ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Προσκώμματα ” στην πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ

Ενστάσεις και προβληματισμοί στην 8μελή Επιτροπή “Γαβρόγλου”
Δημοσίευση: 27/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα πρώτα “αγκάθια” στην πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ ήρθαν στην επιφάνεια  της 8μελούς  Επιτροπής  "Γαβρόγλου", σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η οποία συνεδρίασε παρουσία του  υπουργού  Παιδείας και του Νομικού  Συμβούλου του κ. Φλογαίτη, ο οποίος συνέταξε το Προσχέδιο Νόμου.

Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί κατατέθηκαν στην Επιτροπή από τον πρώην στενό συνεργάτη του υπουργού Παιδείας και νυν Πρόεδρο  του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Καθηγητή  του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σπύρο Γεωργάτο,  ο οποίος είναι μέλος της οκταμελούς Επιτροπής.

Ο κ. Γεωργάτος στη συνεδρίαση της Επιτροπής έθεσε τους εξής  προβληματισμούς και ενστάσεις:

ΠΡΩΤΟΝ: Τι θα γίνει με τα Προγράμματα Σπουδών για τα οποία δεν μπορεί να ενταχθούν σε Πανεπιστήμιο και ανέφερε χαρακτηριστικά συγκεκριμένα τμήματα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τα Πανεπιστήμια που θα ενοποιηθούν με ΤΕΙ θα πρέπει να δεχθούν την εξίσωση των καθηγητών τους με το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ;

ΤΡΙΤΟΝ: Ειπώθηκε ότι υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ είτε από πανεπιστημιακούς για την εξίσωσή τους με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ είτε από εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ που θα παραμείνουν ως εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, ενώ συνάδελφοί τους που κρίθηκαν με τις ίδιες διαδικασίες έγιναν Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Τους παραπάνω προβληματισμούς του κ. Γεωργάτου φάνηκε να συμμερίζονται τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής.

Επίσης τη συνεδρίαση της 8μελούς Επιτροπής απασχόλησαν τα εξής  αναπάντητα , προς το παρόν, ζητήματα:

Α. Οι φοιτητές που εισήχθησαν σε ΤΕΙ , θα αποφοιτήσουν με πτυχίο Πανεπιστημίου ή θα φοιτούν σε Πανεπιστήμιο και θα αποφοιτούν με πτυχίο ΤΕΙ;

Β. Οι συμφοιτητές τους   που τα ΤΕΙ στα οποία φοιτούν και δεν γίνουν Πανεπιστήμια θα αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ;

Τα παραπάνω θέματα καλείται να τεκμηριώσει ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργού κ. Φλογαίτης και να αποτυπωθούν στο Προσχέδιο Νόμου το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη τύπου προς τους εκπαιδευτικούς συντάκτες, την ερχόμενη Τρίτη.

Ποια είναι η Επιτροπή “Γαβρόγλου

1. Γεώργιος Αγγελόπουλος του Βασιλείου,  Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως Πρόεδρος.

2. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης του Αθανάσιου,  Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναπληρωτής Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

3. Σπύρος Γεωργάτος του Διονυσίου,   Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής
Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

4. Νικολέττα Παϊσίδου του Χρήστου,  Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην
Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

5. Μιχάλης Μπρατάκος του Σωτηρίου,  Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθηνών.

6. Λάζαρος Βρυζίδης του Νικολάου,   Καθηγητής και Πρόεδρος στο ΤΕΙ Πειραιά.

7. Λόης Λαμπριανίδης του Παναγιώτη,  Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης
Στρατηγικής και Ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

8. Ευάγγελος Καπετανάκης του Γεωργίου,   Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Κρήτης, Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.

Απάντηση του  Σπ. Γεωργάτου στο παραπάνω ρεπορτάζ

Με έκπληξη είδα δημοσίευμα στην έγκριτη ιστοσελίδα σας που μου αποδίδει -και μάλιστα αποκλειστικά- ορισμένες εκτιμήσεις/ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν και τα υπόλοιπα μέλη  της Επιτροπής, ιδιαίτερα οι στνάδελφοι των ΤΕΙ, οι πληροφορίες που δημοσιεύετε δεν είναι ακριβείς.

Όντως ετέθη το θέμα Τμημάτων των ΤΕΙ που στη σημερινή τους μορφή δεν έχουν ισοδύναμο σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αλλά αυτό δεν ετέθη μόνο από τον υποφαινόμενο, αλλά και από σχεδόν από το σύνολο της Επιτροπής. Και η κοινή μας απόφαση ήταν να αναζητηθεί λύση, συναινετικά, παραγωγικά και με προσήλωση στην ακαδημαϊκή ποιότητα.

Τα άλλα θέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμά σας δεν ετέθησαν ούτε από το πρόσωπο που αναφέρετε, ούτε στη μορφή και την ένταση που υπονοείτε. Το πρόβλημα πιθανόν νομικών εμπλοκών δημιουργείται εκ των πραγμάτων σε κάθε εγχείρημα δημιουργίας ενός νέου θεσμού και πρέπει να εξετάζεται προκαταβολικά με μεγάλη προσχή. Αυτό ακριβώς το σημείο δικαιολογεί άλλωστε και την αρωγή που ζητήθηκε από τον κ. Φλογαϊτη και από άλλους νομικούς.

Κατά τ' άλλα, σας διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία στα πλαίσια της Επιτροπής που σύντομα θα δώσει συγκεκριμένους καρπούς. Η προσήλωση όλων και ιδίως του Υπουργού -που είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός άνθρωπος- στους ακαδημαϊκούς κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτη.

Λίγη υπομονή και σε λίγο θα είναι σε όλους φανερό τι ακριβώς κατάφερε η Επιτροπή μας!

Καθηγητής Σπύρος Γεωργάτος

Απάντηση του esos στον κ. Γεωργάτο

κε Γεωργάτο,

Στο ρεπορτάζ μας δεν αναφέρουμε πουθενά ότι υπήρξε ένταση ή διαφωνίες γιατί δεν υπήρξαν.

Οσον αφορά τις ενστάσεις και προβληματισμούς με την απάντηση που μας δίνεται αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μας επιβεβαιώνεται.

Σχετικά με την υπομονή που ζητάτε να κάνουμε σας διαβεβαιώνουμε πως δεν έχουμε  καμία αγωνία για το διαδικαστικό, αλλά για το μέλλον των παιδιών μας .

Περιμένουμε όμως να λύσετε τα νομικά και ακαδημαϊκά ζητήματα που προκύπτουν αν  και κατά την άποψή μας θα έπρεπε να λυθούν πριν ανακοινωθεί η ενοποίηση των Ιδρυμάτων.

 

Σχόλια (16)

 
Μανώλης Ζωγραφάκης
31 Οκτ 2017 18:45

Γνωρίζω παιδιά αποφοίτους του ΤΕΙ Πειραιά που έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όπως είναι το Stanford το Imperial το Seoul National University , πανεπιστήμια που στο Global Ranking ανήκουν στα πρώτα πενήντα του κόσμου.

 
Κωνσταντίνος Δέδας
30 Οκτ 2017 11:06

@Γιάννης Μ.

Φυσικά και αποφεύγεται επίτηδες η χρήση του όρου "ισοτιμία" στη σχετική με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση νομοθεσία όλα αυτά τα χρόνια, ακριβώς για να μπορούν να βγαίνουν αποφάσεις σαν αυτή του Αρείου Πάγου το 2008 !
Ως πότε θα μπορούν να το τραβάνε έτσι όμως;
Δε γίνεται από τη μια να κάνεις διακρίσεις εγχωρίως (π.χ. κατηγορίες Π.Ε. & Τ.Ε. στο Δημόσιο) και να παρανομείς επειδή "μπορείς" και από την άλλη να δηλώνεις σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς τις σχολές Τ.Ε. ως ισότιμες με αυτές των Π.Ε. γιατί εκεί δε σε παίρνει διαφορετικά (γιατί προφανώς εκεί δεν υπάρχουν ούτε "ολίγον πανεπιστήμια" ούτε παιχνίδια με τις λέξεις), να τις δηλώνεις στο ίδιο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων κ.λπ.
Και σχετικά με το τι θα γίνει με τους παλιούς απόφοιτους, εκεί υπάρχει ήδη δεδικασμένο (π.χ. Παιδαγωγική Ακαδημία) οπότε μην έχεις αμφιβολία ότι και οι παλιοί απόφοιτοι θα ισοτιμηθούν και τυπικά με τους νέους...

 
Θεόδωρος Θεοδώρου
29 Οκτ 2017 18:20

@Solwn

Αυτά τα γνωρίζω, απλά να δούμε και στο σύντομο τι μέλλει γενέσθαι, με τους αποφοίτους και τους φοιτητές, ελπίζω να σκεφτούν καλά και τους απόφοιτους και να μην μείνουν στην σκιά των ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ (Ανώτερες Σχολές). Φιλικά.

 
Solwn
29 Οκτ 2017 17:05

@Θεόδωρος Θεοδώρου

Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι απ'το 2008 , και στερείται ενημέρωσης της σημερινής πραγματικότητας που συμβαίνει στα Ανώτατα Τεχνολογικά ιδρύματα.
Το γεγονός ότι σύντομα δίνεται το ΟΚ πανηγυρικά κιόλας σε τουλάχιστον 3 ΤΕΙ που επέδειξαν άριστες υποδομές για εκπόνηση διδακτορικών (Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Αμθ, ΤΕΙ Θεσσαλίας) μετά την αξιολόγηση τους απ'την ΑΔΙΠ , αν μή τι άλλο είναι μεγάλο πλήγμα στους αντιφρονούντες της Πανεπιστημιοποιησης των ΑΕΙ ΤΤ.
Μιλάμε για Πανεπιστήμια που μένουν στην αφάνεια εδώ και χρόνια υπό την σκιά των πάλαι ποτέ ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ.Η ύπαρξη διδακτορικών σε ένα ΤΕΙ σηματοδοτεί την Πανεπιστημιοποιηση του, καθώς το διδακτορικό αποτελεί την ανώτατη μορφή εκπαίδευσης που μπορεί να υπάρξει σε ένα Πανεπιστήμιο.
φιλικά

 
Θεόδωρος Θεοδώρου
29 Οκτ 2017 10:05

@jimmys_b

Το Θέμα με τις θέσεις και τα ΠΕ και ΤΕ είναι λανθασμένο και πρέπει να διορθωθεί, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν αντιδρά κανείς, αλλά και να αντιδράσει κάποιος από μόνος του δεν έγινε και κάτι, πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση από πολλούς. Το ότι υπάρχει το ΠΕ και το ΤΕ πιστεύω ότι είναι λανθασμένο. Το ότι υπάρχει αυτό ακόμα είναι για τον λόγο ότι ακόμη και τα δικαστήρια της Ελλάδος θεωρούν ότι τα Τ.Ε.Ι. σαν να είναι Ανώτερες Σχολές (βλέπε π.χ. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Απόφαση 1718 / 2008 (Β1, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ)), ενώ στο εξωτερικό αλλού δηλώνει η Ελληνική Δημοκρατία πως είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αλλού ως σαν να είναι Ανώτερες Σχολές, έχω στοιχεία για αυτά που λέω, κατα τη γνώμη μου φάγαμε μεγάλη κοροϊδία από κάποιους.

 
Γιάννης Μ.
29 Οκτ 2017 03:48

Ό,τι λέει ο jimnys_b ισχύει. Παράνομο, ξεπαράνομο, εάν δεν αλλάξει ο νόμος δεν αλλάζει τίποτα στη σχέση ΠΕ και ΤΕ. Τα όσα αναφέρονται περί εξελίξεων και τοποθετήσεις διευθυντών είναι πραγματικότητα. Η μαγική λέξη που λείπει από όλα τα νομοθετήματα είναι η λέξη "ισοτιμία". Το ότι μία οντότητα είναι στο ίδιο σύνολο με μία άλλη και λειτουργούν παράλληλα (έτσι λέει ο νόμος), δεν τις καθιστά αυτόματα ίσες και όμοιες. Κατά συνέπεια, δύο είναι οι τρόποι ισοτίμησης Παν/μιων και ΤΕΙ. Είτε σε όσους νόμους από το 2001 και μετά, οι οποίοι αναφέρουν το ρόλο τους, θα προστεθεί η φράση "λειτουργούν παράλληλα και ισότιμα", είτε θα μετατραπούν τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια και γίνονται αυτοδίκαια ισότιμα με τα υπόλοιπα, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει κανένας αστερίσκος. Τώρα το γιατί, ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν τον τεχνολογικό και εφαρμοστικό ρόλο των ΤΕΙ, ο οποίος θα εξαφανιστεί από τη χώρα και θα επέλθει καταστροφή, ώστε να εμποδιστεί η εξέλιξή τους, όταν ο ίδιος ρόλος υλοποιείται από πολυτεχνικές και θετικές σχολές, αλλά παραμένουν πανεπιστήμια, επαναλαμβάνω ότι μόνο η ψυχολογία και η κοινωνιολογία μπορούν να απαντήσουν.

 
Ειρήνη PhD
28 Οκτ 2017 20:16

Καλησπέρα,
Θα ήθελε ο Κύριος πρώην στενός συνεργάτης του Υπουργού Παιδείας ,να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν όπου Ανώτατες Σχολές ''Πανεπιστημιοποιήθηκαν'' σε μια νύχτα όπως όλοι γνωρίζουμε; Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής Οικονομίας= Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο , Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης= ΠΑ.ΜΑΚ , Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής=Τεφαα κ.α. οι οποίες πριν Πανεπιστημιοποιηθούν δεν είχαν περάσει απο αξιολόγηση. Πάρτε την ιστορία σαν παράδειγμα.
Ορισμένα απο τα αντικείμενα σπουδών λοιπόν των παραπάνω Πανεπιστημίων, δεν έχουν σε καμία περίπτωση την ίδια αναγνώριση όπως αυτά των περισσότερων ΤΕΙ ενώ μερικά απο αυτά δεν είναι επαρκώς γνωστά ώς προς το περιεχόμενο των σπουδών τους στην Ελληνική και ξένη Ακαδημαική Κοινότητα. π.χ. Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών,Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής,Οικιακή Οικονομία και Οικολογία κ.α.
Οι περισσότερες σχολές των ΤΕΙ στο εξωτερικό ανήκουν σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ τα προγράμματα σπουδων των Ελληνικών ΑΤΕΙ είναι αρκετά πιο πληρέστερα (συν της πρακτικής άσκησης) απο τα αντίστοιχα ξένα. Απο την διαδικασία της Μπολόνια όπου ήταν μια διαδικασία καθοριστική για τα ΤΕΙ , ξέρουμε πως προσφέρουν 4-ετείς Bachelor τίτλους σπουδών που στην ουσία είναι Πανεπιστημιακοί.
Πρέπει η αξιολόγηση της Α.Δ.Ι.Π. να ληφθεί αρκετά σοβαρά, καθώς σε πολλά σημεία της ''καίει'' ορισμένα Πανεπιστήμια που κινδυνεύουν απο μειωμένη χρηματοδότηση το 2018( ίσως στα PhD), ενώ αντίστοιχα ΤΕΙ δείχνουν να άλλαξαν εποχή και να αξίζουν να λέγονται Πανεπιστήμια.
Όλοι οι απόφοιτοι τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων που τα προγράμματα τους αξιολογήθηκαν (παλιά δεν υπήρχε αξιολόγηση στα ΤΕΙ) θα πρέπει να λάβουν τα προνόμια του Πανεπιστημιακού τίτλου καθώς και την ονομασία.

 
jimmys_b
28 Οκτ 2017 16:39

@Θεοδωρος Θεοδωρου, γιατί στο Δημόσιο υπάρχουν οι κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ με διαφορετικές αποδοχές και κυρίως με διαφορετικές δυνατότητες εξέλιξης σε θέσεις ευθύνης, προϊστάμενοι υπηρεσιών οργανισμών κ.τ.λ φυσικά κατά παράβαση της νομοθεσίας . Για να μη μιλήσουμε για τον ιδιωτικό τομέα... Δε φτάνει αυτό;

 
Dimitra
28 Οκτ 2017 15:05

Ο κ. Γεωργάτος θεωρεί ότι κάποια μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων μπορεί να προσφύγουν αντιδρώντας στην εξίσωσή τους με τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ. κ. καθηγητά ο μισθός του Πανεπιστημιακού, είναι κατώτερος από πολλούς μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Αν θέλετε τη γνώμη μου, καθένας θα έπρεπε να πληρώνεται με τα προσόντα του. Με βάση αυτή την αρχή, τα προσόντα των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αγγίζουν το ταβάνι του δημοσίου. Θα έπρεπε λοιπόν να παίρνουν αντίστοιχους μισθούς. Όμως οι δικαστές, οι γενικοί γραμματείς, οι διευθυντές κλπ κλπ παίρνουν καλύτερους μισθούς χωρίς να έχουν τα αντίστοιχα προσόντα. Αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίζει και όχι η εξίσωση με τα ΔΕΠ των ΤΕΙ...

 
Θεόδωρος Θεοδώρου
28 Οκτ 2017 10:05

Αγαπητοί Κυρίες/Κύριοι,

Το Άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος και κυρίως οι παραγράφοι 5,6 απαγορεύουν την διάκριση των Μελών ΔΕΠ μεταξύ Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είναι όλοι στην ίδια βαθμίδα και έχουν την ίδια αποστολή ως Μέλη ΔΕΠ. Εκτός βέβαια, αν ανήκουν κάποιοι στην παράγραφο 7 του άρθρου 16 που δεν το νομίζω. Τα Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.) είναι ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ όπως ακριβώς είναι και τα Πανεπιστήμια. Επίσης, όπως τα έχει πει και ο Καθηγητής Νομικής του Α.Π.Θ. Κύριος Κώστας Χ. Χρυσόγονος τα Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.) έχουν εξομοιωθεί πλήρως με τα Πανεπιστήμια ως φορείς την Ακαδημαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτό φαίνεται και από την δήλωση ως Ελληνική Δημοκρατία στην Διαδικασία της Μπολόνια στην έκθεση του 2012-2015 (σελίδα 4 σημείο 1.8.), ότι τόσο όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όσο και τα Προγράμματα Σπουδών τους είναι όλα Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού και συμφωνεί με την Γνωμοδότηση του Καθηγητή Νομικής του Α.Π.Θ. Κύριος Κώστας Χ. Χρυσόγονου. Τώρα, γιατί θέλουν "Πανεπιστημιοποίηση τα Τ.Ε.Ι." είναι μια απορία, εφόσον είναι ήδη Ισοδύναμα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ελληνικού Συνταγματος( βλέπε, ειδικότερα παραγράφοι 5,6,7 του Άρθρου 16 του Συντάγματος).

Ηλεκτρονικοί Διαδικτυακοί Σύνδεσμοι:

https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy-files/esos_gnomo...

 
Γιάννης Μ.
28 Οκτ 2017 03:48

Απο τα Α και Β δύο τινά προκύπτουν: Ή ότι δεν έχουν ασχοληθεί με τους ήδη πτυχιούχους των τμημάτων τα οποία θα "πανεπιστημιοποιηθούν" ή έχουν ασχοληθεί και τα μαντάτα δεν είναι θετικά.
Θεωρώ ότι πρέπει να διευκρινιστεί αυτό και θα παρακαλέσω τον συντάκτη του esos να θέσει το θέμα στη συνέντευξη τύπου στις 31-10-2017 αν τους επιτραπεί να κάνουν ερωτήσεις.
Από το 2001 τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ και πλέον οι προπτυχιακοί απόφοιτοί τους, εντάσσονται στο επίπεδο 6 του Ευρωπαϊκού/Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υφίσταται ακόμα θέμα ισοτίμησης στη χώρα μας Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και έως σήμερα θεωρείται "ταμπού" για συζήτηση. Γιατί η λέξη ισοτιμία δεν αναφέρεται ούτε στο νόμο του 2001, ούτε στο νόμο Γαβρόγλου, αλλά αναφέρεται μόνο ότι είναι παράλληλοι τομείς. Η ισοτιμία δεν χαλάει την παραλληλία.
Γενικότερα το όλο θέμα της υφιστάμενης υποτίμησης των (4ετών Ανωτάτων) ΤΕΙ εγχωρίως, είναι κάτι που θα πρέπει να ασχοληθούν κλάδοι όπως η ψυχολογία και η κοινωνιολογία, αν όχι η πολιτική. Για τους πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων που αγχώνονται μην αλλάξει η μοιρασιά της πίτας χρηματοδότησης, θα πρέπει να τους ενημερώσει κάποιος ότι τίποτα δεν διασφαλίζει το ενδεχόμενο να προκύψει ένας υπουργός παιδείας ή οικονομίας, ο οποίος θα πάρει την απόφαση για κάποια έτη να κατευθύνει περισσότερα κονδύλια στα ΑΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια, αφού πλέον και τα δύο κάνουν έρευνα και μπορούν να οργανώνουν 3 κύκλους σπουδών.
Το "τρένο" της ισοτίμησης δεν πρέπει να χαθεί αυτή τη φορά, ούτε για τους νέους και μελλοντικούς πτυχιούχους, αλλά ούτε και για τους παλαιούς και είναι κρίμα πολλοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τεχνολογικών επαγγελμάτων δεν πιέζουν γι αυτό.

 
bob mastoras
27 Οκτ 2017 17:16

Πάντως στην Γερμανία το θεωρούν δυνατό το ίδιο ΑΕΙ να είναι ταυτόχρονα ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο. Το ονομάζουν αυτό Gesamthochschule . Παρέχουν δε δυνατότητες για παροχή πολλαπλών πτυχίων (τόσο ΤΕΙ όσο και πανεπιστημιακών). Λέτε η Ελλάδα να είναι τόσο διαφορετική που να έχουμε ανυπέρβλητα εμπόδια; Ε, δεν νομίζω τα εμπόδια αυτά να είναι νομικά, αν υπάρχουν.

 
Μέλος ΔΕΠ ΤΕΙ
27 Οκτ 2017 17:13

ΠΡΩΤΟΝ: Τι θα γίνει με τα Προγράμματα Σπουδών για τα οποία δεν μπορεί να ενταχθούν σε Πανεπιστήμιο και ανέφερε χαρακτηριστικά συγκεκριμένα τμήματα. => Τόσα χρόνια που με τις ευλογίες της πολιτείας υπήρχαν αυτά τα προγράμματα 4ετούς φοίτησης, γιατί δεν έλεγε κανείς τίποτα ; Μάλιστα τα προγράμματα αυτά έδιναν πτυχίο του ιδίου επιπέδου (6ο Επίπεδο) με τα πτυχία των Πανεπιστημίων

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τα Πανεπιστήμια που θα ενοποιηθούν με ΤΕΙ θα πρέπει να δεχθούν την εξίσωση των καθηγητών τους με το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ; => εγώ είμαι μέλος σε εκλεκτορικά καθηγητών Πανεπιστημίων όπου συμμετέχουν και συνάδελφοι από τα Πανεπιστήμια. Όλοι έχουμε μια ψήφο. Καθ' όσον γνωρίζω, κατώτερος δεν μπορεί να εξελίσσει ανώτερό του. Ας αφήσουμε λοιπόν τις προφάσεις.

ΤΡΙΤΟΝ: Ειπώθηκε ότι υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ είτε από πανεπιστημιακούς για την εξίσωσή τους με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ είτε από εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ που θα παραμείνουν ως εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, ενώ συνάδελφοί τους που κρίθηκαν με τις ίδιες διαδικασίες έγιναν Καθηγητές Πανεπιστημίου. => Εάν πάνε οι πανεπιστημιακοί στο ΣτΕ θα χάσουν. Και αυτό διότι με βάση τους νόμους, τα τυπικά προσόντα εκλογής των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ είναι τα ίδια με τα τυπικά προσόντα εκλογής των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων (αν και στα ΤΕΙ απαιτείται και επαγγελματική προϋπηρεσία). Γι' αυτό άλλωστε στα εκλεκτορικά των πανεπιστημίων συμμετέχουν και μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ. Οι καθηγητές των ΤΕΙ δεν θα προσφύγουν διότι σύντομα θα ενταχθούν και εκείνοι σε Πανεπιστήμια. Υπάρχει και άλλη λύση: ο μισθός καθενός να καθορίζεται με βάση τις δημοσιεύσεις του και τις ετεροαναφορές του. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να πληρώνομαι περισσότερα χρήματα από πολλούς και διάφορους καθηγητές Πανεπιστημίων.

Α. Οι φοιτητές που εισήχθησαν σε ΤΕΙ , θα αποφοιτήσουν με πτυχίο Πανεπιστημίου ή θα φοιτούν σε Πανεπιστήμιο και θα αποφοιτούν με πτυχίο ΤΕΙ; => Υπάρχει τεχνογνωσία. Χαροκόπειος Σχολή, Παιδαγωγική Ακαδημία, Βιομηχανική Πειραιά, Εμπορική Σχολή κλπ. Ότι έγινε εκεί, θα γίνει και εδώ.

Β. Οι συμφοιτητές τους που τα ΤΕΙ στα οποία φοιτούν και δεν γίνουν Πανεπιστήμια θα αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ; => Ας αλλάξει επιτέλους του ΠΕ και ΤΕ στο δημόσιο. Ας δοθούν κα τα επαγγελματικά δικαιώματα και τότε δεν θα υπάρχει καμία διάκριση

 
Solwn
27 Οκτ 2017 16:16

@Μanos

Δεν ξέραμε να σε βάλουμε υπουργό να λύσεις τα προβλήματα καιγοντας τα ΤΕΙ. μάλλον πρέπει να καταλάβεις ότι τα ΤΕΙ είναι απ'το 2001 ανώτατα και δεν χρειάζονται αναβαθμίσεις με την απαξιωτική έννοια που αναφέρεις. Διάβασε καμία αξιολόγηση της ΑΔΙΠ να δεις ΤΕΙ με καλύτερες βαθμολογίες από Πανεπιστήμια.

 
Manos Per
27 Οκτ 2017 15:32

Α. Οι φοιτητές που εισήχθησαν σε ΤΕΙ , θα αποφοιτήσουν με πτυχίο Πανεπιστημίου ή θα φοιτούν σε Πανεπιστήμιο και θα αποφοιτούν με πτυχίο ΤΕΙ;
Β. Οι συμφοιτητές τους που τα ΤΕΙ στα οποία φοιτούν και δεν γίνουν Πανεπιστήμια θα αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ;

Ύστερα από τα δύο αυτά "αναπάντητα" ερωτήματα, προκύπτει ότι οι απόφοιτοι ΟΛΩΝ των ΤΕΙ μάλλον θα χρειαστούν κατατακτήριες για την "αναβάθμιση" των πτυχίων τους!

 
Solwn
27 Οκτ 2017 15:05

Το γεγονός οτι υπάρχουν κάποια "αγκάθια", δεν σημαίνει ότι το θέμα της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης δεν έπρεπε να έχει έρθει εδώ και καιρό.
Γνωρίζετε πολύ καλά πως τμήματα ΤΕΙ Όπως, το Αλεξανδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ αμθ, ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.Α έχουν επιδείξει άριστα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία φάνηκαν στις αξιολογήσεις τους, και δεν έχουνε καμία διαφοροποίηση από ακαδημαϊκής πλευράς από Πανεπιστήμια της χώρας.
Τα παραπάνω ΤΕΙ πήρανε το ΟΚ για διεξαγωγή 3ου κύκλου σπουδών με άριστες βαθμολογίες, γεγονός που τα καθιστά Πανεπιστήμια, και το Υπουργείο πρέπει να επισπεύσει την διαδικασία μετεξελιξης.
Το γεγονός ότι βρίσκονται στα ΤΕΙ συνάδελφοι καθηγητές με διδακτορικά, πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, με αναγνωρισμένο κύρος στην κοινωνία πρέπει να αναγνωριστεί από το Υπουργείο και να αναγνωρίσει σε όλους τους καθηγητές τα πανεπιστημιακά προνόμια που δεν υπάρχει λόγος διαφοροποιησης εφόσον μιλάμε για ίδια κριτήρια.
υπάρχουνε τρόποι εξίσωσης , και με αξιολόγηση και δημοκρατικό πνεύμα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που θετετε. Τα ΤΕΙ θεωρούνται Πανεπιστήμια πανταχού στον κόσμο και μακάρι Η κυβέρνηση να κάνει μεγάλες τομές που δεν έγιναν ποτέ άλλοτε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ