Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Τι μας είπε ο υπουργός Παιδείας

Δημοσίευση: 29/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πραγματοποιήθηκε χθες ημέρα Πέμπτη 28/09/2017 η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α με τον Υπουργό Παιδείας κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Η συζήτηση συνεχίστηκε με το διευθυντή Ειδικής Εκπαίδευσης κο Κασσιανό. Στη συνάντηση παρευρέθησαν  ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α κος Παπαευθυμίου, η Αντιπρόεδρος κα Γεωργακάκου, ο Γενικός Γραμματέας κος Κυργιόπουλος, η Ταμίας κα Μαργαρίτη, η Οργανωτική Γραμματέας κα Μπαξεβάνη και ο Ειδικός Γραμματέας κος Αναστασιάδης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αιρετός Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. κος Βασίλης Βούγιας.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό και συνεργατικό κλίμα. Ο κος Υπουργός ενημερώθηκε για αρκετά από τα ζητήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Για το θέμα των μόνιμων διορισμών που αποτελεί πάγιο και κεντρικό αίτημα της Ομοσπονδίας ο κος Υπουργός ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνουν διορισμοί εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους θεσμούς με το πέρας της τρίτης αξιολόγησης. Στη περίπτωση αυτή θα εξεταστεί η διαδικασία και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι διορισμοί, που δεν θα γίνει αποκλειστικά σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει το Α.Σ.Ε.Π. αλλά θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στη μοριοδότηση ο χρόνος προϋπηρεσίας των αναπληρωτών στις εκπαιδευτικές δομές. Θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα αυτό, όπως θα γίνει και επεξεργασία του ενιαίου πίνακα. Στη συνέχεια ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει ουσιαστικά καταλήξει στην εφαρμογή του ενιαίου πίνακα από την επόμενη σχολική χρονιά και ότι δεν εφαρμόστηκε από φέτος λόγω στενών χρονικών περιθωρίων και για να γίνει ομαλά η τοποθέτηση των αναπληρωτών Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, ο κος Κασσιανός περιμένει και την επίσημη τοποθέτηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. για το ζήτημα αυτό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο κος Υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι θα αφορά την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης (Περιφερειακών Διευθυντών & Διευθυντών Εκπαίδευσης) και όχι την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ

Για το ζήτημα της πρόταξης των Σχολικών Ψυχολόγων στους πίνακες των αναπληρωτών που ετέθη από πολλούς συναδέρφους στην Ομοσπονδία ο Υπουργός τόνισε πως η απόφαση που εκδόθηκε από το ΣτΕ υπέρ της πρόταξης των Σχολικών Ψυχολόγων θεωρείται νόμος του κράτους και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο κος Παπαευθυμίου εκ μέρους της Ομοσπονδίας πρότεινε την πρόταξη του βασικού πτυχίου με την πιθανή αυξημένη μοριοδότηση των Σχολικών Ψυχολόγων και την κατάργηση των δύο πινάκων και διαφώνησε έντονα με τον όρο ανειδίκευτοι ψυχολόγοι που χρησιμοποιεί το ΣτΕ στην αιτιολογική του απόφαση για τους συναδέλφους ψυχολόγους του επικουρικού πίνακα.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ

Για το θέμα της κάλυψης των κενών που υπάρχουν στα σχολεία και για τη δεύτερη φάση προσλήψεων, ο κ. Κασσιανός ανέφερε πως το Υπουργείο δεν έχει την ίδια εικόνα για τα κενά με την Ομοσπονδία και πως από προσωπική επικοινωνία που ο ίδιος είχε με τους Περιφερειακούς Δ/ντες δεν έχουν αναφερθεί τόσα κενά, ούτε κάποια ουσιαστική δυσλειτουργία στα ειδικά σχολεία αυτή τη στιγμή, ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν ή να παρεμποδίζεται σημαντικά το έργο τους. Η Ομοσπονδία από την άλλη μεριά τόνισε στο κο Κασσιανό ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1000 κενά, όπως αυτά εδόθησαν στην Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. από τους Αιρετούς των Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. και από τους Περιφερειακούς Συλλόγους. Ο κος Κασσιανός ανέφερε ότι η  δεύτερη φάση των προσλήψεων φαίνεται να τοποθετείται περί τα  τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη, ξεκινώντας με τις παράλληλες στηρίξεις, ενώ θα υπάρχει μια αναμονή για να έχει μια εικόνα το Υπουργείο για το τι ανάγκες θα προκύψουν από τα ολοήμερα ειδικά σχολεία. Μίλησε για 2.500 εναπομείνασες πιστώσεις -συνολικά για την ειδική αγωγή- όπου πάνω από τις μισές θα είναι για την παράλληλη στήριξη και πως αν χρειαστούν επιπλέον πιστώσεις αυτές θα πρέπει να αντληθούν από άλλα προγράμματα. Στη περίπτωση που βρεθούν οι επιπλέον αυτές πιστώσεις δεσμεύτηκε να δοθούν σε προσλήψεις αναπληρωτών Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.

ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Β.Π & ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχετικά με τη θέσπιση καθηκοντολογίου για το Ε.Β.Π. και τους σχολικούς νοσηλευτές στις δομές της Γενικής Εκπαίδευσης ο κος Υπουργός δεσμεύτηκε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα. Στη συνέχεια ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι είναι ζήτημα λίγων ημερών η υπογραφή της εξουσιοδοτικής απόφασης για το καθηκοντολόγιο του Ε.Β.Π. και των Σχολικών Νοσηλευτών που εργάζονται στη Γενική Εκπαίδευση.

Επίσης συζητήθηκε έντονα το θέμα του ωραρίου του Ε.Β.Π. και των Σχολικών Νοσηλευτών όπου διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων με τον κ. Κασσιανό ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το ωράριο που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση θα πρέπει να συνδυάζεται και με τις ανάγκες των μαθητών που υποστηρίζουν. Ο κος Παπαευθυμίου τόνισε ότι ο μαθητής ανήκει στο σχολείο και στον εκπαιδευτικό της τάξης και όχι στο Ε.Β.Π. ή τον Σχολικό Νοσηλευτή που τον υποστηρίζουν, όπως προσπαθούν να το περάσουν κάποιοι διευθυντές και εκπαιδευτικοί. Με την άποψη αυτή συμφώνησε ο κος Κασσιανός και από την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. αναμένεται κάποια διευκρινιστική τοποθέτηση.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π.

Ο κος Υπουργός ήταν ενήμερος για τις αστοχίες και τα λάθη που διαπιστώθηκαν τη φετινή χρονιά σε σχέση με τις συνάφειες των μεταπτυχιακών και το Υπουργείο επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο γι’αυτό το ακανθώδες ζήτημα, όπου θα ζητηθεί και η πρόταση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Στη συνέχεια ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι στις προθέσεις του Υπουργείο είναι η συνδρομή του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τα μεταπτυχιακά του εξωτερικού και των Πανεπιστημίων για τα μεταπτυχιακά που γίνονται στο εσωτερικό. Τέλος, ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι για τα λάθη εις βάρος συναδέρφων που επισημάνθηκαν τη φετινή χρονιά δε μπορεί να αλλάξει κάτι, μιας και δε μπορούν να εκδοθούν αποφάσεις εκ των υστέρων και ότι δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο εκδίκασης των ενστάσεων επί της συνάφειας των μεταπτυχιακών, παρά μόνο η προσφυγή σε διοικητικά δικαστήρια. Ο κος Παπαευθυμίου αναφέρθηκε στα πολλά έγγραφα αιτήματα που έχει δεχθεί η Ομοσπονδία από τα μέλη της για το ζήτημα αυτό και ζήτησε να προβλεφθεί μια νέα, αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία χορήγησης της συνάφειας των μεταπτυχιακών, όπου θα δίνεται συνάφεια στο αντικείμενο απασχόλησης,  εφόσον στο αντικείμενο συμπεριλαμβάνεται η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.  Ο κος Κασσιανός δεσμεύτηκε να γίνει μια νέα συνάντηση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ζήτημα των μεταπτυχιακών των αναπληρωτών Ε.Ε.Π.
    
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Ε.Β.Π.

Για το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας ο κος Κασσιανός αναφέρθηκε σε μια επερχόμενη ανασύσταση των κλάδων Ε.Ε.Π., ώστε να θεωρούνται όλοι Π.Ε. και μέσα σε αυτή τη διαδικασία να γίνει και το Ε.Β.Π. κλάδος του Ε.Ε.Π. κατηγορίας Τ.Ε. Υπάρχει μια συνολικότερη συζήτηση για το τι θεωρείται παιδαγωγική επάρκεια και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Ο κος Κασσιανός ήταν θετικός στην εξακτίνωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων που χορηγούν παιδαγωγική επάρκεια, ώστε να μην επιβαρύνονται οι συνάδερφοι με μετακινήσεις και πρόσθετο οικονομικό βάρος.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ  Ε.Δ.Ε.Α.Υ.

Όσον αφορά το θέμα των οδοιπορικών για τους συναδέλφους που εργάζονται στις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., ο κ. Κασσιανός μας ανέφερε πως σκοπεύουν να εντάξουν τις ώρες αυτές ως συμπλήρωση ωραρίου, ώστε να θεωρείται εργάσιμος χρόνος και οι συνάδελφοι να πληρώνονται για αυτές τις ώρες. Έχει υποβληθεί ήδη το σχετικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το θέμα αυτό φαίνεται να βαίνει προς οριστική διευθέτηση.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Ε.Ε.Π. & ΤΟΥ Ε.Β.Π. ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι η μεταφορά μας στη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού είναι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίζονται τα αιτήματά μας σε διοικητικό επίπεδο και ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Δ.Σ. κατέθεσε την έντονη αντίρρησή για την μετακίνηση αυτή, διότι έτσι θα χαθεί η άμεση συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση που είναι η Δ/νση Ειδικής Αγωγής, η οποία διασφαλίζει το ενιαίο των θέσεων, αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό των δομών της εκπαίδευσης και τον διακριτό ρόλο του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.
Επίσης από την πλευρά της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. τονίστηκε η αντίρρησή της στην επικείμενη ακύρωση της αρμοδιότητας του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. που αφορά την επιλογή προϊσταμένων Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ Ε.Ε.Π. ΣΕ Ε.Δ.Ε.Α.Υ.

Από την πλευρά της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ζητήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στους μονίμους Ε.Ε.Π., να αποσπώνται με αίτησή τους στις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., αίτημα με το οποίο συμφώνησε ο κος Κασσιανός.

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ Ε.Ε.Π. &  Ε.Β.Π.

Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια έχουν «παγώσει» οι μετατάξεις του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., προς άλλους κλάδους της εκπαίδευσης  ή τη δημόσια διοίκηση, αλλά για το θέμα αυτό δεν πήραμε σαφή απάντηση και θα το θέσουμε εκ νέου σε επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό ή το Διευθυντή της Ειδικής Εκπαίδευσης.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 1/2003 ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Επισημάνθηκε στην πολιτική ηγεσία η καθυστέρηση  τροποποίησης του Π.Δ. 1/2003 και ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε μπροστά στη δυσκολία της εκλογής των αιρετών εκπροσώπων από το σύνολο των εκλογέων. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους του Ε.Β.Π. στα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., να απαλλάσσονται των καθηκόντων κατ΄ αντιστοιχία με τα τακτικά μέλη των συμβουλίων,  ώστε να έχουν χρόνο και να ενημερώνονται, αλλά και να ενημερώνουν τους συναδέλφους για θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Ο κος Κασσιανός ήταν θετικός εν πρώτης με το αίτημα, αλλά αυτό προϋποθέτει  συγκεκριμένη ρύθμιση που θα το δούμε σε επόμενο χρόνο.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Ε.Ε.Π. / ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.

Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. επεσήμανε τόσο στον κο Υπουργό όσο στον κο Κασσιανό το αίτημά της για τη συνεχή και ουσιαστική επιμόρφωση των μελών της, προκειμένου η υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε στην εξέταση αυτού του αιτήματος και στην υποβολή συγκεκριμένης πρότασης.
Κλείνοντας την ανακοίνωσή μας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση εντός δύο μηνών, όπου θα εκτιμηθεί η πορεία και η επίλυση των θεμάτων που ετέθησαν από το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.

    

 

Ετικέτες: 
ΠΟΣΕΠΕΕΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ