ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Βλέπουμε τo Δάσος ή το δένδρο;

Tα Τμήματα που δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν Τμήματα ενός μικρού ΤΕΙ και θα πρέπει κατά την άποψή μου να ενημερώσουν δημόσια τους φοιτητές/τριές τους για την απόφαση - επιλογή τους αυτή και για τις συνέπειες τους
Δημοσίευση: 18/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

του Αντιπρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας Περικλή Λύτρα

Από τον Μάιο του 2017 και χάριν στις συνεχείς άοκνες προσπάθειες του κ. Μπρατάκου Μιχαήλ τ. Προέδρου-Πρύτανη  του ΤΕΙ Αθήνας και του κ. Βρυζίδη Λάζαρου Πρύτανη του ΤΕΙ Πειραιά, καθώς βεβαίως και του κ. Κώστα Γαβρόγλου, Υπουργού Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων, ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη δημιουργία του «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής». ΄Εκτοτε ο Υπουργός Παιδείας και στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος επιχείρησαν και προσπαθούν, να ολοκληρώσουν ένα πραγματικά πρωτοποριακό εγχείρημα.

Προς τούτοις το Υπουργείο εκτός των δηλώσεών του, των εξαγγελιών του και πολλών κοινών συσκέψεών του με τα ενδιαφερόμενα μέρη,  συνέστησε μία 8μελή Επιτροπή, η οποία έχει ως έργο τη θεσμική ολοκλήρωση του νέου Πανεπιστημίου. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν ως μέλη μόνο τρία άτομα προερχόμενα από τα ΤΕΙ.  Οι τρεις Πρυτάνεις, κ.κ. Μ. Μπρατάκος, Λ. Βρυζίδης και Ε. Καπετανάκης (ο πρώτος και ο τρίτος αφυπηρέτησαν την 31η Αυγούστου 2017 και αντικαταστάθηκαν στα Ιδρύματά τους από τον αρχαιότερο Καθηγητή), αλλά παραμένουν μέλη της Επιτροπής.

 Η Επιτροπή αυτή, εδώ και αρκετό καιρό έχει προτείνει σχέδιο δημιουργίας του νέου «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» με μικρότερο αριθμό Τμημάτων από τα υπάρχοντα σήμερα στα δύο ΤΕΙ. Σήμερα υπάρχουν στο ΤΕΙ Αθήνας  27 τμήματα και στο ΤΕΙ Πειραιά 9 = 36 στο σύνολο. Για λόγους που έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα,  την αυτοδυναμία αλλά και την οικονομία κλίμακος φαίνεται, να περιορίζονται συνολικά σε 20-22 Τμήματα.

Η 8μελής αυτή Επιτροπή είναι η αρμόδια να  δώσει τις τελικές εισηγητικές προτάσεις της προς το Υπουργείο Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων και ο αρμόδιος Υπουργός – σύμφωνα και με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4485/4-8-2017 –  θα αποφασίσει οριστικά για το δέον γενέσθαι.

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένα από τα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας μέσω των εκπαιδευτικών και των φοιτητών/τριών τους αντιτίθενται στο πρωτοποριακό εγχείρημα δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου.

Οι λόγοι που επικαλούνται συνήθως είναι :

•    η μοναδικότητα του Τμήματός τους,
•    η χρησιμότητα  του Τμήματός τους για την ελληνική κοινωνία,
•    η αδυναμία συγχώνευσης με κάποιο ή κάποια άλλα Τμήματα λόγω διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων,
•    η ακαδημαϊκότητά τους και προσοντολογία του Ε.Π τους,
•    οι συνδικαλιστικές πιέσεις που δέχονται από ορισμένα επαγγελματικά σωματεία.

Κάποια από τα Τμήματα αυτά πάντως παραβλέπουν και αποσιωπούν, κατά την άποψή μου, το γεγονός ότι, ή :

•    δεν είναι αυτόνομα όπως απαιτεί ο νόμος, μη έχοντας τον απαιτούμενο αριθμό μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού,
•    δεν έχουν τον προβλεπόμενο από το νόμο εκπαιδευτικό προσωπικό με τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα, ώστε να ανταποκρίνονται σε πανεπιστημιακό ίδρυμα,
•    δεν είναι ενταγμένα ορθολογικά στη Σχολή που σήμερα ανήκουν,
•    δεν θεραπεύουν γνωστικά επιστημονικά πεδία παγκοίνως αναγνωρισμένα σε διεθνή ή σε παγκόσμια κλίμακα από πανεπιστημιακά ιδρύματα,
•    οι πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Αθήνας κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες πολλές προσπάθειες στήριξης των θέσεών τους, πρότειναν και νέες τις οποίες και αρνήθηκαν ή αγνόησαν.

Επισημαίνεται πάντως, ότι η θέση του Υπουργείου, όπως εκφράστηκε από τον κ. Υπουργό και τον κ. Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα  στις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Αθήνας στις 7 Σεπτεμβρίου και όπως ανακοινώθηκε μέσω και του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου τρέχοντος μηνός είναι η εξής :

«Κάποια Τμήματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσουν Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν Τμήματα ΤΕΙ.  Σε αυτήν την περίπτωση το ΤΕΙ Αθήνας θα παραμείνει σε λειτουργία, ώστε να συνεχίσουν τα εν λόγω τμήματα απρόσκοπτα το έργο τους».

Σε όλους εκείνους που για οιονδήποτε λόγο αντιτίθενται στο πραγματικά πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανακοπεί η εξελικτική πορεία 27 Τμημάτων (και 5 Εισαγωγικών σήμερα κατευθύνσεων μόνο στο ΤΕΙ Αθήνας) επειδή 3, 4  ή ακόμη και 5 Τμήματα προτιμούν να βλέπουν το δένδρο (τον μικρόκοσμό τους, ίσως κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες, τις όποιες συνδικαλιστικές επιδιώξεις τους) και έτσι χάνουν το Δάσος (την Πανεπιστημιοποίηση), στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία του ΤΕΙ Αθήνας προσβλέπει και ως εκ τούτου θα προχωρήσει μπροστά.

Όμως, τα Τμήματα που δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο Πανεπιστήμιο – κάτι που είναι απόλυτα δημοκρατικό τους δικαίωμα – πρέπει να γνωρίζουν, ότι θα παραμείνουν Τμήματα ενός μικρού ΤΕΙ και θα πρέπει κατά την άποψή μου να ενημερώσουν δημόσια τους φοιτητές/τριές τους για την απόφαση - επιλογή τους αυτή  καθώς και για τις συνέπειες της.

Για τους λόγους αυτούς, καλώ όλες και όλους τους συναδέλφους να συνταχθούν χωρίς καμία χρονοτριβή στην κοινή αυτή προσπάθεια αναβάθμισης του Ιδρύματός μας, η οποία πιστεύω, ότι θα αποβεί επ’ ωφελεία όλης της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

 

Σχόλια (31)

 
Απόφοιτος ΣΕΥΠ
20 Σεπ 2017 16:57

Διαβάζοντας τα σχόλια καταλαβαίνω γιατί ο κ.Λύτρας υπερασπίζεται αυτό το τερατούργημα με τέτοιο στόμφο και υπεροψία. Πραγματικά καλύτερο θα ήταν κάποια τμήματα να παραμείνουν ΤΕΙ από το να γίνουν κατευθύνσεις κάποιων σχολών Φρανκενσταιν με ευφάνταστα ονόματα .

 
Δ. Μπέντος
19 Σεπ 2017 22:21

Κυρία επισκέπτρια,
σε όσα γράφετε θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:
Αν κατάλαβα καλά εννοείτε ότι θα πρέπει να διαλυθεί το τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας. Προφανώς και γνωρίζετε το τμήμα έχει δύο κατευθύνσεις, αυτή της Δημόσιας Υγείας (πρώην τμήμα Δημόσιας Υγιεινής) και αυτή της Κοινοτικής Υγείας (πρώην τμήμα Επισκεπτών-Επισκεπτριών).
Όσον αφορά το κομμάτι της Κοινοτικής Υγείας δεν θα σχολιάσω.
Ωστόσο, για το κομμάτι της Δημόσιας Υγείας , σας πληροφορώ για τα παρακάτω:
1. Από το 2011 έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να περάσει η άποψη ότι η Δημόσια Υγεία αποτελεί μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Αλήθεια, γνωρίζετε ότι από το 1930 υφίσταται με τον ένα ή άλλο τρόπο η ειδικότητα του Επόπτη Δημόσιας Υγείας παλαιότερα και του Υγιεινολόγου ΤΕ πιο πρόσφατα; Γνωρίζετε ότι οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα; Γνωρίζετε ότι ανήκουν στους λειτουργούς Υγείας; Μήπως ξέρετε ποια υπηρεσία εξέδωσε την απαγόρευση κολύμβησης μετά το πρόσφατο ατύχημα με την πετρελαιοκηλίδα; Γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί που έκαναν δειγματοληψίες στα θαλάσσια νερά; Μήπως ξεχνάτε ότι οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας που υπηρετούν στα νοσοκομεία μετέχουν στις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων; Γνωρίζετε ότι οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας στελεχώνουν τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στις Περιφέρειες; Το έργο τους δεν συμπεριλαμβάνεται στη Δημόσια Υγεία;
2. Προπτυχιακά στη Δημόσια Υγεία υπάρχουν. Ενδεικτικά σας αναφέρω τέσσερα στη Βρεττανία με τίτλο Public Health, αν θέλετε μπορείτε να βρείτε στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Πορτογαλλία και αλλού:
i. University of Birmingham, BSc Public Health
ii. Middlesex University-BSc Environmental and Public Health
iii. Bristol, University of the West of England (UWE)-Public and Environmental Health
iv. Cardiff Metropolitan University-Public Health
Αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί μπορείτε να βρείτε πληθώρα τμημάτων, σε προπτυχιακό επίπεδο πάντα, που αν και έχουν ως τίτλο Environmental Health (Περιβαλλοντική Υγεία) η οποία αποτελεί και κομμάτι της Δημόσιας Υγείας, έχουν πρόγραμμα σπουδών που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό της Κατεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.
Κατά συνέπεια, αυτά που αναφέρεται ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως η Δημόσια Υγεία σε προπτυχιακό επίπεδο είναι τουλάχιστον άστοχο.

Δ. Μπέντος
Καθ. Εφαρμογών
Κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας
Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας
ΤΕΙ Αθήνας

 
Απόφοιτος ΕΤ 2004
19 Σεπ 2017 17:02

Επειδή δεν καταλαβαίνω που μπερδεύεστε θα το πω όσο πιο απλά μπορώ:

Απόφοιτος οποιουδήποτε ΤΕΙ ηλεκτρολογίας έχει άδεια για ΜΕΛΕΤΗ ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και άδεια για ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
Απόφοιτος ΕΤ ηλεκτρολογίας έχει άδεια για ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και μόνο.

Την άδεια για τη ΜΕΛΕΤΗ οι νέοι απόφοιτοι ΔΕΝ μπορούν να την πάρουν και οι παλιοί φοβόμαστε μην τη χάσουμε. Αυτό ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια και δεν έχετε κάνει τίποτα για αυτό. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι απόφοιτος ΕΤ ηλεκτρολογίας είναι το ίδιο με απόφοιτο ΤΕΙ ηλεκτρολογίας. Αν είναι να γίνει μέσω της συγχώνευσης με το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Πειραιά ας γίνει.

 
Επισκέπτρια Υγείας
19 Σεπ 2017 15:27

Μήπως γνωρίζει ή μήπως ακούει κανείς σε τι τμήματα του εξωτερικού κάνουν Erasmus οι φοιτητές επισκεπτριών? Ρωτάω μήπως κάνουν Erasmus σε τμήματα νοσηλευτικής. Αυτό ίσως το ξέρει ο κ.Λύτρας

 
Επισκέπτρια Υγείας
19 Σεπ 2017 12:00

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολλά τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν θεραπεύουν ανάγκες της επιστήμης. Για παράδειγμα, παγκοσμίως οι επισκέπτριες είναι μεταπτυχιακές νοσηλεύτριες και οι μαίες διδάσκουν νοσηλευτική της μητρότητας. Απορώ υπάρχει πολίτης που δεν το γνωρίζει αυτό? Οι επισκέπτριες και οι μαίες έχουν απαλλείψει από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τη λέξη νοσηλευτική αντικαθιστώντας την με την λέξη φροντίδα. Τα τμήματα δημόσια υγείας είναι παγκοσμίως μεταπτυχιακά τμήματα. Τα συνδικαλιστικά όργανα του ΤΕΙ Αθήνας υποστηρίζουν την στρεβλή αυτή πανεπιστημιοποίηση που προχωράει κανονικά. Και ενώ ο σύλλογος φυσικοθεραπείας ξεσηκώθηκε η ένωση νοσηλευτών ελλάδας σιωπά. Μας χρειάζονται δέκα Σοιμπλε αλλά κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει

 
Γιάννης Γελεγένης
19 Σεπ 2017 10:48

@Απόφοιτος ΕΤ 2004
Αγαπητέ που σχολιάζετε ανωνύμως κάτω από τον τίτλο Απόφοιτος ΕΤ 2004,
Το νομοθέτημα ΠΔ108/2013 που φαίνεται να περιφρονείτε (αναφέρετε εμφατικά «...τα δικαιώματα των ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ...») αφορά στον «Καθορισμό ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα». Είναι σύγχρονα δικαιώματα επαγγελματικής δραστηριοποίησης Ηλεκτρολόγων όλων των βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων (με αντίστοιχα όρια ισχύος και δραστηριότητας) και αποδίδονται επομένως τόσο σε Πτυχιούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ΤΕΙ όσο και σε Διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Πολυτεχνείων (για επίπεδα ισχύος που δεν μπορούν να φθάσουν βέβαια αρχιτεχνίτες). Είναι τα δικαιώματα που προβάλλονται ως πλέον σύγχρονα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων ΜηχανικώνΤΕΙ . Για παράδειγμα, για Εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο 4ης Ομάδας Α΄ Ειδικότητας (μπορούν να είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων με την έναρξη επαγγέλματος, ενώ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕΙ μετά από διετή κατάλληλη προϋπηρεσία) προβλέπει ότι μπορεί «...χωρίς κανένα περιορισμό τάσεως ή ισχύος, να υλοποιεί την μελέτη, να κατασκευάζει, επισκευάζει, ελέγχει και συντηρεί την ηλεκτρική εγκατάσταση. Είναι υπεύθυνος για τις εκτελούμενες εργασίες, προΐσταται και συντονίζει τις εργασίες που εκτελούν τα συνεργεία, χορηγεί βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, αποκτά προϋπηρεσία για τη διατήρηση της υφιστάμενης άδειας και εκδίδει υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης...». Τώρα, τόσο η απόγνωσή σας για την επαγγελματική σας αποκατάσταση, όσο και η κατά καιρούς (τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα) μη απόδοση στους Πτυχιούχους μας διαφόρων δικαιωμάτων επαγγελματικής δραστηριοποίησης (για γνωστούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω) αποδεικνύει ότι δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα αποκτούσατε τα δικαιώματα αυτά. Άρα παρακαλώ τα βέλη σας (αναφέρετε «Αλλά έχετε ξεχάσει ότι το ΤΕΙ δεν υπάρχει για να διδάσκετε και μόνο. Έχετε ευθύνη απέναντι στους απόφοιτους του τμήματος.») μην τα στρέφετε προς εμένα, γιατί δεν δικαιολογείται τέτοια άγνοια από πλευράς σας και εκτίθεστε. Σταματώ εδώ την αλληλογραφία με ανώνυμο, οι λεπτομέρειες που αναφέρετε πλέον δεν αφορούν στο θέμα που άνοιξε ο κ.Λύτρας. Περάστε από το γραφείο μου να συζητήσουμε περαιτέρω τόσο για τις σπουδές σας όσο και για τα επαγγελματικά.

 
Γιάννης Μ.
19 Σεπ 2017 10:43

@Rhadamanthes
Το άρθρο το γνωρίζω. Υποθέτω όμως ότι αφού από την ημέρα δημοσίευσής του, έχουν κατατεθεί εναλλακτικές προτάσεις για την δομή του ΠΔΑ, δεν αποκλείεται και για το θέμα της ισοτίμησης ή μη των παλαιών πτυχιούχων, να έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και γι αυτό έθεσα το ερώτημα, μήπως γνωρίζει κανείς κατι καινούριο.

 
Παρατηρητής
19 Σεπ 2017 00:11

1. ΜΠΡΑΒΟ στην Κυρία Μαρσέλλου που υπογράφει αυτά που γράφει!!!
2. Κε Απορών: Σε μία δημοκρατική χώρα, βάσει νόμιμων διαδικασιών οι αποφάσεις παίρνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων (με απαρτία μελών) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ "τα πιστεύω του Προέδρου του Τμήματος". Το "αποφασίζω και διατάσσω" ανήκει σε άλλες εποχές..... Προφανώς αναφέρεστε στον κο Παπαθανασίου και στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Ως εκπρόσωπος του Τμήματός του έχει παρουσιάσει ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ότι η θέση του είναι ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και δεν έχει διαψευστεί από κανέναν ανώτερο ή κατώτερο στην ιεραρχία από τους Καθηγητές του Τμήματος.
3. Κε Λύτρα: Αλήθεια, το άλλο τμήμα που θέλετε να συγχωνεύσετε με την Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, γιατί "σιωπά"??? Μόλις σήμερα διάβασα μία ανοικτή επιστολή του Συλλόγου του κλάδου των Εργοθεραπευτών, αλλά τίποτα από το Ακαδημαϊκό Τμήμα. Αυτοί δεν έχουν Γενική Συνέλευση Τμήματος, Αναπληρωτή Προέδρου, Πρόεδρο ώστε να πάρουν θέση?? Ή μήπως θέλουν να συγχωνευθούν με τους Φυσικοθεραπευτές???

 
Πέρα από τα σύννεφα
18 Σεπ 2017 22:29

@Απορών

"Ο χρόνος που μεσολάβησε μάλλον δαπανήθηκε σε επαναστατικές αναρτήσεις παρά σε εμπεριστατωμένες εκθέσεις"
Επί αυτού έχετε (δυστυχώς) δίκαιο.
Ποιός όμως γνωρίζει πραγματικά το γιατί; Ήταν αθέλητο ή ηθελημένο; Ήταν αφελές ή ενσυνείδητο;

Από το σύνολο των παρεμβάσεων και αντιδράσεων πάντως προκύπτει ότι ο αναγκαίος οδικός χάρτης για αυτή τη μετάβαση δεν σχεδιάστηκε ποτέ (ή σχεδιάστηκε προς ιδία οφέλη κάποιων που είναι πάντοτε "εκεί", έτοιμοι να "αρπάξουν" τις ευκαιρίες και να "διευθετήσουν" καταστάσεις)

Σε ότι αφορά το θέμα του "εκβιασμού", ναι είναι (λυπηρό μεν αλλά αληθές).

 
Απόφοιτος ΕΤ 2004
18 Σεπ 2017 21:49

Αγαπητέ κ Γελεγένη,
γνωρίζω πολύ καλά πως το esos δεν είναι το κατάλληλο μέρος για διάλογο αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν.
Καταρχήν τα εφόδια που απόκτησα με τις σπουδές μου στο ΕΤ τα θεωρώ αξιόλογα και σίγουρα με βοήθησαν στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Άρα σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ το επίπεδο σπουδών. Αλλά έχετε ξεχάσει ότι το ΤΕΙ δεν υπάρχει για να διδάσκετε και μόνο. Έχετε ευθύνη απέναντι στους απόφοιτους του τμήματος. Αλλιώς ας μας λέγατε εξαρχής ότι από το τμήμα θα τελειώσουμε μία ειδικότητα μηχανικών που ΔΕΝ αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, να ξέρουμε που μπλέκουμε. Τουναντίον, όταν τελείωσα το ΕΤ πήρα μία επίσημη βεβαίωση που λέει ότι το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησα είναι αντίστοιχο με ΤΕΙ ηλεκτρολόγων. Γιατί μιλάτε λοιπόν για συναλλαγή όταν θέλω να έχω το αυτονόητο δηλαδή ότι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν και οι υπόλοιποι απόφοιτοι ΤΕΙ ηλεκτρολογίας; Τι να το κάνω το καλό επίπεδο σπουδών όταν κάποιος που έχει παρακολουθήσει άλλο τμήμα, έστω και με χαμηλότερο επίπεδο, έχει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και η πολιτεία τον αναγνωρίζει ως ηλεκτρολόγο μηχανικό ΤΕ ενώ εμένα όχι; Τι κάνατε εδώ και δέκα χρόνια που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα για να εξασφαλίσετε τους απόφοιτους; Περιμένετε από τους ίδιους να βγάλουν το φίδι από τρύπα από ότι καταλαβαίνω, λες και το να κάνει κανείς προσφυγή στο ΣτΕ είναι βόλτα στο πάρκο. Και επιπλέον θεωρείτε επιτυχία τα δικαιώματα των ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ που πήραμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ. Δεν είναι επιτυχία το αυτονόητο, θα ήταν άλλη μία αποτυχία του τμήματος αν δεν κατάφερνε το αυτονόητο.
Για να καταλήξω αφού θα συγχωνευτεί το ΤΕΙ Αθήνας με του Πειραιά που έχει τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων και αφού το ΕΤ βγάζει Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους, ας γίνει η συγχώνευση να ΣΩΘΟΥΝ οι απόφοιτοι και οι νυν φοιτητές από τον επαγγελματικό λαβύρινθο που άθελα τους μπήκαν.

 
Αντώνης
18 Σεπ 2017 20:32

Ελεος πλέον πειτε την αλήθεια όλοι σας ... τα περισσότερα τμηματα ειναι κατευθυνσεις βασικών σπουδών που θα έπρεπε να ειναι μεταπτυχιακά.
,Τωρα πως γίνεται να ειναι αδικημενα τα τμηματα που αυτονοητα επρεπε να ειναι αυτόνομα( Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας,Κοινωνικης Εργασιας ) και αλλα που επρεπε να ειναι ειδικοτητες ενος γενικότερου εκπαιδευτικού προγραμματος είτε μεταπτυχιακές εξιδικεύσεις να βρισκονται αυτονομα ειναι κατι περιεργο ...πολύ περίεργο και το πιο περίεργο ειναι οτι γίνεται και συζήτηση .....

Υγ. Και φυσικά μια χωρα σαν την Ελλάδα πρέπει να έχει σχολές ΑΕΙ εξειδικευμένες στα Τουριστικά αρκεί τα προγράμματα να ειναι εξειδικευμένα και εμπλουτισμένα με ξένες γλώσσες

 
SK
18 Σεπ 2017 18:45

Ζούμε στην εποχή με δύο κοινωνικές προσεγγίσεις υιοθετώντας δυστυχώς πολύ από μας: "Θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα μου" και......"Θέλω και την πίτα γεμάτη και το σκύλο χορτάτο". Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών πάει να γίνει κάτι διαφορετικό....εξωστρεφές....γεμάτο δυναμική!!! Μακριά από μιζέρια!!! Αφήστε το Υπουργείο και την Επιτροπή να ολοκληρώσει την δημιουργία του ΠΔΑ με γνώμονα το κοινό συμφέρων. Με βασικό μέλημα την ομαλή μετάβαση των υπαλλήλων, καθηγητών, προγράμματα σπουδών και την
"έντιμη" ισοτίμηση (μέσα από την επαγγελματική εμπειρία ή με μαθήματα σε όσους δεν έχουν) των Πτυχιούχων
περιγράφοντας τα στο Προεδρικό Διάταγμα. Ο συμβιβασμός και η συλλογικότητα είναι χαρακτηριστικά μιας βέβαιης επιτυχίας!!! Ο χρόνος που θα ακολουθήσει μπορεί να διορθώσει πολλά. Ζούμε σε μια εποχή που όλα είναι "Δυναμικά" μην χάνουμε ευκαιρίες που μπορούν να αλλάξουν όλους μας προς το καλύτερο, ο χρόνος τρέχει....

 
Γεώργιος Παπαθανασίου
18 Σεπ 2017 18:02

@ Απορών
Γνωρίζετε άριστα, από τη θέση σας, ότι το Τμήμα Φυσικοθεραπείας έχει ενιαία άποψη, ομόφωνα ψηφισμένη από τη Συνέλευση του (αρ. 11/15-6-2017).
Άλλωστε, παρεμβαίνετε πολύ συχνά με σχόλια σας, ως "γνωρίζων" καλά τα θέματα του ΤΕΙ Αθήνας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ).
Επιπρόσθετα, την ομόφωνη άποψη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας έχω επισημάνει πολλές φορές στις επώνυμες και πάντα κόσμιες παρεμβάσεις μου.
Σε τελική όμως ανάλυση, δεν έχει τόση σημασία ποιος υπογράφει αναλυτικά τεκμηριωμένα δημοσιεύματα, σε ψύχραιμο ύφος, για τη δυνατότητα αυτοτελούς λειτουργίας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο ΠΔΑ. Σημασία έχουν τα τεκμήρια και τα επιχειρήματα που παρατίθενται.
Δυστυχώς, από τις 15 Ιουνίου προσπαθούμε να εισακουστούμε από τη Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, μάταια! Τελικά, στις 8 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από την Πρυτανεία σχέδιο που αδικεί κατάφωρα την Επιστήμη της Φυσικοθεραπείας και τη διεθνή της ακαδημαϊκή υπόσταση.
Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας επιθυμεί την ένταξή του στο ΠΔΑ! Η αυτοτελής λειτουργία του και η ακαδημαϊκή ενίσχυση του με ανθρώπινους πόρους και κτηριακή - υλικοτεχνική υποδομή θα είναι σε όφελος της ακτινοβολίας του ΠΔΑ και της δημόσιας υγείας της χώρας μας!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΛΕΓΕΝΗΣ
18 Σεπ 2017 17:32

@Απόφοιτος ΕΤ 2004
Αγαπητέ Απόφοιτε ΕΤ 2004,
Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων οφείλει να το επιλύσει η Πολιτεία απονέμοντας δικαιώματα σύμφωνα με τις σπουδές της κάθε ειδικότητας. Αν σε πληροφόρησαν ότι με τη διάσπαση και απορρόφηση του Τμήματος (από τα Τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας) θα σου αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα Ηλεκτρολόγου, τότε να τα απαιτήσεις από ΤΩΡΑ (ίσως και από προγενέστερο χρόνο ...διεκδικώντας και διαφυγόντα έσοδα!! ). Άλλωστε, η απορρόφηση του Τμήματος δεν σου προσφέρει κάποιες πρόσθετες γνώσεις που να δικαιολογούν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε εσφαλμένα την θεωρείς ως προϋπόθεση. Όπως θέτεις το θέμα (να απορροφηθεί το Τμήμα για να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα) εισάγει υπόνοιες συναλλαγής... Εγώ έθεσα τα ζητήματα ακαδημαϊκά και δεν θα σε παρακολουθήσω παραπέρα στο συλλογισμό σου. Πάντως να γνωρίζεις ότι όταν διετέλεσα Προϊστάμενος του Τμήματος (2010-2012) συντάχθηκαν και εκδόθηκαν πέντε νομοθετήματα που αφορούσαν σε δραστηριότητες μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων, και τα πήρατε ΟΛΑ οι Πτυχιούχοι ΕΤ (Π.Δ.112ΦΕΚ197 /17-10-2012, Π.Δ.113ΦΕΚ198Α/17-10-2012, Π.Δ.114ΦΕΚ199Α/17-10-2012, Π.Δ.115ΦΕΚ200Α/17-10-2012, Π.Δ. 108/2013 ΦΕΚ 141Α) ανάλογα με την κατεύθυνσή σας, χωρίς να χρειαστεί ...να κλείσει το Τμήμα. Διερεύνησε σε παρακαλώ το θέμα της επαγγελματικής σας κατοχύρωσης διαχρονικά και επιστημονικά και μην προκαλείς, άθελά σου, περισσότερη ζημιά στη φήμη του Τμήματος όπου σπούδασες.
Με εκτίμηση, Γ.Γελεγένης

 
Απορών
18 Σεπ 2017 17:05

@Πέρα από τα σύννεφα

Ωραίο επιχείρημα: Είναι εκβιασμός "γιατί είναι εκβιασμός"!! Αναφορικά με τη νοηματική ανάλυση, ισχύουν όσα έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση.

Το ΤΕΙ Αθήνας ανέβασε στο esos το βίντεο με την πολύωρη ενημέρωση των μελών ΔΕΠ. Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα ό,τι είχαν να πουν το είπαν. Οι αντιδρώντες είναι αυτοί που πρέπει να εξηγήσουν στους φοιτητές τους.

Δείτε λίγο τις τοποθετήσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Γραφιστικών Τεχνών και αναδείξτε αυτά που ισχυρίζεστε (εάν μπορείτε φυσικά να βρείτε επισχειρήματα στις τοποθετήσεις του).

Επίσης προσέξτε τη χρονική εξέλιξη (από τον Ιούλιο) των ζητημάτων που αναφέρετε, έστω και μέσα από το esos μόνον. Ο χρόνος που μεσολάβησε μάλλον δαπανήθηκε σε επαναστατικές αναρτήσεις παρά σε εμπεριστατωμένες εκθέσεις.

Τέλος, προκαλεί εντύπωση ότι την επιχειρηματολογία για τη Φυσικοθεραπεία την παρουσιάζει στο esos ο Αναπληρωτής Προέδρου του Τμήματος. Άραγε ποια είναι τα πιστεύω του Προέδρου;

Εν κατακλείδι, αυτές οι λεκτικές αψιμαχίες εκ των υστέρων δεν κάνουν καλό σε κανέναν. Εφεξής σιωπώ περιμένοντας πλέον τις νεότερες εξελίξεις. Για μία ακόμη φορά ευχαριστώ το esos για τη συνεχή προβολή του θέματος και τη διεξαγωγή διαλόγου σε κόσμια πλαίσια.

 
Μιμή Μαρσέλλου
18 Σεπ 2017 16:26

Διαβάζω τα σχόλια και διακρίνω είδηση ότι θα είστε αναπληρωτής πρύτανης σε αυτοτελές τμήμα που έως τώρα ήταν συγχωνευμένο!; Επίσης, διακρίνονται πλέον και τα παρακάτω
1. Πρύτανης Μπρατάκος: το Τμήμα του Αυτοτελές σε Σχολή Τροφίμων (Σχολή με μόνο 2 Τμήματα).
2. Αναπληρωτής Πρύτανης Καλδής: Το Τμήμα του Αυτοτελές στη Σχολή Τροφίμων
3. Αναληρωτής Πρύτανης Λύτρας: Το Τμήμα του (Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού) γίνεται Αυτοτελές στη Σχολή Διοίκησης - Οικονομίας, ενώ ήταν από το 2013 συγχωνευμένο ως Κατεύθυνση Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.
4. Αναπληρώτρια Πρύτανης Λυκερίδου το Τμήμα της (Μαιευτικής) Αυτοτελές και όχι Κατεύθυνση Νοσηκευτικής, όπως θα έπρεπε να είναι.
Ποιούς τους παίρνει το ποτάμι κύριε Λύτρα!; Η ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ δεν αποτελει σημαντικη εξέλιξη για εσάς;

 
Πέρα από τα σύννεφα
18 Σεπ 2017 16:02

@ Απορών

Αγαπητέ κ. Απορών,
Γιατί είναι εκβιασμός και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη νοηματοδοτική ανάλυση του κειμένου του κ. Λύτρα για να αποδειχθεί.
Κατά τη δική μου άποψη θα πρέπει το ΤΕΙ Αθήνας να ενημερώσει του φοιτητές/φοιτήτριες για τις προτάσεις που συγκρότησε και πέρασε στην 8μελή επιτροπή και όχι τα Τμήματα.
Είναι πολλές οι κακές συγκυρίες κ. Απορών.
Σε ότι αφορά τη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών είναι ηλίου φαεινότερη η επιστημονική ανεπάρκεια περί τα του θεματικού τομέα 021 αυτών που αποφασίζουν.

 
Kωσταντής
18 Σεπ 2017 15:47

Θα πρέπει όλα τα Τμήματα να μείνουν όπως είναι.
Τι θα πει συγχώνευση και πανεπιστημιοποίηση;
Αν είναι να πανεπιστημιοποιηθώ, αλλά να μην έχω την επιστήμη την δικιά μου στην οποία κάνω έρευνα και είμαι περήφανος γι αυτήν, ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ

Κωνσταντής Α.
Καθηγητής - ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ -- ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ - ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

 
Rhadamanthes
18 Σεπ 2017 15:09

@Γιάννης Μ.

Από το Βήμα (φύλο 30/7/2017): "Για τους αποφοίτους των δύο ΤΕΙ, θα προβλεφθεί διαδικασία ισοτίμησης με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία. Οσοι δηλαδή επιθυμούν θα επιλέγουν έναν αριθμό μαθημάτων (θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα) και θα οδηγεί στην ισοτίμηση των τίτλων σπουδών.

 
Παρατηρητής
18 Σεπ 2017 14:54

κε Λύτρα,
ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ να γράφετε ότι "Τμήματα δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο Πανεπιστήμιο". Το σωστό θα ήταν να γράψετε ότι "Τμήματα ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διατηρώντας την ΕΠΩΝΥΜΙΑ τους", η οποία αντιστοιχεί στον κλάδο του επαγγέλματός τους. Στο δάσος, το πεύκο παραμένει "πεύκο" και το έλατο παραμένει "έλατο". Εάν κάποια τμήματα δεν έχουν επαρκή αριθμό Καθηγητών, μπορούν να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις ώστε να διδάσκουν "δανεικοί καθηγητές" με συγκεκριμένο ανά μάθημα γνωστικό αντικείμενο (σχέδιο/ζωγράφοι, ανατομία/γιατροί, διατροφή/διατροφολόγοι ....) από άλλα Τμήματα. Επίσης, δεν υπάρχει και Γενικό Τμήμα στο ΤΕΙ??? Αυτό τι ειδικότητα είναι και τι αποσκοπεί η λειτουργία του?? Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση. Υπάρχει κε Λύτρα???

 
Φυσικοθεραπευτης
18 Σεπ 2017 14:47

κ Λύτρα, γράφετε :
"Κάποια από τα Τμήματα αυτά πάντως παραβλέπουν και αποσιωπούν, κατά την άποψή μου, το γεγονός ότι, ή :

• δεν είναι αυτόνομα όπως απαιτεί ο νόμος, μη έχοντας τον απαιτούμενο αριθμό μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού,
• δεν έχουν τον προβλεπόμενο από το νόμο εκπαιδευτικό προσωπικό με τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα, ώστε να ανταποκρίνονται σε πανεπιστημιακό ίδρυμα,
• δεν είναι ενταγμένα ορθολογικά στη Σχολή που σήμερα ανήκουν,
• δεν θεραπεύουν γνωστικά επιστημονικά πεδία παγκοίνως αναγνωρισμένα σε διεθνή ή σε παγκόσμια κλίμακα από πανεπιστημιακά ιδρύματα,
• οι πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Αθήνας κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες πολλές προσπάθειες στήριξης των θέσεών τους, πρότειναν και νέες τις οποίες και αρνήθηκαν ή αγνόησαν."
Δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις η σχολή Φυσικοθεραπείας;
Γιατί την τιμωρείτε με συγχώνευση;
Την πρώτη σχολή των ΤΕΙ σε βαθμολογία !!!

 
Απόφοιτος ΕΤ 2004
18 Σεπ 2017 14:42

@Γιάννης Γελεγένης
Είμαι απόφοιτος του 2004 του ΕΤ με ειδικότητα ηλεκτρολόγου. Γνωρίζεται ότι οι απόφοιτοι δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε καν την άδεια του τεχνολόγου των ΚΑΤΕΕ; Σε εμάς του παλιούς απόφοιτους που έχουμε ήδη βγάλει πριν εμφανιστεί το πρόβλημα, έχουν αρχίσει να μας την ζητάνε πίσω. Με αποτέλεσμα εγώ να φοβάμαι να στείλω τα στοιχεία μου για να αναβαθμίσω την άδεια αυτή σε Α' κατηγορία μην τυχών το πάρουν είδηση και μου την πάρουν.

Αφού λοιπόν από το ΕΤ βγαίνουν ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι ας συγχωνευτεί με τα τμήματα ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας του Πειραιά και να πάρουμε νυν και μελλοντικοί απόφοιτοι τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα να μπορέσουμε να εργαστούμε νόμιμα και χωρίς φόβο επιτέλους.

 
ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ
18 Σεπ 2017 13:49

Κύριε Λύτρα, με συγκινεί η ανωτερότητά σας!! Από τη στιγμή που το Τμήμα σας από κατεύθυνση που ήταν μέχρι τώρα, αναβαθμίζεται σε ΑΥΤΟΝΟΜΟ Τμήμα στο υπό σύσταση ΠΔΑ, ξεπεράσατε τα συντεχνιακά θέματα και βλέπετε πια τόσο καθαρά το δάσος. Υποκλίνομαι στην εκ μέρους της πρυτανείας αντικειμενική εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης των Τμημάτων!!! Τα του οίκου μας είναι το δάσος και οι υπόλοιποι ...τα δέντρα.

 
Αντίδραση
18 Σεπ 2017 13:16

Πληροφοριακά, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Αντιπρύτανης βλέπει μέσα στο Δάσος κι ένα ιδιαίτερα καρποφόρο δέντρο. Στο ΤΕΙ Αθήνας, ο κύριος Λύτρας βρίσκεται στην κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Στο σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, όπου τα περισσότερα Τμήματα συγχωνεύονται, δημιουργείται ένα ΝΕΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, στο οποίο θα ανήκει ο Αντιπρύτανης! Γιατί δεν πείθομαι ότι το όραμα είναι το δάσος αλλά το δικό του καρποφόρο δέντρο; Επίσης πληροφοριακά, θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα δάσος είναι δάσος ακριβώς επειδή έχει δέντρα! Όταν κόβουμε και κουτσουρεύουμε τα δέντρα, παύουμε να έχουμε πια ένα υγιές δάσος, ακόμη κι αν το ονομάσουμε δάσος του Αμαζονίου!

 
Γεώργιος Παπαθανασίου
18 Σεπ 2017 13:14

κ. Λύτρα,
Το κεντρικό σχόλιο κάτω από την επικεφαλίδα της σημερινής σας παρέμβασης ίσως δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι όσα από τα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας επιμένουν να υπερασπίζονται την αυτοτελή τους λειτουργία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τελικά "δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο Πανεπιστήμιο" (!)
Στην περίπτωση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας (ΦΘ) συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Ειδικότερα:
1. Τόσο το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, με βάση την με αριθμό 11/15-6-2017 ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσής του, όσο και ο υποφαινόμενος με τις επώνυμες παρέμβασεις του στο esos, χαιρετίσαμε πανηγυρικά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, παρόντος του Υπουργού Παιδείας, για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ).
2. Η ίδρυση του ΠΔΑ συνάδει απόλυτα με την από πολλά χρόνια διατυπωμένη θεσμική και ακαδημαϊκή θέση του κλάδου μας, σύμφωνα με την οποία, οι σπουδές Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα θα πρέπει να εναρμονισθούν με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και επιστημονικά δεδομένα και να ενταχθούν στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
3. Όπως είναι πλέον γνωστό και ισχυρά τεκμηριωμένο, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας πληροί όλα τα κριτήρια του Ν. 4485/2017, άρθρα 9 και 11, για την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ και ΑΥΤΟΤΕΛΗ λειτουργία του στο ΠΔΑ.
4. Επίσης, η αυτοτελής λειτουργία του Τμήματος ΦΘ στο ΠΔΑ πληροί όλα τα επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε ο Υπουργός Παιδείας και η οκταμελής επιτροπή του Υπουργείου σχετικά με το θέμα (esos.gr, 17-7-2017, και esos.gr, 15-9-2017), δηλαδή ότι "τα νέα Τμήματα να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, να έχουν αυτοδυναμία προσωπικού και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας".
5. Πλήρης τεκμηρίωση των ανωτέρω παρατίθεται στην απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ΦΘ, στην κατάθεση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος και σε πρόσφατη επώνυμη παρέμβαση μου στο esos [https://www.esos.gr/arthra/52701/aytoteles-tmima-fysikotherapeias-sto-pa...
Συμπερασματικά:
Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και όλοι οι Φυσικοθεραπευτές μαζί με την ομοσπονδία τους, τον ΠΣΦ, επιθυμούν την ένταξή των σπουδών Φυσικοθεραπείας στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το νέο Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο ΠΔΑ θα θεραπεύει το διεθνώς καταξιωμένο και διακριτό κλινικό επιστημονικό πεδίο της "ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ", όπως περιγράφεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (WCPT), συμμετέχοντα φορέα και θεσμικού συνομιλητή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σε θέματα Φυσικοθεραπείας.

 
Γιάννης Μ.
18 Σεπ 2017 12:15

Καλά τα όσα λένε όλοι και είναι δεκτές οι διαφορετικές απόψεις, αρκεί να μην παράγουν κοινωνικό αυτοματισμό. Το ΠΔΑ όπως φαίνεται θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί με κάποια ακαδημαϊκά τμήματα.
Υπάρχει όμως και ένα ερώτημα το οποίο δε βλέπω να ακούγονται πολλές προτάσεις στο σχετικό δημόσιο διάλογο. Τι θα γίνει με τους ήδη απόφοιτους των προς πανεπιστημιοποίηση τμημάτων. Θα ισοτιμηθούν ή όχι τα πτυχία τους με αυτά τα οποία θα χορηγούνται από το ΠΔΑ; Αν ναι η ισοτίμηση θα είναι αναδρομική από εποχής ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ; Θα έχει κάποιο χρονικό προς τα πίσω όριο; Θα προβλεφθεί κάποια διαδικασία για να γίνει η ισοτίμηση ή θα γίνεται συνεκτίμηση και άλλων προσόντων, όπως προϋπηρεσία, συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές κλπ;
Γενικά τί "κυκλοφορεί" ως άποψη στους υπουργικούς και ακαδημαϊκούς διαδρόμους; Προφανώς δεν εννοώ φήμες, αλλά αν υπάρχει κάποια επικρατούσα άποψη ή και εναλλακτικές ακόμα.

 
Φυσικοθεραπευτης
18 Σεπ 2017 11:52

Αφου αυτα εινα τα κριτηρια κ.Λυτρα, για ποιο λογο θελετε την συγχωνευση Φυσικοθεραπειας και Εργοθεραπειας και μαλιστα σε μια σχολη με ανυπαρκτο παγκοσμια αντικειμενο: "Θεραπευτικης Αποκαταστασης";
Η Σχολη Φυσικοθεραπειας, που ειναι η πρωτη σχολη ΤΕΙ σε θεμολογια, ειναι παγκοσμιως πανεπιστημιακη σχολη και υπαρχει σε ολο τον κοσμο με αυτο το ονομα.
Πως θα λεγονται πλεον οι Φυσικοθεραπευτες; Θεραπευτες Αποκαταστασης; Υπαρχει πουθενα αλλου στον κοσμο αυτος ο ορος;
Αν θελετε να σωσετε την Εργοθεραπεια, να προκηρυξετε θεσεις καθηγητων και να την κανετε κι αυτη αυτονομη σχολη, οπως ειναι σε ολο τον κοσμο.

 
Πάνος Δ.
18 Σεπ 2017 10:55

@Πέρα από τα σύννεφα

Είναι απλά τα πράγματα.
Κατ' αρχάς "Μικρό ΤΕΙ" εννοεί ότι το 90% των σχολών/τμημάτων έχει συμφωνήσει να αποτελέσει μέρος του νέου Πανεπιστημίου. Άρα στο "μικρό" ΤΕΙ θα μείνετε εσείς και κανά δυο τμήματα ακόμη. Άρα μικροί θα είστε ιδρυματικά. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Επίσης όροι όπως "Φωτογραφία" σε πανεπιστημιακή σχολή είναι εντελώς αδόκιμη. Τι δεν καταλαβαίνεις πάλι. Φτιάχτηκαν τμήματα στα ΤΕΙ όλα αυτά τα χρόνια που δεν θεραπεύαν κάποιο πανεπιστημιακού επιπέδου πεδίο. Θα το έχεις ως κατεύθυνση.
ΠΡΕΠΕΙ όλοι να δούμε τον μεγάλο στόχο! Τον άμεσο θάνατο των ΤΕΙ ....ΑΛΛΑ....με τη νέα ζωή που θα δώσουμε στους αποφοίτους και φοιτητές των! Ο στόχος είναι η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. Τ Ε Λ Ο Σ στα ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ έκαναν ζημιά στην αποφοίτους τους λόγω του κοινωνικού ρατσισμού που η υφιστάμενη ονομασία τους επιφέρει!
Το δάσος λοιπόν είναι η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Εκεί πρέπει να ενταχθούν όλα τα ΤΕΙ, χωρίς επιπλέον όρους (π.χ. Εφαρμοσμένων Επιστημών κλπ.). Πρώτη φορά στα χρονικά (ΔΕΝ ψηφίζω και δεν θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ) βρέθηκε Υπουργός και Κυβέρνηση να φαίνεται (και λέω φάινεται γιατί περιμένω το τελικό αποτέλεσμα) να υποστηρίζει το ανέφικτο μέχρι σήμερα...την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ!!!
Τι δεν καταλαβαίνεις λοιπόν!!!!!! Τα ΤΕΙ ξύλου, φωτογραφίας, κλωστοϋφαντουργίας...όλα αυτά τα ενδιαφέρονται θα πρέπει να γίνουν διετείς σπουδές ή να αποτελέσουν κατεύθυνση σε ένα ευρύτερο επιστημονικό 4ετές ακαδημαϊκό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών.!!!!!!

 
Γιάννης Γελεγένης
18 Σεπ 2017 10:39

Αγαπητέ κύριε Λύτρα,
Προσωπικά αναγνωρίζω τις άοκνες (όπως αναφέρετε στο μήνυμά σας) προσπάθειες των Διοικήσεων των δύο ΤΕΙ και τη βούληση και στήριξη του Υπουργού Παιδείας και του Πρωθυπουργού στην προσπάθεια για την από κοινού Πανεπιστημιοποίηση των δύο Ιδρυμάτων. Λόγω της σπουδαιότητας και του επιπέδου του, το εγχείρημα αυτό θα πρέπει να θωρακίζεται με ακαδημαϊκές, διαφανείς και απόλυτα τεκμηριωμένες διαδικασίες και αποφάσεις. Στα πλαίσια αυτά παρακαλώ ενημερώστε τη Συνέλευσή μας, τους εκατοντάδες φοιτητές, πτυχιούχους μας και τις οικογένειές τους, γιατί το Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ δεν συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό σας για τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα, είτε ως αυτοτελές είτε υπό συγχώνευση, με αποτέλεσμα να δυσφημείται και πρακτικά να οδηγείται σε υποβάθμιση και διάλυση. Ας σημειωθεί ότι το θέμα τέθηκε από τoν Διευθυντή της Σχολής μας δεόντως τεκμηριωμένα, κατά την εκδήλωση ενημέρωσης που διοργάνωσε η Διοίκηση του Ιδρύματος για τα νέα Τμήματα στις 8/9/2017, χωρίς όμως να δοθεί από τους αρμόδιους μια ανάλογη απάντηση.
Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας διαθέτει επαρκές εκπαιδευτικό δυναμικό (20 μέλη ΕΠ), με πλούσια ακαδημαϊκά προσόντα, και έχει υποστεί επιτυχώς την διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης από το 2012 (στη σχετική Έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά από τους Αξιολογητές «...The Department of Energy Technology is viewed by EEC as one of the leading technological departments in Greece in the area of Energy. The department has progressive views and its staff strives for improvements in the quality of operations and the learning experience offered to students...»). Αποδεικνύεται έτσι ότι επιπλέον το Τμήμα θεραπεύει γνωστικό πεδίο παγκοσμίως αναγνωρισμένο (η σημασία των Ενεργειακών σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο έχει αναλυθεί και τεκμηριωθεί σε πλήθος μελετών όπως συνοψίζουμε σε δημοσιεύσεις που υλοποιήσαμε στο παρελθόν «Undergraduate studies in energy education - A comparative study of Greek and British courses» , «Energy engineering: An emerging discipline» ).
Δεδομένου ότι η διατήρηση ενός Προγράμματος Σπουδών σε ένα Ανώτατο Ίδρυμα είναι πολύ σπουδαιότερο ζήτημα από όσο ενός δέντρου ανάμεσα στα χιλιάδες όμοιά του στο δάσος, αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την απάντησή σας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Γιάννης Γελεγένης
Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας
Τ.Ε.Ι. Αθήνας

 
Απορών
18 Σεπ 2017 10:28

@Πέρα από τα σύννεφα

Πού βλέπετε τον εκβιασμό; Οι προδιαγραφές ήταν ξεκάθαρες, τμήματα με πολλαπλάσιο προσωπικό από τα αντιδρώντα συνεννοήθηκαν, υιοθέτησαν τις προδιαγραφές και πρότειναν κάτι νέο και μεγάλο και η τελική πρόταση κατατέθηκε. Μην ξαχνάτε ότι όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες: Εφόσον κάποια τμήματα δεν ενταχθούν στο νέο Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν στο status quo ante. Επομένως ό,τι ισχύσει για τα υπόλοιπα ΤΕΙ - όποτε ισχύσει - θα ισχύσει και για τα παραμένοντα σε κατάσταση ΤΕΙ τμήματα. Δηλαδή η άμεση συνέπεια είναι η μη συμπερίληψή τους στο νέο Πανεπιστήμιο και στη "δουλεμένη" πρόταση που οδηγεί σε αυτό. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Ο κ. Λύτρας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να περιγράψει την κατάσταση και να ενημερώσει τους πολυπληθέστατους αναγνώστες του esos. Δεν είναι παράλογο να ζητά από τα αντιδρώντα τμήματα να ενημερώσουν τους φοιτητές τους, έτσι δεν είναι;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ