Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εφημερίες πολυτέκνων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 21/09/2017
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατόπιν πολλών ερωτημάτων, που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού Εκπαιδευτικών, σχετικά με την απαλλαγή των πολυτέκνων εκπαιδευτικών από τις εφημερίες, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε έγγραφο, με το οποίο κάνει γνωστά  τα εξής:

Α. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α’/01.08.2017), «Η εφημερία δεν ανήκει στις υποχρεωτικές εξωδιδακτικές υπηρεσίες που προβλέπονται στην παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α ́ 167) και από την υποχρέωση άσκησής της απαλλάσσονται μόνο ο Διευθυντής καθώς και ο Υποδιευθυντής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, μπορεί να απαλλαγεί εκπαιδευτικός από την εφημερία, όταν διαπιστώνεται ότι συντρέχει λόγος που δικαιολογεί την αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων αυτών εκ μέρους του εκπαιδευτικού».

Β.Επιπλέον, στην αριθ. Φ.7/ΦΜ/143016/Δ1/31.08.2017 (ΑΔΑ: 7Α484653ΠΣ-850), εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Α/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017- 2018», αναφέρεται ότι «για τα θέματα της επιτήρησης των μαθητών τηρούνται χωρίς καμία παρέκκλιση όσα αναφέρονται στα άρθρα 12 και 18Β του ΠΔ 79/2017, (ΦΕΚ 109Α) και στην παράγραφο 18 του άρθρου 36 της με αριθ.Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002, (ΦΕΚ 1340Β) Υ.Α.» και ότι «από την υποχρέωση άσκησης της εφημερίας απαλλάσσονται ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Σχόλια (5)

 
Μανώλης
21 Σεπ 2017 20:11

Τι να πει κανένας με τις ευαισθησίες του Υπ. Παιδείας για το δημογραφικό... βάλθηκαν να εξαφανίσουν κάθε δημογραφικό κίνητρο και την πολύτεκνη οικογένεια, ντροπή.

 
Δήμος
21 Σεπ 2017 20:58

πρέπει να ακυρωθούν όλες οι εξαιρέσεις από εξωδιδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών, για πολύτεκνους ή άλλες κατηγορίες, αφού το προσωπικό που απομένει για τα πρώτα, δεν φθάνει.

 
Νίκος
22 Σεπ 2017 12:15

Καταρχήν, η άποψη του Υπουργείου, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ορθή: το ΠΔ 79/2017 απλώς στο συγκεκριμένο σημείο επαναλαμβάνει το γραφόμενα του προηγούμενου ΠΔ 201/1998 (σε άλλα σημεία το συμπληρώνει). Αμφότερα ισχύουν για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επειδή δεν υπάρχει ειδικότερο ΠΔ που να αναφέρεται στα συγκεκριμένα θέματα των εφημεριών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεχόμαστε ότι ισχύει αυτό και για τη Δευτεροβάθμια. Ισχύοντος όμως του ΠΔ 201/1998, βγήκαν κατόπιν οι εγκύκλιοι που απήλασσαν ρητά τους πολυτέκνους από τις εφημερίες. Δεδομένου ότι το περιεχόμενο του ΠΔ δεν άλλαξε στο θέμα αυτό και απλώς επαναλήφθηκε με το νεώτερο ΠΔ 79/2017 (γιατί και στο ΠΔ 201/1998 αναφερόταν ότι η εφημερία είναι για όλους υποχρεωτική), έπεται ότι οι ειδικότερες εγκύκλιοι απαλλαγής από τις εφημερίες θα έπρεπε να συνεχίζουν να ισχύουν. Βέβαια η εγκύκλιος είναι υποδεέστερη του Προεδρικού Διατάγματος και σε περίπτωση μεταξύ τους σύγκρουσης υπερισχύει το δεύτερο. Όμως έως τώρα, η αναφορά του ΠΔ στην υποχρεωτικότητα των εφημεριών ερμηνευόταν, όπως φάνηκε από τις μεταγενέστερες και ειδικότερες εγκυκλίους, ως μη ερχόμενη σε σύγκρουση με τα ειδικότερα δικαιώματα των πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Τώρα το Υπουργείο, με το έγγραφο αυτό, φαίνεται ότι καταργεί σιωπηρά τις εγκυκλίους αυτές, προτάσσοντας το γενικό κανόνα περί καθολικής υποχρεωτικότητας των εφημεριών. Θα έπρεπε όμως, για να μην κινούμαστε επί υποθέσεων, αντί το Υπουργείο να επαναλαμβάνει το περιεχόμενο νομοθετημάτων, να διευκρινίσει και ότι καταργούνται όλες οι εγκύκλιοι που προβλέπουν απαλλαγή των πολυτέκνων από τις εφημερίες, βάσει της νεώτερες ερμηνείας του ίδιου στην ουσία ΠΔ (αφού, όπως είπαμε, η αναφορά περί καταρχήν υποχρεωτικότητας των εφημεριών είναι κοινή και στο παλαιό και στο νέο Προεδρικό Διάταγμα).

Από την άλλη, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί (είμαι κι εγώ ένας απ' αυτούς) θα πρέπει να εξαιρούμαστε από τις εφημερίες. Προσωπικά ποτέ δεν έκανα χρήση του δικαιώματος αυτού. Ο αριθμός των παιδιών και η φροντίδα της οικογένειας δεν έχουν καμία επίπτωση στη δυνατότητα του εκπαιδευτικού να καθίσει 10 λεπτά στο διάλειμμα, μετά το μάθημα του, και να προσέχει τους μαθητές στο προαύλιο ή τους διαδρόμους του σχολείου. Δεν είναι σωστό να βλέπεις συναδέλφους μεγάλης ηλικίας να περπατούν αργά αργά για να πάνε στον τόπο εφημερίας τους κι απ' την άλλη πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί νεαρής ηλικίας να απαιτούν να... μην κάτσουν 10 λεπτά στο προαύλιο, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονται στο σχολείου ούτως ή άλλως, για να συμπληρώσουν το καθημερινό τους ωράριο.

 
Μυρτώ
23 Σεπ 2017 09:43

Δεν ξερω αν ολοι οι πολυτεκνοι κανουν χρηση του δικαιωματος της απαλλαγης απο τις εφημεριες και δεν ειμαι σιγουρη οτι οσοι γραφουν σχολια στο ιντερνετ σκεφτονται. Εγω ειμαι πολυτεκνη μητερα με 4 παιδια ενα εκ των οποιων εχει 67% αναπηρια, ενα δευτερο εχει ειδικες μαθησιακες δυσκολιες και το μικροτερο μου αυτοανοσο που πολλες φορες αυτο να σημαινει ατελειωτα ξενυχτια. Ξυπνωντας το πρωι και ετοιμαζοντας τα παιδια μου για το σχολειο βρισκω τον εαυτο μου να παιζω μαχη με τα λεπτα για να ειμαι εγκαιρως στη δουλεια. Να τρεχω τα παιδια μου στις σχολικες τους μοναδες για να ειμαι 8.10 στο δικο μου σχολειο. Αν εφημερευα αυτα τα 20 λεπτα που θα πρεπε να φυγω νωριτερα απλα θα με σκοτωναν. Επειτα αν σχολουσα μετα το περας της αποχωρησης των μαθητων λογω εφημεριας.... ποιος θα μαγειρευε να φανε τα παιδια μου και μην πεις να μαγειρεψω απο την προηγουμενη γιατι ηδη μαγειρευω 3 φορες την ημερα για να φανε 3 εφηβοι κα ενας μικρος, τρεχω να τους διαβασω , σιδερωνω, πλενω μπανια που λερωνονται ανα μια ωρα, τρεχω σουπερ μαρκετ, τρεχω να παρω υλικα, τρεχω στα ραντεβου με τους γιατρους τους και τις λογοθεραπειες τους ..... απλα ενα 24ωρο δεν φτανει και βρισκω τον εαυτο μου να κοιμαται 2 και 3 τα ξημερωματα ... Ας μην αναφερω οτι ολος αυτος ο αγωνας να σταθω σωστα στις αναγκες των παιδιων μου εχω καταληξει με 3 προβληματικους δισκους στη μεση και στον αυχενα, με φλεβικη ανεπαρκεια στα ποδια και με πολλα αλλα που δεν μπορεις να φανταστεις... Ε ναι μετα απο αυτη τη ζωαρα που κανω εγω θα δωσω αγωνα να υπερασπιστω οποιο δικαιωμα μου δινει ο νομος για να μου ελαφρυνει την εργασια μου οπως ειναι η απαλλαγη απο την εφημερια και οτι αλλο μου δινει... σε ευχαριστω που διαβασες τα λογια μιας μανας που αγωνιζεται μερα νυχτα να μεγαλωσει τα παιδια της οσο καλυτερα μπορει και μιας δασκαλας που φροντιζει το ιδιο πολυ για τους μαθητες της.

 
Νίκος
10 Οκτ 2017 11:46

@Μυρτώ
Καταρχήν το θέμα της εφημερίας πριν την 1η ώρα, κατά την έναρξη του σχολικού προγράμματος, είναι πρόβλημα για όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν μάθημα την 1ην ώρα και ταυτόχρονα θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ανεξάρτητα αν είναι πολύτεκνοι ή όχι. Αυτοί μπορούν να κάνουν αίτηση στο Σύλλογο, ώστε να απαλλαγούν από τη συγκεκριμένη μόνο εφημερία. Το να σχολάσει κάποιος «αργότερα λόγω εφημερίας», δεν του προσθέτει κάποια ιδιαίτερη απώλεια χρόνου, εφόσον η εφημερία του τελειώνει όταν τελειώνει και το διδακτικό του ωράριο. Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται στο σχολείο ούτως ή άλλως για το μάθημά του. Απλώς, αντί να φύγει όταν τελειώσει, θα φύγει 10 λεπτά αργότερα, όταν τελειώσει την εφημερία του. Τα 10 αυτά λεπτά προφανώς δεν κοστίζουν σε κανέναν. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν σε κάποια σχολεία βάζουν εφημερίες σε ώρες εκτός του διδακτικού ωραρίου, σχολάει π.χ. κάποιος στην 4η ώρα και τον υποχρεώνουν να κάτσει έως την 7η, κάνοντας μόνο εφημερίες. Αυτό όμως είναι κακή διαχείριση από το σχολείο και δεν αποτελεί κανόνα, τουλάχιστον στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προσωπικά δεν μου έχει τύχει ποτέ όσα χρόνια είμαι εκπαιδευτικός. Από κει και πέρα, αν κάποιος έχει ειδικότερα προβλήματα, όπως δισκοπάθειες κλπ., μπορεί να κάνει αίτηση στο Σύλλογο για να απαλλαγεί από τις εφημερίες, είμαι γνώστης τέτοιων περιπτώσεων. Ούτε όμως τα θέματα υγείας είναι αποκλειστικότητα των πολυτέκνων εκπαιδευτικών (και βεβαίως δεν έχουν όλοι οι πολύτεκνοι παιδιά με ειδικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοάνοσο νόσημα ταυτόχρονα…) και ούτε είναι δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος εφημερία το ότι «σκοτώνεται» στο σπίτι, καθώς αν επιστρατευτεί αυτό το επιχείρημα πολλοί και μη πολύτεκνοι, π.χ. με ανάγκη καθημερινής παρουσίας στα νοσοκομεία για τη φροντίδα των οικείων τους, θα μπορούσαν να πουν διάφορα. Άλλωστε πολύ περισσότερος κόπος είναι τα 45΄ διδασκαλίας παρά τα 10΄ εφημερίας. Η απαλλαγή από τις εφημερίες λοιπόν δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη ελάφρυνση και θεωρώ ότι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να δημιουργούμε θέμα γι’ αυτές, εκτός αν συντρέχουν άλλοι πραγματικοί λόγοι που δυσκολεύουν την εφημερία, όπως λόγοι υγείας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.