ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Νομοσχέδιο: “Ίδρυση Παν. Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις” στη Βουλή μέχρι 15 Νοεμβρίου

Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών του ΤΕΙ Αθήνας με τον Αν. Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας Γ. Αγγελόπουλο
Δημοσίευση: 18/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Πυρετωδώς” ετοιμάζει το επιτελείο του υπουργού Κ. Γαβρόγλου, υπό τη επίβλεψη του Νομικού κ. Φλογαίτη, το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτ Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Στη σημερινή συνάντηση της Πρυτάνεως του ΤΕΙ Αθήνας,  Μ.  Βενετίκου με τον  Αν. Γενικό Γραμματέα του υπ. Παιδείας Γ. Αγγελόπουλο, παρουσία του Αντιπρύτανη Παναγιώτη Καλδή, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, προέκυψαν τα εξής:

Α. Μέχρι 15 Νοεμβρίου  θα κατατεθεί στη Βουλή , προς ψήφιση, το Σχέδιο Νόμου “Ίδρυση Παν. Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις”.

Β. Το προσχέδιο Νόμου Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Γ. Στόχος είναι να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τέλος  Νοεμβρίου.

Δ. Το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει τις διαδικασίες ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τη λειτουργία  των τμημάτων,

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Πρύτανης του ΤΕΙ Αθήνας δήλωσε στο esos: “Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των συζητήσεων. Θα είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο παιδείας προκειμένου  να ολοκληρωθεί  το  τόσο  σημαντικό  εγχείρημα. Ευλπιστούμε στη συναίνεση όλων των κομμάτων  κατά τη ψήφιση του Σχεδίου Νόμου”.

 

Σχόλια (29)

 
Αλλεργικος στο σανο
22 Οκτ 2017 12:20

Ενταξει δεν εχει νοημα η συνεχιση ρου "διαλογου"

 
Θωμάς Πασχάλης
22 Οκτ 2017 11:58

@ Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
Παρακολουθώ τα λεγόμενά σου μέρες τώρα και αναρωτιέμαι από πού αντλείς όλες αυτές τις παραπληροφορίες? Τι εννοείς καταργούνται τα ΤΕΙ? Θα εξαφανιστούν μαζί με τους φοιτητές τους? Εγώ αυτό που βλέπω είναι πως μετονομάζονται, αλλάζοντας κάποια τμήματα το πρόγραμμα σπουδών, όπως έπρεπε χρόνια τώρα να γίνει, για να συνάδει με προγράμματα ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Τα πτυχία των ΤΕΙ όπως και των πανεπιστημίων είναι bachelor. Είμαι απόφοιτος τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κατέχω μάστερ ΜΒΑ από πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, είμαι οικονομολόγος εγγεγραμμένο μέλος στο ΟΕΕ και κατέχω άδεια λογιστή φοροτεχνικού Α΄ τάξης. Πιστεύεις πως ονειρεύομαι να γίνω απόφοιτος πανεπιστημίου? Μήπως είμαι και δεν το καταλαβαίνεις?

 
Κυριακος
22 Οκτ 2017 09:53

@αλλεργικος

Εσύ δηλαδή πιστεύεις πως θα περιμένουν έναν έναν να ξεμπερδέψει ..και με τα κατάργηση των ΤΕΙ .

Από ολα τα σχόλια σου , φαίνεται Μια αντιδραστική θα πω τάση καταστροφολογιας απέναντι στα ΤΕΙ της χώρας. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν και τα πτυχία ΤΕΙ πανεπιστημίων ειναι ισοτιμα, απ'το2001, τι άλλο Δεν καταλαβαίνεις? τώρα γίνονται κινήσεις προς επίλυση των δικαιωμάτων κάποιων αποφοίτων και μετεξελιξης τμημάτων που πρέπει να είναι πανεπιστημια γιατι εκεί ανήκουν. Όσο και αν σου κακοφαινεται η εξέλιξη που θα γίνει .

 
Αλλεργικος στο σανο
21 Οκτ 2017 22:34

Δυο τινα θα γινουν..η απλα θα πανεπιστημιοποιηθουν αλλα θα εχουν τα ιδια δικαιωματα ή το σεναριο που ειναι πιο πιθανο,ολικη καταργηση των πρωην τμηματων ΤΕΙ μετα την αποφοιτηση των φοιτουντων και νεα τμηματα που δεν επικαλυπτονται απο τα Παν/μια.Οσοι ονειρευονται να γινουν αποφοιτοι πανεπιστημιου στα χαρτια ας συνεχισουν να μασαν το σανο τους. Οι μονοι κερδισμενοι οι καθηγητες των ΤΕΙ.

 
Απορών
21 Οκτ 2017 21:39

@Solwn
επιτρέψτε μου να κάνω μία προβολή στο μέλλον και το esos ας κρατήσει την ανάρτηση για μελλοντική αναφορά:
(1) ΕΚΠΑ (μόνο του)
(2) ΕΜΠ (μόνο του)
(3) Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών (Πάντειο – ΟΠΑ)
(4) Παν/μιο Πειραιώς (βλ. σχετική σημείωση)
(5) Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με Γεωπονική Σχολή (Γεωπονικό) και Παιδαγωγική Σχολή Τεχνικών Επιστημών (ΑΣΠΑΙΤΕ)
(6) Πανεπιστήμιο Πατρών (μόνο του)
(7) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (με ΤΕΙ Πελοποννήσου και πρώην ΤΕΙ Πατρών)
(8) Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ελλάδας (Παν/μιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Στερεάς και ΤΕΙ Θεσσαλίας)
(9) Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίων, Πανεπιστήμιο – ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (1ο σενάριο), ΤΕΙ Ηπείρου, τμήματα του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου)
(10) Ιόνιο Πανεπιστήμιο (δρομολογήθηκε η ενσωμάτωση του ΤΕΙ)
(11) Πανεπιστήμιο Αιγαίου (μόνο του)
(12) Δημοκρίτειο (με ΤΕΙ ΑΜ-Θ)
(13) Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (με Αλεξάνδρειο ΤΕΙ και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και, ίσως, Πανεπιστήμιο – ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (2ο σενάριο))
(14) Πανεπιστήμιο Κρήτης με τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης (ΣΔΟ)
(15) Πολυτεχνείο Κρήτης με τη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Κρήτης
(16) Aριστοτέλειο (μόνο του)
(17) ΕΑΠ (μόνο του)
(18) Διεθνές Πανεπιστήμιο (μόνο του)

Κατάργηση του θεσμού του Δημόσιου ΙΕΚ και ένταξη του – όποιου – προσωπικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στα προγράμματα διετών σπουδών των ΑΕΙ.

Σημειώσεις:
(1) Το μέλλον του Χαροκοπείου αγνοείται, ίσως με το ΠΑΠΕΙ.
(2) Τα (10) και (11) διατηρούνται για εθνικούς λόγους. Το Παν.μιο Αιγαίου έχει την ακτινωτή δομή που λόγω γεωγραφικών χαρακτηριστικών παραμένει ως έχει.
(3) Τα (14) και (15) σε σύνδεση με το ΙΤΕ.

 
Solwn
21 Οκτ 2017 11:50

@αλλεργικός στο σανό

Θεωρώ ότι μετά τις μετεξελιξεις σε Πανεπιστήμιο των ακαδημαϊκα δυνατών ΤΕΙ ο όρος ΤΕΙ θα απαξιωθεί στα επίπεδα του '90 κ '80 και σίγουρα κατι θα καταστρώσει ο Υπουργός για να ικανοποιήσει τους δανειστές.

Ειναι πάγια εντολή από τους δανειστές η μείωση των ΑΕΙ στην χώρα και η κυβέρνηση θα τα μειώσει με τον λεγόμενο εξορθολογισμο , που είναι αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα. Δηλαδή όσες σχολές Δεν πληρούν ακαδημαικα κριτήρια είτε λόγω χαμηλης αξιολόγησης, είτε αδυναμίας εκπόνησης διδακτορικών σπουδών αυτές θα έχουν πρόβλημα. πάνω στην ώρα βγήκε η αξιολόγηση του 2016 της ΑΔΙΠ!

Η αλήθεια είναι ότι η εκπόνηση Διδακτορικών σπουδών σε ενα ανώτατο Ίδρυμα είναι η ανώτατη μορφή εκπαίδευσης που μπορεί να δώσει ένα ιδρυμα, οπότε αυτόματα το καθιστά ανώτατο επί της ουσίας , άρα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.Όταν ΜΟΝΟ 3 ΤΕΙ στην χώρα παίρνουν άριστους βαθμούς ετοιμότητας για αυτοδύναμη διεξαγωγή διδακτορικών σπουδών με κλίμακα από - έως το 4 , το ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ =3 ΤΕΙ ΑΜ-Θ = 3 και το ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ=4 ,ενώ τα υπόλοιπα ΤΕΙ είχανε - ,αυτο δεν οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα? Τα 2 παραπάνω ΤΕΙ είχαν βαθμό τελικής αξιολόγησης 3/4 ενώ το 1 από αυτά 4/4. Μετά πως γίνεται να μην υπάρχουν ΤΕΙ 2 ταχυτήτων ?
Δεν είναι σωστός ο όρος "κατάργηση" είναι αντιδημοκρατικός, παράνομος ,και άδικος . Αν και ο Υπουργός βάσει συντάγματος (Δυστυχώς η ευτυχώς) Έχει την δυνατότητα καταργήσει-συγχωνεύσει ... κλπκλπ για ακαδημαϊκούς λόγους.
Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν τα εξής.

1) Μετεξέλιξη σε Πανεπιστήμιο των ΤΕΙ που η πρόσφατη αξιολόγηση Ήταν ακαδημαϊκά επαρκής.
2) Ιόνιο πανεπ-ΤΕΙ Ιονίων νήσων , ΤΕΙ Αθήνας Πειραιά-, ΤΕΙ άμ-θ,Αλεξανδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αυτόνομο λόγω μεγέθους ή συγχώνευση με ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ή με Πανεπιστήμιο Μακεδονίας , και ακολουθούν Άλλες συγχωνεύσεις και μετεξελιξεις.
3) Ενσωμάτωση των διετών προγραμμάτων στα νέα Πανεπιστήμια (μετεξελιγμενα ΤΕΙ ) ή στα ήδη υπάρχοντα (ανάλογα τις ανάγκες) , και πραγματοποίηση της εκπαίδευσης των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα με απόκτηση Ευρωπαϊκού διαβατηρίου δεξιοτήτων κλπ κ.α..(στην Ευρώπη εκπαιδεύονται σε διετεις δομές στα Πανεπιστήμια εδώ και δεκαετιες..).

Υ.Γ. Θα πρέπει να ανατρέξει κανείς σε προγράμματα σπουδών τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δει ότι οι διετεις δομες εξυπηρετούν την αγορά , επιχειρηματίες,πολυεθνικές μέσω της εκπαίδευσης των αυριανών εργαζομένων,αυτο δεν τις κάνει όμως να είναι Πανεπιστήμια.

Αντίθετα οι σχολές με 4έτη φοίτηση Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ( ΤΕΙ) και υπόλοιπα Πανεπιστήμια δίνουν ανώτατη Εκπαίδευση.

 
Αλλεργικος στο σανο
21 Οκτ 2017 10:48

Δηλαδη τα τει που θα παραμεινουν τει δεν θα διαφερουν απο τα πανεπιστημιοποιημενα; Γιαυτο σου λεω οτι προκειται περι μαζικης καταργησης των ΤΕΙ. Χωρια τα απειρα νομικα προβληματα που θα δημιουργηθουν με το γραμμενο στο γονατο νομοσχεδιο που προφανως θα δουμε,οπως ολα μεχρι τωρα..

 
Solwn
21 Οκτ 2017 09:08

@

Το γεγονός ότι ένα ΤΕΙ Έχει αξιολόγηση 3 και 4 , και ενα άλλο Έχει 2 παιζει ρολο. Όπως το γεγονός ότι στα περισσότερα ΤΕΙ Δεν δίνεται καν δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών σπουδών βάσει αξιολόγησης πάλι είναι σημαντικό.!!Σε κάποια ΤΕΙ δίνεται με προϋποθέσεις καλύτερες από πανεπιστήμια ! Σε αυτό άσε με να διαφωνήσω τα ΤΕΙ στην ελλαδα Δυστυχώς είναι 2 ταχυτήτων. Υπάρχουν ΤΕΙ περιφερειακά που είναι διαμάντια, μα όχι όλα.Δεν το λέω εγώ, οι αξιολογήσεις μιλάνε!!

 
@Solwn
20 Οκτ 2017 14:20

Όλα τα ΤΕΙ της χώρας είναι ίδια και προσφέρουν τις ίδιες σπουδές! Δηλαδή εμείς που ζούμε επαρχία δεν το ξέραμε να πάμε μόνο στα ΤΕΙ τον νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης σώνει και καλά. Και εμείς επιστήμονες θα γίνουμε, πρόσεχε λίγο τι λες.

 
Solwn
20 Οκτ 2017 11:44

@ Αλλεργικος στο σανο
Εσύ μίλησες Γενικά και αόριστα για όλα τα ΤΕΙ της χώρας. Εγώ σου λέω ότι ορισμένα μεγάλα ΤΕΙ Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν δομή ή να γίνουν ιεκ. πρόσεχε λίγο τι λες.

 
St
20 Οκτ 2017 01:47

@isotimies
τα ΑΕΙ ΤΤ = ΑΕΙ ΠΤ σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο προσόντων.(6)

 
Ντίντα
20 Οκτ 2017 00:03

Καλά όλα αυτά... Αλλά τι θα γίνει με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;

 
Έκτακτος εκπαιδευτικός
19 Οκτ 2017 23:51

Ας πούμε όλα καλά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για να μην θεωρηθώ οπισθοδρομικώς!
Άλλωστε η συγχώνευση αυτή απορρέει στην ουσία από μνημονιακή δέσμευση. Κανείς όμως από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος αυτού ( Διοίκηση ΤΕΙ, Καθηγητές, Υπουργείο Παιδείας, υπηρεσιακοί παράγοντες) , αλλά και κανένα κόμμα δεν ασχολήθηκε τι θα γίνει με το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό ( κάποιοι μπορεί να είναι και πάνω από 15 χρόνια) μιας και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Είναι σίγουρο ότι ο εξορθολογισμός που θα γίνει με τις συνενώσεις άλλων ΤΕΙ ή εντάξεις ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια αποτελεί μία μνημονιακή δέσμευση.
Άρα οι ανάγκες σε έκτακτο προσωπικό δεν θα υπάρχουν στο μέλλον και όλα καλά! Οι μόνιμοι καθηγητές θα πάρουν κάτι παραπάνω, λόγω της εξομείωσής τους μισθολογικά με τους πανεπιστημιακούς, λιγότερες ώρες εργασίας, άρα δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνουν οι έκτακτοι καθηγητές. Επιλέον θα έχουν τη δυνατότητα να απονέμουν διδακτορικά και ας μην επεκταθώ και σε άλλα θέματα.
Θα έχουμε όμως μία συνολική μείωση του κόστους για το Υπουργείο Παιδείας, αφού από τη μια πλευρά, περιορίζεται ο αριθμός των εισακτέων και φυσικά από την άλλη δεν θα υπάρχει ανάγκη για έκτακτους καθηγητές.
Η μείωση του κόστους βέβαια επιτυγχάνεται από φέτος με την αμοιβή της ωριαίας αντιμισθίας για μεγάλη κατηγορία εκτάκτων, σε 8 ευρώ την ώρα, τη στιγμή που κάποιος εκπαιδευτικός στα ΙΕΚ παίρνει κατά μέσο όρο περίπου 17 ευρώ την ώρα! Αν αυτό έχει λογική.......
Δηλαδή κάποιος ο οποίος θα εργάζεται με ωριαία αντιμισθία,πλήρες ωράριο (18 ώρεςτην εβδομάδα) θα αμοίβεται με 576 ευρώ το μήνα!!!
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει και κάποια πρόβλεψη για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα για αυτούς που εργαζόνταν τόσα χρόνια;Τι θα γίνουν όλοι αυτοί; Μόνο στο ΤΕΙ Αθήνας είναι περίπου 400 άτομα. Μάλλον απλά θα προστεθούν στους ανέργους και δε βαριέσαι! Ας πεινάσουν οι οικογένειές τους! Η γύμνια του πολιτικού συστήματος σε όλο της το μεγαλείο!

 
Αλλεργικος στο σανο
19 Οκτ 2017 23:35

@solwn η πανεπιστημιοποιηση θα αφορα μονο τους νεους,ειναι σαφες.Τα μικρα ΤΕΙ θα γινουν 2ετη και τελος.Σας την εφερε ο υπουργός

 
Solwn
19 Οκτ 2017 22:13

@Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ

H μύτη δεν θα ανοίξει αλλά ίσως ανοίξουμε καμία εφημερίδα να ενημερωθούμε πρώτα;
Μπορείτε να μην συμμετέχετε στο διάλογο χωρίς να έχετε ενημερωθεί πρώτα;
Διαβάστε το άρθρο του esos. https://www.esos.gr/arthra/53532/ypoyrgos-ti-einai-oi-dieteis-domes-sta-...

Είναι μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διετή προγράμματα σπουδών, στα οποία θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και οι οποίοι θα παίρνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.
Σήμερα, όπως ξέρετε υπάρχει ένα πάρα πολύ περίπλοκο και θολό τοπίο με τα ΙΕΚ.
Αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Μια από τις αλλαγές που προτείνουμε είναι ακριβώς οι διετείς σπουδές, τις οποίες τώρα αγκαλιάζουν πάρα πολύ τα ΑΕΙ.

ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΕΙ ΜΟΝΟ! ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ! ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ Η ΛΕΞΗ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ , ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ=ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΝΕ ΚΙΟΛΑΣ. Η αξιολόγηση μίλησε.

Λίγο σεβασμός στους απόφοιτους των Ανώτατων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Βάσει αξιολόγησης τα περισσότερα ΤΕΙ είναι Πανεπιστήμια και σύντομα με την βούλα, όσο πονάει κάποιους.

 
newton
19 Οκτ 2017 21:43

@ Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ και οσοι εχουν τελειωσει απο ΤΕΙ τι γινεται?

 
Giorgos
19 Οκτ 2017 20:45

@Isotimies: ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. που είναι ο αρμόδιος φορέας του Ελληνικού κράτους για την ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) και την αντιστοίχισή του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) κατατάσσει τα πτυχία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο (επίπεδο 6).

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
19 Οκτ 2017 19:45

Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΙ χωρίς να ανοίξει μύτη. Τα πρώην ΤΕΙ μετατρέπονται σε διετή ΙΕΚ. Συνεχίστε...

 
Aglos
19 Οκτ 2017 18:43

@Isotimies19
Από τον νόμο φυσικά. Και τα δύο ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση και προσφέρουν πτυχία επιπέδου 6 στα προπτυχιακά και επιπέδου 7 στα μεταπτυχιακά.
Σε ορισμένες ειδικότητες, με ευθύνη πολιτικής ηγεσίας και ΤΕΕ δεν υπάρχουν οι αντιστοιχίες και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 
Isotimies
19 Οκτ 2017 16:04

Εχω μια απορια: απο που προκυπτει, οτι τα πτυχια πανεπιστημιων και ΤΕΙ ειναι ισοτιμα; Ευχαριστω

 
Giorgos
19 Οκτ 2017 15:29

@ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: τα πτυχία είναι και ισότιμα και αντίστοιχα (στις ειδικότητες που υπάρχει αντιστοιχία). Τα επαγγελματικά δικαιώματα (των ΣΤΕΦ) δεν είναι αντίστοιχα. Για τις υπόλοιπες αντίστοιχες ειδικότητες νομίζω (χωρίς να έχω μελετήσει τα δικαιώματά τους) δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις. Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει αντιστοιχία (π.χ. Εργοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία κλπ) τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι σαφή.

 
ΠΕ 19/20
19 Οκτ 2017 12:48

Με τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Πληροφορικής ΤΕ τι ακριβώς θα γίνει? Για να γίνουν Διπλωματούχοι Μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής (5 έτη) θα ΦOΡΤΩΘΟΥΝ μαθήματα διάρκειας ενός έτους? Θα τους απονεμηθεί νέος τίτλος σπουδών -του μηχανικού- αν κι εφόσον εξεταστούν επιτυχώς στα μαθήματα ισοτιμίας? Οι ΠΕ 20 αυτομάτως γίνονται ΠΕ 19 με ότι αυτό υπονοεί (Μαθηματικά β' ανάθεση πχ)? Άν γνωρίζετε οτιδήποτε....

 
ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
19 Οκτ 2017 11:12

@ Giorgos
Το γνωρίζω πως σύμφωνα με το νόμο είναι ισότιμα, όμως δεν είναι αντίστοιχα.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
19 Οκτ 2017 10:56

Έχει σκεφθεί κανένας, ότι η "ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία", μέσω μαθημάτων, με προσθήκη εξαμήνου ή εξαμήνων αντίστοιχα, μπορεί να εγείρει ζήτημα λήψης MASTER αντί Πτυχίου Πανεπιστημίου, αφού τα έτη φοίτησης γίνονται πέντε ;

 
Giorgos
19 Οκτ 2017 10:33

@ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: Τα πτυχία των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων είναι ισότιμα. Μόνο στο Ελληνικό Δημόσιο υπάρχει ο παράνομος διαχωρισμός ΠΕ - ΤΕ. Η Αγορά δεν ενδιαφέρεται τι τελείωσες, αλλά τι μπορείς και τι ξέρεις να κάνεις (ή ποιος είναι ο πατέρας σου ...). Όσον αφορά τους παλιούς πτυχιούχους, θα ακολουθηθεί η παλιά συνταγή: αντιστοίχιση πτυχίων.

 
ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
19 Οκτ 2017 09:36

Μπορεί να μας πει κάποιος που γνωρίζει από έγκυρες πηγές τι θα γίνει με τις αντιστοιχίσεις πτυχίων μεταξύ παλαιών και νέων πτυχιούχων?

 
ΒΑΣΙΛΗΣ
19 Οκτ 2017 08:37

Πρέπει να υπάρξει διαδικασία ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία και συγχρόνως ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
19 Οκτ 2017 01:10

Όσον αφορά σε διάφορα δημοσιεύματα που διακινούνται και αναπαράγονται με διάφορους τρόπους, υπάρχει αναφορά για "ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία". Γιατί να μη συμβεί ότι και για τους διδάσκοντες, οι οποίοι αυτόματα θα μπορούν να διδάσκουν απ΄τα ΤΕΙ στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ; Για θυμηθείτε τι είχε συμβεί και παλαιότερα, με άλλα Ιδρύματα (Παιδαγωγικές, Χαροκόπειος κ.λ.π.), που είχαν σπουδές 2ετούς διάρκειας, ενώ τα ΤΕΙ από το 2001 και ύστερα, έχουν σπουδές 4ετούς διάρκειας, μήπως μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την περίπτωση αυτή ;

 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ
18 Οκτ 2017 21:55

Κύριε υπουργέ το εκπαιδευτικό προσωπικό να φανταστώ δεν θα περάσει απο καμία νέα κρίση. Αντίθετα αν σε άλλες συγχωνεύσεις αυτό αποτελέσει ζητούμενο τότε δεν δημιουργούνται 2 μέτρα και 2 σταθμά.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα πανελλαδικό πλαίσιο για τις συγχωνεύσεις αυτές ;(και Πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ;) Είναι δυνατόν αυτό να είναι μόνο θέμα των ιδρυμάτων; Για κρατικά ιδρύματα δεν μιλάμε;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.