Δημοπράτηση Επέκτασης 120 Νέων Διαμερισμάτων της Φοιτητικής Εστίας από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Προϋπολογισμός Έργου €6.000.000 & Επίτευξη Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

25/09/2017

Άκουσε το άρθρο

Την προκήρυξη της τρίτης φάσης επέκτασης της Φοιτητικής Εστίας του στην Πολυτεχνειούπολη των Κουνουπιδιανών Χανίων. Το σημαντικό έργο υποδομής αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής στρατηγικής του Ιδρύματος και αφορά στη δυναμική αναβάθμιση της δυναμικότητας της Εστίας με την κατασκευή επιπλέον 120 δωματίων & συνολικό προϋπολογισμό €6.000.000, ανακοίνωσε σήμερα το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους αμέσως επόμενους μήνες παραδίδονται για χρήση στους αδύναμους οικονομικά δικαιούχους φοιτητές του Πολυτεχνείου και τα 60 νέα δωμάτια της προηγούμενης -β’ φάσης επέκτασης- η οποία δρομολογήθηκε επίσης από τη σημερινή Διοίκηση του Ιδρύματος το 2014, με συνολικό προϋπολογισμό έργου €3.000.000.

Η συνολική επέκταση των 180 διαμερισμάτων αυξάνει δυναμικά την υπάρχουσα χωρητικότητα των μόλις 79 δωματίων.

Σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου τονίζει τα εξής:

Παρά την πιεστική υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το Πολυτεχνείο Κρήτης κατόρθωσε να αποτελεί μέχρι σήμερα το μοναδικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, το οποίο εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδότηση για έργο Φοιτητικής Εστίας. Κατά συνέπεια, η νέα δημοπράτηση των επιπλέον 120 διαμερισμάτων για τους φοιτητές του, οι οποίοι το έχουν ανάγκη, αποτέλεσε προϊόν έντονων διεργασιών μεταξύ των Διοικήσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνδυασμό με εξαντλητικές διαδικασίες αξιολόγησης των ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών του Ιδρύματος, όπως αυτές καταρτίστηκαν μετά την πολύτιμη συνδρομή της Τεχνικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος. Παρόλο που το έργο της τρίτης φάσης επέκτασης μόλις προκηρύχθηκε, μέχρι το τέλος του έτους προωθείται δυναμικά από το Πολυτεχνείο Κρήτης και η αποτελεσματική ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγωνισμού και συμβασιοποίησης.

Η Κρήτη -και ιδιαίτερα τα Χανιά- είναι σήμερα μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας για τη μίσθωση ακινήτου. Η δυναμική καταξίωση του νησιού ως ενός από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και η εξάπλωση της χρήσης των κατοικιών για τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία τουριστών, έχουν κυριολεκτικά εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων και έχουν περιορίσει δραστικά το απόθεμα των προς ενοικίαση κατοικιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2014), η μέση δαπάνη για ενοικίαση κατοικίας στα Χανιά ήταν 342 ευρώ ανά νοικοκυριό, δηλαδή 15% υψηλότερη από την υπόλοιπη χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, υψηλότερο ήταν και το μέσο κόστος για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα (22/9) σε δημοφιλή ιστοσελίδα ενοικιάσεων κατοικιών σε Ιωάννινα, Βόλο και Χανιά, διατίθενται προς μακροπρόθεσμη μίσθωση 1626, 547 και 23 κατοικίες αντίστοιχα.

Οι Στρατηγικές Προδιαγραφές Επίλυσης του Κρίσιμου Προβλήματος Φοιτητικής Στέγης

Από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Τεχνική του Υπηρεσία σχεδιάστηκαν στρατηγικά και πολυδιάστατα οι μελέτες επέκτασης της Φοιτητικής Εστίας ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα στους εξής άξονες προτεραιότητας:
➢    Μεγιστοποίηση του αριθμού των φιλοξενούμενων φοιτητών ανά μονάδα επένδυσης.
➢    Υψηλή ενεργειακή κλάση.
➢    Χαμηλό κόστος συντήρησης.
➢    Απλότητα στην κατασκευή και ευελιξία σε μελλοντικές αναβαθμίσεις/επεμβάσεις, βασισμένες αποκλειστικά σε σχεδιασμό των μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς συμβούλους.

Στην εγκεκριμένη μελέτη υιοθετούνται ιδιαίτερα αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι οποίες υπερκαλύπτουν τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), συνδυαστικά με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας. Περιλαμβάνονται ανεξάρτητα τυποποιημένα κτήρια συμβατικής κατασκευής  αποτελούμενα από τρία επίπεδα και δώμα. Κάθε επίπεδο στεγάζει πέντε διαμερίσματα με ανεξάρτητους χώρους υγιεινής, καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με χώρο κουζίνας-τραπεζαρίας, όπως ορίζεται από τις προδιαγραφές του κτιριολογικού. Εκ των πέντε διαμερισμάτων του ισόγειου επιπέδου, το ένα είναι σχεδιασμένο με προδιαγραφές Α.Μ.Ε.Α.

Συνεπώς, κάθε ανεξάρτητο κτίριο περιέχει δεκαπέντε φοιτητικά διαμερίσματα και τρία κοινόχρηστα καθιστικά με χώρο κουζίνας τραπεζαρίας. Η επικλινής απόληξη κάθε κτιρίου επιτρέπει τη δημιουργία βοηθητικών χώρων στο δώμα, είτε για τη χρήση αποθήκης, είτε πλυντηρίων, είτε στέγασης ΗΜ εγκαταστάσεων.  

Τα κτίρια συνδέονται ανά τετράδες με ενδιάμεσες γέφυρες σε κάθε επίπεδο. Οι κατακόρυφες κινήσεις διενεργούνται από εξωτερικό κλιμακοστάσιο -ανά δύο κτίρια- ενώ κάθε τετράδα διαθέτει έναν ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση μετακομίσεων ή φοιτητών με κινητικά προβλήματα.

Κάθε διαμέρισμα διαθέτει ιδιωτικό ημιυπαίθριο χώρο (βεράντα) για την πιο άνετη διαβίωση των φοιτητών και την αξιοποίηση του ήπιου κλίματος του Ακρωτηρίου. Οι ημιυπαίθριοι αυτοί χρησιμοποιούν ανάλογο αρχιτεκτονικό «λεξιλόγιο» με τα διπλά κεραμόχρωμα τοιχοπετάσματα της υφιστάμενης εστίας υπονοώντας την λειτουργική ενότητα των δύο εστιών.

     

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ