 2 ΤΕΙ, καθώς και η επιχειρηματολογία για τη δημιουργία σχολών και τμημάτων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές θα δικαιώσει τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι θα πειστούν και τα πλέον δύσπιστα μέρη για την αναγκαιότητα ή/και τη χρησιμότητα των επιλογών, ακόμη κι αν μέχρι χθές εξέφραζαν ισχυρές διαφωνίες.

Το ακανθώδες ζήτημα των αποφοίτων και των ενεργών φοιτητών των δύο ΤΕΙ θα προσεγγιστεί μετά την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, από τον Ιανουάριο του 2018. Έχει αναφερθεί ξανά ότι υπάρχουν ιστορικές πρακτικές αλλά το καλύτερο που πρέπει να γίνει είναι να αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεξέλιξης.

Το esos όλο αυτό το διάστημα προέβαλε το θέμα ισορροπημένα, χωρίς πανηγυρισμούς και πομφόλυγες αλλά και χωρίς την ειρωνική διάθεση άλλων μέσων. Μη γνωρίζοντας τον οποιονδήποτε συντελεστή του esos και από αυτή την ανώνυμη θέση θα ήθελα να τους συγχαρώ για τον επαγγελματισμό τους.

 
SK
07 Σεπ 2017 18:37

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και Επιτροπή. Μετά από την επίλυση των βασικών και θεμελιώδων θεμάτων του νέου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Θα θέλαμε να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα της διαδικασίας «Ισοτίμησης» των Πτυχιούχων. Παρακαλούμε για την δίκαιη και την έντιμη αντιμετώπισή μας. Είναι ουσιαστική παράμετρος. Πτυχιούχοι με αποδεδειγμένη εμπειρία (5, 10 και 15 έτη+) και πτυχία (Μάστερ). Κανένα μάθημα (ως διαδικασία ισοτίμησης) δεν μπορεί να καλύψει την εργασιακή εμπειρία χρόνων (σχετική με το πτυχίο) και πόσο μάλλον όταν υπάρχει δεύτερο σχετικό πτυχίο (Μάστερ). Η εργασιακή εμπειρία με κατάθεση μέσα στις Σχολές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας έντιμος τρόπος "Ισοτίμησης". Θεωρώ ότι η Επιτροπή η οποία αποτελείται από υψηλού Ακαδημαϊκού επιπέδου θα σας καθοδηγήσει προκειμένου να το λάβετε υπ'όψιν σας!!! Με εκτίμηση....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ