ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το Άγιον Όρος ζητά απόσυρση των Φακέλων Μαθήματος και επαναφορά των παλιών βιβλίων για τα Θρησκευτικά

Το μάθημα το οποίο εντέχνως θα ενσταλάζει στις ψυχές των την ιδέα ότι “όλες οι θρησκείες είναι λίγο πολύ το ίδιο” και εν τέλει θα τους οδηγεί στον αγνωστικισμό και την αθεΐα.
Δημοσίευση: 05/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την απόσυρση των Φακέλων Μαθήματος και επαναφορά των παλιών βιβλίων για τα Θρησκευτικά, ζητά  η Κοινότητα του Αγίου Ορους με επιστολή προς τον  υπουργό Παιδείας και στους Βουλευτές, διότι όπως τονίζει:

Α. Οι ορθόδοξοι μαθητές με τους φακέλους μαθήματος που τους διανεμήθηκαν θα διδάσκονται ένα πανθρησκειακό  μάθημα το οποίο εντέχνως θα ενσταλάζει στις ψυχές  των την ιδέα ότι “όλες οι θρησκείες είναι λίγο πολύ το ίδιο” και εν τέλει θα τους οδηγεί στον αγνωστικισμό  και την αθεΐα.

Β. Μάλιστα οι παραπάνω υποχρέωση ισχύει μόνο για τους πλειοψηφούντες ορθοδόξους μαθητές, ενώ οι μειοψηφούντες ετερόδοξοι και ετερόθρησκοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται ομολογιακό μάθημα , σύμφωνα με την πίστη τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

Σχόλια (10)

 
Δ. Ε.
19 Δεκ 2017 23:22

Συμφωνώ με την εγκύκλιο του Αγίου Όρους.
Το πολυθρησκειακό (και εκ τούτο μάθημα απομάκρυνσης εξ απαλών ονύχων αυτό που είναι οι γονείς τους, από αυτό που η Ελλάδα είναι, ωσάν τα τραγικά παιδιά πού γίναν άθελά τους γενίτσαροι, καθώς τα πήραν από την αγκαλιά της μητέρας τους), οδηγεί στο να χάσουν τα παιδιά το δρόμο τους.

 
mp
09 Οκτ 2017 21:52

Συμφωνώ. Επισυνάπτω την επιστολή με την οποία επέστρεψα τα βιβλία των παιδιών. Δύο σκέψεις ακόμα:
1. H Ιερά Σύνοδος τα γνώριζε όλα και τα συνυπέγραψε όλα.
2. Σιγή επικρατεί σχεδόν παντού. Αναζητώ φλογερό ποιμένα και δεν βλέπω ούτε ακούω. Όχι επαναστάτη, όχι μάρτυρα. Καθοδηγητή του λογικού ποιμνίου μα δεν υπάρχει. Σιγή παντού. Όλοι το βλέπεται και σχεδόν κανένας δεν το λέει... Θα ακολουθήσω την φωνή μέσα μου και ας είμαι μόνος στον κόσμο. Είμαι ένας απλός άνθρωπος με φόβο Κυρίου.
Τώρα που κάποιοι απλοί άνθρωποι άρχισαν να μιλούν και να επιστρέφουν τα βλάσφημα βιβλία τώρα ξαφνικά άρχισαν κάποιοι να κάνουν τους μπροστάρηδες. Ντροπή αλλά στο κάτω κάτω τι με νοιάζει. Το θέλημα του Κυρίου είναι ανεμπόδιστο.

ΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80
ΔΙΑ της Διευθύνσεως του Δημοτικού Σχολείου ...............

ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΦΑΚΕΛΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

m.p, κάτοικος Δήμου .................., οδός ............ (Τηλ επικ: ........................ .

Γονέας των μαθητών Β. και Π.
που φοιτούν στην 3η και 5η τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου ................

Κύριοι,

Είμαι ορθόδοξος χριστιανός, όπως και τα παιδιά μου, τα στοιχεία των οποίων αναγράφω παραπάνω.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 16 παρ.2, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και το νόμο 1566/1985, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέχει παιδεία σύμφωνη με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ελλήνων πολιτών και ειδικά για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς μαθητές να φροντίζει ώστε, όπως επί λέξει ορίζεται "Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία, να εμπνέονται από αγάπη προς τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση και να διακατέχονται από πίστη προς την πατρίδα και τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνείδησης είναι απαραβίαστη."
Παρά την ύπαρξη αυτής της Ελληνικής και Διεθνούς Νομοθεσίας και πλήθους σχετικών αποφάσεων Ανωτάτων Δικαστηρίων, τα παιδιά μου που φοιτούν στο παραπάνω σχολείο έλαβαν τα έντυπα υλικά ( φάκελοι - βιβλία ) για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, που φέρουν την ονομασία «Φάκελος Μαθητή».

Αφού μελέτησα το υλικό των φακέλων μαθητή, της 3ης και 5ης τάξης Δημοτικού αντίστοιχα, τα οποία είδαν και τα παιδιά μου, σας δηλώνω ότι :

ΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ

Τους παραπάνω «Φάκελους Μαθητή» του μαθήματος των Θρησκευτικών της 3ης και 5ης τάξης Δημοτικού Σχολείου, που φέρουν τη μορφή σχολικού βιβλίου, για τους παρακάτω νομίμους και αληθινούς λόγους :

./.
-2-

1. Οι παραπάνω «Φάκελοι Μαθητή» περιέχουν εντέχνως, διάχυτα κατανεμημένο υλικό από διδασκαλίες πολλών θρησκειών και ιδεολογιών, και επιφέρουν σύγχυση στη Ορθόδοξη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου την οποία, εκ του Συντάγματος, είστε υποχρεωμένοι να τους παρέχετε.

2. Ο αντιπαιδαγωγικός τρόπος που παρουσιάζεται το άνω υλικό επιφέρει παιδαγωγική και γνωσιολογική σύγχυση στα παιδιά, διότι δεν εμβαθύνει και δεν εμπνέει προς την Ορθόδοξη πίστη τους κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

3. Ανατρέπεται ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών και το μάθημα προσλαμβάνει, σαφώς αντίθετα με τις επιταγές του Συντάγματος, Θρησκειολογικό χαρακτήρα.

4. Ειδικότερα οι εικόνες των φακέλων, είναι βλάσφημες και αντιχριστιανικές καρικατούρες, βγαλμένες ενδεχομένως από ιδιωτικές αθεϊστικές συλλογές. Ουδεμία σχέση έχουν με την ορθόδοξη χριστιανική αγιογραφία ή βυζαντινή ακόμα και ρωμαιοκαθολική δυτική ζωγραφική.

5. Παρουσιάζονται μονόπλευρα άλλες θρησκείες ή θρησκευτικές ομάδες, αποκρύπτοντας επιμελημένα διδασκαλίες τους που ωθούν σε φανατισμό, ρατσισμό και μίσος και έρχονται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και τον πολιτισμό μας.

6. Σε κάθε περίπτωση δεν ανέχομαι την άνιση μεταχείρισή μου ως ορθοδόξου χριστιανού σε σχέση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα όπως των Μουσουλμάνων, Καθολικών και Ιουδαίων Ελλήνων Πολιτών που έχουν την ευχέρεια βάσει του άρθ. 68 του Ν. 4235/2014 και του άρθ. 55 Ν. 4386/2016 να επιλέγουν τα διδακτικά τους εγχειρίδια για την ομολογιακή διδασκαλία της θρησκείας τους στα Ελληνικά Δημόσια Σχολεία ενώ εγώ, που ανήκω στην θρησκευτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, να μην έχω τέτοια επιλογή για ομολογιακό μάθημα θρησκευτικών. Η άδικη αυτή μεταχείρισή μου καταφανώς αντίκειται στην Συνταγματική Αρχή της Ισότητας και της Ανεξιθρησκείας, που εσείς παραβιάζετε. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ρητά ορίζει ότι κάθε κράτος οφείλει να παρέχει στους μαθητές του Παιδεία σύμφωνη με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων τους, και βάση αυτής ασκώ την παρούσα Δήλωση .

./.

-3-

Για τους λόγους αυτούς και με τη με την ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου,

ΑΙΤΟΥΜΑΙ

τα τέκνα των οποίων ασκώ την κηδεμονία να διδάσκονται για το τρέχον σχολικό έτος και στο εξής το μάθημα των Θρησκευτικών όπως το Σύνταγμα, οι Διεθνείς Συνθήκες και ο νόμος ορίζει, δηλαδή με Ορθόδοξη ομολογιακή κατεύθυνση.. Σε καμία περίπτωση δεν συναινώ να αποτελέσουν οι Φάκελοι Μαθητή μέσο αξιολόγησης των παιδιών μου.

09 Οκτ 2017
Ο κηδεμόνας

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
06 Οκτ 2017 17:13

ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ. ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ!! ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ.....ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ!

 
ilias
06 Οκτ 2017 08:51

" οι μειοψηφούντες ετερόδοξοι και ετερόθρησκοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται ομολογιακό μάθημα".
Αυτό δεν ισχύει. Μόνο σε συγκεκριμένα σχολεία (των Κυκλάδων και της Θράκης και ίσως των Δωδεκανήσων, όπου πλειοψηφούν οι αλλόδοξοι μαθητές) μπορεί να γίνει επιλογή του διδάσκοντα από τις αντίστοιχες θρησκευτικές αρχές.

 
Θοδωρής
06 Οκτ 2017 01:00

Να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πρώτα και μετά το συζητάμε...

 
Παναγιώτης
05 Οκτ 2017 23:27

Μπράβο στους πατέρες του Αγίου Όρους! Ως εδώ με την υποκρισία του υπουργείου και της κυβέρνησης! Ο ελληνισμός, εκτός από ανοχή, έχει και χαρακτήρα, ο οποίος προσβάλλεται βάναυσα από τους διαβάτες της εξουσίας! Οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη συγκαλυμμένη αλλά σαφέστατη προπαγάνδα!

 
Alex
05 Οκτ 2017 22:36

Θεσμικά το Άγιον Όρος δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία!

 
ΜΑΚ
05 Οκτ 2017 22:23

Αναμενόμενο μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας 12 ελληνικών Ιερών Μονών και τριών σλαβικών να μην προσκαλέσουν τον Πρωθυπουργό στο Άγιο όρος και έτσι να ματαιωθεί εκεί και η επίσκεψη του Πατριάρχη.Πάντως στη β.παράγραφο για τους ετερόδοξους και ετερόθρησκους έχουν απόλυτο δίκαιο.Καταπατείται κάθε έννοια ισότητας.Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και διάφορα άλλα αρχίζει να "μυρίζει "εκλογές πριν από το φθινόπωρο του 2018.Ας υπογράψει πρώτα ο κ.Τσίπρας 17 Οκτωβρίου την παραμονή της βάσης της Σούδας για άλλα 5 χρόνια ,ας τελειώσει με τον ένα ή άλλο τρόπο η 3η αξιολόγηση και μετά

 
Στράτος
05 Οκτ 2017 21:12

Με τόσες διαμαρτυρίες γονέων, με τις επιστροφές των βιβλίων/φακέλων, με τόσες δημόσιες δηλώσεις Μητροπολιτών και τώρα και την επίσημη θέση της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους εναντίον των Φακέλων Μαθήματος για τα Θρησκευτικά που στάλθηκαν φέτος στα σχολεία, κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν ακούει τι γίνεται. Πολύ περισσότερο ο κ. Γαβρόγλου οφείλει επιτέλους σοβαρά να εξετάσει το θέμα.

Ο κύριος υπεύθυνος του έργου της αλλαγής του χαρακτήρα και των βιβλίων Θρησκευτικών, πρώην Σύμβουλος του ΙΕΠ και Θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου πληροφορούμαι ότι έχει πλέον φύγει από το ΙΕΠ και εξελέγη καθηγητής (επίκουρος νομίζω) στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πλέον το Υπουργείο αφήνει το ζήτημα των Θρησκευτικών ως έχει επειδή ο κύριος γνώστης του θέματος εντός του ΙΕΠ δεν κατέχει πλέον τη θέση αυτή.

Το αίτημα του Αγίου Όρους για απόσυρση των Φακέλων Μαθήματος είναι ορθό, εάν μάλιστα το Υπουργείο δεν θέλει να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και για το ζήτημα αυτό. Εκκρεμεί μαθαίνω απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, γονείς έχουν ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις και οδεύουν προς Διοικητικά Δικαστήρια και σήμερα μαθαίνω ότι ξεκινά προσπάθεια και για νέα προσφυγή στο ΣτΕ αυτή τη φορά από γονείς (και κάποιους ιερείς -γονείς).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.