Placeholder

ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜ/ΔΕΣ

Διεθνές Συνέδριο : «Ανοικτά Σχολεία για Ανοικτές Κοινωνίες»

Δημοσίευση: 11/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ελληνογερμανική Αγωγή
20 και 21 Οκτωβρίου 2017
Παλλήνη, Αττική

Μπορεί το σημερινό σχολείο να εξελιχθεί σε κόμβο ανάπτυξης και καινοτομίας για την τοπική κοινωνία; Μπορούν οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς να αναζητούν ερευνητικά δεδομένα και να προτείνουν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία; Μπορούν να συμμετέχουν ή ακόμα και να οδηγούνται σε επιστημονικές ανακαλύψεις, ειδικά σε αυτές που αφορούν στην υγεία και την ποιότητα της ζωής τους; Μπορεί το σημερινό σχολείο να επεκτείνει τα όριά του, να ξεπεράσει τους χωροχρονικούς φραγμούς και να αναδειχθεί σε κέντρο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας αυξάνοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό και το επιστημονικό της κεφάλαιο;

Σήμερα η εξέλιξη του σχολείου προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία.

Το συνέδριο «Ανοικτά Σχολεία για Ανοικτές Κοινωνίες» συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Ελληνογερμανική Αγωγή και εντάσσεται στον κύκλο διεθνών συνεδρίων OPEN CLASSROOM που διοργανώνει το Δίκτυο EDEN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί μία σειρά καλών πρακτικών που υλοποιούνται σε πολλά σχολεία στην Ευρώπη και υποστηρίζουν αυτήν τη διάσταση του σχολείου. Στο πλαίσιο των 30 παρουσιάσεων και των 10 επιμορφωτικών εργαστηρίων παρουσιάζεται το όραμα για ένα ανοικτό σχολείο, έναν δυναμικό εκπαιδευτικό οργανισμό που λαμβάνει τα μηνύματα της εποχής, κατανοεί τα προβλήματα της κοινωνίας και μετατρέπεται σε κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης.

Το συνέδριο απευθύνεται σε διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικούς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν σχολικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, να βιώσουν το πώς μπορούν να εμπλέξουν πιο ενεργά τους μαθητές τους στην επιστημονική ανακάλυψη και να την κάνουν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά το πώς «δουλεύει» η επιστήμη αλλά και πώς μπορεί να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαδικασίες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ισχυρών εκπαιδευτικών κοινοτήτων, τη συνεργασία με τοπικούς παράγοντες αλλά και ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται με σύγχρονα επιστημονικά πεδία, την εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών στην καθημερινή πρακτική αλλά και την καλλιέργεια σημαντικών δεξιοτήτων στους μικρούς μαθητές, όπως η κριτική σκέψη και η δυνατότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Τα επιμορφωτικά εργαστήρια περιλαμβάνουν την εισαγωγή στις βασικές αρχές της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας, τις Αρχές και τις Αξίες που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του, όπως ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, την αρμονική σύνθεση της επιστήμης με την τέχνη, την εισαγωγή του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία, την ανάπτυξη ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων, τη χρήση εικονικών και απομακρυσμένων εργαστηρίων, την εισαγωγή της υπολογιστικής σκέψης στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την ανάπτυξη ψηφιακής κουλτούρας στην τοπική κοινωνία με κέντρο τη σχολική μονάδα. Σε ειδική επιμορφωτική συνεδρία με τίτλο «Εφαρμογές της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς τα σχολεία μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο και στον τομέα αυτό.

Το συνέδριο σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της εφαρμογής της μεγάλης πιλοτικής δράσης «Ανοικτά Σχολεία για Ανοικτές Κοινωνίες» (www.openschools.eu) που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστήμη για αλλά και με την Κοινωνία» του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020. Το έργο αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα για την Υπεύθυνη Έρευνα και την Καινοτομία μέσα από την ανάπτυξη ενός δικτύου 1000 «ανοικτών» σχολικών μονάδων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Για οργανωτικούς λόγους απαιτείται εγγραφή (ειδικά στα εργαστήρια, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες) στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://openschool2017.ea.gr/. Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι η Αγγλική και η Ελληνική και θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση.
 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ