ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Τα γεγονότα δείχνουν το δρόμο»

Δημοσίευση: 02/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δρ. Αντώνης Προμπονάς Καθηγητής Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Αθήνας

Εχω την τιμή να είμαι Καθηγητής του Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας με συνολική προϋπηρεσία 30 ετών,  αφού ξεκίνησα σαν βοηθός του κλάδου 26  στα ΚΑΤΕΕ με πτυχίο ΚΑΤΕΕ και μετέπειτα αποφοίτησα απο την Οδοντιατρική Σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών,  εκπόνησα Διδακτορικό και συνέχισα την Ακαδημαϊκή καριέρα μέχρι σήμερα.

 Aφορμή της επιστολής μου είναι τα όσα ανακριβή και πολλές φορές αφελή ακούγονται για τα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, ενόψη της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα ότι μερικά Τμήματα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνονται στο νέο Πανεπιστήμιο ή ότι θα μετατραπούν σε διετούς φοίτησης.  Τα όσα θα σας εκθέσω αφορούν το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας, αλλά πιστέυω ότι ισχύουν για τα περισσότερα, άν όχι για όλα, τα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας.

Επειδή τα γεγονότα μιλούν απο μόνα τους, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο περιπτώσεις Εργαστηριακών Συνεργατών του Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας.

Ο πρώτος απο αυτούς ο Ν.Π. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων) αποφοίτησε απο το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας, εκπόνησε Master σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας και Διδακτορικό σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, εργάστηκε ως έκτακτος Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας για επτα χρόνια και τον Σεπτέμβρη έφυγε στην Αγγλία και συγκεριμένα στο Manchester όπου κατέλαβε θέση μόνιμου Λέκτορα στο Bolton University  και στο Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας (Dental Technology).  O δεύτερος συνάδελφος ο Α.Θ. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων) αποφοίτησε απο το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, εκπόνησε Master  και Διδακτορικό σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας με υποτροφία, εργάστηκε στο ΤΕΙ της Αθήνας ως  έκτακτος Εργαστηριακός Συνεργάτης για πέντε χρόνια και μετέπειτα κατέλαβε θέση Λέκτορα  στο Οδοντιατρικό Τμήμα του Cork University ως Λέκτορας και υπεύθυνος κεραμικών προσθετικών αποκαταστάσεων.   Ο συγκεκριμένος συνάδελφος μετά απο προκήρυξη κατέλαβε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας και αφήνει το Πανεπιστήμιο του Cork για να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά απο παραμονή τεσσάρων ετών στο εξωτερικό.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

1.     Είναι πιο σοβαροί οι Αγγλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που  διατηρούν Τμήματα όπως της Οδοντικής Τεχνολογίας αλλά και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα σε Πανεπιστημιακό Επίπεδο (διότι Τμήματα Οδοντικής Τεχνολογίας υπάρχουν σε Πανεπιστήμια στην Αγγλία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία και τελευταία θα γίνουν και στην Πορτογαλία); Και βέβαια κανένα απο αυτά δεν είναι διετούς φοίτησης.

2.    Είναι πιο σοβαροί οι Ευρωπαίοι που αναγνωρίζουν το υψηλό επιστημονικό – ακαδημαϊκό επίπεδο των αποφοίτων του Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας που είναι τετραετούς φοίτησης και τους δέχονται – εμπιστεύονται ως μόνιμους ακαδημαϊκούς δασκάλους στα Πανεπιστήμιά τους;

3.    Σε περίπτωση που στο βωμό της ενοποίησης καταργηθούν κάποια Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, τι θα πει το Ελληνικό κράτος σε επιστήμονες όπως ο δεύτερος συνάδελφος, που αφήνει μία ακαδημαϊκή καριέρα σε Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, απο το οποίο αποφοίτησε;

Οι απαντήσεις είναι εύλογες και δείχνουν το δρόμο για τις σωστές ενέργειες, ώστε το νέο Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να είναι αυξημένης ακαδημαϊκότητας και ανταγωνιστικό προς τα Ευρωπαϊκά Πανεπστήμια.

 

Σχόλια (6)

 
Πρωτοετης φοιτητης Οδοντικης Τεχνολογιας
06 Δεκ 2017 03:25

Κυριε Προμπονα, επειδη μας καιει ολους εμας τους φοιτητες, ιδιως τους πρωτοετεις, αυτο το θεμα...Μπορειτε να μου εξηγησετε αν θα υπαρξουν επιπτωσεις (και μαλιστα ποιες ειναι αυτες ) στο τμημα της Οδοντικης Τεχνολογιας με τη δημιουργια του Παν .Δυτικης Αττικης;;;

 
Κυριάκος Μπαλούρδας
04 Νοε 2017 18:25

@Περίεργα πράγματα

Την ευθύνη ότι ένα Τμήμα έχει 7, 2 ή 5 μέλη ΔΕΠ ποιος την έχει;
Όταν η Πολιτεία σχεδίαζε εν ονόματι του Ελληνικού Λαού την ίδρυση αυτού του (όποιου) Τμήματος τι είχε κατά νου;
... και έρχεται τώρα, μαζί με άλλους, να βάλει ως κριτήρια βιωσιμότητας ενός Τμήματος τον αριθμό των μελών ΔΕΠ; Μόνο στην Ελλάδα αυτά (!)
Η ξεδιαντροπιά και ο στρουθοκαμηλισμός στο απόγειό τους ...

 
Παναγιώτης Ηλίας
04 Νοε 2017 06:27

Αγαπητέ κύριε Περίεργα Πράγματα.
θα ήθελα να μου πείτε με δυο λόγια πως εξάγετε το συμπέρασμα ότι ένας κλάδος μιας επιστήμης εξαρτάται πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει στο πλαίσιο της παιδείας από τα πόσα μέλη ΔΕΠ έχει η σχολή που τον θεραπεύει. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η σχολή. Αν ο ελληνικός λαός που πληρώνει αυτή την παιδεία χρειάζεται για να ευημερήσει και αυτή την ειδικότητα. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό τη σχολή τη φτιάχνουν οι εκπαιδευτικοί της και όχι το ότι αυτοί έρχονται να υπηρετήσουν ένα σκοπό που εκ των προτέρων τους έχει οριστεί από το κράτος που εκπροσωπεί τον λαό. Εκτός και αν το κράτος εκπροσωπεί άλλα συμφέροντα. Έτσι λοιπόν φτάνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια, όπως να θεωρούμε τη σχολή ιδιοκτησία μας και να την διαχειριζόμαστε σαν τέτοια, και αφού είναι ιδιοκτησία μας να παράξουμε και λίγο υπεραξία και αν πάρουμε και μια διοικητική θέση να την θεωρήσουμε και αυτή ιδιοκτησία μας και πάει λέγοντας.

 
Περίεργα πράγματα
03 Νοε 2017 11:23

κ. Προμπονά, όντως τα γεγονότα δείχνουν τον δρόμο!
Το γεγονός είναι ότι στο τμήμα μας είστε 7 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων οι 2 είναι Εφαρμογών.
Το άλλο γεγονός είναι ότι με την εμφάνιση 2 θετικών παραδειγμάτων διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα των 100άδων αποφοίτων σας. Επίσης εσείς ο ίδιος αναφέρετε ότι ο ένας από τους 2 αποφοίτους σας κατέλαβε θέση σε Οδοντιατρική Σχολή!

 
ΗΡΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
03 Νοε 2017 10:25

H AΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΑ ΤΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΑΝ ΠΑΝΕΠΣΙΤΗΜΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΨΗΦΟΥΣ(ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ)ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ .ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ

 
Παναγιώτης Ηλίας
03 Νοε 2017 07:09

Δεν ξέρω αν βοηθώ με την μαρτυρία μου αλλά θα ήθελα να την καταθέσω.

Σε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μου, μέσα στο καλοκαίρι, μου αναφέρει ότι άκουσε ότι θα κλείσει στο ΤΕΙ το τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά πιστεύει ότι αυτό είναι φήμες γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει.
Όταν το απάντησα ότι είναι φήμες αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει πραγματικότητα, ήξερε ότι διδάσκω στα ΤΕΙ, βλέπω μέσα από τη μάσκα, τα μάτια του να μεγαλώνουν γέματα έκπληξη και να μου λέει.
Αυτό δεν είναι δυνατόν και τι θα κάνουμε εμείς. Μόνο στους απόφοιτους του ΤΕΙ έχουμε εμπιστοσύνη.
Και άρχισε, σαν να γνώριζα αρκετά πράγματα πάνω στη οδοντοτεχνική, να μου εκθειάζει τους απόφοιτους επισημαίνοντας το επίπεδο σπουδών αλλά και το ήθος, με όσους έχει συνεργαστεί.
Δεν σας κρύβω ότι ένιωσα περήφανος και ας μην ήμουν από τη σχολή που ανήκει η Οδοντική Τεχνολογία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.