Υπουργός: Παραπαιδεία πέριξ των Πανεπιστημίων

Συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις έσπευσαν να προστατεύσουν τους «άριστους» αντιγραφείς.

12/09/2017

Ενημερώθηκε: 13/09/2017, 07:33

Άκουσε το άρθρο

Για σύστημα παραπαιδείας πέριξ των Πανεπιστημίων, που εδώ και δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν και άφηναν να οργανωθεί, κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή   το περιστατικό των 106 φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών που παρέδωσαν την ίδια εργασία σε εξεταζόμενο μάθημα.

 "Το περιστατικό εγείρει ένα σοβαρότατο  θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως, αντίθετο με  το πνεύμα της ακαδημαϊκότητας και της άμιλλας μεταξύ των φοιτητών", τόνισε ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε τα εξής:

Υπάρχουν κανόνες στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Η απόφαση των ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών σηματοδοτεί ότι οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραμένουν γράμμα κενό.

Οι φοιτητικές παρατάξεις προστάτευσαν τους «άριστους» αντιγραφείς: Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις συγκεκριμένες  φοιτητικές παρατάξεις  που έσπευσαν να προστατεύσουν τους «άριστους» αντιγραφείς.

Οι εξετάσεις: Η καθιέρωση των εργασιών αντί των αυστηρά επιτηρούμενων εξετάσεων, κατακτήθηκε ως ένα βήμα τεράστιας αναβάθμισης των εκπαιδευτικών διεργασιών στα ΑΕΙ. Δεν πρέπει παθογενείς καταστάσεις να υπονομεύσουν την πρακτική των εργασιών. Εδώ και δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν και άφηναν να οργανωθεί ένα σύστημα παραπαιδείας πέριξ των Πανεπιστημίων.

Να διασφαλιστεί η αξιοπιστία: Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων, αυτή η παθογένεια να τερματιστεί και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της μαθησιακής και εξεταστικής διαδικασίας.

Μέτρα: Θα ληφθούν από κοινού όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η δυνατότητα των φοιτητών να εκπονούν και να συγγράφουν τις εργασίες τους εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών, γεγονός που αποτελεί πρόοδο και κατάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Η ΟΝΝΕΔ ζήτησε την παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στην Πάτρα

«Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ   Κώστας Δέρβος όσο και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης Σχολής.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απαιτεί το σεβασμό των κανονισμών από όλους χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές».

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα  το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για το περιστατικό αντιγραφής εργασιών από φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

H Νεολαία   ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την επικαιρότητα η είδηση ότι 106 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών κατέθεσαν ακριβώς την ίδια εργασία σε μάθημα της εξεταστικής του περασμένου Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μηδενιστούν στο επίμαχο μάθημα και να αποκλειστούν συνολικά από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με βάση απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Η άμεση αντίδραση των «παιδιών της ΟΝΝΕΔ» να ζητήσουν την άρση αυτής της ποινής, δίνει μία σαφή εικόνα για την άποψη που έχει η συγκεκριμένη παράταξη σχετικά με την «αριστεία» στα Πανεπιστήμια. Είναι γνωστό άλλωστε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι οι πρακτικές της ΔΑΠ περιλαμβάνουν δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, κεράσματα σε μπουζούκια και ταξίδια αναψυχής. Και φυσικά η δική τους «αριστεία» επεκτείνεται στην υπεράσπιση όσων αντιγράφουν, με σκοπό να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις και να ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακραίας υποτίμησης της ακαδημαϊκότητας και της επιστήμης, επιδιώκεται η συνολική απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε η μετάβαση σε ένα καθεστώς ιδιωτικών Πανεπιστημίων να μοιάζει με αναπόφευκτη επιλογή.

Επομένως, η ανησυχία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν αφορά τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια τιμωρία για τις σπουδές των 106 φοιτητών/τριών, αλλά στην πραγματικότητα την προστασία των δικτύων αντιγραφής που έχει στήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίζει τη εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και συναλλαγής που ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η Επιτροπή Παιδείας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχόλια (2)

PdV-VdT
|

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό ή τις σχετικές αποφάσεις που έχει λάβει το Ίδρυμα για τέτοιες περιπτώσεις. Λόγω της έκτασης βέβαια δόθηκε δημοσιότητα αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στα ελληνικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αντιγραφή είτε με τον τρόπο που έγινε στις εργασίες, είτε σε γραπτή εξέταση, έχει επιπτώσεις πέρα από το μηδενισμό του μαθήματος στην τρέχουσα εξεταστική. Μάλιστα, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου ο φοιτητής κινδύνευσε με οριστική διαγραφή από το Τμήμα στο οποίο φοιτούσε.
Θέματα αντιγραφής και λογοκλοπής αντιμετωπίζονται αυστηρά σε Ιδρύματα του εξωτερικού. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει κάποτε και εδώ, είτε αφορά τους φοιτητές είτε τους ίδιους τους καθηγητές.
Οι φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) θα πρέπει να καταλάβουν ότι δε μπορεί να μένει ατιμώρητη και χωρίς συνέπειες η αντιγραφή σε οποιοδήποτε βαθμό και επίπεδο και αν γίνεται.
Επίσης, κρούσματα λογοκλοπής που παρουσιάζονται από μέλη ΔΕΠ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων με σθένος .

Βλάχος Αρης
|

Προσέχετε στα υπουργεία του "Δούρειους ίππους" στα κέντρα αποφάσεων οι οποίοι προτείνουν μεταρρυθμίσεις που φαίνονται ως αναβάθμιση ή κατάκτηση .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ