Σπουδές δύο «ταχυτήτων» στο ΤΕΙ Αθήνας με την ίδρυση του Παν. Δυτικής Αττικής

Eφόσον κριθεί ότι κάποια Τμήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν ως τμήματα ΤΕΙ.

15/09/2017

Άκουσε το άρθρο

Σπουδές δύο «ταχυτήτων» στο ΤΕΙ Αθήνας μετά τη μετεξέλιξή του σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε  σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα ο υπουργείο ανακοίνωσε τα εξής:

Α. Eφόσον κριθεί ότι κάποια Τμήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν ως τμήματα ΤΕΙ.

Β. Σε αυτή την περίπτωση το ΤΕΙ Αθήνας θα παραμείνει σε λειτουργία ώστε να συνεχίσουν τα εν λόγω τμήματα απρόσκοπτα να παρέχουν το έργο τους.

Γ. Η διαδικασία της ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Δ. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει λάβει προτάσεις από τις διοικήσεις των δύο Ιδρυμάτων, ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά, σχετικά με τα Τμήματα και τις Σχολές του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη από την οκταμελή επιτροπή που έχει συστήσει το ΥΠΠΕΘ για να τις μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά.

Ε. Η διαδικασία είναι υπό εξέλιξη, αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμη και οι προτάσεις των Ιδρυμάτων θα κριθούν από την επιτροπή, θέτοντας ως κύριες προϋποθέσεις τα νέα Τμήματα να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, να έχουν αυτοδυναμία προσωπικού και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας

 

 

Σχόλια (16)

George
|

Ακριβώς!!! Μετονομασία σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια και όλα κομπλέ...

ioannis
|

Που βρίσκεται η έκπληξη ?

Κατ΄αρχήν τα ΤΕΙ είναι ήδη ΑΕΙ και δέχτηκαν να "αξιολογηθούν πάλι" για να "μετονομαστούν" σε "πανειστήμια".

Οι αποφοιτοί τους είναι ήδη μεταδιδάκτορες, και τώρα κρίνονται τα ιδρύματα αποφοίτησης.......

Τα μέλη ΕΠ δεν κατάλαβαν από την αρχή, ή το δέχτηκαν, ότι όλη αυτή η διαδικασια γίνεται για να υποβαθμίσει τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους γιατί έτσι θέλουν οι πενταετείς σχολές.

Όταν είσαι ευκολόπιστος, αυτά συμβαίνουν.

Σταμτήστε κάθε τέτοια διαδικασία και ζητήστε απλά την μετονομασία σε τεχνολογικά πανεπιστήμια. Αυτό θα λυσει το πρόβλημα οριστικα.

newton
|

ολα τα ΤΕΙ ειναι ανωτατης εκπαιδευσης,επιτελους αυτη η κοροιδια να σταματησει,τοσα χρονια με μειωμενα δικαιωματα και ενα πτυχιο 4ετες κ υπαρχουν ακομα υπομηχανικοι?μονο εδω περα συμβαινουν αυτα

Giorgos
|

Ο υπουργός κοιτάει πως να κλείσει τα ΤΕΙ. Από τα 14 ΤΕΙ θα φτιάξει 4 Πανεπιστήμια. Και στη συνέχεια τα 4 αυτά Πανεπιστήμια θα συγχωνευθούν με τα υπόλοιπα (παλαιάς κοπής) Πανεπιστήμια. Τρόικα: ευχαριστημένη ! ΤΕΙ: ευχαριστημένα (εκτός από ορισμένες αντιδράσεις) ! Πανεπιστήμια (παλαιάς κοπής): ευχαριστημένα (διότι θα εξαφανιστούν τα μεταπτυχιακά των ΤΕΙ, ενώ επίσης όλοι οι φοιτητές θα παίρνουν πλέον τα βιβλία των Πανεπιστημιακών παλαιάς κοπής). Ιδιώτες: ευχαριστημένοι (πάμε για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που θα καλύψουν το κενό των ΤΕΙ) ! Όλοι ευχαριστημένοι, άρα όλα καλά ...

Θωμάς Πασχάλης
|

@ Σοβαρά
Φυσικά και μιλάμε σοβαρά. Το αν τα ΤΕΙ θεωρούνται ακόμη υποδεέστερα είναι καθαρά θέμα τίτλου διότι η ελληνική κοινωνία δυστυχώς ταυτίζει την ανώτατη εκπαίδευση μόνο με τα πανεπιστήμια. Τώρα το αν οι μηχανικοί των ΤΕΙ δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο με αυτούς των πολυτεχνείων είναι καθαρά θέμα επαγγελματικών δικαιωμάτων τα οποία δίδονται με κριτήρια συντεχνιακά και όχι ακαδημαϊκά. Οποιαδήποτε συρρίκνωση στα ΤΕΙ είναι υποβάθμιση. Αναβάθμιση σημαίνει περισσότερα χρήματα, περισσότερο προσωπικό, καλύτερες βιβλιοθήκες κλπ.

Γιάννης
|

Και εγώ θέλω μια Λαμποργκίνι... Στην ιστορική αυτή στιγμή θα φανεί ποιοι βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το καλό των φοιτητών και των αποφοίτων. Το να έχει 1 τμήμα 2 κατευθύνσεις με κοινά μαθήματα 2 χρόνια και 2 χρόνια μαθήματα ειδικότητας δεν υποβαθμίζει καμία ειδικοτητα. Και μην ακούω για πολλους ΔΕΠ κλπ γιατί στην ΣΤΕΦ διαλύεται τμήμα με 16 καθηγητές για να μπορέσει όλη η ΣΤΕΦ να γίνει πανεπιστημιακή.

Αλέξανδρος
|

Θέλουμε ένα αυτόνομο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Η Κοινωνική Εργασία είναι μια εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη και επομένως δεν έχει καμμία συνάφεια με κανένα άλλο τμήμα ώστε να συγχωνευθεί. Επιπλέον, πληροί όλα τα κριτήρια που έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας για να αποτελέσει αυτόνομο τμήμα. Θέλουμε ένα πρόγραμμα σπουδών αμιγούς Κοινωνικής Εργασίας ώστε το πτυχίο να έχει διεθνή αναγνώριση, και όχι να αφαιρεθούν τα μισά μαθήματα Κοινωνικής Εργασίας και στη θέση τους να μπουν μικροβιολογίες, ανατομίες, βιοχημείες και φυσιολογίες. Τί σχέση έχει ο Κοινωνικός Λειτουργός, ένας κοινωνικός επιστήμονας, να εκπαιδεύεται στην καλλιέργεια βακτηριδίων και στα μικροσκόπια;

Σοβαρά;;;
|

Συγνώμη, αλλά μιλάτε σοβαρά;;;;;;; Δίνουν τη δυνατότητα στα ΤΕΙ να γίνουν Πανεπιστήμια και αυτό σημαίνει ότι τα υποβαθμίζουν; Κοροϊδεύετε; Και μην ακούω τη δικαιολογία ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ. Ναι, το ξέρουμε αυτό, αλλά δεν βλέπω πουθενά να αντιμετωπίζονται π.χ. οι Πληροφορικάριοι των ΤΕΙ όπως αυτοί των πανεπιστημίων, ή χειρότερα, οι μηχανικοί των ΤΕΙ με αυτούς των Πολυτεχνείων.
Επιτέλους, δίνεται μια λύση. Ναι, εντάξει, αυτό μπορεί να γίνεται, επειδή η Τρόικα ζητά συγχωνεύσεις. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ΤΕΙ να αρπάξουν αυτήν την ευκαιρία. Μη σας πιπιλίζουν, λοιπόν, το μυαλό με διάφορες μπούρδες περί υποβάθμισης.

Απορών
|

Ο κύβος ερρίφθη, η αξιολόγηση της πρότασης ξεκινά.

Δυστυχώς έως και την τελυταία στιγμή υπήρξαν τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας που διατήρησαν ανένδοτη στάση. Μακάρι οι προτάσεις τους να πείσουν την επιτροπή και το υπουργείο για τη βιωσιμότητα των τμημάτων που προτείνουν, αν και το βλέπω λίαν χλωμό. Ίσως τελικά η ζωή δώσει τη λύση .

Καλή επιτυχία στο έργο της επιτροπής και των αρμοδίων και συγχαρητήρια στους συντελεστές της προσπάθειας, όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Θωμάς Πασχάλης
|

Έτσι ακριβώς είναι Ελένη. Τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται μέσω συγχωνεύσεων με κατάργηση τμημάτων και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις τους δίδεται ο τίτλος "πανεπιστήμιο"

VLam
|

Σημασία έχει οι εισηγήσεις των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων προς την οκταμελή επιτροπή να βασίζονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Υπουργείο (να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, να έχουν αυτοδυναμία προσωπικού και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας) και όχι σε πρόσθετα εσωτερικά κριτήρια όπως
διατήρηση εσωτερικών ισορροπιών ή τακτοποίηση ημέτερων!
Για να καταλάβουμε λοιπόν ποιός εμπαίζει ποιόν, μπορούμε να μάθουμε εάν το Υπουργείο έχει πράγματι θέσει περιορισμό στον αριθμό των αυτόνομων Τμημάτων στο υπό ίδρυση Πανεπιστημίο Δυτικής Αττικής ή αποτελεί κι αυτό ένα πρόσθετο εσωτερικό κριτήριο που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες;

ΕΛΕΝΗ
|

Στο υπό σύσταση πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ενδέχεται να μην ενταχθούν Τμήματα όχι διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά αντίθετα, διότι η ένταξη αυτή υποβαθμίζει το επίπεδο των σπουδών τους. Υπάρχουν Τμήματα αυτοδύναμα, με αυτόνομο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών τα οποία στο πλαίσιο δημιουργίας του πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής υποβαθμίζονται σε κατεύθυνση ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτόνομα Τμήματα (Π.χ το Τμήμα Κοινωνικών Λειτουργών). Η ένταξη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν αποτελεί εξ ορισμού αναβάθμιση, μπορεί να σημαίνει και υποβάθμιση !! Η δημιουργία ενός μικρού ΤΕΙ απλά θα συνεχίσει να παραβιάζει το νόμο της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο έχει την υποχρέωση να επιλύσει οριστικά αυτό το ζήτημα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες εν έτει 2017 να διατηρείται τριτοβάθμια εκπαίδευση με δύο ταχύτητες.

Γεώργιος Παπαθανασίου
|

1. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας πληροί όλα τα κριτήρια του πρόσφατου Ν.4485/2017, άρθρο 11, για την αυτοδύναμη λειτουργία του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα:
α. Στο Τμήμα ανήκουν 12 μέλη ΔΕΠ (1 υπό διορισμό) και ένα μέλος ΕΔΙΠ. Από τα 13 μέλη Διδακτικού Προσωπικού τα 9 μέλη είναι Διδάκτορες. Στο Τμήμα υπηρετούν 2 Καθηγητές πρώτης βαθμίδας και 1 Αναπληρωτής Καθηγητής.
β. Το Τμήμα έχει 900 περίπου ενεργούς φοιτητές.
2. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας πληροί τις προϋποθέσεις του Ν.4485/2017, άρθρο 9, παρ.2, σύμφωνα με το οποίο «Το Τμήμα προάγει την επιστήμη, την τεχνολογία ή τις τέχνες στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο», δηλαδή στην περίπτωση του Τμήματος αυτό της "ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ".
3. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας πληροί και τα δύο επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε στη χθεσινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και η αντίστοιχη οκταμελής επιτροπή του Υπουργείου (17 Ιουλίου 2017) για τη δημιουργία των νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ειδικότερα:
α. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ», το οποίο «αντιστοιχεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο και απόλυτα διακριτό επιστημονικό πεδίο» ► «PHYSICAL THERAPY ή PHYSIOTHERAPY» (1ο Κριτήριο του Υπουργείου Παιδείας).
β. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας «ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχει αναφορές στον Ευρωπαϊκό χώρο» (2ο Κριτήριο του Υπουργείου Παιδείας). Η Φυσικοθεραπεία διαχειρίζεται την υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, ενώ εντάσσεται διεθνώς ως διακριτή κλινική Επιστήμη Υγείας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως η Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική, η Επιστήμη της Διατροφής, κλπ. Είναι πολύτιμη υπηρεσία υγείας παρεχόμενη από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διότι με σχετικά χαμηλό κόστος βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής των πολιτών, χαρακτηριστικά κάθε σύγχρονης και αναπτυγμένης κοινωνικά Ευρωπαϊκής χώρας. Για τους ανωτέρω λόγους, η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την επαγγελματική και θεσμική αυτοτέλεια της Φυσικοθεραπείας, αναγνωρίζοντας την κεντρική ομοσπονδία του κλάδου, τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών», ως «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» (Ν.3599/2007, ΦΕΚ 176/1.10.2007,τ.΄ Α) και θεσμικό συνομιλητή της.

Πλήρης τεκμηρίωση των ανωτέρω παρατίθεται στο: esos.gr, 12-9-2017, https://www.esos.gr/arthra/52701/aytoteles-tmima-fysikotherapeias-sto-p…

Παρόλα αυτά, στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, η Πρυτανεία του ΤΕΙ Αθήνας, σε σχετική ενημέρωση που πραγματοποίησε προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ιδρύματος, παρουσίασε πρόταση στην οποία το Τμήμα Φυσικοθεραπείας συγχωνεύεται με το Τμήμα Εργοθεραπείας σε νέο Τμήμα, με ακαθόριστο μέχρι στιγμής τίτλο, χωρίς να παρουσιάσει κανένα νομικό ή ακαδημαϊκό - επιστημονικό επιχείρημα που να τεκμηριώνει τη θέση αυτή.
Περισσότεροι από 10.000 φυσικοθεραπευτές (παλαιοί απόφοιτοι και ενεργοί επαγγελματίες), περισσότεροι από 3000 φοιτητές των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας με τους δασκάλους τους περιμένουμε από το ΤΕΙ Αθήνας και την Πολιτεία τη σωστή επιλογή για την επιστημονική αναβάθμιση και ακαδημαϊκή ενίσχυση των σπουδών της Φυσικοθεραπείας σε όφελος της Δημόσιας Υγείας της χώρας μας.
Είμαστε όλοι παρόντες με άποψη, με επιχειρήματα, εκπροσωπούμε ένα διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκά και κοινωνικά επιστημονικό πεδίο και επιμένουμε στον ψύχραιμο διάλογο.

πανεπιστήμιο;
|

και μετά τι?
οκ, ΤΕΙ Αθήνας είναι... κύρος το πτυχίο έχει! αλλά και που ξέρουν τα τμήματα που θα μείνουν αυτόνομα, αν μια μέρα σκεφτεί το υπουργείο "εδώ, είναι πανεπιστήμιο ΔΑ, εσείς ως ΤΕΙ δεν έχετε θέση, για επιλέξτε σε ποιο ΤΕΙ θέλετε να πάτε να συστεγαστείτε..., τι; δεν υπάρχει ΤΕΙ στην Αττική, Don't Worry υπάρχει στην επαρχεία, Be Happy!"
πολύ επισφαλής επιλογή!

ΑΠΟΡΙΑ
|

Το επιχειρημα οτι ειναι μνημονιακη δεσμευση η μειωση του αριθμου των ΑΕΙ φαινεται οτι μας τελειωσε. Λεφτα εχουμε και θα τα διπλασιασουμε τεμαχιζοντας καθε "Α"ΤΕΙ σε "Β"ΤΕΙ και Πανεπιστημιο. Το επομενο πλανο ειναι να σπασουμε τα "Β"ΤΕΙ σε "Γ"ΤΕΙ και "Α"Πανεπιστημιο. Σε 15-20 χρονια καθε γειτονια εκτος απο περιπτερο, κουρειο, φαρμακειο και χασαπικο θα εχει και ενα ΑΕΙ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
|

Πανεπιστημιο - οπερετα!!!! Θα παραμεινουν τα ΤΕΙ και θα φτιαξουμε ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!!!! Στην τροϊκα το εχετε πει αυτο ρε παλικαρια; Ποιος ο λογος υπαρξης αυτου του Πανεπιστημιου; 200 μνημονια ακομα θελουμε!!! Καποιοι δε βαζουν μυαλο με τιποτα!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ