Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Υπουργός προς Έλληνες ευρωβουλευτές: Εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος, προκειμένου να παραμείνουν εκβιαστικά, στην αλλοδαπή

Η διαδικασία των αποσπάσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 27-10-2017
Δημοσίευση: 20/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. To πρόβλημα, με τα κενά στα ελληνικά σχολεία στην Ευρώπη,  δημιούργησαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος, προκειμένου να παραμείνουν εκβιαστικά, στην αλλοδαπή.

Β. Προφανώς δεν ήταν ποτέ επιθυμία του υπουργού να δυσφημιστούν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αλλά αντίθετα να βοηθήσει στην πλήρωση των κενών, σύμφωνα όμως με τα όσα ορίζει ο νόμος που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αυτό τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , σε γραπτή απάντηση, στην  κοινή επιστολή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΩ), ενώ διαβεβαιώνει ότι

  1. Στην παρούσα χρονική περίοδο αναφέρουμε ότι για τις περιοχές ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης Μονάχου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Νυρεμβέργης, Φρανκφούρτης και Στουτγάρδης) και Βερολίνου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ανοβέρου, Ντίσελντορφ, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ και Κολωνίας), περιοχές όπου υφίσταται και λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των αμιγώς ελληνικών Δημοτικών Σχολείων-Γυμνασίων-Λυκείων παγκοσμίως, έχει υπογραφεί ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των Υπουργικών Αποφάσεων και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τις 27-10-2017.
  2.  Ως προς τα παιδιά των ομογενών τα οποία ήταν υποψήφια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, διαγωνίστηκαν σε διαφορετικά θέματα από αυτά που διαγωνίστηκαν οι μαθητές των σχολείων της ημεδαπής κατά τις επαναληπτικές εξετάσεις.  

Ο κ. Γαβρόγλου τονίζει επίσης ότι:

  • Ενώ οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχαν ξεκινήσει τις ενέργειές τους για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων απόσπασης, μας επιδόθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης της Πρόσκλησης του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και προσωρινή διαταγή 28 αιτούντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να διατάξει την παραμονή τους στην αλλοδαπή.
  • Μέχρι την έκδοση της προσωρινής διαταγής, το Υπουργείο αδυνατούσε να προχωρήσει στις αποσπάσεις νέων εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο επέτεινε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσπασης εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα η κύρωση των πινάκων να πραγματοποιηθεί στις 29.8.2017, ημερομηνία η οποία κρίνεται, ήδη, ότι είναι εκτός χρονοδιαγράμματος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσπασης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα υφιστάμενα κενά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ εφαρμόζοντας το ν. 4415/2016 ΦΕΚ παράτεινε τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών οι οποίοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 26 του συγκεκριμένου νόμου.

Η τροποποίηση με τον νόμο 4485/2017 πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, προκειμένου να γίνουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Ευρωπαϊκά Σχολεία με απαραίτητη προϋπόθεση τη γνώση δύο γλωσσών κατόπιν ευρωπαϊκού κανονισμού. Συνεπώς, η τροποποίηση του νόμου έγινε για τις αποσπάσεις στα Ευρωπαϊκά Σχολεία και όχι για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Ως προς το ζήτημα του επιπέδου γλωσσομάθειας των διδασκόντων, σημειώνουμε:

    Οι εκπαιδευτικοί με επίπεδο γλωσσομάθειας Β2 αποσπώνται στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού για τουλάχιστον μια τριετία ή το ανώτερο πενταετία
    Οι εκπαιδευτικοί με επίπεδο γλωσσομάθειας Γ1 λαμβάνουν κατ’ έτος παράταση απόσπασης έως τη συνταξιοδότησή τους, καλύπτοντας ανάγκες των σχολείων, ειδικότερα κατά τη διαδικασία της σταδιακής μετατροπής τους σε δίγλωσσα. Επομένως, ο εκπαιδευτικός που υπηρετεί με παράταση υπό αυτό το καθεστώς, θα υπηρετεί στη σχολική μονάδα τοποθέτησής του και ενδεχομένως λόγω της γλωσσομάθειάς του θα μπορεί να αναλάβει καθήκοντα Διευθυντή της εν λόγω σχολικής μονάδας.

Ενώ οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχαν ξεκινήσει τις ενέργειές τους για την έκδοση υπουργικών αποφάσεων απόσπασης, μας επιδόθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης της Πρόσκλησης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και προσωρινή διαταγή 28 αιτούντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να διατάξει την παραμονή τους στην αλλοδαπή.

Μέχρι την έκδοση της προσωρινής διαταγής, το Υπουργείο αδυνατούσε να προχωρήσει στις αποσπάσεις νέων εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο επέτεινε την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσπασης εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα η κύρωση των πινάκων να πραγματοποιηθεί στις 29.8.2017, ημερομηνία η οποία κρίνεται, ήδη, ότι είναι εκτός χρονοδιαγράμματος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσπασης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα υφιστάμενα κενά.

Επομένως, το πρόβλημα δημιούργησαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος, προκειμένου να παραμείνουν εκβιαστικά, στην αλλοδαπή.

Προφανώς δεν ήταν ποτέ επιθυμία του Υπουργού να δυσφημιστούν τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αλλά αντίθετα να βοηθήσει στην πλήρωση των κενών, σύμφωνα όμως με τα όσα ορίζει ο νόμος που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για τις νέες αποσπάσεις απαιτείται μετά την κύρωση των πινάκων:

α)  η αποστολή υπεύθυνης δήλωσης από τον προς απόσπαση εκπαιδευτικό αναφορικά με τα έξοδα πρώτης μετάβασης του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του

β) η δέσμευση του ανωτέρω ποσού κατ’ εφαρμογή του ΠΔ 80/2016 του Υπουργείου Οικονομικών και δεδομένου ότι η ανάληψη υποχρέωσης πρέπει να προηγείται της δαπάνης και η απόφαση αυτή να αναγράφεται στο προοίμιο μίας έκαστης των αποφάσεων απόσπασης

γ) η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προκειμένου να αποδεσμευτούν τα εν λόγω ποσά και

δ) η έκδοση Υπουργικής Απόφασης απόσπασης του εκπαιδευτικού πριν ακόμα ταξιδέψει.

Στην παρούσα χρονική περίοδο αναφέρουμε ότι για τις περιοχές ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης Μονάχου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Νυρεμβέργης, Φρανκφούρτης και Στουτγάρδης) και Βερολίνου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ανοβέρου, Ντίσελντορφ, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ και Κολωνίας), περιοχές όπου υφίσταται και λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των αμιγώς ελληνικών Δημοτικών Σχολείων-Γυμνασίων-Λυκείων παγκοσμίως, έχει υπογραφεί ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των Υπουργικών Αποφάσεων και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τις 27-10-2017.

Τέλος, ως προς τα παιδιά των ομογενών τα οποία ήταν υποψήφια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, διαγωνίστηκαν σε διαφορετικά θέματα από αυτά που διαγωνίστηκαν οι μαθητές των σχολείων της ημεδαπής κατά τις επαναληπτικές εξετάσεις. Επιπλέον, υπάρχει ειδικό ποσοστό για τα παιδιά των ομογενών και ειδικά για τα παιδιά των αποσπασμένων στο εξωτερικό, τα οποία με δύο μόνο χρόνια στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου επωφελούνται αυτού του ειδικού ποσοστού εισαγωγής στα ελληνικά Α.Ε.Ι.

Ως γνωστόν, ο νόμος δεν επιτρέπει τις μετεγγραφές από Α.Ε.Ι. άλλων χωρών στην ημεδαπή. Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν μόνο οι φοιτητές που φοιτούν στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σχόλια (12)

 
Μάνος
20 Οκτ 2017 14:08

Tο πρόβλημα δημιούργησαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί ο εν λόγω νόμος, προκειμένου να παραμείνουν εκβιαστικά, στην αλλοδαπή; Εσείς το δημιουργήατε το πρόβλημα κ. Υπουργέ. Οι εκπαιδευτικοί απλά προαπαθούν να προστατεύσουν την οικογένεια και το επαγγελματικό τους μέλλον. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορούν να γυρίσουν στην Ελλάδα λόγω γάμου με ομογενή ή αλλογενή μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Στη θέση τους στέλνετε εκπαιδευτικούς με επιμίσθιο!!! Η Ελλάδα φαίνεται να έχει χρήματα ! Σπαταλάτε το δημόσιο χρήμα και καταστρέφετε οικογένειες! Μπράβο σας !Αριστερό Κόμμα, προστάτης του λαού και των εργαζομένων! Γιατί δεν επεμβαίνετε κ. Πρωθυπουργέ;

 
ομογενης....
20 Οκτ 2017 16:51

Εκει στο υπουργείο συνεχιζετε τις αστειες δικαιολογιες, δηλαδη οι παντρεμενοι χρειαζονται γ1 σταστα γερμανικα γιατι θα γινουν διγλωσσα τα σχολεια απο το 2018 2019 ενω οι αποσπασμενοι θα ερχονται
με β2 πχ αγγλικα αρα φασκει και αντιφασκει. φτανει τοσο μενος με τους παντρεμενους. Συνεχιστε εκει στον Σύριζα ετσι και θα φατε τοσο μαυρο οσο, το. μαυρο που επεσε στην Ερτ.

 
σύζυγος ομογενής
20 Οκτ 2017 17:52

Όποιος Γερμανός με ρωτάει γιατί ο άντρας μου είναι ακόμα στην Ελλάδα, του εξηγώ ότι η Ελλάδα πλέον έχει χρήματα και κρατάει πίσω τους οικονομικούς υπαλλήλους και στέλνει τους ακριβούς.

 
Νεφέλη
20 Οκτ 2017 18:49

1ον γλωσσομάθεια δεν σημαίνει ικανό διευθυντή
2ον. ο νόμος 4415 ορίζει ότι για τις κρίσεις διευθυντών των σχολείων του εξωτερικού ισχύει ότι και για την Ελλάδα.
3ον. Μετά από πρόσκληση όσοι εκπαιδευτικοί έχουν τα προσόντα και το ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ κάνουν αίτηση για θέση διευθυντή .
Προς τι λοιπόν όλοι να έχουν Γ1 γλωσσομάθεια ;

 
ομογενης....
20 Οκτ 2017 19:22

Νεφελη οτι και να πεις ειναι λιγο με αυτους που μπλεξαμε...... δεν τους ενδιαφερει τιποτα απλως εχουν κολλήσει σε ενα λαθος και το συνεχίζουν. οπως με τον πινακα γ της εγκυκλιο στον οποιο δεν μπορει να μπει κανενας εκπαιδευτικος περαν της πενταετιας αν πηρε τουλαχιστον μια φορα αποσπαση λογω συζύγου. Αλλα μπορει να παρει αποσπαση εκπαιδευτικος που ειναι στο 6 7 8 9 ετος χωρις γαμο δηλαδη φοβερο μενος για τους παντρεμενους με κατοικο εξωτερικου.

 
Δημήτρης
20 Οκτ 2017 23:02

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό πρέπει να γίνονται με επιμισθιο για μπορεί να ζήσει κανεις αξιοπρεπώς, να καταργηθεί η πενταετία να μη χάνεται η οργανική θέση και τα κριτήρια επιλογης να είναι τα μεταπτυχιακά το διδακτορικό οι γλώσσες . Αν κάποιος έχει αυτά τα προσόντα να του ανανεώνεται η αποσπαση για όσο διάστημα επιθυμεί

 
διωκομενος
20 Οκτ 2017 23:14

Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
σάμπως φταις κι εσύ καημένη
και στην Αθήνα μέσα ζει στη ξενιτιά

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
και βαθιά σ' ευχαριστώ
γιατί μ' έμαθες και ξέρω
ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ
και να μην σε υποφέρω

Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

 
Δημήτρης
21 Οκτ 2017 08:56

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό πρέπει να γίνονται με επιμισθιο για μπορεί να ζήσει κανεις αξιοπρεπώς να καταργηθεί η πενταετία και να μη χάνεται η οργανική θέση. Τα κριτήρια επιλογης να είναι τα μεταπτυχιακά το διδακτορικό και οι ξένες γλώσσες.Οι αποσπάσεις να ανανεώνονται κάθε φορά με μοναδικα κριτήρια τα παραπάνω και να μην αποκλείεται κανένας .

 
παντρεμένη με μόνιμο κάτοικο
21 Οκτ 2017 10:54

Ας απαντήσει ο κ. Υπουργός στα ακόλουθα ερωτήματα: 1. Γιατί εκδόθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος 21/6 ενώ τις προηγούμενες χρονιές η έκδοσή της γινόταν Απρίλιο ή Μάιο; Μήπως για να μη δώσει το χρονικό περιθώριο για ενστάσεις; 2. Θεωρεί ο υπουργός ότι ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται δεν πρέπει να προσφεύγουν στο ΣτΕ; 3. Γιατί θεωρεί ο Υπουργός εκβιαστική την επιθυμία των παντρεμένων να παραμείνουν με τις οικογένειές τους; Ξεχνά ότι, τόσο το Σύνταγμα της Ελλάδος όσο και το Ευρωπαϊκό προστατεύουν την οικογένεια; 4. Γνωρίζει ο υπουργός τι έχει υπογράψει; Και το λέω αυτό γιατί έχει υπογράψει πληθώρα κατ΄εξαίρεση παρατάσεων. Γνωρίζει ότι έχει υπογράψει παρατάσεις εκπαιδευτικών που εκπρόθεσμα προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά; Γνωρίζει ότι έχει υπογράψει νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών για 3ετία που ήδη υπηρετούσαν με απόσπαση στο εξωτερικό 4 έτη, με αποτέλεσμα να κατοχυρώνουν την 7ετία; Ας ελέγξει λοιπόν τους συμβούλους του και το γραφείο του και να σταματήσει να επιτίθεται με μένος σε ανθρώπους που το μόνο που επιθυμούν είναι να παραμείνουν με τις οικογένειές τους (και το διεκδικούν μέσω τις νομικής και νόμιμης οδού κι όχι χρησιμοποιώντας αθέμιτους τρόπους).

 
Νεφέλη
21 Οκτ 2017 15:52

Νόμος 4415/16 άρθρο 16 παράγραφος 3γ ,ββ) οι ανάγκες της υπηρεσίας είναι επείγουσες και δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του αποσπασμένου. Η παράταση χορηγείται για ένα μόνο σχολικό έτος, χωρίς το ειδικό επιμίσθιο, κατόπιν αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από τον οικείο συντονιστή εκπαίδευσης και τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ξ.Μ.Σ.).
Το παραπάνω αφορά την κατηγορία 1γ της εγκυκλίου των παρατάσεων. Πουθενά δεν αναφέρει ότι, οι εκπαιδευτικοί που έχουν κατά το παρελθόν πάρει παράταση λόγω γάμου με μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού δεν μπορούν να αιτηθούν κατηγορία 1γ , ούτε ότι δεν μπορούν παράταση . Ούτε η εγκύκλιος των παρατάσεων απαγόρευε τους εκπαιδευτικούς που κατά το παρελθόν είχαν πάρει παράταση λόγω γάμου να κάνουν αίτηση και στην κατηγορία 1γ .
Δηλαδή αυτό το νόμο τον εφαρμόζουμε κατά το δοκούν. Αν κάποιοι εκπαιδευτικοί προσφύγουν για να βρουν το δίκιο τους , φυσικά πάλι θα παρανομίσουν κατά το υπουργείο.

 
Αλίκη
22 Οκτ 2017 22:57

Στο ΣΤΕ προσέφυγαν συνάδελφοι που ήταν αποσπασμένοι χωρίς επιμίσθιο και δεν τους δόθηκε το δικαίωμα συμπλήρωσης της 5ετίας. Δίνεται δικαίωμα παράτασης 3+2 χωρίς επιμίσθιο, αλλά όχι σε αυτή την κατηγορία. Μια κατηγορία που δεν επιβάρυνε καθόλου το ελληνικό κράτος αλλά αντίθετα εξυπηρέτησε.

Παρόλα αυτά, είδαμε να δίνονται νέες αποσπάσεις με επιμίσθιο σε συναδέλφους που είχαν ήδη 4 έτη στο εξωτερικό. Παρόλο που η εγκύκλιος τους εδινε τη δυνατότητα νέας απόσπασης για τα έτη που τους έχουν απομείνει ως τη συμπλήρωση 5ετιας, πήραν για 3 ολόκληρα χρόνια απόσπαση με επιμίσθιο ανεξαιρέτως. Η εγκύκλιος λοιπόν δεν εφαρμόστηκε.

Μάλλον εφαρμόστηκε κατ' εξαίρεση. Έγιναν εκπρόθεσμα πτυχία γλωσσομάθειας δεκτά. Δεν έγινε δεκτό το πτυχίο μου, με το οποίο η ΔΙΠΟΔΕ με είχε αποσπάσει χωρίς επιμίσθιο το 2014 μέσω του βασικού πίνακα. Έκανα ένσταση, δεν πήρα ποτέ απάντηση. Έγινε δεκτό όμως αντίστοιχο πτυχίο συναδέλφου.

Αποσπασεις λόγω γάμου γίνονται σε όσους έχουν Γ1. Αλλά πρέπει να έχουν ήδη 7 χρόνια αποσπασμένοι στο εξωτερικό. Δηλαδή Εμείς που θα συμπληρώσουμε 5 έτη, δε θα έχουμε δυνατότητα παράτασης λόγω γάμου με μονιμο κάτοικο εξωτερικού.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, καλό θα ήταν να ερευνήσετε λίγο και να ελέγξετε τα λάθη που εγιναν (ηθελημένα ή αθέλητα ) με σκοπό τη διόρθωση τους. Καλό είναι η αλήθεια να λέγεται και να καταγράφεται ολόκληρη κι όχι κατ' επίφαση.

Με εκτίμηση, μια απογοητευμένη εκπαιδευτικός.

 
Stefanos
23 Οκτ 2017 10:51

Η καλύτερη λύση είναι δημιουργία μητρώου με μετρήσιμα κριτήρια με τους ενδιαφερόμενους επαιδευτικούς. Ο αποκλεισμός από τις διαδικασίες με αδικαιολόγητες και αυθαίρετες προϋποθέσεις οδηγεί μόνο σε ανισότητες και οδηγούμαστε σε παράλογες καταστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί για κάποιον ισότητα να είναι να μένουν μόνο μία πενταετία κάποιοι εκπαιδευτικοί σε μία οργανική για να έρχονται και νέοι εκπαιδευτικοί στην συγκεκριμένη θέση ή επιπλέον να μην μετράει η συνυπηρέτηση στις μεταθέσεις/αποσπάσεις αφού δεν φαίνεται να μετράει στις αποσπάσεις εξωτερικού. Μην με παρεξηγήσετε, δεν τα προτείνω αυτά. Απλώς ήθελα να καταδείξω τον παραλογισμό των επιχειρημάτων του υπουργείου που αυθαιρετεί ανά περίπτωση. Αφού συμφέρει το κράτος κάποιος χωρίς επιμίσθιο να είναι αυτό μετρήσιμο κριτήριο. Όπως και ο γάμος ως μιας μορφής συνυπηρέτησης. Κανένας αποκλεισμός από τις διαδικασίες επιλογής.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean