ΕΛΜΕ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ: «Μείωση τμημάτων στο 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής»

06/10/2017

Άκουσε το άρθρο

Ως ΕΛΜΕ Ροδόπης παρακολουθούμε με οργή και αγανάκτηση την επίμονη και αδικαιολόγητα πείσμονα προσπάθεια που καταβάλλεται προσφάτως να μειωθούν έτι περαιτέρω τα τμήματα διδασκαλίας στις σχολικές μονάδες του νομού μας και να στοιβαχτούν οι μαθητές μας σε τμήματα των 29 και 30 μαθητών.

Τελευταίο θύμα της προσπάθειας να εξασφαλιστούν πάση θυσία πόροι και εκπαιδευτικό προσωπικό είναι το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο φοιτούν 125 μαθητές Α τάξης, οι οποίοι αρχικά κατανεμήθηκαν σε 6 τμήματα. Όμως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης απαιτεί να κατανεμηθούν σε 5 τμήματα των 25 ατόμων. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, επειδή τίθεται το ζήτημα της επιλογής της β’ ξένης γλώσσας. Από τους 125 μαθητές οι 38 δήλωσαν ως β ξένη γλώσσα τα Γαλλικά και οι υπόλοιποι 87 τα Γερμανικά. Εάν τα τμήματα μειωθούν από 6 σε 5 ανακύπτουν τα εξής προβλήματα:

Περίπτωση 1η : Παραμένουν τα 2 τμήματα Γαλλικών με 38 μαθητές συνολικά. Τότε απομένουν 87 μαθητές που θα κατανεμηθούν σε 3 τμήματα των 29 μαθητών έκαστο. Για να έχει όμως ένα τμήμα με 29 μαθητές, δηλ. 27+10%, (στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό θα πρέπει να γίνει για 3 τμήματα), θα πρέπει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, οι οποίοι θα αναφέρονται στη σχετική απόφαση της ΔΔΕ. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το μαθητικό δυναμικό του 3ου Γυμνασίου  συνδυάζει χριστιανούς, μουσουλμάνους, Ρομά (οι δύο τελευταίες ομάδες αποτελούν το 25% του συνόλου), παλιννοστούντες μαθητές και παιδιά που στελεχώνουν Τμήματα Ένταξης (κάποια από τα οποία αποτελούν αρκετά βαριές περιπτώσεις) και παιδιά που χρήζουν Παράλληλης Στήριξης.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την προαναφερθείσα σύνθεση του μαθητικού δυναμικού γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι οι εξαιρετικοί λόγοι πράγματι υπάρχουν, αλλά συντείνουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή του επιμερισμού των μαθητών σε περισσότερα τμήματα.

Περίπτωση 2η : Τα 2 τμήματα Γαλλικών (38  μαθητών) συγχωνεύονται σε 1 τμήμα των 30 μαθητών (27+10%). Και πάλι θα πρέπει να υπάρξει αιτιολόγηση των εξαιρετικών λόγων που επέβαλλαν μια τέτοια απόφαση. Συγχρόνως, 8 μαθητές θα πρέπει να αλλάξουν υποχρεωτικά τη β΄ ξένη γλώσσα σε Γερμανικά. Μετά από βολιδοσκόπηση των προθέσεων των μαθητών και των γονέων τους, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν εθελοντές που να επιθυμούν να ενταχτούν στα τμήματα Γερμανικών. Οπότε θα πρέπει να λάβει χώρα η άκρως αντιπαιδαγωγική λύση της κλήρωσης. Την περίπτωση αυτή όμως την απορρίπτουν ασυζητητί και κατηγορηματικά οι γονείς όλων των παιδιών. Συνεπώς τα τμήματα θα πρέπει να παραμείνουν 6.

Όλα αυτά με την εποπτεία και τις εντολές του κ. Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αν.Μακεδονίας-Θράκης.

Ως ΕΛΜΕ Ροδόπης θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και, εφόσον χρειαστεί, και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να σταματήσει η πρακτική να αντιμετωπίζονται οι μαθητές μας ως σταβλισμένα ζώα σε τάξεις των 29-30 παιδιών.

 Με Τιμή και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ροδόπης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ