Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Προκαταρτική σε Διευθυντές Σχολείων που έστειλαν λάθος στοιχεία για κενά σχολείων

"Όσον αφορά το αν αυτό θα οδηγήσει σε ΕΔΕ ή εάν θα οδηγήσει σε πειθαρχικό, θα σας πω ότι θα το πάμε εκεί όπου θα οδηγήσει η προκαταρκτική εξέταση".
Δημοσίευση: 30/10/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμερα, δυστυχώς, αναγκάστηκα να προχωρήσω σε προκαταρ τική εξέταση σε Διευθυντές σχολείων που έχουμε βάσιμες υποψίες ότι μας στέλνουν λάθος στοιχεία για τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου  κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, και υπογράμμισε τα εξής:

ΕΔΕ: Όσον αφορά το αν αυτό θα οδηγήσει σε ΕΔΕ ή εάν θα οδηγήσει σε πειθαρχικό, θα σας πω ότι θα το πάμε εκεί όπου θα οδηγήσει η προκαταρκτική εξέταση. Όμως είναι σεβασμός των δημόσιων λειτουργών προς την πολιτεία το να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ισχύει στο σχολείο τους.

ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ: Να ξέρετε, όμως, ότι έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ότι τα πράγματα φέτος πάνε καλύτερα από πέρυσι, πέρυσι πήγαν καλύτερα από πρόπερσι, κλπ. Αυτό έχει καταγραφεί και είναι μια πραγματικότητα.   

960 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ 1070 ΚΕΝΑ:  Εχουμε προχωρήσει τις περασμένες μέρες σε εννιακόσιους εξήντα τέσσερις διορισμούς από τα χίλια εβδομήντα ένα κενά. Δηλαδή, μιλάμε ότι δεν έχουμε εκατό ακόμη σε όλη την Ελλάδα, στους εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδες διδάσκοντες.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΛΆΒΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ: Δεν πρόκειται να διορίσουμε ούτε έναν, εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτός που διορίζεται πάει ο άνθρωπος να κάνει τη δουλειά του και να κάνει τη δουλειά του όταν και όλοι οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά τους. Ευτυχώς, η τεράστια πλειοψηφία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο κανόνας. Ευτυχώς! Και γι’ αυτό και το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει και στέκεται όρθιο, λόγω αυτών των εκπαιδευτικών.

ΟΙ ΕΞΙΑΡΕΣΕΙΣ: Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις και σε αυτές θα είμαστε αμείλικτοι. Τελεία και παύλα. Και στις εξαιρέσεις αυτές ζητάμε από όλους τους κοινωνικούς φορείς, όλους τους πολιτικούς φορείς να πουν ότι με την εκπαίδευση δεν παίζουμε. Δηλώνουμε κενά εκεί που υπάρχουν και δεν δηλώνουμε κενά εκεί που υπάρχουν πλεονάζουσες ώρες.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:   Πράγματι, έχουμε ένα πρόβλημα με την παράλληλη στήριξη. Αυτό είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι δίπλα στα παιδιά μέσα στη τάξη. Είναι ένα θέμα για το οποίο είναι πολύ περιορισμένοι οι πόροι μας και εκεί προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ορθολογικοί γίνεται. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα.

Τι είπε ο Βουλευτής

Στην πρωτολογία του ο Γιάννης Δελής είπε τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, πάνε δύο μήνες που άνοιξαν τα σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία, μπαίνει ο Νοέμβρης σιγά - σιγά και ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών. Μιλάμε, βέβαια, για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αφού και η Κυβέρνησή σας συνεχίζει την πολιτική της αδιοριστίας, κοροϊδεύοντας και ταλαιπωρώντας κάθε χρόνο χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Διότι, αν κανείς συγκρίνει τον συνολικό αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την περσινή χρονιά, που ξεπέρασαν τις δεκατέσσερις χιλιάδες, με τον συνολικό αριθμό των φετινών προσλήψεων, που είναι λίγο παραπάνω από τις δέκα χιλιάδες, όταν κατατέθηκε η ερώτηση -να τις βάλουμε δώδεκα χιλιάδες, γιατί εν τω μεταξύ μεσολάβησαν και άλλες προσλήψεις- αλλά συνυπολογίζοντας πλέον και τις φετινές συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, τότε αποδεικνύεται ότι τα κενά σε εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες αυτή τη στιγμή.
Βέβαια, αυτοί οι αριθμοί είναι οι επίσημοι αριθμοί του Υπουργείου, με βάση δηλαδή το πώς αυτό υπολογίζει -πώς «μαγειρεύει» καλύτερα- το ίδιο το Υπουργείο τα εκπαιδευτικά κενά, γιατί ασφαλώς τα πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, αν ιδωθούν με βάση τις σημερινές σύγχρονες πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων, που αποτελούν βέβαια και διεκδικήσεις του Κινήματος, όπως παραδείγματος χάρη, για σχολικά τμήματα των είκοσι μαθητών ανά τμήμα και όχι των εικοσιπέντε, είκοσι οκτώ ή τριάντα που είναι σήμερα και για δεκαπέντε παιδιά στις πρώτες τάξεις του σχολείου.
Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνησή σας και το Υπουργείο Παιδείας επιμένει, κόντρα στην πραγματικότητα, να προπαγανδίζει μία ειδυλλιακή εικόνα για τα σχολεία στα οποία επανέφερε -δήθεν- την κανονικότητα. Όμως, αυτά τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, τινάζουν στον αέρα όλο τον επικοινωνιακό παραμύθι της Κυβέρνησης περί επανόδου της κανονικότητας στα σχολεία. Δεν υπάρχει καμιά κανονικότητα, κύριε Υπουργέ, στα σχολεία όταν λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, για να μη μιλήσουμε βέβαια και για τα οικονομικά των σχολείων που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, για να μη μιλήσουμε και για τα κτιριακά προβλήματα και για τις υπόλοιπες πληγές της εκπαίδευσης.

 

 

Σχόλια (6)

 
Αμερόληπτος
31 Οκτ 2017 01:31

Η κυβέρνηση σύριζα δεν κάνει απολύσεις, κάνει όμως διώξεις που οδηγούν σε απολύσεις. Να τους χαιρόμαστε!

 
Γιάννης Πλατάρος
31 Οκτ 2017 07:59

Αυτό με τα μαϊμού κενά έπρεπε να είχε λυθεί πολλά χρόνια που έχει εκτροχιαστεί η κατάσταση. Ο υπουργός έχει δίκιο. Στην Ελλάδα προειδοποιούμε, ξαναπροειδοποιούμε, ματαξαναεπαναπροειδοποιούμε και μετά επέρχεται η όποια τιμωρία. Τα εν δυνάμει θύματα αυτής της ιστορίας, όταν τελικά κληθούν να δώσουν λογοδοσία, τα πολλάκις προειδοποιημένα, θα κάνουν τον μέγιστο δυνατό πολιτικό θόρυβο.
Αυτή είναι η Ελλάδα...

 
ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ
31 Οκτ 2017 11:46

Σωστός ο σχολιασμός από Γιάννης Πλάταρος, όμως μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι υπέρμαχοι υποστηρικτές της κάλυψης ΟΛΩΝ των κενών ήταν αυτοί οι ίδιοι που τώρα ως κυβερνώντες απειλούν με ΕΔΕ, για τα ΠΛΑΣΤΑ κενά, των απρόσεκτων Διευθυντών, ενώ πριν καθύβριζαν τους προκατόχους τους για τις ίδιες ενέργειές τους, απειλούσαν, κατελάμβαναν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και καταράκωναν τιμή και υπόληψη στελεχών διοίκησης, με απείρου κάλλους φρασεολογία τους.
Εμ για να πείσεις ως διοικών, θα πρέπει να έχεις αποδείξει ότι ήσουν εξίσου άριστος διοικούμενος και η ιστορία τους άλλα έχει δείξει.
Ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε όλοι υποστεί επιλεκτική αμνησία από λοβοτομή.
Ε και λίγη τσίπα δε βλάπτει.

 
ΑΠΟΡΙΑΣ
31 Οκτ 2017 12:21

Καλά διατάσσουν και ΕΔΕ οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ;
Άλλες ευαισθησίες είχαν ως αντιπολίτευση.
Κοίτα πράγματα!!!!!

 
Ν
31 Οκτ 2017 13:02

Έχει δίκαιο ο Υπουργός.Αυτό συνέβαινε αρκετά χρόνια.Να του υπενθυμίσω όμως ότι όταν επί Αρβανιτόπουλου συνέβαινε εκτεταμένα και αποφασίστηκε το ίδιο και μάλιστα ο τότε Γραμματέας του Υπουργείου έστειλε την υπόθεση στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με αναλυτικά στοιχεία ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης ξέσπασε σάλος.Καταγγελίες από συλλόγους,φασαρίες κά.Αυτοί που έκαναν τις φασαρίες και τις καταγγελίες ανήκαν και στον ΣΥΡΙΖΑ.Γιατί τότε ήταν αυτό κακό και τώρα αυτοί που το κατάγγειλαν τότε το θεωρούν τώρα καλό και επιβεβλημένο μπορεί να το απαντήσει ο Υπουργός;Τι άλλαξε για το ίδιο ακριβώς θέμα;Και μιλάνε για αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των ίδιων.Που είναι όμως αυτοί που φώναζαν τότε;Γ

 
ΠΕ19
31 Οκτ 2017 14:04

Υποκρισία στο μεγαλείο της.
Το υπουργείο θα πρέπει πρώτα να αναλάβει τις ευθύνες του. Να φτιάξει σχολεία δυναμικά με τον απαραίτητο αριθμό μαθητών και όχι σχολεία με 25 ή 30 μαθητές. Να σπάσει αυγά τοπικών κοινωνιών αλλά και διευκολύνσεων ημετέρων έτσι ώστε να συνενωθούν σχολεία με τον απαραίτητο αριθμό μαθητών, καθηγητών και χωρών. Να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στους 25 αυστηρά και μετά να κυνηγά μάγισσες. Με Σχολεία 400 μαθητών τι πλασματικά στοιχεία να δώσει ο Χ διευθυντής.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.