Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Λόγω πένθους δεν θα γίνει στο υπ. Παιδείας ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Υπαλλήλων προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας
Δημοσίευση: 26/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Σε ένδειξη πένθους, ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο υπουργείο, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος".

Αυτό αναφέρει Υπηρεσιακό Σημείωμα του υπουργείου Παιδείας, το  οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπ. Παιδείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Όπως είναι γνωστό, μετά την είδηση του θανάτου του Γ.Γ. Γιάννη Παντή, με το υπ΄αριθμ. ΥΣ.191/ΓΔ3 έγγραφο, αναβλήθηκε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση προκάλεσε την αμηχανία των εργαζομένων και πυροδότησε πολλές συζητήσεις.

Ο Σύλλογος μας μετέφερε το κλίμα στην Πολιτική Ηγεσία, ζητώντας με το υπ΄ αριθμ. 180/16-10-2017 έγγραφο μας την επανεξέταση του θέματος, όπως φαίνεται παρακάτω:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ    

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε με το ΥΣ. 191/ΓΔ3/11-10-2017 ότι «σε ένδειξη πένθους, ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Υπουργείο, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος».

Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος του αείμνηστου Γ.Γ. Γ. Παντή βύθισε σε θλίψη όλους τους εργαζομένους του Υπουργείου μας, που θεσμικά εξέφρασαν δημοσίως τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς αυτό το αναπάντεχο γεγονός μπορεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να συνδέεται με την εθνική μας επέτειο, που τιμάται 16 μέρες μετά.

Βαθιά πεποίθηση όλων μας είναι ότι ακριβώς η έκφραση σεβασμού, τιμής και συλλογικής μνήμης στο πρόσωπο του εκλιπόντος επιβάλλει ακόμη πιο εμφατικά τον εορτασμό  της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, μιας επετείου που συνδέεται με αγώνες αντιφασιστικούς, ανεξαρτησίας, ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιών που υπηρέτησε όσο ζούσε ο Γιάννης Παντής.

Κατανοώντας, επομένως, -σε ανθρώπινο επίπεδο- την ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση που υποκίνησε αυτή την εν θερμώ απόφαση, ζητούμε αυτή να επανεξεταστεί, εκφράζοντας την πεποίθησή μας ότι η χρονική απόσταση από το δυσάρεστο γεγονός θα επιτρέψει την επανεκτίμηση αυτής της πρώτης αντίδρασης και θα αποκαταστήσει την εθιμική εκδήλωση, που θα μπορούσε ίσως να είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα.

Παρά την έλευση 10 ημερών από την αποστολή του αιτήματος και παρά τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις του Συλλόγου μας προς το Γραφείο Υπουργού, δεν έχουμε λάβει ακόμη γραπτή ή προφορική, θετική ή αρνητική απάντηση σε αυτό.

Καταγγέλλουμε την απαξιωτική στάση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στις εύλογες και συνετές αιτιάσεις των εργαζομένων !!

Δηλώνουμε με τη σειρά μας πως δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν πολιτικό το «δικαίωμα» να είναι υπεράνω κριτικής !!!

Ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου δεν είναι μια παροχή προς τους πολίτες ενός ευαρεστούμενου «ηγέτη», αλλά υποχρέωση μνήμης και τιμής όλων μας σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, για

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και πανανθρώπινα αγαθά !!!!

Αυτό είναι δικαίωμά μας και δεν το επαιτούμε από ΚΑΝΕΝΑ ….

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κώστας Κοτζαμπασάκης    

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τόνια Μητσοτάκη

 

Σχόλια (10)

 
Νίκος
26 Οκτ 2017 07:52

Γιατί; Πέρυσι πώς τη γιόρτασαν; Με χορούς και νταούλια;

 
Μανώλης
26 Οκτ 2017 08:58

Τι άλλο θα ακούσουμε από τους ...του υπουργείου;
Ο Σ. Μυριβήλης κατά την πανηγυρική ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, το 1960, ανέφερε και το ακόλουθο:«Πολύς κόσμος έτρεχε να δώσει αίμα τις ημέρες του πολέμου. Ήταν εκεί νέοι, κοπέλες, γυναίκες, μαθητές, παιδιά που περίμεναν τη σειρά τους. Μια μέρα, ο επί της αιμοδοσίας φίλος μου γιατρός, είδε στη σειρά των αιμοδοτών που περίμεναν, να στέκεται και ένα γεροντάκι.
Εσύ παππούλη τι θέλεις εδώ; Ήρθα, κι εγώ, γιατρέ, να δώσω αίμα. Ο γιατρός τον κοίταξε με απορία και συγκίνηση. Ο γέρος παρεξήγησε το δισταγμό του. Η φωνή του έγινε πιο ζωηρή. Μη με βλέπεις έτσι, γιατρέ μου. Είμαι γέρος, το αίμα είναι καθαρό, και ποτές μου δεν αρρώστησα. Είχα τρεις γιους. Σκοτώθηκαν και οι τρεις εκεί πάνω. Χαλάλι της πατρίδας. Μου είπαν πως οι δύο πήγαν από αιμορραγία. Λοιπόν, είπα στη γυναίκα μου, θα ‘ναι κι άλλοι πατεράδες, που μπορεί να χάσουν τα παλληκάρια τους, γιατί δεν θα ‘χουν οι γιατροί μας αίμα να τους δώσουν. Να πάω να δώσω κι εγώ το δικό μου. Άιντε, πήγαινε γέρο, μου είπε κι ας είναι για την ψυχή των παιδιών μας. Κι εγώ σηκώθηκα και ήρθα». Γι’ αυτό νικήσαμε, γιατί πολεμούσε όλος ο λαός. Την πιο μεγαλειώδη μάχη την κέρδισαν οι…άμαχοι.

ΥΓ. Να υπενθυμίσω ότι στο βιβλίο γλώσσας της Ε’ Δημοτικού, στο σχετικό αφιέρωμα για την εθνική επέτειο, περιέχεται κείμενο με τον εξής τίτλο: « Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο» και υπότιτλο«και εμείς πήγαμε στο υπόγειο». Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ξέρουμε ότι ο λαός ξέσπασε, πανηγύριζε, ξεχύθηκε στους δρόμους ανεμίζοντας γεμάτος χαρά, την γαλανόλευκη.

 
Νίκος
26 Οκτ 2017 09:04

Ντροπή! Με αφορμή το πένθος το ανθελληνικό αίσθημα εκδηλώνεται. Η κατρακύλα συνεχίζεται.

 
ΔΑΣΚΑΛΑ
26 Οκτ 2017 18:44

Ο πρώτος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε την ίδια ημερομηνία, εν μέσω ΚΑΤΟΧΗΣ, το έτος 1941 στο Πανεπιστήμιο, όπου ο τότε καθηγητής Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Τσάτσος αρνήθηκε να κάνει μάθημα ανήμερα της ημέρας αυτής και απολύθηκε από τη θέση του, του Πανεπιστημιακού για την ενέργειά του αυτή.
Ο εορτασμός το 1943 έγινε στην Πλατεία Κοτζιά, έξω από την Εθνική Τράπεζα, που βρισκόταν εκεί, όπως μας αναφέρει ο Ηλίας Βενέζης, που εργαζόταν τότε στην Εθνική Τράπεζα και οι Γερμανοί, που αστυνόμευαν την περιοχή, όρμησαν και υποχρέωσαν όλους τους συμμετέχοντες στον εορτασμό, να σταθούν με τα χέρια ψηλά, ως το βράδυ της ίδιας ημέρας. Επίσης συνέλαβαν περί τα 12 άτομα, τα οποία οδήγησαν σε στράτοπεδα συγκέντρωσης, τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Μέσα στην ΚΑΤΟΧΗ ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με τις παραπάνω ποινές για τους συμμετέχοντες και εν μέσω μαζικών θανατώσεων πατριωτών ΕΛΛΗΝΩΝ.
Στο ΥΠΠΕΘ εν μέσω ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ εν έτει 2017, ο εορτασμός ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, λόγω θανάτου ενός!
Τα συμπεράσματα δικά σας.

 
Πάνος
26 Οκτ 2017 19:59

"Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση..." LOL

 
εκπαιδευτικός
27 Οκτ 2017 08:54

Πώς το σκέφτηκαν; Με ποια ιδεολογία; ... Δηλαδή όταν πεθαίνει ο Επίσκοπος μιας Μητρόπολης, δεν γιορτάζουμε την Ανάσταση;

 
ΘΩΜΑΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ
27 Οκτ 2017 22:07

H εθνική επέτειος είναι υπεράνω κάθε ανθρώπινου πένθους, αφού κατά την ημέρα εκείνη σύσσωμο το έθνος ξεσηκώθηκε για ιδανικά που υπερβαίνουν ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη. Το αίμα ενός λαού που μάχεται για την ελευθερία του είναι απείρως ανώτερο από ένα φυσικό θάνατο ενός προσώπου, ως σπουδαίο και να είναι αυτό, ακόμα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να ήταν!

 
Αντώνης
28 Οκτ 2017 08:55

Για να δούμε σε λίγες μέρες θα έχουμε την επέτειο της 17 Νοέμβρη, θα συνεχισθεί το πένθος.. Τι λέτε;
Είναι γνωστό, ότι προ ημερών την είδηση του θανάτου του Γιάννη Παντή γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης του στο facebook ο υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος έγραψε:«Όση χαρά πήραμε πριν δύο ώρες με την ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλου, τόση λύπη μας έδωσε το φευγιό του σ.Γιάννη Παντή πριν λίγο. Καλό του ταξίδι, θα μας λείψει πολύ...»

 
Αλλεργικος στο σανο
28 Οκτ 2017 12:30

17 Νοεμβριου εγω θα παρω αναρρωτικη

 
ΜΑΚ
29 Οκτ 2017 02:34

&Αλλεργικος στο σανο.17Νοεμβρη να λες για να ταιριαζει και με το πνευμα της επετειου.Παντως απο οσο ξερω αναβολη λογω πενθους γινεται οταν μια εκδηλωση περιεχει χορους και τραγουδια και οχι επετειακες εκδηλωσεις με ομιλιες.Και διαρκει ελαχιστες μερες.Και αφορουν μεγιστο αξιωμα που κατειχε ο εκλιπων.Συντρεχουν στη συγκεκριμενη περιπτωση αυτοι οι λογοι;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean