Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής νομοθετείται…

Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής,
Αναπληρωτής Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Αθήνας
Τον επόμενο μήνα, το Νοέμβριο 2017, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως μετεξέλιξη του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, αναμένεται να είναι μια νομοθετημένη πραγματικότητα, όπου και η συναινετική στάση των κομμάτων της Βουλής θα προσδώσει την εμπέδωση της θέλησής τους για πραγματική ακαδημαϊκή πρόοδο και επισήμως να λειτουργήσει από 1ης Ιανουαρίου 2018.
Η «εμβληματική» εξαγγελία-πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού (9 Μαΐου 2017), χάρη στις άοκνες και συνεχείς καθοδηγητικές προσπάθειες του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Γιώργου Αγγελόπουλου του ίδιου Υπουργείου, τη σύμφωνη γνώμη των Συγκλήτων και των δυο Ιδρυμάτων και με τη συνεργατική κινητοποίηση και εμπλοκή δεκάδων ακαδημαϊκών συναδέλφων υλοποιείται σε χρόνο περίπου 6 μηνών.
Χρόνος που, από πρώτη άποψη, μπορεί να φανεί ως μικρός, αλλά ο οποίος καταγράφει εξαιρετικά εντατική και ιδιαίτερα επιμελημένη και υψηλών διεθνών ακαδημαϊκών προδιαγραφών συστηματική προεργασία ανάδειξης του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα εγχειρήματος στην ανώτατη εκπαίδευση.
Προεργασία, όπου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ως πρόχειρη και χωρίς έντονο επικοινωνιακό και ενημερωτικό υπόβαθρο.
Άξονες που έχουν υιοθετηθεί και από τα δύο Ιδρύματα είναι:
- το επιστημονικά δόκιμο των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου,
- η υποστήριξη των νέων τμημάτων από το υπάρχον εκπαιδευτικό κλπ. προσωπικό μέσα σε πλαίσιο απρόσκοπτης ένταξης και κατά βούληση μετακίνησης του προσωπικού,
- η διευκόλυνση ένταξης των υφιστάμενων φοιτητών στα νέα τμήματα, και
- η ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία.
Το νέο Πανεπιστήμιο, το δεύτερο σε μέγεθος μετά το ΕΚΠΑ στην Αττική ΑΕΙ, διαθέτοντας ισχυρό τεχνολογικό χαρακτήρα και αξιολογικές περγαμηνές, με περίπου 35.000 φοιτητές, 600 μέλη ΔΕΠ, 400 διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και δεκάδες λοιπό υποστηρικτικό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας προσωπικό και με εκατοντάδες υπογεγραμμένα πρωτόκολλα διεθνούς συνεργασίας, αναμένεται να συμβάλει και καθοριστικά στην αλλαγή της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αττικής και της επιθυμητής βιώσιμης ανάπτυξης με υπερτοπικά αποτελέσματα.
Για το λόγο αυτό, υπάρχει πρόνοια της πολιτείας για το νέο Πανεπιστήμιο να υπάρξει «προικοδότηση» με νέες θέσεις ΔΕΠ και έξτρα χρηματοδότηση.
Τα προγράμματα των προπτυχιακών σπουδών, που προτείνονται, αναφέρονται σε σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, όπου επιφέρουν ικανά μαθησιακά αποτελέσματα και ανάλογα επαγγελματικά προσόντα, τα οποία θωρακίζουν τις προοπτικές τόσο των φοιτητών, όσο και του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.
Η αναδιάταξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και οι δυνατότητες εκπόνησης διδακτορικών διατριβών στο νέο Πανεπιστήμιο αναμένεται να βελτιώσουν και το περιεχόμενο αλλά και την ποιότητα των προπτυχιακών σπουδών αφού η αναπαραγωγή της γνώσης θα αντικατασταθεί από την προαγωγή της, που θα βασίζεται και σε ενδογενή έρευνα.
Έτσι, η πληροφορία θα μετατραπεί σε χρήσιμη και αποτελεσματική γνώση.
Ακόμη, η προσέλκυση ικανών υποψηφίων διδακτόρων στο νέο Πανεπιστήμιο θα αναμοχλεύσει θετικά το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό και θα προσδώσει και την αναγκαία αναζωογόνηση και επιστημονική συνέχεια.
Από ορισμένους συναδέλφους διατυπώνονται «φοβίες» για τη μετεξέλιξη στο νέο Πανεπιστήμιο, που ατομικά είναι δικαιολογημένες αφού πρόκειται για σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στο «άγνωστο».
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένη η εγγύηση της πολιτείας για τη διασφάλιση των υφιστάμενων εργασιακών συμφερόντων όλων μέχρι την αφυπηρέτηση.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των συμφερόντων των φοιτητών και των αποφοίτων.
Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ακαδημαϊκά (αλλά και λογικά) αποδεκτό, είναι οι απόψεις που μεμονωμένα εκφέρονται και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν φοιτητές ότι η μετεξέλιξη στο νέο Πανεπιστήμιο επιφέρει «υποβάθμιση».
Το αντίθετο ισχύει και το πλήρωμα του χρόνου θα το δείξει.
Σημασία έχει να είσαι συμμέτοχος και πρωταγωνιστής και όχι παρατηρητής…
Άλλωστε, η ενδεχόμενη επιθυμία υφιστάμενων τμημάτων και των δυο σημερινών ΤΕΙ μπορεί να παραμείνει ως έχει υπό την «ομπρέλα» διοίκησης ενός όμορου ΤΕΙ.
Η πολιτεία θα μεριμνήσει γι΄αυτό.
Όπως σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, όπου συγκεράζεται η δημοκρατική διαβούλευση, με εμπλεκόμενους πολυποίκιλων χαρακτηριστικών για τη συνδιαμόρφωση ενιαίου ακαδημαϊκού στόχου και με ορισμένους τους διαθέσιμους πόρους, αστοχίες είναι αναμενόμενες και το αποτέλεσμα μπορεί – και πρέπει - να βελτιωθεί στην πορεία του χρόνου.
Το νέο Πανεπιστήμιο είναι και πρόκριμα της μετεξέλιξης και των λοιπών ΤΕΙ της χώρας, η οποία και ήδη έχει δρομολογηθεί.
Και όπως έχω ξαναπεί, η σύνδεση παρελθόντος και παρόντος δημιουργεί το ασφαλές μέλλον, που το εγγυάται ηγεσία που είναι σε θέση να καθοδηγήσει και να το δημιουργήσει.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Στη Βουλή η διάταξη "Κεραμέως" για την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής στο Δημοκρι...
- Ρυθμίσεις για τη συμμετοχή πανεπιστημιακών στη διοίκηση φορέων του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Ελεύθερο υλικό Μαθηματικών Λυκείου
- ΙΚΥ: Ψευδείς και δυσφημιστικές οι καταγγελίες της παραιτηθείσας Γενικής Διευθύντριας Μ. Φουντοπούλου
- Απίστευτο: Δημοσίευσαν Προγράμματα Σπουδών σε ΦΕΚ την Παρασκευή για να εφαρμοστούν το σχ. έτος 2022-2023, το οποίο λήγ...
- Διάταξη για τους τίτλους σπουδών (e-Diplomas)
- Ρυθμίσεις για τον ΔΟΑΤΑΠ
- Διάταξη για τη στελέχωση και λειτουργία του παιδικού σταθμού του υπ.Παιδείας
- Τα "βρόντηξε" η Μ. Φουντοπούλου από το ΙΚΥ, καταγγέλλοντας μη νόμιμες διαδικασίες
- Οριστικά Ιούλιο αναλαμβάνουν υπηρεσία οι νέοι Διευθυντές Σχολείων
Σχόλια (24)
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ , που στην ουσία μπορούσαν να μπουν μόνο σε ΤΕΙ και πολλοί στοχευαν στα ΤΕΙ Αθηνας μιας και βρισκόταν πολλές ειδικότητες. Τι γίνεται με αυτούς τους μαθητές;
@Solwn
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα περισσότερα ΤΕΙ της Ελλάδας λάβανε πολύ καλές έως άριστες αξιολογήσεις. Aυτό και μόνο λέει πολλά.
Ο πρύτανης του Αλεξανδρείου ΤΕΙ θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει εδώ και λίγο καιρό σε σύσταση επιτροπής για την ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του ιδρύματος και μετεξέλιξη του σε Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
@ ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΚΑΙ εγώ μαζί σου παρακολουθώ εξελίξεις. ευελπιστώ πως θα έχουμε καλές εξελίξεις , για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΑΕΙ ΤΤ.
@ Solwn
Παρακολουθώ την ειδησεογραφία για την ανώτατη εκπαίδευση και γενικώς γράφω σχόλια. Θα ήθελα όμως πολύ κάποιος να ενημερώσει, εφόσον γνωρίζει από έγκυρες πηγές, για τα σχέδια που υπάρχουν για την αντιστοίχηση πτυχίων από ΤΕΙ τα οποία θα μετατραπούν σε πανεπιστήμια.
@ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Συμφωνώ ότι όλα τα ΑΕΙ ΤΤ είναι πανεπιστήμια καθώς Αυτό έχει ξεκαθαρίσει από την συνθήκη της μπολονια και από αξιολογήσεις των ιδρυμάτων.Με αυτό συμφωνεί τουλάχιστον όποιος έχει διαβάσει αξιολογήσεις των ιδρυμάτων.
Φυσικά και δεν είναι τυχαίο ότι θα μετονομαστουν ΠΔΑ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ο πρύτανης του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ είχε εξαγγείλει πως «Την ημέρα που θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας ως Πανεπιστήμιο, θα δώσουμε στο υπουργείο Παιδείας τα διετή προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάζει»." Το διάβασες και έγραψες σχόλιο και στην ιστοσελίδα που αναφερεται αυτή η δήλωση του πρύτανη. σωστό η Όχι?
Εγώ θέλω να πω ,πως τα δύο ΑΕΙ ΤΤ που είναι στην Αθήνα Ήταν Αυτά που εκμεταλλεύτηκαν τις αξιολογήσεις τους (άριστες! :) ) αλλά και ότι βρίσκονται κεντρικά στην χώρα όπου θα ηταν η ιδανικη περίπτωση να Πανεπιστημιοποιηθουν για να ξεκινήσει το "Ντομινο" και στα υπόλοιπα ΑΕΙ Τ.Τ. . Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το 2013 Το ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά , είχε το ίδιο αλλάξει τον τίτλο του από Τει Πειραιά σε ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στα περισσότερα ΤΕΙ λες και νόμιζε ότι ήταν ο βασιλιάς και ότι ήθελε να αχνοφαινεται σαν ΑΕΙ(που για τους περισσότερους ΑΕΙ ειναι πανεπιστημιο λανθασμενα) και όχι σαν ΤΕΙ. Ενώ ουσιαστικά ΑΕΙ είναι.ΕΙΔΙΚΑ το ΤΕΙ Πειραιά ανέκαθεν είχε την ταση να χρησιμοποιεί την λέξη Πανεπιστήμιο , είτε εφαρμοσμένων Επιστημών είτε Μέχρι και κανονικό Πανεπιστήμιο.
τι θέλω να πω με αυτο?
Ότι για να πανεπιστημιοποιηθουνε τα αει πειραια και Αθήνας Ούτε φέρανε αντίδραση στις απαιτήσεις του Υπουργείου που έλεγε σχολές πρώτες σε προτίμηση Όπως φυσικοθεραπεια και εργοθεραπεία να συγχωνευτουν, Ούτε σε.μια άλλη σειρά από απαιτήσεις,και συγχωνεύσεις όπου αλλά ΑΕΙ ΤΤ φέρνουνε αντιδράσεις και θα πανεπιστημιοποιηθουν πιο υστερα, μέχρι να τα βολέψουν με το ΠΔΑ. Και κλείνω λέγοντας ότι τα ΑΕΙ ΤΤ Αθήνας Πειραιά είναι άριστα αλλά δεν είναι τα μόνα , υπάρχουν και αλλα Καλύτερα απλά δεν είναι κεντρικά για να φαίνονται.
@Solwn
Δεν πρόκειται περί αναβάθμισης αλλά καθαρά περί αντιστοιχίας η οποία είναι τυπική και όχι ουσιαστική. Είναι τυπικό το θέμα της μετονομασίας των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια διότι τα ΤΕΙ είναι defacto πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαίο που μέσα σε μόλις ελάχιστους μήνες τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα μετονομαστούν σε πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Και να ρωτήσω και κάτι άλλο? Κατά τη γνώμη σου οι πρώτοι απόφοιτοι μετά τις 1-1-2018 τι πτυχίο θα πάρουν?
Η ύπαρξη διαδικασία ισοτιμία παλαιότερων πτυχίων δεν είναι απλή.
Τι θέλω να πω.
Δεν είναι μόνο η διαδικασία που θα απαιτηθεί και η οποία δεν είναι δύσκολο να θεσμοθετηθεί μπορεί όμως να μου πει τι θα γίνει από την απαίτηση χρημάτων (αύξηση μισθού) σε όσους για παράδειγμα εργάζονται στο δημόσιο και τώρα αμείβονται στην κλίμακα των ΤΕ και όχι ΠΕ?
Αρκετά δύσκολο θέμα.
@ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Καλημέρα,
Αν και δεν είμαι αρμόδιος ή μέσα στο Υπουργείο για να απαντήσω "στα σίγουρα" , θεωρώ πως δεν θα υπάρχει καμία αντιστοίχιση από 1/1/2018 ή τέλος πάντων μια "αναβάθμιση" στους πτυχιούχους του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αθήνας Όταν γίνει η μετονομασία. Αν γίνει κάποια "αναβάθμιση από Τ.Ε. σε Π.Ε." θεωρώ πως θα φροντίσουν να γίνει συνολικά σε όλα τα Ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας ώστε να αποφευχθεί πιθανός "εμφύλιος" μεταξύ των ΑΕΙ ΤΤ της χώρας.
Οπως αναφέρθηκε και προηγουμένως υπάρχουν ΑΕΙ Τ.Τ. Στην χώρα πχ. Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που πληρούν πολύ περισσότερες προδιαγραφές απ'τα ΑΕΙ ΤΤ αθηνας-πειραια βάσει αξιολόγησης, και είναι άδικο να μην αναβαθμιστούν και οι αντίστοιχοι Τ.Ε. πτυχιούχοι. Το γεγονός ότι θα συσταθεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν σημαίνει κάποια αναβάθμιση πέραν του ονόματος. Η αναβάθμιση Κατά την ταπεινή μου άποψη θα έρθει Αφού αξιολογηθούν ΟΛΑ Τα ΑΕΙ Τ.Τ. της χώρας και ξεδιαλύνει το τοπίο ποια ιδρύματα έχουν σχολές που πληρούν κριτήρια Πανεπιστημιοποιησης, με σχολές που αντιστοιχούν σε πλήρως αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία. Όταν Πανεπιστημιοποιηθουν Όλα τα ΑΕΙ ΤΤ της χώρας λογικό είναι να ξεκινήσει και η "αναβαθμιση".
Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα τις.......ψήφους!
Ως απόφοιτη του ΤΕΙ Αθήνας το 1999, ετών 40 διακατέχομαι από αίσθημα δικαίωσης για τις τωρινές εξελίξεις, γιατί καθημερινά στη δουλειά μου εφαρμόζω τις γνώσεις που απέκτησα το διάστημα φοίτησής μου, τις οποίες φροντίζω να εμπλουτίζω διαρκώς, εκπροσωπώντας επάξια τον κλάδο που υπηρετώ. Ωστόσο μου προκαλεί ανησυχία η διαδικασία ισοτίμησης λόγω των επαγγελματικών και οικογενειακών μου υποχρεώσεων ως μητέρα ανήλικων τέκνων. Επιπλέον κατοικώ στην επαρχία και οι οικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν τη διαμονή μου στην Αθήνα. Συνεπώς η όποια διαδικασία ισοτίμησης να λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες φοίτησης και να αναγνωρίζει κριτήρια όπως για παράδειγμα την επαγγελματική εμπειρία ή άλλους τίτλους σπουδών. Θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα και ελπίζω να μην εξαναγκαστούμε σε αποχώρηση από τη διαδικασία αυτή εξαιτίας απαιτήσεων δια ζώσης παρακολούθησης μαθημάτων. Σας ευχαριστώ.
Αυτό με την αντιστοίχιση (γράφω αντιστοίχιση διότι τα πτυχία ΠΕ και ΤΕ είναι ισότιμα) των παλαιών πτυχιούχων πραγματικά με προβληματίζει. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αντιστοίχιση πτυχιούχων μόνο των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, αλλά και πτυχιούχων όλων των ΤΕΙ. Στην περίπτωση της ανώτερης βιομηχανικής σχολής και κάποιων άλλων ιδρυμάτων που μετονομάστηκαν σε πανεπιστήμια ήταν εύκολη η αντιστοίχιση διότι αφορούσαν ένα και μόνο ίδρυμα. Στην περίπτωση όμως των ΤΕΙ αφορά στο σύνολο των ιδρυμάτων τα οποία δεν μετονομάζονται σε πανεπιστήμια ταυτόχρονα, όπως έγινε με τα ΚΑΤΕΕ όταν έγιναν ΤΕΙ. Το ερώτημά μου είναι το εξής: με πιο αιτιολογικό μπορεί ο νομοθέτης να δίνει το δικαίωμα της αντιστοίχισης μόνο στους πτυχιούχους των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς και όχι σε όλους τους πτυχιούχους των ΤΕΙ???
Οι απόφοιτοι διετών παιδαγωγικών ακαδημιών πάντως υποβλήθηκαν σε διαδικασία εξομοίωσης.
Δεν θέλω να φανταστώ την περίπτωση απόφοιτοι ΤΕΙ μετά το 2001 ή το 2005 ή το 2007 να έχουν άλλη αντιμετώπιση από αυτούς πριν και οι μισοί να εξομοιώνονται αυτόματα και για τους άλλους μισούς να μην υπάρχει διαδικασία.
αξιότιμε, κύριε Καλδή,
Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή πριν την μετεξέλιξη - δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η προσπάθεια μεγάλη, οι πιέσεις από σταθμισμένους και αστάθμιστους παράγοντες ακόμα μεγαλύτερες. Η θέλησή σας φαίνεται τεράστια!!!
Η Ακαδημαϊκότητα των Ιδρυμάτων και η εξέλιξη όλων μας είναι απόρροια γενικής προσπάθειας και δουλειάς πολλών ετών!!
Παράκληση για την "ορθή" και "δίκαιη" περιγραφή στο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα στο θέμα της "Ισοτίμησης" των παλαιών Πτυχιούχων....να είναι ως προς όλες τις συνέπειες ισότιμα με τα Πτυχία που θα χορηγούνται από το ακαδ. έτος 2018 - 2019 από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Αντίστοιχη εφαρμογή υπήρξε στο Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. ΦΕΚ 376 1989, στο οποίο περιγράφονται μετονομασίες Ιδρυμάτων (ΑΒΣΠ, Γεωπονική σχολή) από Ανώτατα σε Πανεπιστημιακά. Δύσκολα θα θυμάται το μεγαλύτερο μέρος της Ακαδημαϊκής κοινότητας!!
Αν αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην τρέχουσα μετονομασία των δύο Ιδρυμάτων σε ΠΔΑ.
Μία "Έντιμη" διαδικασία ισοτίμησης Πτυχιούχων θα μπορούσε αξιοποιώντας την σχετική επαγγελματική εμπειρία ή με δεύτερο τίτλο σπουδών ΜSc ή με μαθήματα σε όσους δεν έχουν τίποτα από τα δύο προηγούμενα.
Υ.Γ. Παρακαλούμε ενημερώστε σχετικός ποια θα είναι η διαδικασία ΙΣΟΤΙΜΗΣΗΣ..
Με εκτίμηση,
Οι Πτυχιούχοι
Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!...
Τους πέταξε ο ΓΑΒ την τήβεννο του Πρύτανη και αμέσως ...!... Τι άλλαξε κύριοι για τους φοιτητές σας;;;
@ΓΙΩΡΓΟΣ
Σωστός . Κανείς σήμερα φοιτητής τουλάχιστον ή πρόσφατος απόφοιτος ΔΕΝ θυμάται ότι,
1)Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ήτανε η ανωτέρα σχολή βιομηχανικών σπουδών
2) Το χαροκοπειο Πανεπιστήμιο ήταν η χαροκοπειος σχολή οικιακής Οικονομίας
3) Τα Τεφαα Θεσσαλονίκης συγχωνευτηκαν με το ΑΠΘ Αφού προηγουμένως ήταν η Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ).
και έρχονται να βγάλουν λόγο για ορισμένα ΑΕΙ τεχνολογικού Τομέα που παλεύουν να πάρουν την ακαδημαϊκή θέση που τους αρμόζει. Οι αξιολογήσεις θα μιλήσουνε.
Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του Γιώργου παραπάνω και θα προσθέσω και τα εξής: το 2001 ξεκαθαρίστηκε το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης και κυρίως ξεκαθαρίστηκε ότι τα ΤΕΙ είναι κομμάτι αυτής. Από το 2007 τα ΑΕΙ αποτελούνται από 2 παράλληλους τομείς, τον πανεπιστημιακό και τον τεχνολογικό.
Η ερμηνεία που δίνω εγώ στη λέξη παράλληλος είναι “ισότιμος”. Νομίζω δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.
Όταν μιλάμε για “διαδικασίας ισοτίμησης” προφανώς εννοούμε ότι κάτι κατώτερο (στην περίπτωση μας το πτυχίο ΤΕΙ) μέσω μιας διαδικασίας (πχ μαθήματα, εμπειρία κλπ) θα γίνει “ισότιμο” με κάτι ανώτερο (πτυχίο πανεπιστημίου).
Αν δεν κάνω κάπου λάθος στο συλλογισμό μου, το να μιλάμε για “διαδικασίας ισοτίμησης” μεταξύ πτυχίων ΤΕΙ και Πανεπιστημίου σημαίνει ένα από τα παρακάτω:
α) είτε ότι κάτι τέτοιο είναι παράδοξο (από τη στιγμή που και τα δυο είναι πτυχία ΑΕΙ)
β) είτε ότι μεταξύ των δυο παράλληλων τομέων των ΑΕΙ ο ένας (δηλαδή ο πανεπιστημιακός) είναι ανώτερος.
Από τη στιγμή που κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει “διαδικασίας ισοτίμησης”, μάλλον πρέπει να ισχύει το β).
Το να ζητάνε κάτι τέτοιο όσοι αντιπαλεύονται τα ΤΕΙ, το βρίσκω λογικό. Το να το λένε καθηγητές των ΤΕΙ, μου φαίνεται, το λιγότερο, παράξενο.
Θα είχε ΠΟΛΥ μεγάλο ενδιαφέρον (τουλάχιστον για εμένα) αν μαθαίναμε ποιος ή ποιοι έκαναν την πρόταση για την ισοτίμηση.
@ΓΙΩΡΓΟΣ
Φίλτατε , Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη σε αυτό το ζήτηιμα Δυστυχώς..
Αν υπάρχει έστω και μια περίπτωση να αυξηθούν οι μισθοδοσίες των καθηγητών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αυτό θα σημαίνει έκρηξη στα τεχνολογικά ιδρύματα. Αν γίνουν αυξήσεις θα γίνουν μαζικά. Τα ΑΕΙ ΤΤ Αθήνας και Πειραιά δεν είναι τα μόνα ιδρύματα τεχνολογικού Τομέα που αξίζουν να αναφέρονται σαν Πανεπιστήμια , απλά από αυτά έπρεπε να ξεκινήσει η μετεξέλιξη όλων των ανώτατων ιδρυμάτων ΤΤ της χώρας. Συνεπώς , αν γίνουν αυξήσεις στους καθηγητές θα είναι άδικο για όλους τους άλλους αντίστοιχους που πληρούν προϋποθέσεις άλλα ακόμα δεν έχουν μετεξελιχθει τα ιδρύματα τους. Τα ΑΕΙ Πειραιά και Αθήνας ξαναλέω δεν είναι τα μόνα πρωτοπόρα ιδρύματα ΤΤ της χώρας.
με τα επαγγελματικα δικαιωματα τι πιστευετε οτι θα γινει?
Καλησπέρα
Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως και άλλα Ανώτατα τεχνολογικά Ιδρύματα έχουν περισσότερες προϋποθέσεις απ'τα ΑΕΙ ΤΤ Αθήνας και Πειραιά για να μετεξελιχθουν σε Πανεπιστημιακό ιδρυμα. Βλέπε Αλεξανδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης . ελπίζω το Υπουργείο να λάβει υπόψιν του τις αξιολογήσεις των τμημάτων (οι οποίες είναι άριστες!!) και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες με το εν λόγω Ίδρυμα όπως και με άλλα.
Αξιότιμε, Κύριε Καλδή,
πρωτίστως να ευχηθώ να έχει αίσιο τέλος το τολμηρό εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας, δίνοντάς του παράλληλα συγχαρητήρια διότι δεν ενδίδει στις πιέσεις των νυν πανεπιστημιακών.
Χάριν της διαφάνειας, που είναι τόσο απαραίτητη στην οικοδόμηση του νέου Ιδρύματος, αναμένω, να ενημερώσετε την ακαδημαϊκή κοινότητα για την τελική πρόταση που έχετε καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο περί των ¨Νέων Τμημάτων¨ (πόσα είναι και ποια). Το ίδιο αναμένω και από το Τει Πειραιά.
Ώστε, να ξέρουμε αν οι εισηγήσεις των δυο ιδρυμάτων τηρήθηκαν.
Παναγιώτης Ε.
Αξιότιμε κε Καλδή αναφέρεστε σε "ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία". Γιατί να μη συμβεί ότι και για τους διδάσκοντες, οι οποίοι αυτόματα θα μπορούν να διδάσκουν απ΄τα ΤΕΙ στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ; Για εξετάσετε τι είχε συμβεί και παλαιότερα, με άλλα Ιδρύματα (Παιδαγωγικές, Χαροκόπειος κ.λ.π.), που είχαν σπουδές 2ετούς διάρκειας, ενώ τα ΤΕΙ εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν σπουδές 4ετούς διάρκειας, μήπως μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την περίπτωση αυτή ;
@Solwn
Συμφωνώ. Η ονομασία του νέου ιδρύματος, κατά την άποψη μου, θα πρέπει να είναι η:
"Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αθηνών".
Ο όρος εφαρμοσμένες επιστήμες είναι κάπως αδόκιμος.
Δυστυχώς εμάς τους απόφοιτους δεν μας ρωτάει και κανείς για το οτιδήποτε...
Πολυ καλο νεο,για να δουμε και τι θα γινει με τα υπολοιπα ΤΕΙ
Χαίρετε,
Αρχικά οι περισσότερες τοποθετήσεις του φίλτατου Αναπληρωτή Πρύτανη είναι απόλυτα σωστές. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι ο χαρακτήρας των υπολοιπων Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας που θα ''Πανεπιστημιοποιηθούν'' δεν πρέπει να χαθεί. Και για να προλάβω ορισμένους αντιδραστικούς που πετάνε λάσπες σαν οργισμένοι εχθροί των Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα ,όταν λέμε ''Πανεπιστημιοποίηση'' εννοούμε την αλλαγή της ονομασίας μας σε ''Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών'' που είναι μια πληρέστερη για το έργο που γίνεται μέσα στα ιδρύματα,και είναι μια επιδίωξη χρόνων αφού τα τμήματα μας κάνουν αμέτρητα ερευνητικά προγράμματα,προσφέρουν τεχνογνωσία σε επιχειρήσεις/φορείς,έχουν κάνει ουκ ολίγες εφευρέσεις,δουλεύουν Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, πήρανε άριστες αξιολογήσεις απο αξιολογητές που ελέγχουν και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, και έχουμε καθηγητές μέλη Δ.Ε.Π.
1) Όλοι εμείς οι φοιτητές,καθηγητές μέλη Δ.Ε.Π., Ακαδημαικοί των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων θέλουμε να υπάρχει και να συνεχίσει να υπάρχει ο διακριτός ρόλος του Τεχνολογικού τομέα και του Πανεπιστημιακού καθώς πολλοί τομείς που εξειδικευόμαστε εμείς είναι άγνωστοι για τα περισσότερα Πανεπιστήμια (πλην Πολυτεχνικών σχολών) όπως ο θεσμός της Πρακτικής άσκησης και εφαρμογής των γνώσεων απευθείας στην πράξη.
2) Τι θέλω να πώ με αυτό; Σε όλες τις ξένες επιστημονικές ιστοσελίδες και σε συνεργασίες με ξένους φορείς/Ανώτατα ιδρύματα/Πανεπιστήμια, τα περισσότερα Ανώτατα Τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας είναι αναγνωρισμένα σαν ''Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών'', μπορεί να το καταλάβει κάποιος ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα θέλουν να διατηρηθεί αυτή η διαφοροποίηση, και θεωρώ ΛΑΘΕΜΕΝΗ την ονομασία ''ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ'' καθώς εκτός οτι διαφοροποιεί τον χαρακτήρα των Ανωτάτων τεχνολογικών Ιδρυμάτων Πειραιά-Αθήνας (Είναι Α.Ε.Ι. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ) προκαλεί μια αυτόματη αλλαγή απο ΑΕΙ Τεχνολογικού τομέα σε ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα, κάτι που θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα στην συνέχεια.