Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Η Αλβανία αρνήθηκε να συζητήσει με την Ελλάδα τα προβληματικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας

Η διατήρηση αυτού του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος των βιβλίων «Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», δυστυχώς, μας δείχνει ότι ακόμα το αλβανικό κράτος είναι εγκλωβισμένο
Δημοσίευση: 06/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παρά την επιδίωξή μας, η αλβανική πλευρά δεν αποδέχθηκε στη  συνεδρίαση  της Μεικτής Επιτροπής, τον περασμένο Φεβρουάριο,  να συζητηθούν τα προβληματικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης   του Η΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή   των Ανεξαρτήτων Ελλήνων  Δ.Καμμένου , σχετικά με το βιβλίο Γεωγραφίας που διδάσκεται στην Αλβανία, και υπογράμμισε τα εξής:

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Ωστόσο, στα πρακτικά αυτής της Επιτροπής καταγράφηκε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αυτή είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους. Δεν έγινε λόγω των εκλογών που είχαν και με ευθύνη της αλβανικής πλευράς.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ UNESCO Η ΑΛΒΑΝΙΑ: Η Αλβανία είναι μέλος της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η εκπαιδευτική, όμως, πολιτική, την οποία ακολουθεί εδώ δεν συνάδει με τις βασικές αξίες, δηλαδή την ανεκτικότητα, την αμοιβαία κατανόηση και την αποφυγή αναπαραγωγής αρνητικών στερεοτύπων. Αυτά δεν αποτυπώνονται στα σχολικά τους εγχειρίδια.

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η διατήρηση αυτού του απαράδεκτου και προσβλητικού για τη χώρα μας τμήματος των βιβλίων «Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», δυστυχώς, μας δείχνει ότι ακόμα το αλβανικό κράτος είναι εγκλωβισμένο, κύριε Βουλευτά, σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, που είναι επιζήμιες πρώτα από όλα για την ίδια την Αλβανία.

ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: Τους έχουμε καταστήσει με σαφή και επιτακτικό τρόπο ότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό. 

Η πρωτολογία του  Δ. Καμμένου

Έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, το οποίο γνωρίζετε και γνωρίζω προσωπικά και την προσωπική ευαισθησία, αλλά και την ευαισθησία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά σε σχετικά ζητήματα.

Για τα Πρακτικά να πούμε ότι τα βιβλία της 9ης και 12ης τάξης στο σχολείο στην Αλβανία συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο «Αλβανικές περιοχές της Ελλάδος». Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται ως περιοχές της «Τσαμουριάς» από το διαμοίρασμα της Βορείου Ηπείρου το 2014, περιοχές όπως είναι η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα, ολόκληρη η Ήπειρος, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Ηγουμενίτσα. Δηλαδή, έχουν εκεί και φωτογραφίες του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, οι οποίες παρουσιάζονται ως αλβανικές περιοχές.

Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία μεταξύ των Υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας, βλέπουμε ότι οι Αλβανοί επιμένουν.

Ως δείγμα καλής θέλησης εμείς, βέβαια και το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας –και ορθώς- έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση της γείτονος χώρας και να σημειώσω εδώ ότι έχουμε και έναν επιχειρούμενο ξεριζωμό των Ελλήνων και της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Με αυτό το σύντομο ιστορικό –γνωρίζετε το θέμα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ- ερωτάσθε πώς προτίθεστε να απαντήσετε στην επίμονη μη συμμόρφωση της συμφωνίας της Αλβανίας; Με τι τρόπους σκοπεύετε να πάψετε την εθνικιστική αλαζονεία των Τιράνων έναντι των ελληνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων; Θα ζητήσετε απόσυρση του εν λόγω βιβλίου;

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε, για να διασφαλίσετε την ιστορική ακεραιότητα της χώρας μας τόσο απέναντι στις ελληνικές μειονότητες της Αλβανίας όσο και γενικότερα απέναντι στο έθνος;

Και τέλος, δεδομένης της πορείας –και είναι σημαντικό αυτό, θα το συζητήσουμε δηλαδή και στη δευτερολογία μας- της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτίθεστε να προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποκατάσταση των προκλήσεων;
 

 

Σχόλια (1)

 
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ
06 Οκτ 2017 15:55

Γιατί να δεχτούν;έλληνες είναι να λένε πάντα ναι;Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Αλβανία είαναι 80 εκατ υπονοώντας ότι είναι ίδιος λαός.το ίδιο είπε και ο ερτογκάν και όλοι οι τρούρκοι αξιωματούχοι.Οι αλβανοί αξιωματικοί εκπαιδεύονται και σπουδάζουν στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές.Τους έδωσαν την υποθαλλάσια βάση υποβρυχίων στο Δυράχιο και άλλες δυο.Τους κατασκευάζουν και τρίτο στρατιωτικό αεροδρόμιο.Στο δυράχιο ναυλοχούν τουρκικά πολεμικά.Αυτήν την εβδομάδα δε η Ιταλία τους έδωσε μια πλήρη ταξιαρχία τεθωρακισμ,ενων δωρεάν.Έχουν πλάτες.Η συμμαχία Τουρκίας-Αλβανίας στοχεύει εμάς.Ταυτόχρονα το 1/4 της αλβανικής οικονομίας βασίζεται στο συνάλλαγμα που στέλνεται αποό την Ελλάδα που σημειωτέον κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα,όπως και των άλλων μεταναστών, δεν φορολογείται στην ελλάδα και η ΤτΕ το υπολογίζει σε 20 δισ από το 1991,Αισθάνονται δυνατοί και με πλάτες και δεν θα υποχωρήσουν.Αντίθετα θα αυξήσουν την ένταση μα συνεχείς διεκδικήσεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean