Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Απάντηση Κ. Ζουράρι για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Χρ. Κέλλας: Πρωτοφανής ευτελισμός της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 21/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα και η προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει τα θέματα εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων του εξωτερικού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ολοφάνερη».

Αυτός ήταν ο σχολιασμός του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, για την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Κώστα Ζουράρι, σε ερωτήσεις του, σχετικές με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποσπάσεων και παρατάσεων των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στη στελέχωση των σχολείων της ομογένειας.

Υπενθυμίζεται  ότι ο Λαρισαίος πολιτικός έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων για το συγκεκριμένο θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο Υπουργείο Παιδείας για σοβαρή υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Ο κ. Κέλλας στη δήλωση του αναφέρει:
«Την ίδια στιγμή που με σειρά επιστολών προς τον Υπουργό Παιδείας Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Γερμανίας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, ακόμη και Έλληνες Ευρωβουλευτές, “κάνουν έκκληση” προς την ηγεσία του Υπουργείου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία του εξωτερικού, ο κ. Ζουράρις μας ενημερώνει ότι “όλα πάνε καλά και τα κενά καλύπτονται”»!!!

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε νόμο που καταργεί το δικαίωμα διατήρησης της οργανικής θέσης στην ημεδαπή για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται στο εξωτερικό.
Εισήγαγε διατάξεις που κατέστησαν απαγορευτικές τις παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό έως τη συμπλήρωση της πενταετίας.
Ενέκρινε νέες αποσπάσεις με επιμίσθιο την ώρα που η χώρα αιμορραγεί οικονομικά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορούσε να τις ικανοποιήσει.
Απαγόρευσε την απόσπαση εκπαιδευτικών στο εξωτερικό πέραν της πενταετίας με υψηλή γλωσσομάθεια και χωρίς επιμίσθιο, προτιμώντας να αποσπάσει εκπαιδευτικούς με επιμίσθιο και χωρίς γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής», συνεχίζει στη δήλωσή του, αν. Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Λαρισαίος βουλευτής, κλείνοντας, κάνει λόγο για “ευτελισμό” της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, καταλογίζοντας ξεκάθαρα ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τονίζει χαρακτηριστικά:

«H άκαμπτη στάση του Υπουργού στο θέμα επανεξέτασης των αναχρονιστικών διατάξεων που εισήγαγε ο ν.4415/16, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την  ιδεοληπτική εμμονή και την απουσία “πυξίδας” για τα θέματα της παιδείας των ελληνοπαίδων του εξωτερικού.

Αποτέλεσμα του πρωτοφανούς ευτελισμού της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, η σταδιακή απαξίωση της ελληνικότητας στη συνείδηση των ομοεθνών μας στο εξωτερικό!
Μήπως άραγε αυτός ήταν ο πρωταρχικός και απώτερος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής;
Μήπως μετά την αλλεργία στην αριστεία, την αξιολόγηση, την επιστημονική καθοδήγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση εμφανίζει “συμπτώματα” αλλεργίας απέναντι στη διατήρηση της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας των Ελλήνων της διασποράς;
Αν αυτό συμβαίνει, τότε η πολιτική της μπορεί να θεωρείται απόλυτα επιτυχής».

Παραθέτονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις απαντήσεις του κ. Ζουράρι:

«Το ΥΠ.Π.Ε.Θ βρίσκεται στην τελική φάση έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού, βάσει των όσων ορίζει η υπ’ αριθμ πρωτ. Φ. 821/103904/Η2/21-6-2017 με θέμα “Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2017-2018 και 2018 για το Νότιο Ημισφαίριο”.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τις περιοχές ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης Μονάχου (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ανοβέρου, Ντισελντορφ, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ και Κολωνίας), περιοχές όπου υφίσταται και λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των αμιγώς Ελληνικών Δημοτικών Σχολείων – Γυμνασίων – Λυκείων παγκοσμίως, έχει υπογραφεί ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των Υπουργικών Αποφάσεων με εκτιμώμενο διάστημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών και κάλυψης των υφιστάμενων κενών την εβδομάδα από 9/10 ως 13/10/2017.

Για τις λοιπές χώρες – περιοχές, όπου λειτουργούν τόσο αμιγή Ελληνικά Σχολεία όσο και τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, εκτιμάται ότι όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εως την Παρασκευή 20/10/2017.

Σχετικά με τις αποφάσεις παράτασης απόσπασης των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό αυτές ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν.4414/2016 και οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στις σχολικές μονάδες τοποθέτησής τους.

Αναφορικά προς το ζήτημα της απώλειας της οργανικής θέσης, προς το παρόν, εφαρμόζουμε, ως ευνόητο το Ν.4415/2016, ενώ παράλληλα επεξεργαζόμαστε το ενδεχόμενο κατάθεσης σχετιής τροπολογίας, που να προβλέπει τη διατήρηση της οργανικής θέσης στην Ελλάδα των αποσπασμένων στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού μέχρι τη συμπλήρωση πέντε ετών απόσπασης».

 

 

Σχόλια (7)

 
AD
21 Οκτ 2017 19:40

Κανείς και για κανέναν λόγο (ούτε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, ούτε παντρεμένος με ομογενή κλπ., ούτε λογο υγείας... ΚΑΝΕΙΣ!) πέραν της πενταετίας!!!!!!

 
ομογενης....
21 Οκτ 2017 21:45

προς Αd....

οποτε τι προτείνεις να κλεισουν τα σχολεια γιατι χωρις αυτους θα κλεισουν. Περσι μαθηματικος και καθηγητης πληροφορικης ηρθαν τον απριλιο και υπηρχαν ακομα κενα στο μοναχο επισης τον απριλιο ηρθε οικονομολος στη στουτγαρδη και φετος τον σεπτεμβρη γυρισε ελλαδα. Φετος δεν υπαρχουν δασκαλοι να καλυψουν τα Τμηματα μητρικης Γλωσσας στην περιοχη της Στουτγαρδης και φρανκφουρτης.

 
Δασκαλα
22 Οκτ 2017 07:59

Φυσικά και είναι απορίας άξιο η δυσκαμψία του όλου εγχειρηματος!Το πάσχον οικονομικά ελ.κράτος αρνείται πεισματικά τις οικονομικοτερες λύσεις αλλά και όταν θέλει να φανεί με γαλαντομια αυτοαναιρείται με το χάσιμο της οργανικης.Εδώ κάθε χρόνο σχολεία συρρικνωνονται και να επιστρέψει ο άλλος και να βρεθεί στο πουθενα?Τώρα θα κοιτάξουν να αλλάξουν τον νόμο? Ας επαναφέρουν τους πίνακες χωρίς επιμισθιο για παλαιοτερους εντός και του εξωτερικού για συμπλήρωση πενταετιας .Έστω και μια θέση να καλύψουν κέρδος για το κράτος θα ειναι.

 
Γιώργος Δ.
22 Οκτ 2017 13:49

προς ΑD
Ούτε όταν το δημόσιο εξοικονομεί 15-20 χιλ. ευρώ ανά θέση;
Δεν θα έπρεπε να κερδίσουμε χρήματα ισοδύναμα με πρόσληψη 1,5 αναπληρωτή συναδέλφου με μια απλή παράταση χωρίς επιμίσθιο;
Επιτρέπονται σπατάλες τέτοιες εποχές;
Περιμένω απάντηση.

 
κατερινα
23 Οκτ 2017 15:18

"" AD21
Κανείς και για κανέναν λόγο (ούτε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, ούτε παντρεμένος με ομογενή κλπ., ούτε λογο υγείας... ΚΑΝΕΙΣ!) πέραν της πενταετίας!!!!!! ""

Ποια είναι τα επιχειρήματα για μια χώρα σε κρίση ,ώστε να προτιμήσει την πιο ακριβή λύση?
Οποιοδήποτε επιχείρημα θα φάνταζε παράλογο ,για ποιο λόγο να ξοδέψει ένα κράτος τα τριπλά χρήματα ,αφού μπορεί να το αποφύγει?
Για πρωτοτυπία μήπως? Έτσι απλά για να παίζουμε ξοδεύοντας από αυτά που δεν έχουμε?
Δεν νομίζω να αρέσει αυτό στον Έλληνα φορολογούμενο .

 
Stefanos
23 Οκτ 2017 19:17

@AD
Το σχόλιό σου δεν έχει ούτε ένα επιχείρημα και είναι εκ των πραγμάτων αβάσιμο και ανυπόστατο. Περισσότερο για γηπεδικό σύνθημα μοιάζει. Ο υπουργός παιδείας μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα με τις αποσπάσεις χωρίς επιμίσθιο και ηθελημένα δεν το κάνει. Οπότε έχω δικαίωμα εγώ ως φορολογούμενος να το θεωρώ κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

 
Νίκος
24 Οκτ 2017 00:46

Όταν στην Παιδεία μιλάμε για εξοικονόμηση πόρων, ειδικά από εκπαιδευτικούς κ για το δικό τους προσωπικό συμφέρον, τότε δε μιλάμε για Παιδεία!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean