Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Υπόμνημα εκπαιδευτικών στον υπουργό Παιδείας για τις αποσπάσεις

Δημοσίευση: 29/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είμαστε μια ομάδα εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είμαστε σίγουροι πως εκπροσωπούμε ακόμα περισσότερους που συμφωνούν μαζί μας. Με το παρόν υπόμνημα - ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε εντονότατα για την μη ικανοποίηση των αιτήσεων απόσπασής μας.

Ενώ πραγματοποιούνται ακόμη υπηρεσιακές μεταβολές, όπως αποσπάσεις εκτός τάξης σε φορείς που προκαλούν περαιτέρω κενά εκπαιδευτικών και ενώ έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα άλλες (αποσπάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μετατάξεις σε θέσεις ΕΔΙΠ, μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις) και μετά από δύο φάσεις αποσπάσεων και μια συμπληρωματική, βλέπουμε να μην ικανοποιούνται οι αιτήσεις απόσπασής μας σε περιοχές που τελικά απομένουν κενά, όπως αποτυπώνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις. Τα στοιχεία αντλούνται από τις ιστοσελίδες των σχετικών διευθύνσεων εκπαίδευσης και αποδεικνύεται ότι:

•    είτε υπήρξαν λειτουργικά κενά αλλά προσελήφθησαν σε αυτά αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, προτάσσοντάς τους έναντι μονίμων εκπαιδευτικών και καταστρατηγώντας, έτσι, πλήρως την εγκύκλιο τοποθετήσεων εκπαιδευτικών και καθιστώντας άνευ νοήματος τη μοριοδότηση των μόνιμων εκπαιδευτικών για τη διαδικασία των αποσπάσεων

•    είτε τα κενά δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Αναλυτικότερα, αναφέρουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις μη ικανοποίησης αποσπάσεων στις ακόλουθες περιοχές, όπου ακολούθησαν προσλήψεις αναπληρωτών:

Περιοχές όπου προσελήφθησαν αναπληρωτές και δεν ικανοποιήθηκαν αιτήσεις απόσπασης

Επιπλέον, σε αρκετές περιοχές που δεν ικανοποιήθηκαν αιτήσεις απόσπασης εκ των υστέρων, μετά από τις διαθέσεις εκπαιδευτικών κοινών ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας στην πρωτοβάθμια και τις τοποθετήσεις τους παραμένουν κενά, όπως αποτυπώθηκαν στις ιστοσελίδες των αρμόδιων διευθύνσεων.

Περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν αιτήσεις απόσπασης και εκ των υστέρων αποκαλύφθηκαν κενά

Την ίδια στιγμή και ενώ βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα αιτήσεις απόσπασης, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη πραγματοποιήσει την Α΄ Φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών (05.09.2017) και σύντομα αναμένεται και η Β΄ Φάση.

Μετά από όλα αυτά διερωτόμαστε:

•    Γιατί δεν δόθηκαν τα υπάρχοντα (και δηλωμένα κενά από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) σε μόνιμους εκπαιδευτικούς, που αιτήθηκαν απόσπασης στα παραπάνω ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ;

•    Πώς και από ποιους θα καλυφθούν τα κενά αυτά;

•    Γιατί δεν προχωρά η πραγματοποίηση της Γ’ Φάσης αποσπάσεων, ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά;  

•    Ενέχει κάποια σκοπιμότητα η νέα αυτή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας;

•    Ποιοι φέρουν ευθύνες; οι αρμόδιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης; Οι περιφερειάρχες ή τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου;

Το πληροφοριακό σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί για να δώσει τις απαντήσεις, αν υπάρχει η πολιτική βούληση και η θέληση εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μόνο ένα διαφανές σύστημα υπηρεσιακών μεταβολών με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση προσωπικού με δίκαιο, διαφανή και αξιόπιστο τρόπο.

Αντίστοιχα, η έγκαιρη διενέργεια υπηρεσιακών μεταβολών, αντικείμενο εξαγγελίας όλων των Υπουργών Παιδείας των τελευταίων ετών, δεν είναι εφικτή όσο δεν καταρτίζεται ένα σαφές οργανόγραμμα αναγκών σε έμψυχο δυναμικό των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Παιδείας. Η διενέργεια αποσπάσεων στο Υπουργείο ή στους υφιστάμενους φορείς τους, χωρίς μοριοδοτούμενα κριτήρια, εγγυάται την αδυναμία ελάττωσης αποσπάσεων σε θέσεις εκτός τάξης (κάτι που αποτέλεσε και δική σας εξαγγελία) και τις πολλές φάσεις αποσπάσεων σε φορείς.  Εν τέλει οδηγεί και στις αργοπορημένες και σε καθεστώς αδιαφάνειας και σύγχυσης αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο (σε επίπεδο ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ) που δε θα δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα θα διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, αν γίνονταν σωστά.

Μια σαφής πολιτική και νομοθέτηση της σειράς τοποθετήσεων εκπαιδευτικών, όπου θα τηρείται η  τεκμηριωμένη από τις εγκυκλίους σειρά τοποθετήσεων, με τους αποσπασμένους να έπονται των εκπαιδευτικών που ανήκουν στα οικεία ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ και ακολούθως των αναπληρωτών κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Έγκαιρες, ακριβοδίκαιες αποσπάσεις εκπαιδευτικών, μικρότερος όγκος ενστάσεων, καλύτερος χρονοπρογραμματισμός εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών), που ακολουθώντας τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων, θα βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τα κενά στα οποία καλούνται να αιτηθούν. Οι νέοι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ με πίστωση της ως τώρα προϋπηρεσίας των αναπληρωτών θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και θα δικαιώσει τους εκπαιδευτικούς.

Ειδάλλως και οι μεν και οι δε θα παραμένουν όμηροι των πολιτικών του εκάστοτε υπουργού και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ακόμα:

•    Τα πραγματικά και ανακοινωθέντα λειτουργικά κενά των ειδικοτήτων μας

•    Την μέχρι και σήμερα, υποστελέχωση σχολικών μονάδων της χώρας

•    Τις μηδενικές μεταθέσεις των τελευταίων ετών            

•    Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, εν μέσω κρίσης

Ζητάμε:

•    Την άμεση πραγματοποίηση της Γ΄ Φάσης αποσπάσεων σε όλα τα εναπομείναντα λειτουργικά κενά και σε κάθε περίπτωση πριν την επόμενη πρόσληψη αναπληρωτών.

•    Γραπτή απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν

Ας μην ξεχνάμε πως οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε απλώς ένας αριθμός μητρώου, αλλά άνθρωποι με πολλούς ρόλους.

Με τιμή και αξιοπρέπεια,

Οι συνυπογράφοντες   28 εκπαιδευτικοί

Ετικέτες: 
Αποσπάσεις

Σχόλια (1)

 
Κυριακίδης Θεόδωρος
29 Σεπ 2017 15:31

Συμφωνώ με τα γραφόμενα στην επιστολή και συνυπογράφω. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως από δω και πέρα. Θα ήθελα αν γίνεται με κάποιους από εσάς να έρθω σε επαφή και για όποιον ενδιαφέρεται να δούμε αν μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτό που έγινε και με άλλο τρόπο. Μπορεί να κάνω λάθος μα θεωρώ πως είναι παράτυπο το να μη μας αποσπά και να γεμίζει τα υπάρχοντα κενά με αναπληρωτές. Και πρέπει να αποτρέψουμε το να ξανασυμβεί. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να βάλω το κινητό μου ή το mail μου εδώ. Έχετε κάποιο τρόπο να επικοινωνήσουμε; Ευχαριστώ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.