Οδηγίες του υπ. Παιδείας στα σχολεία για κινητά τηλέφωνα, βίντεο, φωτογραφίες tablets, laptops κλπ

Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.

17/09/2017

Άκουσε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εξέδωσε από το περσινό σχολικό έτος   τις ακόλουθες οδηγίες:

ΠΡΩΤΟΝ: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεγασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την  εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

ΤΡΙΤΟΝ: Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές ( Η/Υ,tablets, laptops, διαδραστικούς πίνακες κλπ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν  και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό  κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που απο αυτές δύναται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων.

Η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση , η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητών-μαθητριών) έχει δώσει τη συγκατάθεση του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (13)

γ.τσικης
|

θα πρεπει να επιτραπουν κινητα τηλεφωνα χωρις καμερα γιατην καλυψη αναγκων των παιδιων και των γονεων κατα την ωρα του διαλληματος κυριε υπουργε

Χαρά Καρ.
|

Καλησπέρα σας!

Αναφέρεστε στην πρωτοβάθμια....δεν ισχύει για τη δευτεροβάθμια;...και αν ισχύει μήπως πρέπει να δημοσιευθεί για το σχολικό έτος 2017-2018;

Σας ευχαριστώ!

Ελένη
|

@Mr Νίκος, μάλλον είστε αδιάβαστος. Στα ΕΠΑΛ οι εικονικές εγγραφές είναι παρελθόν διότι, σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί και ισχύει, μετά τον Ιανουάριο γίνεται ανακατονομή τμημάτων απο το Υπουργείο σύμφωνα με τις απουσίες και σε αρκετές περιπτώσεις πλεονάζει εκπαιδευτικό προσωπικό το οποίο παίρνει την ...άγουσα για άλλες σχολικές μονάδες. Άρα δεν συμφέρουν σε κανέναν οι "εικονικές" εγγραφές. Επίσης, φέτος με τις ηλεκτρονικές εγγραφές μέσω της πλατφόρμας e-epal, δεν μπόρεσαν πραγματικά αρκετοί μαθητές να εγγραφούν στα ΕΠΑΛ, κάτι φυσικά που δεν δυσαρέστησε πολλούς!

geo
|

Αρες μαρες. Σε καθε σχολικη γιορτη παιρνουν φωτια οι καμερες, οι φωτογραφικες μηχανες και τα κινητα απο γονεις. Μεχρι το βραδυ τα εχουν ανεβασει στους λολογαριασμους τους στο fb και ολοι καμαρωνουν τα σπλαχνα τους . Με αυτα δεν υπαρχει προβλημα;

Mr Νίκος
|

Όταν κάποιος ζητάει πράγματα ανεφάρμοστα, απλά υπονομεύει το κύρος του. Επίσης δίνει το παράδειγμα για αντίδραση σε οποιοδήποτε άλλο σοβαρό θέμα που στη συνέχεια θεωρείται αυτονόητο ότι δεν θα εφαρμοστεί επίσης. Να αναπληρωθούν οι ημέρες που χάθηκαν από καταλήψεις; Να μπει φρένο στις εικονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ; Να πηγαίνουν οι μαθητές στα σχολεία που πρέπει χωρίς ψευδείς δηλώσεις κατοικίας; Πως μπορεί να γίνει οτιδήποτε από αυτά όταν λες ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και τα κινητά, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα; Πείτε κάτι ρεαλιστικό, βάλτε φυσιολογικούς κανόνες και μετά να επιμείνετε στην εφαρμογή τους

AB
|

Όλοι σχεδόν οι συνομιλητές θίγετε το θέμα της ανάρτησης φωτογραφιών ή βίντεο με μαθητές, στους ιστότοπους (και όχι μόνο) των σχολικών μονάδων. Η απαγόρευση των κινητών μήπως μας προστατεύει κι εμάς τους ίδιους; Δεν έχει ακούσει κανένας για αναρτήσεις φωτογραφιών ή βίντεο την ώρα που, εν αγνοία του, ένας καθηγητής κάνει μάθημα; Και αυτό το υλικό να αναρτάται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μήπως να μην είμαστε τόσο αφοριστικοί με την απαγόρευση των κινητών; Μήπως η απαγόρευσή τους είναι μέτρο προστασίας για όλους;

iceman22
|

Στην πόλη μας, στις παρελάσεις επαγγελματίες φωτογράφοι φωτογραφίζουν σε κοντινό πλάνο ΟΛΑ τα παιδιά που συμμετέχουν και αναρτούν τις φωτογραφίες στις βιτρίνες των καταστημάτων τους. Ο καθένας μπορεί να μπει και να αγοράσει ΟΠΟΙΑ φωτογραφία θέλει. Αφήνω στην άκρη το θέμα facebook και το τι ανεβάζουν εκεί οι μαθητές. Συμφωνώ λοιπόν ότι περισσεύει η υποκρισία στο όλο θέμα.

Ένας πληροφορικός
|

Πριν λίγες ημέρες ημέρες έγινε ο αγιασμός και, όπως συνηθίζεται σε πολλές μικρές ή και μεγαλύτερες κοινωνίες, βγήκαν φωτογραφίες (στα πλαίσια φωτορεπορτάζ) από επαγγελματίες και ερασιτέχνες και ανέβηκαν στο internet σε sites του τοπικού ηλεκτρονικού τύπου! Φυσικά οι φωτογραφίες περιείχαν ξεκάθαρα τα πρόσωπα μαθητών, εκπαιδευκών και γονέων. Αυτό γίνεται κάθε φορά και φυσικά δε συμβαίνει τίποτα (καμία καταγγελία ή έστω παράπονο) παρόλο που και οι φωτορεπόρτερ και οι αρθρογράφοι είναι επώνυμοι και αποκλείεται να έχουν τη συγκατάθεση των γονέων των εκατοντάδων μαθητών που εμφανίζονται ξεκάθαρα στις φωτό και έχουν τραβήχτεί στο χώρο του σχολείο. Αν κανένας δάσκαλος ή καθηγητής πάει και τραβήξει καμιά φωτό στα πλαίσια προγράμματος ή μίας δραστηριότητας η καταγγελία στην οικεία Π/θμια ή Δ/θμια θα γίνει σχεδόν αυτόματα.

Εκτός αυτού, στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής της Α' τάξης του ΓΕΛ υπάρχει ενότητα για τη δημιουργία εφαρμογών φορητών συσκευών αλλά και στο Γυμνάσιο έχει εισαχθεί ο προγραμματισμός ρομποτικών και υπολογιστικών συσκευών (στις οποίες συγκαταλέγονται τα smartphones και τα tablets).

Δε λέω, γενικά πρέπει να απαγορεύεται η λήψη ψηφιακού υλικού όπου εμφανίζονται ανήλικοι και η ανάρτησή του στο διαδίκτυο αλλά πρέπει να υπάρχει και κάποια δικλείδα που να επιτρέπει τη χρήση τέτοιων συσκευών για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή στα πλαίσια προγραμμάτων όπως επίσης και η ανάρτηση με τη χρήση υπηρεσιών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου οι οποίες θα επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε μέλη της σχολικής κοινότητας.

Το κυνήγι μαγισσών δε βοηθάει.

Μανόλης Κουσλόγλου
|

Προσέξτε ότι όλα τα παραπάνω αφορούν ΜΟΝΟ στην Α'θμια Εκπ/ση. Στη Β'θμια απαγορεύονται τα πάντα. Φρενοκομείο.

ΣΜ
|

Υποκρισία, δήθεν ευαισθησία και, κυρίως, γραφειοκρατία, συντηρητισμός και σχολαστικισμός. Όσοι έχουμε εμπειρία ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχουμε δει ότι πουθενά δεν υφίστανται τέτοιες απαγορεύσεις για τη λήψη και ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο. Εδώ, γραφειοκρατία και απαγορεύσεις.. Έχουμε και "έντυπο γονικής συναίνεσης" (βεβαίως, βεβαίως....). Ποιος θα καθίσει να ασχοληθεί και να διαχωρίσει ποιοι επιτρέπεται να φωτογραφηθούν, ποιοι όχι, ενώ σίγουρα έχουν αμελήσει αρκετοί να συμπληρώσουν το έντυπο; Σιγά μην είναι η Ελλάδα ...πρωτοπόρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ακόμη, τι κακό έχουν οι συσκευές "που διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου" (sic), όταν μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτική χρήση;

@200 χρόνια πίσω
|

Πάλι 200 χρόνια πίσω από τις αγελάδες, έχουμε βάλει ΤΠΕ από την Α' δημοτικού αλλά απαγορεύεται να ανεβάσουμε μία ομαδική φωτογραφία από μία δραστηριότητα στο σχολείο. Φυσικά στο τέλος της χρόνιας ζητείται η κατάθεση προγράμματων, ευέλικτης ζώνης , καινοτόμων δράσεων, η οποία μάλιστα υπολογίζονται κ στην αξιολόγηση σχ μονάδας/εκπαιδευτικού, όπου αντί για φώτο θα γράφουμε εκθέσεις ιδεών .

Aristeidis Anastasopoulos
|

Αρης,
Και ποιος θα αναλάβει την διαχείριση ,όταν υπάρχει πιθανότητα κλοπής ενός πανακριβου κινητού...

Νίκος
|

Μήπως θα ήταν καλό να μας έλεγε και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται αυτό; Τί γίνεται με τα κινητά που θα εντοπίζονται; θα κατάσχονται ή θα πρέπει να δημιουργθεί υπηρεσία φύλαξης με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση των κινητών; Ολα καλά είναι στα λόγια...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ