Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Δημοσίευση: 12/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το θέμα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, φέρνει εκ νέου στη Βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας   Κώστα Γαβρόγλου, ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Την ερώτηση συνυπογράφουν η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας  Νίκη Κεραμέως και οι αν. Τομεάρχες, βουλευτές Ν. Αργολίδας   Ιωάννης Ανδριανός και Καστοριάς   Μαρία Αντωνίου.

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την κατάθεση της ερώτησης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η συνεχής υποβάθμιση των σχολείων του εξωτερικού αποτελεί πλέον πάγιο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και αιτία αγανάκτησης αλλά και αγωνίας του ελληνισμού της διασποράς τα τελευταία χρόνια.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα και με καταγγελίες Συλλόγων Εκπαιδευτικών, προκαλεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών των νέων αποσπάσεων, “αναγκάζοντας” τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού  να χάνουν την οργανική τους θέση στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα συνεχίζει να φορτώνει τον οικονομικό προϋπολογισμό με επιπλέον βάρη, που στο τέλος δεν καταβάλλει, “εξαπατώντας” και τους εκπαιδευτικούς που απέσπασε με επιμίσθια.

Την ώρα, δηλαδή, που υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την παιδεία των Ελλήνων μαθητών της διασποράς, - αξιοποιώντας τους συγχρόνως ως διαβατήριο εξωστρέφειας της χώρας σε όλο τον κόσμο -, εκείνη τους φέρνει σε απόγνωση και τους γυρνά με τον πιο σκληρό τρόπο για μια ακόμη φορά την πλάτη».

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν με σωρεία καταγγελιών οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, “πάνω από το 40% των θέσεων εκπαιδευτικών παραμένουν κενές” και “οι τραγικές αυτές ελλείψεις έχουν καταστήσει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων της περιοχής υποτυπώδη, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε γονείς και μαθητές, οι οποίοι βλέπουν τα σχολεία στα οποία έχουν επενδύσει το μέλλον τους, να αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στο ρόλο τους”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών “το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών τείνει πλέον να καταστεί χρόνιο, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής του Υπουργείου στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποσπάσεις τα τελευταία χρόνια”. Μάλιστα, “με τον τελευταίο νόμο που αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση  αφενός απομακρύνθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να παραμείνουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πέραν της πενταετίας λαμβάνοντας αποκλειστικά τις τακτικές τους αποδοχές, ενώ την ίδια στιγμή με την επαναφορά της διάταξης για την απώλεια της οργανικής θέσης από την πρώτη στιγμή της απόσπασης, δημιουργήθηκε ένα ισχυρότατο αντικίνητρο για όσους από τους συναδέλφους θα επιθυμούσαν να αποσπαστούν”.

Επειδή η αντιμετώπιση του υπουργείου Παιδείας κατά των εκπαιδευτικών του εξωτερικού που είναι διατεθειμένοι να αποσπαστούν πέραν της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο, αλλά και η  “διακριτική” μεταχείριση σε βάρος των εκπαιδευτικών που ζητούν παράταση μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας με το ίδιο καθεστώς, αδειάζει τα σχολεία του εξωτερικού από εκπαιδευτικούς και σπρώχνει ολοένα και περισσότερους μαθητές στα γερμανικά σχολεία.

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει την Παιδεία των Ελλήνων μαθητών της διασποράς, προσφέροντάς τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε άμεσα να προβείτε, μετά τις αδικαιολόγητες ελλείψεις προσωπικού και την καθυστέρηση στην διαδικασία των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποσπάσεις;

2.    Με δεδομένο, ότι εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών των διατάξεων του νόμου 4415/16 για τις αποσπάσεις, δεν πρόκειται να καλυφθούν σε καμία περίπωση εξολοκλήρου τα κενά στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού, προτίθεστε, να επαναφέρετε άμεσα τη δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο πέραν της πενταετίας, καθώς και να καταργήσετε τη διάταξη απώλειας της οργανικής θέσης για όσους εκπαιδευτικούς αποσπώνται στο εξωτερικό;

 

Σχόλια (4)

 
Νεφέλη
12 Σεπ 2017 17:21

Καλή η προσπάθεια και η επιμονή σας κύριε Κέλλα , αλλά δεν επεδείξατε τον ίδιο ζήλο όταν ψηφιζόταν ο νόμος στη Βουλή , όχι από σας προσωπικά , αλλά από μέλη της παραταξής σας.

 
ΗΡΑΚΛΗΣ
13 Σεπ 2017 10:30

Θλίψη και μόνο θλίψη...
Θλίψη για μια κυβέρνηση που διαλύσει συστηματικά και μεθοδευμένα το χώρο της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την εγκατάλειψή της!
Θλίψη και για την καιροσκοπική αντιπολίτευση του θεαθήναι, που δυστυχώς πελαγοδρομεί, αφού δεν έχει αντιληφθεί παρά μόνο την επιφάνεια του θέματος και αυτήν αποσπασματικά και κουτσουρεμένα!
Οι απανταχού Έλληνες και τα παιδιά τους εγκαταλείπονται στη μοίρα τους!

 
Stefanos
13 Σεπ 2017 11:38

Τραγικές πολιτικές στο συγκεκριμένο θέμα με αποτέλεσμα μαρασμό της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Αν ήταν οικονομικό το θέμα τότε θα επέτρεπαν τις παρατάσεις αποσπάσεων και τις αποσπάσεις πέραν τις πενταετίας χωρίς επιμίσθιο. Αν δεν ήταν οικονομικό το θέμα τότε θα έστελναν αμέσως νέους αποσπαμένους με επιμίσθιο. Αφού δεν έγινε τίποτε από τα δύο τότε απλώς υπάρχει ανικανότητα στην διαχείριση της κατάστασης. Στην πράξη ο νόμος 4415/16 αφήνει εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό με άδειες άνευ αποδοχών για να είναι κοντά στην οικογένειά τους και αποσπά νέους αποσπασμένους οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό ανακαλούν και αφήνουν τα σχολεία της ομογένειας σε μαρασμό και εξαθλίωση. Ένα μεγάλο ειρωνικό μπράβο στους εμπνευστές του νόμου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean