Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστημονική Εκδήλωση για τα 180 χρόνια προσφοράς της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Δημοσίευση: 09/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η επιρροή και η ακτινοβολία της Νομικής Σχολής στους θεσμούς και τον πολιτισμό ήταν το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε σήμερα για τα 180 χρόνια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην κατάμεστη μεγάλη Αίθουσα του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας και της ευρύτερης Μεσογείου εορτάσθηκαν τα 180 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και σημαντικής προσφοράς μιας εκ των πρώτων Σχολών του Ιδρύματος, της Νομικής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ήταν ο κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος της Νομικής Σχολής, καθώς δίδαξε σε αυτήν ως Καθηγητής επί σειρά ετών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του αναφέρθηκε με μια εκτενή ιστορική αναδρομή στη Νομική Σχολή ως alma mater του Δημοσίου Δικαίου και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος σε «δύο μεγάλες θεσμικές -και όχι μόνον- αλήθειες:  Πρώτον, ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό και η υπεράσπισή της είναι καθημερινό χρέος, δοθέντος ότι οι κίνδυνοι που σήμερα την απειλούν είναι τόσο πιο «ύπουλοι» όσο δρουν υποδορίως και «περιτέχνως» μεταλλαγμένοι. Και, δεύτερον, ότι ενδεχόμενη επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», ήτοι υποβάθμιση της αξίας των Δημοκρατικών Θεσμών εν ονόματι μιας δήθεν οικονομικής αποτελεσματικότητας, συνιστά μέγιστο κίνδυνο, τόσο για την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία όσο και για τον ίδιο τον Πολιτισμό μας, και όχι μόνο το Νομικό”».

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος κατά την προσφώνησή του καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους Εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους κ.κ. καθηγητές και λοιπούς παρισταμένους στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο  για 180 χρόνια συνδέθηκε με την ανάγκη του λαού για μάθηση, πρόοδο και ευημερία. Τόνισε ότι η Νομική Σχολή ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 15 Μαΐου του 1837 με καθηγητές ιδιαίτερες προσωπικότητες της εποχής και βρέθηκε εξ αρχής στο επίκεντρο των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών της χώρας αλλά και, ταυτοχρόνως  επηρέασε σημαντικά την ιστορία του τόπου. Δημιούργησε από το μηδέν νομική επιστήμη, συνέβαλε ουσιαστικά στη νομοθεσία, εκπαίδευσε τους ερμηνευτές και τους εφαρμοστές του Δικαίου, αλλά και κυριάρχησε, μέσω των αποφοίτων της, στην πολιτική ζωή του τόπου. Από τη Νομική Σχολή Αθηνών έχουν αποφοιτήσει πολλοί Πρωθυπουργοί της χώρας αλλά και Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και η πλειονότητα των υπουργών, βουλευτών, Προέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων αλλά και άλλες προσωπικότητες που έχουν τιμήσει το ΕΚΠΑ με τη δράση και την προσφορά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του ότι παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις μεγάλες μειώσεις χρηματοδότησης, το ΕΚΠΑ συνεχίζει να διακρίνεται χάρη στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και την ισχυρή παράδοσή του και οι φοιτητές της Νομικής Σχολής διαπρέπουν κάθε χρόνο σε σειρά εθνικών και διεθνών διαγωνισμών και οι εξαιρετικές τους επιδόσεις κατατάσσουν τη Σχολή -ως προς τον συνολικό αριθμό διακρίσεων των τελευταίων ετών- μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Στην εκδήλωση, επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ομότιμος Καθηγητής Παύλος Σούρλας και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος. Μίλησαν, ακόμα η  Καθηγήτρια Ελευθερία Παπαγιάννη με τίτλο: «Νομική Σχολή Αθηνών: ιστορική αναδρομή, από το έργο του Καθηγητή Ιωάννη Καράκωστα», η Ομότιμη Καθηγήτρια Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, τ. Βουλευτής-Υπουργός, με τίτλο: «Η προσφορά της Νομικής Σχολής στην κοινωνία μέσα από την πολιτική», ο Καθηγητής Σπυρίδωνας Βλαχόπουλος με τίτλο: «Η Νομική Σχολή και το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935», ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Λιάππης με τίτλο: «Η "Μεγάλη Χίμαιρα" και μια σκηνή στη Νομική Σχολή - ο Έλληνας Νομικός στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής», ο Καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας με τίτλο: «Από τη Θέμιδα στην Πολύμνια: Η Νομική Σχολή Αθηνών φυτώριο λογοτεχνών» και ο Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Αλιβιζάτος με τίτλο: «Νομική και νομικοί του Γιώργου Θεοτοκά».

Επίσης, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στην τ. Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Ομότιμη Καθηγήτρια Διονυσία Καλλινίκου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ