ΒΟΥΛΗ

Από το 2014 ήταν το έγγραφο που έκανε έξαλλο μέσα στη Βουλή τον υπουργό Παιδείας

Δείτε το έγγραφο στο esos
Δημοσίευση: 19/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos αναζήτησε και βρήκε το έγγραφο της ΑΔΙΠ   που εξόργισε το υπουργό Παιδείας μέσα στη Βουλή , που δίσταζε να το μοιράσει στους Βουλευτές, όταν  με επιμονή του ζητήθηκε.

Πρόκειται για ένα από τα παραρτήματα   στην έγγραφη Πρόταση Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγράμματος Σπουδών της ΑΔΙΠ του Απριλίου 2014 και όχι για τις πιστοποιήσεις που προτείνει η σημερινή διοίκηση της ΑΔΙΠ.

Το έγγραφο όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας φάνηκε πως στάλθηκε από τη σημερινή διοίκηση της ΑΔΙΠ , με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ οι οποίες άρχισαν να το αναζητούν στα πρωτόκολλα των υπηρεσιών τους.

Ο υπουργός Παιδείας δεν αποκάλυπτε στους Βουλευτές την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου,  παρά την επιμονή της προέδρου της ΑΔΙΠ -η οποία δήλωνε άγνοια-να   ανακοινώσει ο υπουργός πότε εκδόθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
 
Η οργή του Κ. Γαβρόγλου για το έγγραφο

Κ. Γαβρόγλου: Θα ήθελα να σας διαβάσω κομμάτια από το έγγραφο που έχει σταλεί στα Πανεπιστήμια και έχει ξεσηκώσει ένα τεράστιο αριθμό διδασκόντων ως προς τις πιστοποιήσεις.
Είναι ένα έγγραφο που έχει έρθει από την ΑΔΙΠ. Είναι ένα αναλυτικό έγγραφο σε σχέση με τις πιστοποιήσεις και λέει ότι «τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και δηλώνουν τι αναμένεται ότι είναι ο φοιτητής ικανός να κάνει, όταν ολοκληρώσει επιτυχώς ένα μάθημα, ή μία  ενότητα μαθήματος ή και ένα πρόγραμμα σπουδών.

Αυτή η μετρήσιμη ικανότητα του φοιτητή διαφοροποιεί τα μαθησιακά αποτελέσματα από τους, σχετικά, απροσδιόριστους σκοπούς και στόχους κάθε μαθήματος που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως στην περιγραφή κάθε μαθήματος».

Πρώτον, υπάρχει ένα θέμα στη σύνταξη των ελληνικών, αλλά ας πάμε παρακάτω. Το δεύτερο είναι το εξής. «Τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και δηλώνουν τι αναμένεται ότι είναι ο φοιτητής ικανός να κάνει;» Αν πάρει, δηλαδή, 5,5 σε ένα μάθημα,  ξέρουμε τι είναι ικανός να κάνει και αν πάρει 7,5 ξέρουμε ότι είναι ικανός να κάνει διαφορετικά πράγματα;

Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι στη συνέχεια αυτό το έγγραφο στέλνεται στα Πανεπιστήμια και τους Πανεπιστημιακούς και μέσα σε αυτό το έγγραφο υπάρχει ένας πίνακας που λέει: «γνώση είναι η ανάκληση δεδομένων ή πληροφορίας. Ενδεικτικά ρήματα που χρησιμοποιούνται για τη συγγραφή των μαθησιακών αποτελεσμάτων στην Έκθεση των Τμημάτων είναι περιγράφω, συνδυάζω, προσδιορίζω, αναγνωρίζω, επιλέγω, δηλώνω, κ.λπ.»

Δεύτερον, «κατανόηση είναι η ερμηνεία προβλημάτων, δήλωση ενός προβλήματος με διαφορετικές λέξεις και τα ρήματα σε αυτά είναι διακρίνω, εξηγώ, εκτιμώ, γενικεύω, κ.λπ.»

Τρίτον, τι σημαίνει «εφαρμογή». «Είναι η χρήση μιας έννοιας σε νέα πλαίσια» και πάει λέγοντας.

Θα σας παρακαλούσα να αποσύρετε αυτό το έγγραφο. Είναι υποτιμητικό για τους Πανεπιστημιακούς και δεν είναι σωστά αυτά τα έγγραφα. Αυτά τα έγγραφα είναι κωδικοποιήσεις που χρησιμοποιούνται από διάφορους Οργανισμούς. Μέσα σε αυτή τη λογική, της ποσοτικοποίησης, της κωδικοποίησης, δηλαδή της πλήρους απλοποίησης και άρα «απονεύρωσης» του εκπαιδευτικού εγχειρήματος.

Νομίζω ότι η ΑΔΙΠ -και έχει τέτοια δείγματα- θα πρέπει να μας συνηθίσει στη συνθετότητα των προβλημάτων και όχι στην κωδικοποίηση με αυτούς τους τρόπους.

Νικολέτα Παισίδου(Πρόεδρος της ΑΔΙΠ): Θα ήθελα να μάθω την ημερομηνία αποστολής αυτού του εγγράφου.

Κ. Γαβρόγλου:  Δεν ξέρω την ημερομηνία. Ξέρω ότι αναφέρονται σε διάφορους νόμους, εγκυκλίους, ΦΕΚ, κ.λπ.. Μπορώ, όμως, να σας το στείλω. Πάντως, είναι ένα έγγραφο που έχει πάει στα Πανεπιστήμια.

Νίκη Κεραμέως: Κύριε Υπουργέ, εξεπλάγην από την τοποθέτησή σας. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, πραγματικά. Εξεπλάγην από την τοποθέτηση του κ. Υπουργού και δεν σκόπευα να πάρω το λόγο.

Η ΑΔΙΠ είναι μια ανεξάρτητη αρχή, διοικητικά αυτόνομη. Αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε πριν από λίγο και ο τρόπος με τον οποίον απευθυνθήκατε στην ΑΔΙΠ, εμένα, πραγματικά, με άφησε άφωνη.

Βεβαίως, να ασκούμε όλοι κριτική. Θα περίμενε κανείς, όμως, από τον Υπουργό, εάν θεωρεί ότι υπάρχουν τρωτά σημεία, να προτείνει τρόπους βελτίωσης και όχι να απευθύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια ανεξάρτητη αρχή, φτάνοντας σε σημείο να ζητάει απόσυρση εγγράφου μιας αυτόνομης ανεξάρτητης αρχής.

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι οφείλετε να ανακαλέσετε αυτή τη θέση σας και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές για συγκεκριμένο λόγο, οι οποίες δεν υπάγονται σε εντολές της Κυβέρνησης ή μελών της.
 
Κ. Γαβρόγλου:  Είναι λίγο δύσκολο να αποδεχθεί κανείς υποδείξεις για το πώς θα μιλάει στη Βουλή. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε τον καθένα μας να εκφραστεί όπως θεωρεί ο ίδιος σωστό και να μη λέμε πως ο καθένας πρέπει να εκφράζεται εδώ μέσα.

Αν η Ν.Δ. έχει πρόβλημα με δημοκρατικές διαδικασίες, οι υπόλοιποι σε αυτή την αίθουσα, ενδεχομένως, να μην έχουμε. Η ισότιμη συζήτηση είναι το ζητούμενο στις δημοκρατικές κοινωνίες και στη δημοκρατική συζήτηση.

Εγώ δε ζήτησα, δεν έδωσα εντολή…

Νίκη Κεραμέως: Ζητήσατε απόσυρση.

Κ. Γαβρόγλου: Εγώ ζήτησα και παρακάλεσα να αποσυρθεί ένα έγγραφο που πολλοί πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι τους προκαλεί και τους θίγει.
Εάν εσείς νομίζετε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο και μπορώ να σας το δώσω, τιμά τις λειτουργίες και τις διαδικασίες στην εκπαίδευση, θα ήθελα πάρα πολύ να το πείτε. Όχι κρυβόμενη πίσω από διαδικασίες που λένε: ότι αποφασίσει κάποιος άλλος είναι καλώς καμωμένο.

Εδώ, Θέλω να ξέρω και τις απόψεις σας.

Θεωρείται ορισμός της γνώσης και ποια ρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ότι είναι πράγματα που τιμούν την πανεπιστημιακή κοινότητα για τα προγράμματα σπουδών; Αν το θεωρεί κάποιος, να το δούμε, μπορεί να κάνω εγώ λάθος. Εγώ όμως θεωρώ ότι δεν κάνω και για αυτό θα παρακαλούσα ειδικά αυτό να μην το συνεχίσουμε, γιατί έχω και άλλα πολλά και να μπούμε σε άλλα ουσιαστικά ζητήματα. Νομίζω, ότι η έκκληση για απόσυρση, θα είναι και τιμητικό προς την Ανεξάρτητη Αρχή, διότι είμαι σίγουρος ότι μπορεί να έχει γίνει και εντελώς για γραφειοκρατικούς λόγους, το ζω και εγώ κάθε μέρα και για τα κόμματα, τα οποία θέλουν να θεωρούν ότι υπερασπίζονται την εκπαίδευση.

Νικ. Παισίδου: Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω ένα συναίσθημα απογοήτευσης, διότι κληθήκαμε εδώ να παρουσιάσουμε την έκθεση, δεν κληθήκαμε για να κάνουμε κάτι παραπάνω, οπότε, δεν μπορούσαμε να υπεισέλθουμε σε θέματα αναγκαιότητας αξιολόγησης κ.λπ. Στα οφέλη της αξιολόγησης αναφερθήκαμε.

Επίσης, απαντώντας στον κ. Υπουργό, θα ήθελα να πω, αν είναι δυνατόν να μου γνωστοποιηθεί και εμένα αυτό το έγγραφο. Αυτό το έγγραφο μπορεί να στάλθηκε το 2014, ίσως, δεν γνωρίζω, πάντως σε ό,τι αφορά την ΑΔΙΠ και την αποστολή συγκεκριμένων εγγράφων για την πιστοποίηση, τα έχω στη διάθεσή σας  για να δείτε τί στείλαμε στα πανεπιστήμια, τα οποία μάλιστα, θέλω να τονίσω, ότι ασμένως υποδέχθηκαν αυτή τη συνέχιση της αξιολόγησης υπό τη μορφή πιστοποίησης και συμμετέχουν σε διάφορες συναντήσεις εργασίας, τις οποίες έχουμε ξεκινήσει για να ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία της πιστοποίησης.

Για αυτό το λόγο, θα ήθελα παρακαλώ πολύ, να γνωρίσω αυτό το έγγραφο. Φυσικά, θα ανέμενα, αν υπήρχε ένα τέτοιο έγγραφο, έτσι όπως το θέσατε, ως θύελλα αντιδράσεων, μια επιστολή προς την ΑΔΙΠ από κάποιον εν πάση περιπτώσει, τον οποίο αυτό το έγγραφο εξόργισε τόσο πολύ. Στην ΑΔΙΠ, εξ’ όσων γνωρίζω, δεν έχει έρθει κάποιο έγγραφο διαμαρτυρίας από κάποιο πανεπιστήμιο ή από κάποιο μεμονωμένο μέλος ΔΕΠ.

Γ. Μαυρωτάς: Θεωρώ, ότι η ΑΔΙΠ εδώ σήμερα δέχεται μια άδικη επίθεση. Αυτό θεωρώ και από τον κ. Υπουργό που όταν ξεκίνησε θεώρησε, ότι θα έπρεπε να του πει κάτι διαφορετικό από αυτά που ήταν στην έκθεση, όμως η ημερήσια διάταξη έλεγε «Παρουσίαση της Έκθεσης» και από τους βουλευτές του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που θεωρούν, ότι μια Ανεξάρτητη Αρχή πρέπει να υπακούει στα κελεύσματα του Υπουργού και του λαού. Όχι, οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι για άλλο πράγμα, δεν είναι γι’ αυτό. Σε σχέση τώρα με το έγγραφο που παρουσιάστηκε, θα πρέπει να δούμε, εάν πράγματι έχει στείλει η ΑΔΙΠ ένα τέτοιο έγγραφο, το οποίο μας διαβάσατε κύριε Υπουργέ, ή αν ήταν κάποιο παλαιότερο. Γενικά αυτοί που σας το έδωσαν, μήπως θα πρέπει να μας απαντήσετε, αν είναι κάτι το οποίο εισηγείται τώρα και να πω ακόμη, με τρόμαξε λίγο η αλλεργία που δείξατε απέναντι στην ποσοτικοποίηση των διαφόρων ….

Κ. Γαβρόγλου:  Το έγγραφο που στάλθηκε θεωρείται ότι είναι ένα σοβαρό ……μα θέμα ημερομηνίας είναι κύριε Μαυρωτά; Είναι σοβαρό το περιεχόμενο, πείτε ότι το έστειλα εγώ….

Γ. Μαυρωτάς:   Θα μας το δείξετε να το δούμε;

Κ. Γαβρόγλου: Α! όχι αυτά που ακούσατε; Θέλετε να το δείτε;

Γ. Μαυρωτάς:   Να το δούμε, να αποκομίσουμε κάποια γνώμη γι’ αυτό.

Κ. Γαβρόγλου: Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι ενώ όλα είναι επί του προφορικού, αυτό θέλετε να το δείτε. Τώρα λοιπόν θα σας το στείλω μα αυτό είναι πρόβλημα της ΑΔΙΠ ενδεχομένως. Εγώ τώρα θα σας το στείλω και στους δύο και θα ήθελα να τοποθετηθώ, επί του περιεχομένου, αν συμφωνείτε με αυτό το έγγραφο η όχι. Αυτό σας παρακαλώ.  

 

 

Σχόλια (4)

 
Γιάννης Πλατάρος
20 Οκτ 2017 14:05

Δεν σχολιάζω τις πολλαπλές διαστάσεις του εγγράφου, της ημερομηνίας του του τι έγινε στην Βουλή, γιατί δεν το έδωσε αμέσως κτλ αλλά μία και μόνη διάσταση:
Tην ταξινομία Bloom !
όλοι όσοι σπουδάζουν Παιδαγωγικά σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, γνωρίζουν για την ταξινομία Bloom.!
Γνώση , κατανόηση εφαρμογή, ανάλυση σύνθεση αξιολόγηση.
Υπάρχει και η αναθεωρημένη πιο απλή ταξινομία Bloom , Γνώση και κατανόηση, εφαρμογή, , επίλυση προβλήματος.
Η στοχοθέτηση εκ μέρους του διδάσκοντος /ούσης, ή διδάσκοντα/σας, γίνεται με γνωστικούς στόχους (Bloom) συναισθηματικούς , ψυχοκινητικούς. Υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία από το 1956 που τους δημοσίευσε ο ίδιος ο Bloom
Τα ρήματα που χρησιμοποιούνται είναι βοηθητικά για την ορθή σύνταξη των στόχων. Κάθε διδάσκων/ουσα, αδιακρίτως βαθμίδος θέτει στόχους . Υπάρχουν και ρήματα που πρέπει να αποφεύγουν . Όπως το «να γνωρίζουν» που είναι ΑΣΑΦΕΣ, και ΔΕΝ περιγράφει παρατηρήσιμη συμπεριφορά. Μάλιστα αυτά που γράφω, γίνονται στο πρώτο μάθημα. το έγγραφο, δεν λέει «ρήματα που πρέπει να αποφεύγονται» για να μην θίξει τους Πανεπιστημιακούς αποδέκτες που όλοι πλέον τα γνωρίζουν όταν οι Σχολές τους, τα τμήματά τους, έχουν μια Παιδαγωγική κατάρτιση.
Ο αναγνώστης, δεν έχει παρά να πληκτρολογήσει στην Google δύο λέξεις : Ταξινομία Bloom. Θα πάρει χιλιάδες αποτελέσματα στα Ελληνικά που επιβεβαιώνουν την παρατήρησή μου.
Επομένως:
Πολύ φασαρία για το τίποτα!
Πολύ φασαρία εκ του μη όντος.
Εκτός αν υπάρχει κάποιο «πάπλωμα» και η φασαρία γίνεται γι αυτό...

 
sa
20 Οκτ 2017 09:06

Ο υπουργός κ. Γαβρόγλου, εκφράζει πάντα τον πυρήνα της λαικιστικής-συριζαικής αντίληψης!
Στο άρθρο του esos 15/10/2017 "Υπουργός: Θα θέσουμε και πάλι στους θεσμούς το αίτημα για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών" λέει για να δικαιολογήσει την συγχώνευση τμημάτων: "Το μεγάλο μας ερώτημα δεν είναι η εκπαίδευση των παιδιών αλλά η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Και αυτό δεν γίνεται με με τάξεις 3 και 4 μαθητών."
Εδώ βάλλει κατά μιας ανεξάρτητης αρχής, της ΑΔΙΠ. Θα έλεγα ότι τα διά του ελληνικά έχουν πρόβλημα! Στο κείμενο φέρεται ότι λέει (για την ποσοτικοποίηση): " Αν πάρει, δηλαδή, 5,5 σε ένα μάθημα, ξέρουμε τι είναι ικανός να κάνει και αν πάρει 7,5 ξέρουμε ότι είναι ικανός να κάνει διαφορετικά πράγματα;" Ναι υπουργέ! ο βαθμός 5,5 δείχνει ΠΟΣΟ ικανός είναι στο συγκεκριμένο αντικείμενο και ο βαθμός 7,5 δείχνει ΠΟΣΟ είναι περισσότερο ικανός. Το σύνολο των βαθμών ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΕΙ... και έτσι δίνονται υποτροφίες κ.α.

 
ΓΣ
19 Οκτ 2017 23:43

Δηλαδή προφανώς ήξερε ότι το έγγραφο ήταν παλιότερο, οπότε όλα αυτά που έλεγε ήταν για εντυπωσιασμό. Αφού τον ρωτούσαν τι ημερομηνία έχει! Γιατί δεν έλεγε; Γιατί ήθελε να συνεχίσει το θέατρο. Τι θα γίνει μ'αυτό τον άνθρωπο;

 
Αλλεργικος στο σανο
19 Οκτ 2017 22:48

Μια χαρα ειναι το εγγραφο,απλα ο υπουργός εχει αλλη συχνοτητα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ