ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Κ. Μουτζούρης στο “τιμόνι” του νέου Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής

Τι έγραψε ο Κ. Μουτζούρης στο esos για τα ΤΕΙ στις 4-10-17
Δημοσίευση: 05/11/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης θεωρείται, ως επικρατέστερος, για τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του e sos, ο κ. Μουτζούρης διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και απ ότι φαίνεται υπάρχει κατ αρχήν θετική απάντηση  για τη θέση αυτή.

Η αρχική σκέψη να τεθεί στην “κεφαλή” της ηγεσίας του νέου Πανεπιστημίου, ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργού  κ. Φλογαίτης, έχει εγκαταλειφθεί.

Η Διοικούσα Επιτροπή το Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα έχει  εννέα μέλη , εκ των οποίων τα τρία θα έχουν θέσεις Αντιπροέδρων.

Αν και ήδη στα δύο Ιδρύματα κυκλοφορούν ονόματα καθηγητών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων από το υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαιώνουν τίποτα τονίζοντας ότι είναι νωρίς ακόμη.

Τον   Κώστα  Μουτζούρη , παρότι δεν ανήκει στο “στρατόπεδο” του ΣΥΡΙΖΑ ,ο υπουργός Παιδείας   τον θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο γι αυτό το καινοτόμο εγχείρημα.

Ο στόχος του Κώστα Γαβρόγλου είναι από 1η Ιανουαρίου ή  εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει να λειτουργεί η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου. 

Η  Διοικούσα Επιτροπή, θα έχει θητεία   δύο ετών, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει   τη μεταβατική περίοδο, η  οποία θα περιγράφεται   με μεγάλη σαφήνεια στη νομοθεσία και στις διάφορες εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν.

Επιδίωξη του υπουργού Παιδείας είναι το νέο  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν το 2018 , που θα συμπληρώσουν οι σημερινοί μαθητές της Γ Λυκείου-υποψήφιοι για τα ΑΕΙ.

Τα δύσκολα της διοίκησης του νέου Πανεπιστημίου

Η νέα διοίκηση θα πρέπει σε συνεργασία με τις Συνελεύσεις των τμημάτων που θα λειτουργήσουν να καθορίσει τα επιπλέον μαθήματα που θα πρέπει να “λάβουν” οι ήδη φοιτητές που επιθυμούν να τους χορηγηθεί πτυχίο Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Επίσης στη  νέα διοίκηση θα επιφορτιστεί και το δύσκολο έργο της εξίσωσης των καθηγητών των δύο ΤΕΙ με τους συναδέλφους τους των Πανεπιστημίων, κάτι που θα προβλέπεται στις μεταβατικές διατάξεις του νέου νόμου.

Οι μεταβατικές διατάξεις θα προβλέπουν την εξίσωση, υπό συγκεκριμένες διαδικασίες και προυποθέσεις,  σε δύο επίπεδα:

α. Το μισθολόγιο, και

β. Το ωράριο.

Τι έγραψε ο Κ. Μουτζούρης στο e sos  για τα ΤΕΙ στις 4-10-17

Το 2009 η τότε Πρυτανική αρχή του Ε. Μ. Πολυτεχνείου (Μουτζούρης, Πολύζος, Σπάθης) ετοίμασε και υπέβαλε την πρόταση της με τίτλο «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι.»  της χώρας. Η πρόταση είχε βασιστεί στα εξής δεδομένα:

• Ο πρόσφατος, τότε, Ν. 3549/2007 προέβλεπε ότι στα κατά την έννοια του άρθρου 16 του Συντάγματος Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) ανήκουν όλα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία έχει δύο παράλληλους τομείς: τον Πανεπιστημιακό Τομέα με τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τον Τεχνολογικό Τομέα με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνεπώς, δια νόμου έχει παύσει πλέον η διάκριση σε Α.Ε.Ι. για τα Ιδρύματα Πανεπιστημιακού Τομέα και σε Τ.Ε.Ι. για τα Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα. Σήμερα όλα τα Ιδρύματα αποκαλούνται Α.Ε.Ι. και διακρίνονται σε αυτά του Πανεπιστημιακού Τομέα ( εφεξής ΑΕΙ-ΠΤ) και του Τεχνολογικού Τομέα (εφεξής ΑΕΙ-ΤΤ).

• Τα έτη σπουδών στα ΑΕΙ-ΤΤ έχουν δια νόμου αυξηθεί σε τέσσερα. Έχει επέλθει συνεπώς εξομοίωση τους και στην διάρκεια σπουδών με τον μεγαλύτερο αριθμό Τμημάτων των ΑΕΙ-ΠΠ, στα οποία οι σπουδές διαρκούν 4 έτη (πλην των Τμημάτων Ιατρικών, Πολυτεχνικών, Γεωπονικών, Καλών Τεχνών, Κτηνιατρικών σπουδών, στα οποία είναι μεγαλύτερος).

• Με γενναία χρηματοδότηση, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στις κτιριακές υποδομές και τον εργαστηριακό εξοπλισμό πολλών ΑΕΙ-ΤΤ.

• Καταγράφεται μια πολύ αξιόλογη ανύψωση του ποιοτικού επιπέδου των διδασκόντων στα ΑΕΙ-ΤΤ, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός κατόχων διδακτορικού διπλώματος και δημοσιεύσεών τους.

• Στην εκλογή διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ-ΤΤ συμμετέχουν από μακρού μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ-ΠΤ εφαρμόζοντας τα ίδια κριτήρια επιλογής.

•    Επισημαίνεται η συμμετοχή πολλών μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΙ-ΤΤ στις Επιτροπές Κρίσεων Διδακτορικών Διατριβών πολλών εκ των Πανεπιστημίων μας.

•    Τονίζεται, ότι κάποια από τα ΑΕΙ ΤΤ, όπως λ.χ. πρωτίστως το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά, έχουν πλέον προχωρήσει ακαδημαϊκά σε μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε να μην υπολείπονται σε οτιδήποτε πολλών ΑΕΙ ΠΤ.

Η πρόταση της Πρυτανικής αρχής του Ε.Μ.Π. είχε υποβληθεί στον τότε Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είχε αναπτυχθεί σε Σύνοδο Πρυτάνεων, είχε λάβει ευρύτατη δημοσιότητα στα Μ.Μ.Ε., είχε τύχει δε και της αποδοχής του Τ.Ε.Ε.

Ο Πρύτανης Ε.Μ.Π. είχε κληθεί από την Σύνοδο Προέδρων των ΑΕΙ-ΤΤ στη συνεδρίαση τους της 12.3.2009 στην Πάτρα και είχε αναπτύξει την πρόταση, για την «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι» της χώρας.  Επρόκειτο, για μια πρόταση –πρόσκληση πρωτόγνωρη και λίαν τιμητική.

Η τότε κυβέρνηση της χώρας είχε εκδηλώσει τη βούληση της να συζητήσει την πρόταση με θετικό πνεύμα, όμως η αλλαγή της,  δεν έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Η επόμενη κυβέρνηση ασχολήθηκε με το πρόβλημα του οικονομικού χρέους της χώρας και εισήγαγε κάποιες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (π.χ. το αποτυχόν Συμβούλιο Ιδρύματος).

Η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για μια αναδιάταξη του χάρτη της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως, όμως η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε υπό την πίεση της μάχης για το χρέος.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα και οι τωρινές πρωτοβουλίες του Υπουργού ΠΕΘ, κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, σχετικά με τη δημιουργία του νέου «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»  μέσω της  συσσωμάτωσης των ΑΕΙ-ΤΤ Αθήνας και Πειραιά καθώς και  οι  συζητήσεις για ανάλογες διεργασίες σε ορισμένα από τα ΑΕΙ-ΠΤ και ΤΤ σε επίπεδο Περιφερειών, θεωρώ, ότι  είναι σε θετική κατεύθυνση.

Και ότι αυτές θα πρέπει, να ολοκληρωθούν με τόλμη και αποφασιστικότητα, κάτι που διαθέτει απ΄ ότι διαφαίνεται η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων.

 

 

Σχόλια (9)

 
Θωμάς Πασχάλης
07 Νοε 2017 09:58

@ Γ.Α
Έχεις δίκιο για τα όσα λες, ωστόσο στο δημόσιο υπάρχει ακόμη η απαράδεκτη διάκριση στις κατηγορίες σε ΠΕ και ΤΕ, με όλα τα αρνητικά που μπορεί να απορρέουν από την κατηγορία ΤΕ, όπως η αδικαιολόγητη εξαίρεση σε πολλούς φορείς του Δημοσίου της κατηγορίας ΤΕ από την ιεραρχική εξέλιξη και τη διεκδίκηση θέσεων προϊσταμένων. Επίσης, όπως αναφέρεις, υπάρχει πρόβλημα σε πολλές σχολές ΤΕ με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο προβλήματα τότε δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση γιατί δεν θα ενδιέφερε κανέναν η ονομασία των ΤΕΙ.

 
Γ.Α
06 Νοε 2017 19:22

Τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν ως Τριτοβάθμιες σχολές με το άρθρο 1 του Ν.1404/83. Στα πρακτικά της βουλής με ρητή δήλωση του τότε Πρωθυπουργού, ως Τριτοβάθμια εκπαίδευση ορίστηκε η βαθμίδα αυτή που περιλαμβάνει " Τα πανεπιστήμια, τα πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ".

Το έτος 1995 με το άρθρο 16 του Ν.2327/95 αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στους πτυχιούχους των ΤΕΙ να κάνουν Μεταπτυχιακά και υποχρεώθηκε το ΔΙΚΑΤΣΑ να τα αναγνωρίζει και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Το 2001 τα ΤΕΙ και τυπικά οριοθετήθηκαν ως ΑΕΙ σύμφωνα με το σύνταγμα. Συνεπώς όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά και εκ του πονηρού. Για ποιο λόγο να πάει ενας πτυχιούχος ΤΕΙ να πάρει πτυχίο Πανεπιστημίου Δ. Αττικης? Δε μπορεί να κάνει μεταπτυχιακά χωρίς αυτό? Δε μπορεί να διοριστεί στο δημόσιο μήπως? Όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτά εκκρεμουν παρανόμως (ΣτΕ 2544/13) για τους αποφοίτους ΤΕΙ και άλλωστε το θέμα αυτό βαίνει προς λύση έστω και προβληματική.

 
Stefanos
05 Νοε 2017 22:50

1)Σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων τα ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) είναι στο ίδιο επίπεδο (6ο).

2) Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ΑΕΙ,τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι ισότιμα και αποτελούν παράλληλους τομείς των ΑΕΙ.

3) Σύμφωνα με τον νέο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής τα έτη σπουδών παραμένουν 4.

4) Οι καθηγητές παραμένουν οι ίδιοι.

Επομένως τι κοροϊδία είναι με το οι φοιτητές και οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων να δώσουν επιπλέον μαθήματα?? Ως προς τι? Πρωτίστως είναι παράνομο. Δευτερευόντως παράλογο.

 
Πτυχιούχοι ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΑΘΗΝΑΣ
05 Νοε 2017 21:25

Κύριοι,

Η Ακαδημαϊκότητα των Ιδρυμάτων και η εξέλιξη όλων μας είναι απόρροια γενικής προσπάθειας και δουλειάς πολλών ετών.

Ορθή και δίκαιη περιγραφή στο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα και στις διευκρινιστικές εγκυκλίους στο θέμα της αυτόματης "Ισοτίμησης" των παλαιών Πτυχιούχων!!
Να είναι ως προς όλες τις συνέπειες ισότιμα με τα Πτυχία που θα χορηγούνται από το ακαδ. έτος 2018 - 2019 από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αντίστοιχη εφαρμογή υπήρξε στο Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. ΦΕΚ 376 1989, στο οποίο περιγράφονται μετονομασίες Ιδρυμάτων (ΑΒΣΠ, Γεωπονική σχολή κ.α.) από Ανώτατα σε μετονομασία Πανεπιστημιακά.

Κάποιος θα πρέπει να βγει και να μιλήσει ΕΠΙΣΗΜΑ για τους ήδη Πτυχιούχους οι οποίοι έχουν πολυετή εμπειρία και πολλοί από αυτούς ακόμα και με πτυχίο MSc!!

 
Αποφοιτος ΤΕΙ Πειραια
05 Νοε 2017 19:28

Το τελευταίο χρονικο διάστημα δεν γίνεται αναφορα στους αποφοίτους των 2 ιδρυματων που συγχωνεύονται......τοσο για τα σκουπίδια τους εχουν .

 
ΗΡΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
05 Νοε 2017 16:56

τι να πω?εκπλήσσομαι!πρώτη φορά ο Υπουργός λειτουργεί σαν ακαδημαϊκός και οχι σαν όργανο κόμματος!Άριστη επιλογή ο Μουτζούρης! Μακάρι να έβλεπε ετσι (σαν ακαδημαϊκός)και την κατάσταση στο ΕΑΠ και να μην χρειαζόμαστε να τρέχουμε στην δικαιοσύνη!

 
Sofia
05 Νοε 2017 13:32

Στις εξαγγελίες περί ισοτιμίας μισθοδοσίας των καθηγητών των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με των πανεπιστημιακών κλπ, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι περισσότεροι καθηγητές όλων των ΤΕΙ αν οχι όλοι Πρέπει να έχουν τέτοιες αντιστοιχίες.
Το γεγονός ότι ξεκίνησε η "μετεξελιξη" των ΤΕΙ απ'την Αθήνα, κατά την γνώμη μου έχει να κάνει όχι με το ότι τα ιδρύματα Αθήνας-Πειραιά είναι "τα καλύτερα των ΤΕΙ " όπως έχει ακουστεί , αλλά εξυπηρετεί στο να γίνει πιο ομαλή Η εξέλιξη των υπολοίπων "περιφερειακών" ιδρυμάτων με λιγότερες απώλειες και γκρινιες.Να το αναφέρουμε και αυτό, και να μην ξεχνάμε κάποια άλλα ΤΕΙ που πήρανε καλύτερη αξιολόγηση και από Αθήνα και από Πειραιά.

 
Manos Per
05 Νοε 2017 13:01

Πρώην πρύτανης ΕΜΠ επικεφαλής του σχήματος που θα αντικαταστήσει τα δυο ΤΕΙ! Εντάξει... τώρα το σχέδιο αποκαλύφθηκε πλήρως. Τι έγραφα πριν λίγες ημέρες; Κατατακτήριες για τους παλιούς απόφοιτους; Ξεχάστε το. Δώστε καλύτερα κατατακτήριες για Μετσόβιο. Εκεί κάποιος μπορεί να περάσει. Τελειώσαμε...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
05 Νοε 2017 11:33

Kατά περίεργο τρόπο δεν ακούγεται τίποτα για την ισοτιμία των πτυχίων των αποφοίτων των 2 ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αν και αρχικά σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το esos, ήταν από τα βασικά θέματα που θα λύνονταν αμέσως με την έναρξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Και όπως έχω αναφέρει σε σχόλιό μου, παλαιότερα, έχουμε παραδείγματα όπως Χαροκόπειο, Παιδαγωγικές Ακαδημίες κ.λ.π., τα οποία λύθηκαν άμεσα, χωρίς προσθήκη επιπλέον μαθημάτων, για τους αποφοίτους, που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την περίπτωση του υπό σύσταση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.