ΒΟΥΛΗ

Ο υπ. Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Δημοσίευση: 19/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφερόμενος στις  διεργασίες που συντελούνται μεταξύ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ , και υπογράμμισε τα εξής:

  • Η λογική της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μέσα στον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Εκπαίδευσης.
  • Αυτό που γίνεται σήμερα και το οποίο ελπίζω να χειροκροτήσει κάθε πτέρυγα, είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχουν κοινές επιτροπές πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι οποίες συζητούν θεσμικά πια την προοπτική συνεργασίας και συνενώσεων των ιδρυμάτων.
  • Δεν υπάρχει θέμα να κλείσει το ένα, να ανοίξει το άλλο κλπ., αλλά να αξιοποιήσουμε ό,τι είναι δυνατό για την αναβάθμιση των ιδρυμάτων, μέσα από απολύτως συναινετικές διαδικασίες, για το καλό και των φοιτητών μας και των τοπικών κοινωνιών και των ιδρυμάτων μας.
  • Θα πρέπει να ενισχυθεί η κουλτούρα συνεννόησης, που γίνεται για πρώτη φορά. Θα δούμε ποιες προτάσεις θα προκύψουν, θα δούμε ποιες δυνατότητες έχει η κοινωνία, αλλά τουλάχιστον να ακούσουμε τα ιδρύματα αυτά, όπως έχει γίνει με τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπως έχει γίνει ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως έχει γίνει ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, όπως έχει γίνει στην Κρήτη, όπου τα τέσσερα ιδρύματα συνδιοργανώνουν ημερίδα, το Νοέμβριο, για τα διετή προγράμματα σπουδών που θα ιδρυθούν.
  • Και βεβαίως, υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα της ίδρυσης του πανεπιστημίου Δ. Αττικής, με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών.
  • Αποκλειστικό ρόλο στην ίδρυση και συγχώνευση των ιδρυμάτων διαδραματίζουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
  • Θα δούμε ποιες είναι οι δυσκολίες, θα δούμε ποια ιδρύματα και ποια τμήματα θέλουν την έξτρα βοήθεια, για να έρθουν στο επίπεδο που πρέπει.
  • Αυτό όμως που λέμε, είναι ότι ένα απίστευτο πολιτικό παιχνίδι παίχτηκε σε βάρος των ΤΕΙ και των τοπικών κοινωνιών, που πολλές τοπικές κοινωνίες είδαν την δημιουργία τμημάτων αποκλειστικά με την έννοια της οικονομικής αξιοποίησης, αυτό θα τελειώσει.
  • Οι ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να είναι δέσμιες άλλων κανόνων πέραν των ακαδημαϊκών, και αυτό θα το προχωρήσουμε. Θα κάνουμε μια πρόταση και προς τα άλλα κόμματα και θα  περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να πάρουμε αποφάσεις με τα κριτήρια που είπα.

Σχόλια (3)

 
Solwn
20 Οκτ 2017 13:31

@THEO

Τα διετή προγράμματα μπορούν να συσταθούν και σε ένα ήδη υπάρχον Πανεπιστήμιο λ.χ. Καποδιστριακό,Ε.Μ.Π κ.α. . Είχε χτές κάνει κιόλας εξαγγελία ο Υπουργός και δεν αναφέρθηκε μόνο στα νέα Πανεπιστήμια που θα προκύψουν απο συγχωνεύσεις αλλα και στα ήδη υπάρχοντα.
Κακώς έχουν αφήσει να εννοηθεί οτι στα Πανεπιστήμια που θα δημιουργηθουν πχ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ιόνιο Παν+ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ+ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (Δημοκρίτειο Παν+ ΤΕΙ ΑΜΘ), Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο ( Μετεξέλιξη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού εκπαιδευτικόυ ιδρύματος) θα γίνουν διετή προγράμματα σπουδών και αυτόματα το ίδρυμα θα γίνει ΙΕΚ. Πόσο πιο λάσπη πια να ριχτεί?????
Οποιοσδήποτε μιλάει για μετεξέλιξη σε ΙΕΚ των νέων Πανεπιστημίων είτε για συγχωνεύσεις ΤΕΙ+ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΕΙ+ΤΕΙ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ+ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ είναι οπισθοδρομικός, αντιδημοκρατικός και φιλελευθερος μέχρι τα ταμπούνια.

 
THEO
19 Οκτ 2017 21:08

ΕΠΙΣΗΣ: ..... όπως έχει γίνει με τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπως έχει γίνει ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως έχει γίνει ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
ΜΗΠΩΣ Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΘΙΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 
THEO
19 Οκτ 2017 20:30

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ
2)Η λογική της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μέσα στον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Εκπαίδευσης
3)Και βεβαίως, υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα της ίδρυσης του πανεπιστημίου Δ. Αττικής, με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών.
4)ΑΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ .Η συγχώνευση του ΤΕΙ Πειραιά και του ΤΕΙ Αθηνών ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ